Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

piotrek'97

WĄTEK ZBIORCZY - Lista polecanych zasilaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ten fabryczny kabel mogę od razu wywalić i kupić nowy poprawiony bo stary zjada mi grafikę i zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Be Quiet! posiada w ofercie kable w nowymi wtyczkami --> LINK. Takze to nie problem, mozesz wyrzucic stary kabel jesli chcesz ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czy to możliwe że ten kabel pasuje tylko do kart Asus a do innych nie bo nie mają odwróconej wtyczki.

Edytowane przez CzerwonyJohn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykasowales to, co napisales w ostatnim poscie a szkoda. Mam wrazenie, ze przez fakt iz jestem drugi dzien po urlopie nie wyrazilem sie wystarczajaco precyzyjnie w poprzednich postach. Od strony PSU producenci moga robic (i robia) co im sie zywnie podoba - dlatego okablowanie roznych producentow nie pasuje do siebie. Specyfikacja 12V-2x6 tyczy sie tylko konektora po stronie karty graficznej. Opis na stronie BQ! mowi wlasciwie wszystko. To najnowszy kabel - nie ma i nie bedzie nic nowszego poki co ;) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chodzi mi o to że ta kontowa wtyczka może nie pasować do karty graficznej danego producenta np. Na xkomie ktoś napisał że pasuje tylko do Asusów, do innych nie i co w tedy kabel do zwrotu.

Możesz się wypowiedzieć w tej sprawie.

https://www.x-kom.pl/p/1220220-akcesorium-do-zasilacza-be-quiet-12vhpwr-90.html?srsltid=AfmBOoqFA2bgb-HllCkL2WQWAdbYoKVoI9vd_mNuZ3QqRTJ1M4cLIpri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli do tego seasonica rozumiem.moge bez problemu wpiąć przewód 12vhpwr i 2x6.

Ew kwestia tego który dołożą do zasilacza z tego co czytam na ich stronie , konektor w zasilaczu pozostaje ten sam.

Edytowane przez m@rcinpl
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

M@rock

Mówisz o kablu be quiet?

Lepiej dopytaj się producenta albo kogoś kto ma ten zasilacz.Nie chce doradzać nie mając tego psu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega "confused" taki obeznany w każdej tematyce, a prostego zdania nie rozumieju? :D Wtyk w karcie ten sam, ale może być odwocony o 180 stopni. Kabel będzie pasował, tylko "pojdzie" w górę, a nie schodzil w dół. 

Łap z obrazkami, prościej się nie da :)

https://pcitems.pl/sklep/przedluzacze-i-adaptery/adaptery-i-przejsciowki/zlaczki-12vhpwr/adapter-zlaczka-wtyczka-12vhpwr-typ-a-90-stopni-qingsea/

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to że ten kabel pasuje tylko do drogich Asusów a nie do innych producentów co mi po takim kablu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kabel pasuje tak czy siak do każdej karty. Jak ktoś montuje kartę wertykalnie to potrzebuje go mieć w drugą stronę obróconą wlasnie. Pierwsze patrzysz na swój model gpu, w jaki sposób jest wtyczka, sposób montażu i w którym kierunku mają lecieć kable. I dopiero wtedy dobierasz kabel z wtyczką kątowa jak Ci na niej zależy. 

Edytowane przez Voodoo 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, m@rcinpl napisał:

Czyli do tego seasonica rozumiem.moge bez problemu wpiąć przewód 12vhpwr i 2x6.

Ew kwestia tego który dołożą do zasilacza z tego co czytam na ich stronie , konektor w zasilaczu pozostaje ten sam.

Jak najbardziej mozesz. Niewazne czy na pudelku zasilacza bedzie oznaczenie 3.0 czy 3.1

Sama jednostka jest w obu wypadkach identyczna. Rozni sie doslownie tylko jednym kablem, a wlasciwie to tylko jednym konektorem w jednym kablu ;) 

Edytowane przez amsztel
uzupelnienie informacji
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.08.2024 o 13:16, amsztel napisał:

Wyglada na starsza revizje 3.0 (a nie 3.1).

Tak tylko chciałem się spytać. Jakbym miał kupować nowe PSU to zawsze patrzeć na standard 3.1? Czy to nie ma większego znaczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszosc producentow wypuszcza juz jednostki z poprawionymi konektorami. Jak pisalem wczesniej - same zasilacze sa w obu przypadkach (ATX 3.0 vs 3.1) identyczne.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na proline z tego co widzę chcą się pozbyć stare jednostki z starymi standardami. Gdzie 3.1 jest drogi jak byk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś się orientuje czy te zasilacze BeQuiet Dark power nadal sprzedają z terkoczącymi wentylatorami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kup na morele dostaniesz cichutki egzemplarz, też się tego obawiałem ale nie ma strachu. 

Swój kupiłem 17 października rok temu i żadnego dźwięku nie wydał od tamtego czasu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informacyjnie - MSI MPG A850G PCIE5 850W - kupiony w pod koniec maja, wczoraj przestał działać. 3 miesiące z kawałkiem. Dobrze, że miałem w szafie swojego 10-letniego już Thermaltake Evo Blue 2.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio był temat z tym samym zasilaczem który od początku nie działał :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tak się aż tym nie sugerował bo to bardzo popularny i polecany wszędzie zasilacz (378 opinii na xkom, 630 sprzedanych ostatnio na morele), zwłaszcza że gwarancja 10 lat. Dziś każdy sprzęt elektroniczny może paść i często z fabryki już wychodzi coś nie tak.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bebechy ma dobre tak tylko informacyjnie :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swój A850G kupiłem w lipcu 2023, od czerwca dzaiła bez problemu u kumpla. Bardzo dobry zasilacz, a wadliwa sztuka może trafić się wszędzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada zupelnie normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę kolejny temat z dzisiaj w dziale z tym msi :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś mnie nie przekonuje kupowanie zasilacza od MSI czy też od Asusa. Zawsze wolę iść w firmę która ma w tym doświadczenie i głównie tym się zajmuje.

Nie wiem jak MSI czy oni biorą od kogoś bebechy czy sami sobie składają zasilacz. Seasonic wiek że daje na pewno Phanteksowi swoje podzespoły a Be Quiet bierze od FSP. Miałem już kilka be Quiet i nigdy się nie zawiodłem to samo brat chociaż on przesiadł się na Seasonic a ja na Corsair. Sam chciałem Seasonica dla serii Prime TX jednak cenowo chłopaki trochę odlecieli :E

Jest jeszcze fajna firma Super Flower i cenowo też mają fajne oferty nawet myślałem aby brać zamiast FSP to mimo wszystko wolę FSP z racji że nie jest głośny a w zasadzie to jeden z najcichszych zasilaczy pod tym względem trochę Super Flower mogli by się poprawić bo zasilacze mają jedne z najlepszych i według mnie obok Seasonica i FSP najlepsze firmy przynajmniej z tych recenzji modelu jakie widziałem a dużo tego przerobiłem. 

Jeszcze Corsair, Be Quiet, Thermaltake czy Cooler Master mają świetne zasilacze w swojej ofercie, mam na myśli takie firmy które mają wiele dobrych modeli i nie biorę pod uwagę firm którym trafią się jakiś jeden czy dwa lepsze modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi