Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

joloxx9

DDR5 niestabilny na profilu XMP

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nowa płytę Asus Z790H i DDR corsair 7200MHz, po aktywacji profilu XMP OCCT wyrzuca błędy po 40 sekundach (na fabrycznym

Biosie było to po 5-10 sek). Po zmniejszeniu prędkości do 7000MHz wzzystko wygląda ok(nie mailem czasu robić dłuższych testów wczoraj).

Sporo się naczytalem o tym, że ddr 5 powyżej 7000ghz są kapryśne i nawet jak pameoc jest w QVL producenta (tak jak moja) to nie ma gwarancji, ze xmp będzie działać. 

Dzisiaj zacznę zabawę napieciami, jak nie pomoże to robię zwrot.

Ktoś podpowie od czego zacząć? System agent muszę zmniejszyć bo standardowo asus wali 1.35(może tu leży problem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jest też możliwość, że kontroler w CPU nie jest najwyższych lotów.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem właśnie, idzie to jakoś sprawdzić? Cos mi się obiło o uszy, że płyty asusa raportują jakość kontrolera ale to pewnie modele 2x droższe niż mój

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w fazie testów, jedyne co zmieniłem to trochę niższe napięcie system agent bo kilka osób raportowało, że asus daje je bardzo  wysoko. Na 1.2V occt nie wysypał się przez 10 min więc może będzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie odpowiem, ram nie byl stabilny na 7200 nie wazne jakie kombinacje robilem, po zrzuceniu do 7000Mhz i podbiciu napiecia kontrolera/system agent wszystko smiga, 2x 40Min OCCT (wczesniej wyrzymywal max 3 min) do tego 40 min y-crunch VT3(podobnie jak w poprzednim wypadku, 1 min i byly bledy).

Znalazlem mase postow na temat tego ramu w internecie i to, ze nie jest stabilny na XMP, ma bardzo wysokie taktowanie i niskie timmingi. 

Mam dwie opcje, zostawic jak jest, bawic sie w kupno innego zestawu, np G-skill ktory to moze dzialac na 7200 ale juz z wyzszymi opoznieniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na chłopski rozum skoro podbijasz napięcie kontrolera to może jednak CPU jest kiepski? Nadal nie wiemy jaki masz procek...

Edytowane przez bourne2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bourne2008  nie widać w stopce? 14700KF.

Skończyłem zabawę, 7000Mhz bez problemu lata a 7200 się nie da, mam opcje wymiany mobo na Asrock nova Z790(za dopłatą) które niby wyjątkowo dobrze się sprawuje jeśli chodzi o OC pamięci ale jakoś nie wiem czy to gra warta świeczki.  

Jeśli się okaże że mobo pomoże to ok ale jak procek nie wyrabia to lipa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tyle zabawy dla 200MHz ? Gra nie warta świeczki. Lepiej poskracaj pozostałe timingi to nadrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta bedzie wracac do sklepu, szczerze to wiekszego szrotu niz ten asus nie widzialem, tak durnego i uposledzonego biosu ze swieczka szukac. Wczesniej mialem MSI i o ile nie podobala mi sie do konca organizacja opcji to tutaj czuje sie jakbym jakis bieda sprzet mial. Zamawiam Asrock Z790 Nova i zobacyzmy jak tam pamiec bedzie dzialac. 

Moze gdybym za plyte dal 180GBP zamast 280(teraz weszla na promocje 250) to bym az tak nie marudzil, ale w tej cenie Asrock jest kilkukrotnie lepszym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 8.04.2024 o 09:50, joloxx9 napisał:

Wiem właśnie, idzie to jakoś sprawdzić? Cos mi się obiło o uszy, że płyty asusa raportują jakość kontrolera ale to pewnie modele 2x droższe niż mój

Tylko drogie modele i wyznacza to na podstawie napięcia VCCSA, które odpowiada za oc DDR4 ;) Także to co wypluje płyta nie ma nic do jakości kontrolera DDR5.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się tak wydawało, że to raczej takie wróżenie z fusów.

Nowa płyta zamówiona, będzie jutro i zobaczymy jak ram zadziała.

I tak, nie wymieniam że względu na to głupie 200mhz ale raczej chodzi o płytę i jej bios. Czuje się jakbym w kilku aspektach zrobił krok w tyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nova zainstalowana, mam wrażenie jakbym kupił 2x droższa płytę, ten asus to był elektrosmiec.

Na nowej mobo ram beż żadnych zmian lata na XMP.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli jednak nadal płyta główna ma nie mały wpływ na OC RAM.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mimo wszystko to znacznie częściej sam procek się kończy, od lat jadę na budżetowych płytach amd i to zawsze imc się kończył a na takiej b450 tomahawk zrobiłem 4x8 3800mhz a sama ta płytka mnie wtedy kosztowała 325zl nowa :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 11.04.2024 o 21:20, joloxx9 napisał:

Nova zainstalowana, mam wrażenie jakbym kupił 2x droższa płytę, ten asus to był elektrosmiec.

Na nowej mobo ram beż żadnych zmian lata na XMP.

No jak się spojrzy na tą płytę to sprawia wrażenie przynajmniej jeden poziom wyzej od ASUSa.

Można wyłączyć wentylator na sekcji zasilania  ?😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bourne2008 tak mozna, chyba nawet da sie go odpiac normalnie na plycie, ale jest pelna regulacja obrotow, ja ustawilem swoj profil i go nie slychac. 

No nie wiem czy jeden poziom, powiedzialbym, ze conajmniej kilka :E Ten asus to byl zart, zaluje, ze nie wzialem asrocka i musialem przekladac bebechy dwa razy, no ale, zycie. 

Testowalem ram, wstawal I bootowal nawet na 7800, wiec moze troche z niego wycisne jak przysiade i sie pobawie napieciami.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi