Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Komonix

OC-Q6600

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krzysiek21pl

Nie chce mi się screena robić ale 3.2GHz + karakorum ~ 1.28v obecnie

3.6Ghz ~ 1.36v 5-5-5-12 pamiątki + karakorum

3.8GHz ~ 1.4v 5-5-5-18 + karakorum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój rekord - stabilny dla 3DMark06 : LINK

Chłodzenie : TRUE + DELTA (patrz syg.)

Napięcie : ~1,7V (ustawione w BIOSie) - miałem kiepską sztukę :) ,ale działa do dziś.

Na przyszłość : Super PI używaj w wersji z XS modem

http://superpi.ilbello.com/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi sie screena robić ale 3,60GHz 1,60Vol 1200MHz 6-5-5-20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam chcialem przedstawic swoje wyniki swojego oc ;p jesli macie ten procesor to prosze o zamieszczenie wynikow ;p

http://img88.imageshack.us/i/15755666.jpg/

Ładny wynik przy niskim napięciu :thumbup: Ale pokazałbyś screena z odpalonym Linxem i Realtemp do tego. Zegar do odpalenia OSa i przeliczenia 1M w SuperPi niekoniecznie musi byc stabilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zegar do odpalenia OSa i przeliczenia 1M w SuperPi niekoniecznie musi byc stabilny.
Zdecydowanie nie musi być stabilny :D12,875s

Komonix, jaką masz płytę? Da się coś jeszcze z niej wycisnąć? Bo niskie napięcia CPU pozwalają przypuszczać, że on pozwoliłby na sporo więcej ;) Jakie pamięci? Może da się je nieco ciaśniej timingi ustawić od tych 5-7-7-22?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta glowna to gigabyte x38 dq6, probowalem 3.7 ale mysle ze pamieci juz nie daja rady, zwiekszanie napiecia za duzo nic nie daje, pamieci geil pc2-6400 cl-4-4 ddr2-800 1x1gb

ps

czy prime95 nada sie na test stabilnosci czy moze cos innego, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prime95 sie nada tak samo jak i orthos (priorytet 9 min.) z tym, że tu musisz odpalic 2 razy i ustawić odpowiednio koligacje dla rdzeni. Dobry tez jest wpsomniany Linx, który ma jeszcze tą przewagę nad innymi, że najbardziej rozgrzewa procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsze wygrzewanie przez LinX-a może być przewagą albo wręcz przeciwnie przy mocnym o/c C2Q - bo może się okazać, że niestabilność jest spowodowana tylko zbyt wysokimi temperaturami, których na codzień by się nie osiągnęło. Chyba że chłodzenie jest bardzo skuteczne :) Prime95/Orthos (jak wspomniał 5hogun uruchomiony 2 razy, by obciążyć wszystkie 4 rdzenie), w teście Small FFTs na priorytecie 8 lub 9. Jednocześnie temperatury warto CoreTempem monitorować.

Zaś odnośnie dalszego o/c (choćby tylko na poziomie stabilności w SuperPi), pamięci powinny potrafić wyżej się taktować, warto je dowoltować do jakichś 2,2V. A jeśli nie będą chciały wyżej pójść - to od czego dzielnik 1:1 :> tj System Memory Multiplier, opcja 2.0, która przy np. FSB 450 pozwoli na taktowanie pamięci 900MHz (czyli i tak niżej niż obecnie).

x38 dq6, probowalem 3.7 ale mysle ze pamieci juz nie daja rady, zwiekszanie napiecia za duzo nic nie daje
Zwiększ napięcie MCH, FSB (o choćby +0,2V), i zadbaj o dobry przewiew w obudowie. Napięcie na CPU też wyższe pewnie się przyda - śmiało 1,5V możesz przekroczyć, o ile tylko chłodzenie na to pozwoli, choć do nieco wyższych taktowań podbicie o 0,05V powinno wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co w tym benchu Pi jest wazne cpu czy pamiatki ?

z ciekawosci sam przepuscilem superPi s 13.670

s 12,184

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co w tym benchu Pi jest wazne cpu czy pamiatki
Przede wszystkim CPU, ale pamięci bardzo dużo znaczą. Zwłaszcza w większych próbkach, jak 16M czy 32M, świetnie można przetestować przepustowość CPU-NB-RAM, a w Twoim przypadku CPU-RAM, bo kontroler pamięci masz w procesorze i5 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za szybka odpowiedz , pamiatki chyba dobre mi sie trafily bo 1800 kreca bez problemu , ale nie sadze by poszly na 2k przy BCLK200 i CL7,

q6600 tez swietnie sobie radzi ale chyba odchodzi juz do lamusa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
q6600 tez swietnie sobie radzi ale chyba odchodzi juz do lamusa
W SuperPi w porównaniu do nowszych Inteli - tak. W grach - zapewnia płynność, więc nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

82°C jako max na 24/7 tez troche wysoko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra moze duzo ale caly czas nie bedzie 100%, srednio jest 75 stopni. Mieszkam na poddaszu wiec mam troche cieplo w pokoju:D, ale na tych wartosciach jest stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnio 75 to też dużo. Dżizas, musisz mieć naprawdę gorąco jeśli przy tak niskim napięciu masz takie tempy. Zacząłbym sie chyba zastanawiac na twoim miejscu nad jakimś chłodzeniem procka i ew. budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O qrcze, nie wiem co to jest ale na pewno jest to solidniejsze niz box. Jak masz wentylowaną budę, jaki wiatrak na tym chłodzeniu, na pewno dobrze założone? Bo mi się wydaje, że masz nienaturalnie wysokie te temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yo moje fany nie sa najnowsze, ale tez nie sa stare fotka: http://img819.imageshack.us/i/zdjcie0632.jpg/ z boku jeszcze 80 jest ale nie chcialo mi sie juz fotki dawac ;p tylko w stresie mam takie temp, bo tak to mam po 35-40 max, aha pasta jest raczej dobra, (ze srebrem kupilem), moze szlifowanie pomoze;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra poszło teraz OC w góre, czy mam wysokie tempy, czy nie jak myślicie?? ocmugen.th.jpg

chłodzenie: scythe mugen 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę ostatnie czerwcowe temperatury, to Twoje 79*C przy napięciu ustawionym powyżej 1,5V złym wynikiem nie jest ;) Acz w takim wypadku do codziennej pracy znalazłbym maksymalne taktowanie, przy którym napięcie będzie pozwalało na nieprzekraczanie 70*C. Może wystarczy do tego napięcie niższe o 0,05-0,1V, co da taktowanie pewnie w okolicach 3,4-3,5GHz ;)

Zresztą.. co ja się rozpisuje - tutaj moje temperatury przy 3,6GHz również na Mugenie II, jednak przy niższym napięciu. Tylko zwróć uwagę, że najpierw działał LinX + Prime95 - i tu temperatury do 72*C skakały, a po wyłączeniu LinX-a i pozostawieniu samego Prime95, spadły do 64*C. Temperatury mierzone przy Tj max 90*C, ale u Ciebie chyba przy 100*C? Jakie napięcie ustawiłeś w BIOS-ie do tych 3,6GHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysokie macie te temperatury na mugenie. Komonix dał duże napięcie to się mniej dziwię, chociaż musi mieć krzywegi ihsa albo podstawkę radiatora bo spora różnica na rdzeniach.

A z tego TJmax 90* to się chyba musze wycofać. Na wiellu zagranicznych forach piszą, że niby dla G0 to jest 90, chyba nawet anandtech tak podał. Ale po zastanowieniu wydaje się mi to wątpliwe. We wszelkich reckach jakie widziałem było 100, wszystkie programy wskazują 100, no i tak na logikę obserwując tempy innych tez wydaje sie ze powinno byc 100. CZy ja na freezerze mialbym po dwadziescia kilka stopni w idlu jesli tjmax+90*. Wątpie. Wieć dla świetego spokoju zakładam jednak, że tjmax =100*.

Tylko dziwi mnie to, że miś1185 masz na mugenie o kilkanaście stopni większe temperatury przy takim samy v jak ja na freezerze 7 :hmm: Takty ciut wyższe pewnie coś tam dodają, no i nie wiem jak masz śmigło ustawione, bo u mnie w stresie to rakieta :E Albo kwestia temp. otoczenia. Ale myśłałem, że mugen daje lepiej radę. Ale sztukę musze przyznac masz bardzo dobrą.

13231988.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy sobie żarty stroicie? Sprawdzacie max temperatury pod LinX z użyciem 772mb pamięci? Proszę ustawić max jaki się da, najlepiej zaznaczyć ALL na np. 10 lopek i wtedy pokazać jakie są temperatury. Ja jak dam 772 to po 20 lopkach mam 59 stopni przy 4ghz. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No masz dobre chłodzenie to nie dziwota, poza tym co nam twój wynik daje jak masz inny proc?

A co do ustawienia pamięci to pierwsze słyszę, żeby ustawiac max. Co to zmienia? Rundy są dłuższe, ale równie dobrze można dać więcej przebiegów. 10 min mi leci i żadnej różnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...