Skocz do zawartości
maverick79

Expres do kawy pianka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Od kilku dni posiadam melite f63-102. To moj pierwszy expres to dopiero się uczę testuje. Próbuje zrobić dobra kawę late macchiato. Dobrą w smaku i z wyglądu. Ale te trzy warstwy jak na obrazkach nie do końca mi wychodzą. Pianka ok środek też ale dół lekko mieszany. Nie wiem już jakich proporcji użyć jeśli chodzi o ilość espresso ilość pianki temp wody moc kawy. Wiem że też dużo zależy od kawy. Choć dla mnie z 3 testowanych nie wyczuwam jakiś smaków jak to niektórzy delektują się pisząc. Podobno trzeba dać 25 35 mil espresso tylko ile pianki i zależy na jaką szklankę. Albo piszą proporcje 1.3 1.4. Czy ktoś może napisać mi jakie proporcje ustawić np na szklankę 250 mil i 300 mil? Tak samo nie wiem jakie proporcje ustawić do cappuccino. Espresso nie pije dla mnie za mocne zbyt gorzkie i kwaśne. Może po 100 kawach przestawię na grubsze mielenie ziaren. Podobno kawa wtedy jest mniej intensywna. Ustawienia fabryczne zmieniłem bo były dla mnie zbyt mocne kawy. Teraz nie pamiętam jakie były. Ale chce wprowadzić nowe do 4 podstawowych rodzajów kaw. 

Edytowane przez maverick79

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tam głównie pijam czarną ale jak mi się zachce wypić mleczną to do szkła 270 ml  wlewam tak 1/3 mleka.. Spieniam dyszą aż piana wypełni szkoło. Potem robię 2x espresso (2 x ok. 70 ml). Wtedy wychodzą 3 warstwy.

321944439-3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tyle to wiem. Pytanie było o zrobienie tego w expresie automatycznym. Nie wychodzi to tak jak ręcznie. Pewnie dlatego że espresso wlewa się po science. Pozatym ja nie pije czarnych mocnych kaw. Dlatego ustawiam w proporcji w expresie 35 mil jedno espresso. Teraz jak dam za dużo piany a mogę 220 mil to wyjdą niby 3 warstwy ale trochę zleci na dół. Jak dam 60 70 mil espresso i mniej piany tak na 170 to wyjdzie grubsza warstwa i bardzej biały dół. Ale do late macchiato z tego co czytałem daje się jedno espresso. Dla mnie 2 jest za mocne. Zresztą i tak to się wymiesza. Proporcje te ustawiałem do szklanki około 250 mil. Wiadmo że do większej trzeba będzie dać więcej espresso żeby wypełnić szklankę. Tak więc zgrać wygląd moc i smak w expresie automatycznym nie jest łatwo. Tak samo z cappuccino. Warstwa pianki ma niby mieć około 2 cm i cały napój 150 mil. Baza dla tych wszystkich kaw jest espresso. Oprócz może wyglodu wszystko smakuje tak samo. Ktoś pisał gdzieś w komentarzach że 50 procent to expres 50 kawa. Ja bym napisał. Może 20 expres a 80 kawa. Tak naprawdę czy za 1500 czy 3 tys czy 5 tys. Niczym oprócz wyglodu i może jakiś tam funkcji niczym się nie różni. Może zrobi lepsza piankę może bardzej wyciśnie smak z espresso. Choć dla mnie te espresso nie nadaje się do picia. Gorzkie kwaśne ochoda. Nie pije prawie wogle kaw jedynie mleczne. Ale po zakupie smakowałem te kawy i wylewałam dla porównania. Może mam za słabe może za tanie kawy. Dopiero kilka przetestowałem. Nie wiem gdzie czasami wv komentarzach ktoś wyczuwa tam smaki. Ja w tych co mam rządnych. Kupię jescze jakaś droga kawę tylko po to żeby mieć porównanie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak automat bez dyszy tylko z pojemnikiem na mleko lub rurką do ciągnięcia mleka z kartonu powinien robić z automatu kawy mleczne. Powinien tak być zaprogramowany aby robić w odpowiednich proporcjach. Ja mam automat z dyszą więc sam muszę kombinować aby zrobić 3 warstwy (jeśli zachce mi się mleka). Najlepiej wychodzi jak zaleje się spienione mleko mała ilością kawy (espresso czy ristretto). Jak zleję kawą z dużą ilością wody to wyjdzie mieszanka kawy z mlekiem. Ja głównie pijam espresso i nie wyczuwam kwaśności (chyba, że kupię specjalnie taką kawę, czasami lubię sobie kwasa wypić). Ja kupuję kawy tylko z polskich palarni, najważniejsze aby była świeżo palona. Jak ktoś nie lubi kwaśnych lub mocno palonych to trzeba brać takie o profilu:  słodycz: mocna, kwasowość: delikatna, gorycz: delikatna. Ja głównie kupuję Coffeelab, Etno Cafe, Hayb czy White Bear.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robił kawy z automatu bo był zaprogramowany. Ale przestawiłem i zapisałem swoje ustawienia pod klawiszami dotykowymi zamiast w swoim profilu. Bo kawy mi nie odpowiadały i chciałem mieć szybki dostęp. Teraz jedynie ustawienia fabryczne bo nie pamiętam jakie tam były ustawienia. Ale skoro je przestawiłem to mi nie odpowiadały były chyba za mocne kawy do tych które kupiłem z ekspresem. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...