Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

eRonin

Problem z monitorem LG 24MP59G-P

Rekomendowane odpowiedzi

W ramach testów zakupiłem w/w monitor, w testach lub opiniach (na różnych stronach) nie widziałem opisu aby ktoś widział nieprawidłowości, o których zaraz powiem więc przyjmuję że to może być kwestia ustawień.

Mianowice widzę na monitorze pionowe paski, tak jakby obraz był "ponacinany". Widać to szczególnie kiedy ekran jest w jednakowym kolorze np pomarańczowym. W sumie znalazłem tylko jedną wzmiankę że to ktoś miał i oddał monitor ale 99% użytkowników nic o tym nie wspomina. Wie ktoś może co może być przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może inny kabel sprawdź.

Łatwiej ocenić mając fotkę.

Edytowane przez AdRjiaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyżyłowana matryca nie dająca rady z 75Hz? Skoro to zauważyłeś i Ci to przeszkadza to zwracaj monitor i się nawet nie zastanawiaj. Mało kto o tym pisze ponieważ większość użytkowników nie zna się i sądzi, że tak ma być.

Według testów jakość obrazu jak na TNce a nawet gorszy, brak VESA także ten monitor to niewypał pod każdym względem.

Edytowane przez Mateusz31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kable dobry bo na innym monitorze wszystko ok. Co do tego monitora to kupiony prawdopodobnie (bo jeszcze się zastanawiam) jako element stanowiska dwu monitorowego - ten miałby być nie do gier ale jako uniwersalny do filmów, itp. Częstotliwość 75HZ - nawet jak zmieniam na 60hz to ndal widzę te pasy, mniejsze ale widzę - czy są jeszcze jakieś inne ustawienia aby usunąć linie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ramach testów zakupiłem w/w monitor, w testach lub opiniach (na różnych stronach) nie widziałem opisu aby ktoś widział nieprawidłowości, o których zaraz powiem więc przyjmuję że to może być kwestia ustawień.

Mianowice widzę na monitorze pionowe paski, tak jakby obraz był "ponacinany". Widać to szczególnie kiedy ekran jest w jednakowym kolorze np pomarańczowym. W sumie znalazłem tylko jedną wzmiankę że to ktoś miał i oddał monitor ale 99% użytkowników nic o tym nie wspomina. Wie ktoś może co może być przyczyną?

Nie piszą bo chyba większość ludzi jest ślepych, a na tym korzysta LG sprzedając im matryce z odrzutu. W każdym wątku w którym pojawia się 24MP59G-P oraz 27MP59G-P (który jest imho jeszcze gorszy) odradzam jego zakup. Dawałem też komentarze na morele itd. więc szkoda, że się na nie nie natknąłeś. Poruszałem także wątek tutaj na forum (niektórzy się nauczyli). Miałem trzy 24-calowe sztuki i jedną 27 - wszystkie takie same.

czy są jeszcze jakieś inne ustawienia aby usunąć linie?

Tak, 50Hz :E

Edytowane przez Laston

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie piszą bo chyba większość ludzi jest ślepych, a na tym korzysta LG sprzedając im matryce z odrzutu. W każdym wątku w którym pojawia się 24MP59G-P oraz 27MP59G-P (który jest imho jeszcze gorszy) odradzam jego zakup. Dawałem też komentarze na morele itd. więc szkoda, że się na nie nie natknąłeś. Poruszałem także wątek tutaj na forum (niektórzy się nauczyli). Miałem trzy 24-calowe sztuki i jedną 27 - wszystkie takie same.

Tak, 50Hz :E

Widziałem tą opinie na Morele jak i chyba dwie inne podobne. Natomiast myślałem że to kwestia pojedynczej sztuki nie całości bo 99% opinii była pozytywna. Na jutro zamówiłem sobie rozmowę z LG aby się ustosunkowali do tego i dam znać co powiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie mam żadnych naciec pasków choć nie wiem jak bym się wpatrywał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie mam żadnych naciec pasków choć nie wiem jak bym się wpatrywał

U mnie przy ustawionej częstotliwości 75hz widać pionowe paski, bardzo blisko siebie. Dobrze je widać na szarym kolorze a najlepiej na pomarańczowym i niebieskim. Przy zmianie na 50hz już nie są widoczne ani odczuwalne. Normalnie wcześniej sam nie dowierzałem trzem uwagą na stronach sklepowych i myślałem że to jednorazowa wpadka - uprzedzam naprawdę drobiazgowy nie jestem, nie szukam za małe pieniądze nie wiadomo czego i zaspokajam się standardowymi rozwiązaniami. Skoro ja to widzę to coś musi być "na rzeczy" :) Chciałem się dodzwonić na infolinię LG ale wszystko zajęte więc wpisałem się w ich harmonogram aby oddzwonili. I tu ciekawostka, która nie brzmi dobrze - podczas wypełniania formularza kontaktowego wybrałem model i wyskoczyła opcja wybrania konkretnego problemu a jedną z nich były "pionowe pasy na ekranie". Skoro coś takiego wstawili to częsty przypadek, jutro mają oddzwonić i dam znać czego się dowiedziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, zrobiłem fotki obrazujące te pasy, nie najlepsze bo słaby aparat w telefonie, duże zbliżenie plus efekt migotania. Wstawiłem na serwer poniżej link (potem usunę więc jeśli ktoś czyta w dłuższej przyszłości to już nie działa). Górna część to 75hz a dolna 50hz. Na kolorze pomarańczowym przy 75hz widać grubsze pionowe linie, których brak przy 50hz. Dodatkowo 50hz ma wygladzone krawędzie w porównaniu do 75hz.

Jak pisałem nie czepiam się ale dziś cały dzień pracowałem na tym monitorze (nie grałem !!!, sprawdzam w pracy) i oczy strasznie mnie bolą. Mam porównanie bo obok stoi drugi monitor Samsung LS24s350 i obraz tam jest dużo lepszy.

Edytowane przez eRonin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokładnie, w pracy biurowej to wkurza do potęgi. Bo w grze czy filmie to tego nie widać. Najgorzej jak sobie uświadomisz, że te paski widać nawet na niebieskim tle przy zaznaczaniu tekstu np. w przeglądarce internetowej na facebooku. Dla mnie ten monitor i ta matryca to nieporozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byłem ciekaw tych pasów ale link nie działa szkoda :( W sumie reklamuj albo zwracaj skoro Ci przeszkadza i to widać. Ja oczywiście w żaden sposób nie bronie

tego modelu.

Edytowane przez ZAKRZA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byłem ciekaw tych pasów ale link nie działa szkoda :( W sumie reklamuj albo zwracaj skoro Ci przeszkadza i to widać. Ja oczywiście w żaden sposób nie bronie

tego modelu.

Link działa, sprawdziłem na innym komputerze. Jeśli chcesz podaj na priv adres e-mail to wyślę pliki o wyższej jakości jak ten wstawiony. Powiem tak płacę za 75hz a używam 50hz, trochę to słabo - jutro mam telefon od nich ale widząc to naocznie jestem przekonany że pójdzie do zwrotu. Dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten monitor i też mam te paski przy niebieskim/pomarańczowym. Już się nawet przyzwyczaiłem i nie chciało mi się zwracać monitora, bo też nie mam żadnego innego. A chciałem brać TN :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytuje komentarz odnośnie pasków pionowych z morele

Panowie od pasków pionowych !!! Faktycznie są takie paski słabiej widoczne przy 60 hz a dość mocno widoczne przy 75 hz . Istnieje jednak rozwiązanie które każdy z was może zastosować . Mianowicie należy wejść w menu w ustawienia odcieni poszczególnych kolorów i przesuwając suwak odcieni każdego problematycznego koloru z osobna, wasz problem zniknie razem z pionowymi paskami .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up próbowałem różnicy w paskach nie widziałem, albo coś źle robiłem :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytuje komentarz odnośnie pasków pionowych z morele

Panowie od pasków pionowych !!! Faktycznie są takie paski słabiej widoczne przy 60 hz a dość mocno widoczne przy 75 hz . Istnieje jednak rozwiązanie które każdy z was może zastosować . Mianowicie należy wejść w menu w ustawienia odcieni poszczególnych kolorów i przesuwając suwak odcieni każdego problematycznego koloru z osobna, wasz problem zniknie razem z pionowymi paskami .

To nie działa, nie wiem kto to wymyślił. Tzn. działa jeśli ustawisz sobie obraz monochromatyczny (czarno-biały) to jest ok :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie działa, nie wiem kto to wymyślił. Tzn. działa jeśli ustawisz sobie obraz monochromatyczny (czarno-biały) to jest ok :P

Oczywiście z przymrużeniem oka aby zobrazować problem - Nie bardzo Cię rozumiem, kupujesz nowy monitor, musisz konfigurować obraz nie aby ustawić go pod siebie ale aby zamaskować wadę fabryczną. Już na wstępie w nowym monitorze musisz obniżyć parametry, za które zapłaciłeś i Ty się czepiasz? I ja się czepiam? I każdy co się czepia - co z nas za ludzie że prosimy się o oczywistość, wstydźmy się.

Co następne? Jak kupię klawiaturę i zareklamuję że nie działa jakiś przycisk to usłyszę że to samo mogę osiągnąć używając klawiatury ekranowej :)))

Firmy poznaje się po tym jak podchodzą do klienta i rozpatrują reklamację, ja czekam na telefon od nich mają dzwonić lada chwila. Zwrot wchodzi w grę ale nie jestem Januszem aby oddawać z byle powodu, dałem im szansę zobaczymy co powiedzą. Dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nie oddzwonili, monitor idzie do zwrotu i żeby zakończyć ten temat zostawię poniżej info dla przyszłych zainteresowanych (bo zakupu nie polecam).

Dla osób zainteresowanych gamingowymi monitorami LG z serii MP59G-P (moje doświadczenia na modelu 24" 24MP59G-P) - nie kupujcie tych monitorów mają wadę fabryczną !!!

Przy odświeżaniu 75hz gołym okiem są widoczne i bardzo przeszkadzają pionowe paski, przez to obraz jest rozmyty i męczący dla oczu. Szczególnie to widać na kolorach niebieskim i pomarańczowym, wyobraźcie sobie że podczas tak normalnych sytuacji jak wpisywanie adresu w pole przeglądarki obraz jest "porwany" w podświetlonym na niebiesko polu. Zmniejszenie częstotliwości do 60hz powoduje zmniejszenie widoczności tych pasów ale nadal są widoczne. Dopiero wybór 50hz !!! optycznie eliminuje te problemy. Miałem obok zwykły monitor innej firmy "tylko" 60hz i i obraz był dużo lepszej jakości.

Ja wiem niska cena za monitor dla graczy kusi ale w tej samej cenie poszukajcie czegoś innego, ten się nie nadaje nawet do przeglądarki :)

Jeśli jednak ktoś nie wierzy moim spostrzeżeniom to proponuję aby sam sprawdził przed zakupem. Pod żadnym pozorem nie kupujcie tego monitora bez prawa zwrotu (np stacjonarnie) a wyłącznie tak aby była ustawowa możliwość zwrotu towaru. Włączcie go (fabrycznie jest ustawiony na 75hz) i wpiszcie cokolwiek w przeglądarce lub wygooglujcie kolor niebieski bądź pomarańczowy. I teraz wiecie przed czym Was przestrzegałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie u Ciebie to wygląda paskudnie widziałem zdjęcia. Nie wiem może miałem farta ale u Mnie nie ma tego problemu na 75 Hz ani na niebieskim ani na pomarańczowym. Monitor sprawuje Mi się świetnie.

Na twoim miejscu zwrócił bym ten bubel i już..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten sam problem występuje z monitorem LG 24MP58VQ-P ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten problem prawdopodobnie mógł dotyczyć jakiejś partii produkcyjnej. Bo z początku było dobrze, poźniej działy się cuda. A jak jest teraz? W sumie to bez znaczenia, lepiej brać ACO VA 75Hz 32" WQHD.

Może jest droższy o 200zl, po kosztuje "aż" 800zl, ale dostajemy znacznie więcej produktu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupował ktoś ten model jakoś teraz? Dalej mają wadę?

Na pewno na początku po premierze problem nie występował bo wtedy wiele osób go kupiło i nie było żadnych problemów. Pewnie kolejne partie na produkcji miały ten problem, ciekawe czy to naprawili czy nie.

W partiach bez wady to był najlepszy wybór w cenie 600zł, bo IPS 75hz, na dodatek z FS nie ma szans znaleźć, szkoda by było jakby nie pozbyli się tych wad.

Edytowane przez iziDeV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy ma ten monitor w swoim PC i u niego akurat trafiła się sztuka bez żadnych problemów.

Zamów przez neta sprawdź porządnie jak go dostaniesz, jak będzie coś nie tak to zwracaj.

Edytowane przez cavalloBL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby miał być dla mnie, to nie byłoby problemu, zrobiłbym właśnie tak jak napisałeś ;)

Gorzej z tym że monitor ma być dla koleżanki, i nie chciałbym żeby miała problemy z odsyłaniem i gwarancjami jak już pyta o radę :P

Wiesz może kiedy znajomy kupował monitor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor zakupiony wczoraj w EUROrtvAGD. Niestety paski dalej występują, pozostaje mi reklamować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi