Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Komonix

OC-Q6600

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko dziwi mnie to, że miś1185 masz na mugenie o kilkanaście stopni większe temperatury przy takim samy v jak ja na freezerze 7 smilies/scratchhead.gif Takty ciut wyższe pewnie coś tam dodają, no i nie wiem jak masz śmigło ustawione, bo u mnie w stresie to rakieta smilies/szczerbaty.gif Albo kwestia temp. otoczenia.
Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę na nazwę pliku, który zalinkowałem - 3,6GHz@1,475V. To, co wskazuje CPU-Z mało mnie tu obchodzi - mimo że można się spodziewać znacznego v-dropu, to programy potrafią znacznie przekłamywać odczyty napięć. Jakie Ty ustawiłeś napięcie? Dalej porównując - 3,6GHz vs. 3,2GHz to nawet mimo identycznego napięcia różnica 12,5% w wydzielanym cieple. Widać datę 16 czerwca - upał okropny, a cały poranek dogrzewałem pokój, a zwłaszcza miejsce pod biurkiem jakimiś 200-300W ciepła. Temperatura otoczenia więc śmiało powyżej 30 stopni wynosiła. Na tyle, że okolice 4GHz było dla mnie nieosiągalne.. na powrót do nich trzeba do zimy poczekać chyba :E
Wysokie macie te temperatury na mugenie. Komonix dał duże napięcie to się mniej dziwię, chociaż musi mieć krzywegi ihsa albo podstawkę radiatora bo spora różnica na rdzeniach.
Nie spotkałem się z narzekaniem na taką nierówność podstawy Mugena.. Jak i nie spotkałem się by ktoś chwalił sobie równy IHS na Q6600 :E:D Dobre nałożenie pasty może pomóc naprawdę dużo. Ale też... ja mam tą dołączoną od Scythe - i o ile przez pierwsze m-ce spisywała się świetnie, to przez obecne temperatury otoczenia nie jestem póki co w stanie porównać, czy nie zmieniła swoich właściwości ;)

Odnośnie tj max.. Również wydaje mi się, że właściwe jest 100*C, jednak obierając tą drogę zastanawiają źródła głoszące o wartości 90*C.. Zresztą - teraz w pokoju mam ~25*C, a wg tj max 90*C w idle mam teraz niby 26-29*C na poszczególnych rdzeniach.. - przy napięciu odczytywanym przez programy ~1,18V to raczej mało realne by było ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wy sobie żarty stroicie? Sprawdzacie max temperatury pod LinX z użyciem 772mb pamięci? Proszę ustawić max jaki się da, najlepiej zaznaczyć ALL na np. 10 lopek i wtedy pokazać jakie są temperatury. Ja jak dam 772 to po 20 lopkach mam 59 stopni przy 4ghz. :D

29329313.jpg

Nie będę czekał 25 min na koniec bo i tak widze, że niwiele to zmieni albo i nic. Wyniki takie same jak przy użyciu 772Mb. Kulawa ta twoja teoria coś. Ustawienie pamięci na mx to jest i może dobre jak się bada stabilnośc bo sprzęt jest bardziej obciążony ale na samego procka chyba nie ma to wielkiego wpływu.

Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę na nazwę pliku, który zalinkowałem - 3,6GHz@1,475V. To, co wskazuje CPU-Z mało mnie tu obchodzi - mimo że można się spodziewać znacznego v-dropu, to programy potrafią znacznie przekłamywać odczyty napięć. Jakie Ty ustawiłeś napięcie? Dalej porównując - 3,6GHz vs. 3,2GHz to nawet mimo identycznego napięcia różnica 12,5% w wydzielanym cieple. Widać datę 16 czerwca - upał okropny, a cały poranek dogrzewałem pokój, a zwłaszcza miejsce pod biurkiem jakimiś 200-300W ciepła. Temperatura otoczenia więc śmiało powyżej 30 stopni wynosiła. Na tyle, że okolice 4GHz było dla mnie nieosiągalne.. na powrót do nich trzeba do zimy poczekać chyba :ENie spotkałem się z narzekaniem na taką nierówność podstawy Mugena.. Jak i nie spotkałem się by ktoś chwalił sobie równy IHS na Q6600 :E:D Dobre nałożenie pasty może pomóc naprawdę dużo. Ale też... ja mam tą dołączoną od Scythe - i o ile przez pierwsze m-ce spisywała się świetnie, to przez obecne temperatury otoczenia nie jestem póki co w stanie porównać, czy nie zmieniła swoich właściwości ;)

Qrcze to ja myślałem, że nie ma płyty z większym dropem niż moja. Mógłbym sobie pencil moda walnąc ale przy moich zdolnościah manualnych to bym coś na pewno spieprzył :E W biosie mam 1,425. No tak jak pisałem rozumiem, że warunki inne. Na pewno mugen jest bez porównania lepszy. U mnie w upał też skakało kilka stopni w górę.

Jak i nie spotkałem się by ktoś chwalił sobie równy IHS na Q6600 :E

Co prawda nie Q6600 ale ja mogę swój pochwalić. Róznice jak widac na screenie nieduże między rdzeniami, albo jestem mistrzem w nakładaniu pasty :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5hogun

Czym chłodzisz Q6700 ?

U mnie na 3,2GHz i napięcie w biosie 1,320V mam

beztytuu10.th.jpg

Karakorum 1500RPM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wy sobie żarty stroicie? Sprawdzacie max temperatury pod LinX z użyciem 772mb pamięci? Proszę ustawić max jaki się da, najlepiej zaznaczyć ALL na np. 10 lopek i wtedy pokazać jakie są temperatury. Ja jak dam 772 to po 20 lopkach mam 59 stopni przy 4ghz. :D

5hogun wyżej przedstawił swoje porównanie, ja przedstawiam swoje: LinX 772 vs. LinX All. Jeśli u Ciebie są większe różnice, to je przedstaw - będzie to ciekawostką.

Qrcze to ja myślałem, że nie ma płyty z większym dropem niż moja. Mógłbym sobie pencil moda walnąc ale przy moich zdolnościah manualnych to bym coś na pewno spieprzył :E W biosie mam 1,425.
Nie oceniaj v-dropa na podstawie wskazań programowych. Stopień przekłamań potrafi zaskoczyć.
Co prawda nie Q6600 ale ja mogę swój pochwalić. Róznice jak widac na screenie nieduże między rdzeniami, albo jestem mistrzem w nakładaniu pasty :E
No to chyba jestem w tym nie mniejszym mistrzem, bo IHS mam krzywy w 3 (_|_), a różnice w temperaturach między rdzeniami równe lub wręcz mniejsze niż u Ciebie :D

EDIT: Do porównania z powyższymi linkami dodaję LinX 772 uruchomiony wraz z Prime95 Small FFTs na prio 7. Jak widać na wykresie - temperatury skaczą znacznie mniej niż podczas testowania samym LinX-em. Wniosek - procesor wtedy ma znacznie mniej odpoczynku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5hogun

Czym chłodzisz Q6700 ?

Freezer 7. Daje radę ale kosztem hałasu. W całkowitym spoczynku ~800rpm, przy pracy w necie itp ~1200, a w stresie rakieta ~2500rpm. Kupowałem pod PDC E2160 i tam mocno skecony wystarczał. Niestety nie było wtedy jeszcze karaczana bo bym wolał.

No to chyba jestem w tym nie mniejszym mistrzem, bo IHS mam krzywy w 3 (_|_), a różnice w temperaturach między rdzeniami równe lub wręcz mniejsze niż u Ciebie :D

Liczy się tylko stres, u mnie max róznica to 3* u ciebie 4* :E Wszystko w normia tak czy siak. ALe już u kolegi komonixa ~10* to chyba zbyt wiele.

Ty po prostu masz krzywy ihs na procku i krzywa podstawe mugena tylko odwrotnie i się krzywizny niwelują :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Liczy się tylko stres, u mnie max róznica to 3* u ciebie 4*
No gdzie?? A TUTAJ masz 67-63, to niby max różnicę masz 3 stopnie? :E Przy okazji - edytowałem poprzedni post. A na wykresach widać, że różnice między rdzeniami to zwykle właśnie do 3 stopni. A i 0 się zdarza ;)
Ty po prostu masz krzywy ihs na procku i krzywa podstawe mugena tylko odwrotnie i się krzywizny niwelują
Właśnie nie - o czym napisałem w drugim akapicie postu 26. IHS krzywy, ale podstawa Mugena równiutka - i to się kiepsko komponuje :E Po prostu tam, gdzie procesor nie przylegał do podstawy (tj głównie środkową częścią IHS-a), dołożyłem więcej pasty, a w pozostałych miejscach - gdzie docisk był dobry - użyłem pasty jak najmniej. Z rezultatu jestem zadowolony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q6600 2,4GHz

Karakorum pasywnie :E z przodu i z tyłu obudowy wentylator 12cm puszczone na 1000RPM

beztytuu11t.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up :thumbup:

No gdzie?? A TUTAJ masz 67-63, to niby max różnicę masz 3 stopnie?

Na maksyalnym wskazaniu mam 3 :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Karakorum pasywnie smilies/szczerbaty.gif z przodu i z tyłu obudowy wentylator 12cm puszczone na 1000RPM
Jaki sens w pasywnym trzymaniu radiatora, skoro i tak hałasują wentylatory na 1000rpm.. :/ Choć jako ciekawostka - daj radę ;) Masz możliwość obniżania napięcia? Przy tych 2,4GHz to lekko o 0,2V da się obniżyć - wtedy to i pozostałych wentyli pewnie możesz się pozbyć ;)
Na maksyalnym wskazaniu mam 3
A moje maksymalne wskazania z wykresów trzeba odczytać - starszego CoreTempa użyłem ;)

Jeszcze odnośnie maksymalnych wskazań - takie pojedyncze skoki temperatur to też mogą być błędy odczytu, a niekoniecznie rzeczywiste skoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jaki sens w pasywnym trzymaniu radiatora, skoro i tak hałasują wentylatory na 1000rpm.. :/

To tak dla czystej ciekawości ;)

Masz możliwość obniżania napięcia? Przy tych 2,4GHz to lekko o 0,2V da się obniżyć - wtedy to i pozostałych wentyli pewnie możesz się pozbyć ;)

Pobawię się wieczorkiem i zobaczymy co z tego wyjdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A moje maksymalne wskazania z wykresów trzeba odczytać - starszego CoreTempa użyłem ;)

Jeszcze odnośnie maksymalnych wskazań - takie pojedyncze skoki temperatur to też mogą być błędy odczytu, a niekoniecznie rzeczywiste skoki.

Wiadomo, to tak pól żartem było. Do kilku stopni róznice zawsze będą. Ale i tak tempy w stresie sa dokładniejsze niż w idlu, bo im bliżej do tjmax tym precyzyjniejsze wskazania czujki.

Przy okazji znalazłem ten artykuł odnosnie tjmax wg intela. I bądź tu mądry człowieku:)

http://www.tomshardware.co.uk/intel-dts-sp...news-29460.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vdrop przy takim procku zawsze będzie. Mniejszy lub większy w zależności od płytki. Jeśli w minimalnym stopniu wierzyć cpu-z to u mnie jest w granicach 0,05V. Trzeba też wziąć pod uwagę fakt iż przy wyższym taktowaniu, z większym napięciem, Vdrop powinien się zwiększyć. Jeśli wszyscy pokazaliście temperatury po wygrzewaniu linx-em to tak to wygląda u mnie:

2hwd8qd.jpg

po 10 min temp się nie zmienia.

Vcpu - 1,49V

TRUE+2x NB XL1 1k RPM

Temp w pokoju 24-25 st

W normalnym użytkowaniu i podczas stresu prime więcej jak 65 st nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zdziwiły mnie te różniece w temperaturach na rdzeniach, czy to może być winna źle nałożonej pasty??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle nałożonej pasty, bądź nieprecyzyjnemu dociskowi IHS-a do rdzeni procesora, a nawet przekłamań czujników - a temu już nie zaradzisz. Jednak o pastę możesz zadbać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny procek Q6700 wiec zamieszcze swoje OC :P

CPU V 1,55V

CPU PLL 1.64

CPU VTT 1.56

CPU GTL REF Ratio 20+ mV

Temperatury w stresie max 73C*

beztytuudbuv.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CPU V 1,55V

CPU PLL 1.64

CPU VTT 1.56

CPU GTL REF Ratio 20+ mV

Takie wysokie napięcia na Asus Striker II Formuła 780i SLI by uzyskać FSB 362,5MHz? :E Próbowałeś obniżyć mnożnik CPU? Płytę masz porządną, ale czyżby aż tak słabo C2Q prowadziła? :E Jeśli miałbyś kiedyś chęć na zabawę - ustaw mnożnik na np 8 i przy nim zwiększaj FSB. Dla samego sprawdzenia możliwości płyty. Ale - a nuż przekonasz się do większej wydajności na codzień wynikającej z wyższych taktowań FSB? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie na tylu MHz jadę, jak wstawię 2 wydajne wentylatory i wymienię 450 W, na 550 W, to poleci bardzo wysoko. :D

cpuoc.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...