Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hubertus87

Problem z ramem 16gb dostępne 8gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z ramem. Ram 2x8 GB DDR4 Corsair VENGEANCE LPX 3000 MHz.Bios normalnie wykrywa mi 16GB ramu natomiast Windows 10 Pro wyświetla mi : Zainstalowana pamięć ram : 16b Dostępna: 7.95GB. Kości wpięte pod dual channel płyta główna GIGABYTE GA-AB350M-D3H.

Poniżej podaję adres to screenów. Jak ktoś ma jakieś pomysły z góry dziękuję :)

SC1

SC2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 16gb, tak jak trzeba. Natomiast bardziej martwi mnie to, że nie masz włączonego XMP i w związku z tym RAM chodzi na 2133mhz, a nie na 3000mhz. Zdjęcia z CPU-Z i BIOSu robiłeś w tym samym czasie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przejmuj się tym co wyświetla win 10.

jak nie jak ma przez system ma tylko 8gb przydzielone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam problem z ramem. Ram 2x8 GB DDR4 Corsair VENGEANCE LPX 3000 MHz.Bios normalnie wykrywa mi 16GB ramu natomiast Windows 10 Pro wyświetla mi : Zainstalowana pamięć ram : 16b Dostępna: 7.95GB. Kości wpięte pod dual channel płyta główna GIGABYTE GA-AB350M-D3H.

Poniżej podaję adres to screenów. Jak ktoś ma jakieś pomysły z góry dziękuję :)

SC1

SC2

przemien jest slotami,w biosie system memory multiplier z auto na 3000 opcja nizej na 3000.

Czy plyta staruje za pierwszym razem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Popatrz na ss z cpuz i uefi. Potem napisz cokolwiek zrozumiale po polsku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Popatrz na ss z cpuz i uefi. Potem napisz cokolwiek zrozumiale po polsku.

Zapewne nie wpadłeś na pomysł że CPU-Z pokazuje ilość zainstalowanej fizycznie pamięci?

Skoro Windows pokazuje dostępne 8GB to znaczy że system jest w stanie tylko taką ilość zaadresować i należy szukać przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasi eksperci jeszcze chyba bez poranno/popołudniowej kawy :E

Wszystko jest ok. Po prostu korzystasz lub korzystałeś ze zintegrowanej karty graficznej. System postanowił na stałe przydzielić grafice 8GB pamięci pseudoVRAM. U mnie jest to 76MB, więc się nie przejmuję i jeszcze nie chciało mi się wchodzić do BIOSu, żeby to zmienić. Niestety, twoja w tym strata, bo nie wiem dokładnie, gdzie jest opcja odpowiedzialna za takie zachowanie się systemu.

Czyli tak:

Ustaw sobie profil XMP pamięci, żeby chodziła z przyzwoitą prędkością.

Poszukaj ustawienia w biosie odpowiedzialnego za rezerwowanie pamięci. Jeśli dalej korzystasz z integry, ustaw jakąś stałą wielkość, najlepiej 4GB, bo 12GB RAMu ci starczy, a 4GB na integrze i tak nie wykorzystasz. Jeśli masz już kartę graficzną, możesz ustawić kilka MB lub zupełnie to wyłączyć. DX12 obiecywał wspieranie głównego GPU przez integrę, ale jak na razie DX12 to jedna wielka porażka, więc spokojnie można udawać, że integry nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasi eksperci jeszcze chyba bez poranno/popołudniowej kawy :E

Właśnie widzę że nie wypiłeś, od kiedy Ryzen 7 ma integrę? 8:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne nie wpadłeś na pomysł że CPU-Z pokazuje ilość zainstalowanej fizycznie pamięci?

Skoro Windows pokazuje dostępne 8GB to znaczy że system jest w stanie tylko taką ilość zaadresować i należy szukać przyczyny.

Zapewniam Cię ,że wiem.

I zapewniam Cię, żę win 10 przekłamuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewniam Cię ,że wiem.

I zapewniam Cię, żę win 10 przekłamuje.

To Ciekawe bo u mnie przy poprawnej konfiguracji jakoś pokazuje poprawnie, ba powiem lepiej ograniczyłem sztucznie ilość pamięci ram na test i miałem 32GB dostępne 8GB szybki test oprogramowaniem i mogę wykorzystać tylko 8GB, więc?

Dla autora tematu do sprawdzenia

msconfig -> Rozruch -> Opcje zaawansowane -> I jeżeli coś jest zaznaczone to odznaczyć maksymalną liczbę procesorów i maksymalną pamięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc chodźmy się napić bo jest sobota? :D

Ps. Super eksperymenty przeprowadziłeś. Gratuluje.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Ciekawe bo u mnie przy poprawnej konfiguracji jakoś pokazuje poprawnie, ba powiem lepiej ograniczyłem sztucznie ilość pamięci ram na test i miałem 32GB dostępne 8GB szybki test oprogramowaniem i mogę wykorzystać tylko 8GB, więc?

Dla autora tematu do sprawdzenia

msconfig -> Rozruch -> Opcje zaawansowane -> I jeżeli coś jest zaznaczone to odznaczyć maksymalną liczbę procesorów i maksymalną pamięć.

A więc tak w opcjach rozruchu mam odznaczoną opcję Maksymalna pamię i niestety dalej jest to samo. Co do grafiki to mam Radeona Rx 470 8GB DDR5 a zintegrowanej chyba nie ma. Zresztą podałem screeny z opcjami z biosu i tam nie widzę żadnej opcji dotyczącej pamięci zintegrowanej grafiki. Odnośnie profilu XMP w biosie to ustawiłem Profile 1 i ustawiło się na 2997 MHz. Po zapisaniu zmian komp się włączał i wyłączał kilka razy po czym się uruchomił i pokazuje 2997 MHz ale dalej system pokazuje 8 gb :(

ss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaktualizuj bios i sprawdź czy jest dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...