Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Gość EntereX

Arch Linux - szkoła rodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam problem, tym razem z flashem. Za każdym razem jak mam włączone 2 karty z filmami na youtube (niezależnie od tego czy są zatrzymane czy nie), z obrazem dzieję się dziwne rzeczy: nakłada się jeden film na drugi, albo po zjechaniu na komentarze i wróceniu do odtwarzania, w jego miejscu mam fragmenty komentarzy... Jak to poprawić? Mam zainstalowany flashplugin z oficjalnego repo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jaka przeglądarka? sprawdź google chrome (w aur znajdziesz), ona ma swojego flasha i czy tam również jest problem.

Edytowane przez fufus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam firefoxa 22.0. Zainstalowałem chrome'a i tam problemu nie ma. Można coś z tym zrobić w firefoxie? Flasha w firefoxie insalowałem na 2 sposoby: najpierw pobrałem archiwum .tar.gz ze strony adobe i wrzuciłem pliki gdzie trzeba. Jak zobaczyłem, że nie działa to jak trzeba to zainstalowałem flashplugin z repo, ale problem został.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowal ktos instalowac archa z pomoca internetu mobilnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przy okazji - czym zarządza się sięcią w Archu? ifconfig nie działa, to jest: nie ma takiego polecenia.

Sprawdź sobie polecenie ip. Jeśli chcesz mieć ifconfig to zainstaluj sobie z net-tools.

W KDE też chyba nie ma zainstalwoanej żadnej aplikacji do zarządzania połączenami (jakby brakowało ustawień względem KDE z Kubuntu), a na pewno nie ma nm-appleta.

Możesz sobie zainstalować np. NetworkManager (jeśli nie masz) i odpowiedni aplet dla niego dla KDE.

Z ciekawostek 1 - nie wiedziałem, że w Archu, defaultowa instalacja nie ma ntfs-3g, przez co, gdy tylko podmontowałem dysk w ntfs-3g, system od razu odpalał konsolę w trybie awaryjnym.

No nie ma. Swoją drogą, to powinno działać tak, że zanim zapiszesz dane do pliku konfiguracyjnego sprawdzona zostanie ich poprawność. Dodatkowo, w czasie ładowania błędne wpisy i tak powinny być ignorowane. Nieudane odpalenie systemu powinno dać możliwość startu z plikami konfiguracyjnej z automatycznie utworzonej kopii zapasowej.

(pozwalam na hejtowanie tego co tu napisałem)

Z ciekawostek 2 - nie wiem czemu, po którymś tam reboocie musiałem rootem odpalić usługę sieci bo nie mialem internetu. Wykasował się ln do tego, czy co?

Jeśli nie włączałeś usługi na nowo (a startowałeś lub włączałeś sobie np. jakiegoś dhclienta), a po kolejnym reboocie wszystko było ok, to pewnie była to jakaś chwilowa niedogodność :E.

Chuck Norris, ostatecznie poległ. Naprawdę chcesz to robić? Jak masz 3G to pewnie masz i wifi, złap jakąś publiczną sieć i zainstaluj.

Edytowane przez wesolyzbigniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EntereX
Napisano (edytowane)

Przy okazji - czym zarządza się sięcią w Archu? ifconfig nie działa, to jest: nie ma takiego polecenia. W KDE też chyba nie ma zainstalwoanej żadnej aplikacji do zarządzania połączenami (jakby brakowało ustawień względem KDE z Kubuntu), a na pewno nie ma nm-appleta.

Z ciekawostek 1 - nie wiedziałem, że w Archu, defaultowa instalacja nie ma ntfs-3g, przez co, gdy tylko podmontowałem dysk w ntfs-3g, system od razu odpalał konsolę w trybie awaryjnym.

Z ciekawostek 2 - nie wiem czemu, po którymś tam reboocie musiałem rootem odpalić usługę sieci bo nie mialem internetu. Wykasował się ln do tego, czy co?

Przy instalacji wg moijego poradnika za sieć odpowiada network manager. Zarządza nim applet plasmy kdeplasma-applets-networkmanagement. Jeżeli go nie widzisz to włącz go w ustawieniach tacki systemowej.

j6p4knggf489_t.jpg

Możesz pokazać screena z tegu kreatorka KDE jak to ustawione masz dokładnie? Odmiany DejaVu Sans itd. ;)

Chodzi mi dokłądnie o to że np. biorę opcje w czcionkach ogóle, potem wybieram DejaVu Sans i potem mam jeszcze do wyboru book, bolique itd. ;)

3c8nsa27i9ej_t.jpg u7yxp6nu7b7v_t.jpg

W związku z tym, że Archa traktuję na chwilę obecną jako zabawę, siedzę i tak na Ubu do czasu, gdy tamtego nie poznam by bez problemu się w nim poruszać, mam pytanko - pod Ubu/Linuxa dodałbym tego rss Archa, ale nie znam żadnych dobrych czytników RSS. Pomożecie?

jak za Edwarda wszyscy razem

PO-MO-ŻE-MY!!!

Może coś takiego:

http://www.youtube.com/watch?v=1rfv0wb2n8U

Tyle tylko, że mi ten applet plasmy wyświetla wszystko na pulpicie samoczynnie. Nie muszę przedtem uruchamiać żadnego proglamu :E

Edytowane przez EntereX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Play bezprzewodowy z modemu, nie mam jak inaczej sie podlaczyc. Chyba ze pojde do sasiada :E

A probowal ktos instalowac na lapkach Asusa?

Edytowane przez KarielG0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EntereX

Używam firefoxa 22.0. Zainstalowałem chrome'a i tam problemu nie ma. Można coś z tym zrobić w firefoxie? Flasha w firefoxie insalowałem na 2 sposoby: najpierw pobrałem archiwum .tar.gz ze strony adobe i wrzuciłem pliki gdzie trzeba. Jak zobaczyłem, że nie działa to jak trzeba to zainstalowałem flashplugin z repo, ale problem został.

U mnie flash na FF działa normalnie. Jednak Chromium to lepsza opcja. Sam chyba się przesiądę ponieważ chromium jest szybsze od FF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@EntereX - a co daje wymuszenie DPI czcionek w twoim konfigu ;)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Trzeba przyznać, że osoby tworzące Archa odwaliły kawał dobrej roboty jeśli chodzi o manuale, faqi, opisy - to chyba jedyna dystrybucja z tak dobrą dokumentacją na wiki. Tutaj generalnie jest wszystko, tego nawet Slackware nie ma...

PS - czytałem o instalacji flashplayera. Czy to można zainstalować

pacman -S flashplayer 

czy trzeba robić według poradnika, ściągając paczkę z repo i później coś tam kombinować? Nie znam jeszcze manualnej instalacji paczek z tego formatu (to jest: nie umiem robić tego co w slackware czy ubu: dpkg -i <paczka> albo pkgtool i jazda).

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja instalowalem z repo i nic wiecej nie ruszalem, dziala.

sry za brak pl znakow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przy instalacji wg moijego poradnika za sieć odpowiada network manager. Zarządza nim applet plasmy kdeplasma-applets-networkmanagement. Jeżeli go nie widzisz to włącz go w ustawieniach tacki systemowej

Sprawdzę. Dzięki.

Edit : gdzie są pliki konfiguracyjne sieci? W /etc/network/interfaces nie ma nic.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ja instalowalem z repo i nic wiecej nie ruszalem, dziala.

sry za brak pl znakow.

U mnie mam to:

[firekage@deusex examples]$ sudo pacman -S flashplayer
rozwiązywanie zależności...
szukanie konfliktów międzypakietowych...

Packages (1): flashplugin-11.2.202.275-1

Total Download Size:    8,15 MiB
Total Installed Size:   20,84 MiB

:: Kontynuować instalację? [T/n] t
:: Retrieving packages ...
błąd:  nie udało się pobrać pliku 'flashplugin-11.2.202.275-1-i686.pkg.tar.xz' z mirror.de.leaseweb.net : The requested URL returned error: 404 Not Found
błąd:  nie udało się pobrać pliku 'flashplugin-11.2.202.275-1-i686.pkg.tar.xz' z mirror.us.leaseweb.net : The requested URL returned error: 404 Not Found
błąd:  nie udało się pobrać pliku 'flashplugin-11.2.202.275-1-i686.pkg.tar.xz' z mirror.de.leaseweb.net : The requested URL returned error: 404 Not Found
błąd:  nie udało się pobrać pliku 'flashplugin-11.2.202.275-1-i686.pkg.tar.xz' z mirror.nl.leaseweb.net : The requested URL returned error: 404 Not Found
błąd:  nie udało się pobrać pliku 'flashplugin-11.2.202.275-1-i686.pkg.tar.xz' z mirror.rit.edu : The requested URL returned error: 404 Not Found

Nie znajduje.

Ok, my fault :E Still learning :E Nie zrobiłem synchronizacji.

eh...mocno mi się spodobał ten system :E Czuję, że jak się tylko w to wgłębię, będzie on głównym wszędzie - o ile mój AOD to pociągnie :|

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do:

Integracja wyglądu aplikacji GTK w KDE:

Jest to również bardzo ważna sprawa, ponieważ bez tego aplikacje wykorzystujące GTK (np. firefox) uruchamiane w KDE będą wyglądać jak te z Windowsa 95  Aby zintegrować wygląd aplikacji ze sobą należy zainstalować poniższe pakiety:

pacman -S oxygen-gtk2 oxygen-gtk3 kde-gtk-config

Teraz wystarczy wejść w ustawienia GTK (Ustawienia systemowe -> Wygląd programów -> GTK) i ustawić styl wyglądu na oxygen-gtk. Po tym zabiegu wszystkie aplikacje uruchamiane w KDE będą posiadać taki sam wygląd.

Zainstalowałem to pod vboxem, ale w ustawieniach GTK nie mam oxygen-gtk, a tylko oxygen i GTK+. Imho nadal to wygląda jak W95 :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

firekage - ale ty problemów masz, było wrzucić zgodnie z poradnikiem EntereX od A do Z i git by było :P

pacman -S oxygen-gtk2 oxygen-gtk3 kde-gtk-config

i w ustawienia systemowe -> wygląd aplikacji -> gtk -> masz http://bankfotek.pl/image/1524019.jpeg

dla pewności po ustawieniu odpowiednich opcji reboot i nie ma bata, musi działać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie stery najlepiej zainstalować do kart ati/amd? Catalyst są bardziej wydajne, ale też jest więcej zabawy z tym wszystkim, a w instalacje ze strony amd się bawić nie chcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja używam Catalystów, na openach jakoś mi muliło nawet kde, przynajmniej takie odnosłem wrażenie ;/

A tam dużo zabawy, na wiki tylko to tak wygląda:

odpalasz w jakimś edytorze "etc/pacman.conf"

w sekcji options dopisujesz (zapobiegnie to aktualizacji xorg do nowszej wersji):

IgnoreGroup = xorg

na samym końcu dopisujesz

potem wykonujesz w konsoli

# pacman-key --keyserver pgp.mit.edu --recv-keys 0xabed422d653c3094

# pacman-key --lsign-key 0xabed422d653c3094

i masz dodane repo z starym xorg-server którego wymaga najnowszy catalyst i repo z catalystem.

potem zapodajesz

# pacman -Sy

robisz downgroade xorg

# pacman -S xorg113/xorg

wywalasz open stery tak aby nic nie konfliktowało (tu Ci nie pomogę bo nie wiem co masz, ale pewnie będzie to jak w tutku z tego tematu "sudo pacman -R xf86-video-ati xf86-video-intel xf86-video-nouveau ati-dri glamor-egl intel-dri nouveau-dri" i wklepujesz

# pacman -S catalyst-utils catalyst dkms linux-headers

opcjonalnie możesz dopisać jeszcze lib32-catalyst-utils

następnie musisz dodać do grub'a "nomodeset"

# nano /etc/default/grub

i w GRUB_CMDLINE_LINUX="" zmieniasz na: GRUB_CMDLINE_LINUX="nomodeset"

zapisujesz i kolejno wykonujesz:

# os-prober

# grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

pozostała jeszcze jedna rzecz

# systemctl enable dkms.service

# aticonfig --initial

reboot i powinno śmigać ;)

Jedyny minus który zauważyłem to to że wszelkie zależności które wymagają xorg trzeba rozwiązywać ręcznie przez wpis w IgnoreGroup. Po prostu trzeba czytać co programowi brakuje z xorg i instalować ręcznie sprawdzając najpierw czy jest w xorg113 jeśli nie to z oficjalnego repo. No ale jeśli zainstalujemy od razu cały xorg to problem z głowy.

PS: ja tego dokonałem przy instalacji systemu zanim zainstalowałem jakikolwiek xorg itd. Po prostu dodałem odpowiednie repo, zainstalowałem xorg113/xorg-serwer, wklepałem instalację KDE, poprosił o dościganie kilku pakietów z xorg, dościągałem je ręcznie (to co było w xorg113 to z niego to co nie to normalnie z oficjalnego repo), przy instalacji kde spytał czy ma zainstalować potrzebne biblioteki z blabla bla open czy catalysta, wybrałem catalysta. po wszystkim doinstalowałem dkms i linux-headers, koniuracja gruba i tyle ;) dzięki temu nie musiałem się bawić w downgroade i wywalanie open sterowników.

PS2: EntereX jak chcesz możesz to poprawić stylistycznie i dodać do tutka w 1 poście bo "GForcowcy" mają tutka a "Radeonowcy" smutna mina ;D

Edytowane przez fufus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa pytania:

1.

wywalasz open stery tak aby nic nie konfliktowało (tu Ci nie pomogę bo nie wiem co masz, ale pewnie będzie to jak w tutku z tego tematu "sudo pacman -R xf86-video-ati xf86-video-intel xf86-video-nouveau ati-dri glamor-egl intel-dri nouveau-dri" i wklepujesz

Jak sprawdzić, które ja mam?

2. Odnośnie gruba. Używam gruba ubuntu (nie chciało mi się bawić z poprawieniem wykrywania ubuntu w grubie archa), to jak to wykonuję? Z poziomu ubuntu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A probowal ktos instalowac na lapkach Asusa?

Edytowane przez KarielG0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa pytania:

1.

Jak sprawdzić, które ja mam?

2. Odnośnie gruba. Używam gruba ubuntu (nie chciało mi się bawić z poprawieniem wykrywania ubuntu w grubie archa), to jak to wykonuję? Z poziomu ubuntu ?

1. sprawdź które masz z listy którą podałem, najwyżej potem przy instalacji zakrzyczy o coś jeszcze. jak instalowałeś całego xorg, masz wszystkie wymienione.

2. nie mam pojęcia, nie posiadałem nigdy zainstalowanych 2 distro linuksa naraz więc nawet nie wiem jak to wygląda w praktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

czy trzeba robić według poradnika, ściągając paczkę z repo i później coś tam kombinować? Nie znam jeszcze manualnej instalacji paczek z tego formatu (to jest: nie umiem robić tego co w slackware czy ubu: dpkg -i <paczka> albo pkgtool i jazda).

Nie przypominam sobie bym musiał ściągać paczkę z repozytorium i coś w niej zmieniać. Najwyżej musisz coś skonfigurować po instalacji pakietu, ale nie samą paczkę, możesz ściągać i instalować za jednym zamachem. Instalacja lokalnego pakietu odbywa się poleceniem pacman -U .

Dodaj sobie do zakładek:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman_Rosetta

Za to męcząca bywa instalacja programóœ z AUR, pkgbuildy często są zepsute lub psują się same (bo pojawia się nowa wersja programu pod tym samym linkiem i nie pasują sumy kontrolne).

Edit : gdzie są pliki konfiguracyjne sieci? W /etc/network/interfaces nie ma nic.

Nie wiem jakich dokładnie plików się spodziewasz. Jeśli używasz NM, to jego pliki będziesz miał w /etc/NetworkManager.

Play bezprzewodowy z modemu, nie mam jak inaczej sie podlaczyc. Chyba ze pojde do sasiada :E