Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

GS01

NVIDIA RTX 40x0

Rekomendowane odpowiedzi

Nadal nie zmienia to faktu, że możesz mieć wentylator 800 RPM chodzący tak głośno jak inny model, tej samej wielkości przy 1100RPM.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tak niskich prędkościach już szybciej słychać łożyska niż same wentylatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, someI napisał:

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/10gu0x6/fixing_gigabytes_fan_revving_problem_on_the_rtx/

Na końcu gość dopisał, że po wyłączeniu RGB schodzą do 700 rpm.

Dzięki, w 4080 podświetlany jest tylko ten napis na boku karty "Gigaszrot" 

6 godzin temu, kola01 napisał:

1100 rpm może nie robi hałasu ale przy dobrze wyciszonym PC jest aż nazbyt słyszalne.

Przy takim rpm  3080 Suprim był dewo słyszalny, ale ten 4080 gaming OC od gigabyte jest już wyraźnie słyszalny 

Jakie dajecie UV na 4080? 

Edytowane przez Griszah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Griszah napisał:

Dzięki, w 4080 podświetlany jest tylko ten napis na boku karty "Gigaszrot" 

Nie tylko, masz też ledy w obudowie wentylatora.

13166593_0_i1064.jpg

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, someI napisał:

Nie tylko, masz też ledy w obudowie wentylatora.

Poprzez wyłączenie LED masz na myśli fizyczne odpięcie kabli?

Dobra mam OpenRGB 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W GPU Gagabyte do wyłączenia LED użyj GIGABYTE Control Center

Po wyłączeniu LED możesz program GB CC odinstalować - LEDy pozostaną wyłączone

Edytowane przez koniu22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem tego na mojej sztuce i całkowite wyłączenie RGB nic nie zmienia odnośnie minimalnych RPM, jak było 1100 tak dalej jest, ale dla mnie to w zupełności wystarcza bo nader kulturalne są to wentylatory, pod obciążeniem nie przeszkadzają mi nawet jak pracują w okolicach ~1300RPM, natomiast poprzedni Gainward już przy minimalnych 1150RPM był nieznośny przez ten specyficzny dźwięk silników/łożysk rezonujący po całej skrzynce.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
41 minut temu, Griszah napisał:

Jakie dajecie UV na 4080? 

2595MHz  950mV niestety tylko tyle .. Irytujące jest ciągłe samoistne zmiany napięć lub mhz afterburnera co reset komputera.. co tam nie ustawie i tak zmieni sobie jak nie odrazu to po paru dniach...

Edytowane przez Duch^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta moja sztuka chodziła na Metro Exodus przy 2565MHz/900mV, ale jeszcze za długo nie testowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

2595 to spokojnie możesz jechać na 0,9V lub 0,915V. Na ,95V to powinno iść 2700+MHz

Ja na 4090 (4080 zachowuje się zapewne podobnie) mam dwa tryby UV

2520Mhz- 0,87V +1000mem

2700MHz- 0,935V +1000mem

Od miesięcy zero crashy

Inna sprawa ze miedzy szybszym a wolniejszym profilem UV np w takim Alan Wake 2 różnica wydajności to 2-4fps i jakieś 40-50W

Edytowane przez koniu22
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wszystkie 4080 tak mają, ale na pny minimalne napięcie to 0.935v , można ustawiać niżej krzywą, ale karta to ignoruje ... 

2600mhz@0.94v stabilne od ponad pół roku, 2760@0.975v stabilne, ale nie testowane jakoś sporo. Memory +1120mhz idą.  Ale wszystko jest zależne od egzemplarza. 

Co do skarpety, to spokojnie, wyprana :E. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty się lepiej przepisuj do innego wątku 😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja mam pytanie do kolegów z gigabyte gaming OC, a mianowicie Lipton tu pokazuje hałas i gaming OC wypada bardzo głośno, lepiej chyba jest z aero ...www.youtube.com/watch?v=3v9-cEbeOP4. Pytanie brzmi, czy w wersji super tak poprawili wiatraki i hałas, że teraz jest bardzo cicho? Bo takie opinie tu czytam...

Edytowane przez goris777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@goris777

Wersja super posiada dość sporo zmian względem non-s, przede wszystkim Gigabyte przeprojektował PCB i jest teraz dłuższe niż szersze, samo chłodzenie pozbawione zostało również komory parowej (nie duża starta jeśli w ogóle jakaś) oraz na moje musieli coś pogrzebać w ustawieniach krzywej dla wentylatorów, na biosie Quiet jest to w moim odczuciu całkiem cicha karta, może nie jakoś bardzo cicha jak to potrafi STRIX czy SUPRIM ale jest naprawdę przyzwoicie, w grach na STOCK to zależnie od obciążenia ~1200-1400RPM na QUIET, przy UV około ~150-200RPM mniej, dodam jeszcze że testy z TPU zdają się pokrywać z tym co zaobserwowałem u siebie, tutaj naskrobałem trochę więcej: https://forum.pclab.pl/topic/1335940-nvidia-rtx-40x0/?do=findComment&comment=17188854

Najbardziej cieszy mnie fakt że wentylatory nie mają żadnych podejrzanych dźwięków z łożysk tak jak mój poprzedni Gainward 4070 TiS Phoenix.

Edytowane przez Reverse17
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Griszah U mnie 2625, 0.925V , mem +1450 niżej z V nie schodziłem ale mnie zachęciłeś i pewnie spróbuję. 

Edytowane przez ibizpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego ale afterburner nie włącza mi się podczas uruchamiania systemu i tym samym nie wczytuje ustawień uv. Wszystkie opcje do uruchamiania przy starcie sa włączone w programie ale i tak nie działa. System Windows 11. Ktoś wie jak ten problem rozwiązać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Panowie kupował ktoś coś z was z GPU ze sklepu krsystem ? Pytam bo chciałem kupić tam GPU a nie mam doświadczenia z tym sklepem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Rico650

Spróbuj odklikać ten guzik z windozą, wtedy kliknaąć odpowiedni profil, potem kliknąć windozę na niebiesko i na końcu dopiero zatwierdzić tym ptaszkiem i zamknąć kłódkę.

Zerknij potem w ustawireniach - profile jaki masz default na 3D, powinien się zgadzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Rico650 u mnie autostart MSI świruje jak korzystam z kilku kont np. mojego i syna, sprawdź sobie w harmonogramie zadań czy:

- istnieje tam zdanie odpalenia MSI przy logowaniu użytkownika (jak nie istnieje to mimo, że klikasz dobre opcje to coś nie działa, możliwe że reinstall MSI naprawi) 

- z jakiego konta próbuje to zrobić (jak z innego niż Twoje to raczej nie zadziała) 

- czy jest jakiś komunikat błędu

btw MSI ma dwa ustawienia, autostart i odpalenia profilu przy starcie aplikacji, nie mam teraz kompa włączonego ale sprawdź w samych opcjach aplikacji też, w tej podstawowej zakładce. 

Koledzy. Jak już wywołaliście Afterburnera i przykłady UV, działa wam to stabilnie? Nie tyle GPU i brak crashy, ale to co ustawicie? Aktualnie na 4080 FE mam coś w stylu 2775MHz przy 1.0V. Chciałem zobaczyć te niższe nastawy, ustawiłem sobie elegancko krzywą na 2610 przy 0.9V, odpalam timespy i momentalnie widzę 2700MHz i po chwili crash.

I tak jest przy niektórych nastawach/próbach. Ja swoje, MSI pokazuje, że ustawione ok, ale w rzeczywistości zegary dziwne, nie takie jak chciałem. 

Edytowane przez Alyjen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Rico650 napisał:

Tak, mam zaznaczone.

Często dzieje się tak jak masz inny program do GPU, np. od producenta karty, Afterburner pierwszy wczytuje swoje ustawienia zaraz po uruchomieniu systemu a następnie po nim uruchamia się inny program typu Gigabyte Fusion i wczytuje swoje stockowe nastawy (czy jakie tam są wklepane).

Wywal wszystko inne co może wpływać na ustawienia karty graficznej i zostaw tylko MSI Afterburner, zakładam że problem zniknie :)

Edytowane przez Reverse17
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze jest różnica w mocy do 3080 naprawdę odczuwalna. Mam gry w których 3080 było już głośne , a 4080 sobie na luziku 150W wciąga i leniwie kręci wentylatorami na 1040 rpm.

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to był podstawowy powód.. mam niewielką (choć nieźle wentylowaną) budę i miałem przeciętne 3080 (EVGA FTW3) które, może i ładnie chodziło, ale nie miało jakiegoś wypasionego chłodzenia. Nawet po UV było głośno i gorąco. 4080 mogę zostawić na stock i jest ciszej, szybciej i temperatury niższe. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi