Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

GS01

NVIDIA RTX 40x0

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, RTX4090 napisał:

Też tak sądzę, temu zdecydowałem się już kupić nie czekając na seryjne modele z blokiem wodnym. Blok jak wyjdzie na rynek to go kupię i zwoduję kartę. Zanim wodne wersje wyjdą na rynek może być bardzo duża podwyżka cenowa 4090. 

Ksywa zobowiązuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c2906fb5b7ec0397190885b1cb8b1c5c.png
O, przypomniał mi się superdrogi sprzęt, na który mnie nie było stać przez lata
^ i to wcale nie jest offtopic. ;)

Godzinę temu, wkamil73 napisał:

A na osobę "fizyczną" też wysyłają do Polski?

są firmy robiące za pośrednika. Zamawiają na siebie i ślą do Polski za jakąś opłatą typu 50zł. 
Poczytaj, dwie są chyba godne zaufania.

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, moskil napisał:

Za foto nie, ale za kradzież zdjęć wraz z prawami autorskim już jak najbardziej

No chyba Kolegę poniosło z tymi prawami autorskimi pudła zrobionego kartoflem (bez ujmy dla autora ;) ).

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Ronson napisał:

c2906fb5b7ec0397190885b1cb8b1c5c.png
O, przypomniał mi się superdrogi sprzęt, na który mnie nie było stać przez lata
^ i to wcale nie jest offtopic. ;)

są firmy robiące za pośrednika. Zamawiają na siebie i ślą do Polski za jakąś opłatą typu 50zł. 
Poczytaj, dwie są chyba godne zaufania.

Aaaa, to wiem, myślałem, że bez pośredników. Czyli Polska jest na czarnej liście NBB ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Garru napisał:

Dobre to inno xD?

Trzeba będzie chyba odpalić wątek zakupowy.

Edytowane przez Kołowaty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Lugi napisał:

A skąd producent ma wiedzieć czy ktoś jest pierwszym właścicielem? Trzeba się gdzieś rejestrować żeby mieć przedłużoną gwarancję?

Często jest to rejestracja na stronie producenta i - jeżeli tak jest (?) - proces gwarancyjny realizuje się za pośrednictwem www i tegoż konta / formularza - to wtedy może reklamować sprzęt "posiadacz" tegoż konta, czyli FAKTYCZNIE może być d00pcia zbita, jeżeli gpu, zasiłka, itd trafia w dugą rękę.

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kołowaty napisał:

Dobre to inno xD?

Trzeba będzie chyba odpalić wątek zakupowy.

Dziś wziąłem wersje ichill X3.

Płytka model referencyjny NV, bloki wodne od alphacoll - będą pod koniec grudnia. Według testów z pudełka wydajniejsza i cichsza od FE.  

Jedynie nie nadaję się do mocnego OC, seryjnie blokada TDP na 450 W, można podkręcić do około 2900 mhz na rdzeniu. 

Ogólnie jak widziałem to ostre katowanie OC i zwiększanie TDP do tych 600 W nie daje procentowo dużego zastrzyku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, *** ChOpLaCz *** napisał:
2 godziny temu, Lugi napisał:

A skąd producent ma wiedzieć czy ktoś jest pierwszym właścicielem? Trzeba się gdzieś rejestrować żeby mieć przedłużoną gwarancję?

Często jest to rejestracja na stronie producenta i - jeżeli tak jest (?) - gwarancję rozpoczyna się realizuje za pośrednictwem www i tegoż konta - to wtedy może reklamować sprzęt "posiadacz" tegoż konta, czyli FAKTYCZNIE może być d00pcia zbita, jeżeli gpu, zasiłka, itd trafia w dugą rękę.

Trzeba podać swoje dane Imię, nazwisko, ulicę wiem bo mam Zotaca 3080. Wpisujesz i przychodzi mail potwierdzający rejestrację. Przed chwilą sprawdziłem w historii konta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, RTX4090 napisał:

Niczego innego się nie spodziewałem. Różnica w MSRP pomiędzy 4090 a 4080 to jest $400 czyli na złotówki ~2400 doliczając VAT.

"Topowe" modele 4080 będą wchodzić w cenę najtańszych 4090 :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, lukadd napisał:

Pewnie taki Strix czy Suprim wydajnościowo będzie podobny do najtańszych modeli 4090...Oh wait :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Garru napisał:

I już wyleciało xD

EDIT: Oho, już wskoczyła z powrotem: https://allegrolokalnie.pl/oferta/nvidia-geforce-rtx-4090-inno3d-x3-oc-24gb-gddr6x
???

Edytowane przez Lugi
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczaczek, schodzą te karty jak świeże bułeczki. Nie spodziewałem się tego przy takiej ich cenie.

Widać bogaty naród :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, lukadd napisał:

Niczego innego się nie spodziewałem. Różnica w MSRP pomiędzy 4090 a 4080 to jest $400 czyli na złotówki ~2400 doliczając VAT.

Tfu Tfu ale żeby się nie okazało że 4090 to limitowana edycja za ~ 10 tys, 

Normalna sprzedaż 4080 to górne 9 tys.

Natomiast TOP model 4090 TI będzie wyceniony na 15 tys.

Wtedy różnica wydajności będzie się zgadzać i cenowa również. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Passt napisał:

Kurczaczek, schodzą te karty jak świeże bułeczki. Nie spodziewałem się tego przy takiej ich cenie.

Widać bogaty naród :E

Bardziej bym obstawiał że rzucili z 500 kart na polski rynek i macie, bijcie się

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw kliknąłeś, potem wrzuciłeś tutaj? ;) Przecież niedostępna :P 

Edytowane przez Captain_Hook

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Captain_Hook napisał:

Najpierw kliknąłeś, potem wrzuciłeś tutaj? ;) Przecież niedostępna :P 

ze strony głównej musisz i się doda. Zamówiłem z odbiorem osobistym,  zobaczymy :D

image.png.f5d118deaacde4c3bef37fe10c8e8f01.png

Edytowane przez zozolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Morrowind napisał:

Jaki zakres cen szacują Panowie i Panie dla 4060 na premierę (i pierwsze miesiące po niej)?

Gratis do czipsów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.techpowerup.com/review/rtx-4090-53-games-ryzen-7-5800x-vs-core-i9-12900k/

Oszczędzę Wam czasu i powiem, że można nie patrzeć.

RAMy dla AMD to jakaś kompletna padaka. Ramy dla Intela też conajmniej 10% wydajności w grach kasują, o ile nie więcej, a ich domysły na stronie z podsumowaniem jasno pokazują, że robił te testy ktoś kto nie ma pojęcia zupełnie o temacie.  Nowe gry lepiej chodzą na Intelu bo... być może koszystają z e-cores. :szczerbaty: - nie można było e-cores wyłaczyć i sprawdzić. Ani słowa o tym, że to, na czym siedzi developer gry, ma znaczenie, bo pisze pod tą architekturę i konfig cache'u. No i domysły, że różnica wypływa z przeputowości pamięci, co od 20 lat jest obalane ponownie, ponownie, i ponownie, i dopóki dekompresja assettów w tle czy inne obliczenia nie wpłyną, to nie ma ona żadnego znaczenia dla gier. 

Zresztą już po doborze proca było wiadomo, że słabe ogarnianie tematu. Tam powinien być X3D a nie goły 5800.

Nadal poluję na porównanie 4090tki w odpowiednich warunkach. Jak znajdę to wrzucę. Jak przagapię to proszę o taga.

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi