Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

eu4ya

5800x3d wysokie temperatury, niskie zegary, uv

Rekomendowane odpowiedzi

Różnice wykorzystania rdzeni to norma, w mało wymagających grach też mam spore równice, choć może nie aż tak duże (World of Tanks, War Thunder) w bardziej wymagających jak na screenach powyżej, czyli bardziej wyrównanie, ale z różnicami.

Czyli zegar się zgadza, jeśli chodzi o temperatury to stwierdzam tylko i wyłącznie po filmikach z YouTuba, że są trochę za wysokie, bo nie gram i nie mam takich gier. Może to też być kwestia obudowy i jej wentylacji, tragedii też nie ma. Sprawdź, czy na pewno dobrze chłodzenie zamontowałeś, bo był nie dawno podobny wątek i okazało się, że temperatury spadły o wiele stopni, przez źle dokręcone chłodzenie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, ronaldo864 napisał:

Jak chcesz uzyskać stabilne zegary podczas grania w gry, to poza -30 na wszystkich rdzeniach ustaw PPT na 100 TDC 65 EDC 90. To powinno zapewnić stabilne 4450 MHz dla wszystkich rdzeni.

A co mu da zapięcie takich limitów skoro w grach ten procek się nawet do takich nie zbliża 🤔🤔

5 godzin temu, eu4ya napisał:

2 razy zauważyłem drop rdzenia lub dwóch na 3650Mhz.

To jest normalne, tak działa automatyczne zarządzanie boostem jak cpu nie potrzebuje to sobie zrzuca zegar u mnie ten cpu czasem siedzi w grach na 3.0 / 3.2ghz z lockiem fps jak dany tytuł słabo go obciąża, żeby cały czas mieć sztywny zegar musiałbyś mieć odblokowany procesor i ręcznie go ustawić na jakieś sztywne taktowanie wtedy niezależnie od obcążenia trzymałby full zegar na osd :E 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma znaczenia czy zbliża się do limitów mocy, bo kaganiec na PPT TDC EDC zauważalnie obniży temperaturę bez zauważalnego spadku wydajności w grach. Send1N przetestuj u siebie, zanim postawisz pustą tezę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

PPT to jest własnie kaganiec na watt, ustawiając 100 pobór mocy w grze ci nie wyjdzie poza 100w czyli raz na ruski rok może komuś to pomóc zaoszczędzić kilka stopni z maksymalnej temperatury np na początku tlou podczas ładowania shaderów gdzie obciążenie jest takie jak w cinebenchu :E a przez 99% ten cpu ciągnie w grach 60-80w i nie ma to żadnego znaczenia, jedyne co może zrobić różnicę to obniżenie edc bo niektóre płyty często pompują 2x tyle prądu ile procek potrzebuje ale to są różnicę żędu 2 stopni np edc 160 vs 90, ten chłop który wrzucił temat na reddita z którego przepisałeś te ustawienia pewnie nawet nie wie za co dana opcja odpowiada :]

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że ty czytasz sporo reddita, ja nie umieć jezyka angieleskiego. Muszę zapisać się do ciebie na korepetycje. Napisz, proszę w takim razie jak obniżyć temperaturę bez ruszania stockowych ustawień PPT TDC EDC, bo tymi wypocinami koledze raczej nie pomożesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały pic polega na tym, że nie obniżysz nie urywając przy tym z wydajności. Czy Wy ludzie nie rozumiecie jak działa platforma ZEN 3? Sama budowa tych CPU nie jest przystosowana do efektywnego odprowadzania ciepła. Możecie sobie tańcować w BIOSie ile wlezie, urwiesz na tym ~5*C a potem zacznie się rozkmina co jest nie tak bo zegary nagle nie trzymają fasonu.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

AMD powinno rozbić punkty cieplne na większą ich ilość. Gdyby zamiast jednego chipletu zrobić dwa (Ryzen 7600X) i umieścić je na przeciwległych rogach, to już temperatury byłyby niższe. Poniekąd widać jak to wygląda na Ryzen 7900 - najzimniejszy Ryzen 7xxx w Cinebench/blender (najniższe TDP przy dwóch chipletach - choć tu dochodzi przede wszystkim większa powierzchnia styku z IHS).

Oczywiście przy modelach które obecnie mają dwa chiplety, to zrobić 4 i rozstawić je po rogach.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przetestowałem teraz u siebie na 5800x3d limity ale w cinebenchu bo sporo się nimi bawiłem na 5600x płyta pompuje na auto 130-132A po ustawieniu limitu na EDC (bez ruszania PPT I TDC bo to tnie wydajność) urwałem 2 stopnie z maksymalnej temperatury czyli to samo co na 5600x, poniżej 110A już jest spadek zegara l3 cache a na to też trzeba patrzeć przy prockach x3d.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, caleb59 napisał:

Cały pic polega na tym, że nie obniżysz nie urywając przy tym z wydajności. Czy Wy ludzie nie rozumiecie jak działa platforma ZEN 3? Sama budowa tych CPU nie jest przystosowana do efektywnego odprowadzania ciepła. Możecie sobie tańcować w BIOSie ile wlezie, urwiesz na tym ~5*C a potem zacznie się rozkmina co jest nie tak bo zegary nagle nie trzymają fasonu.

Dokładnie zgadzam się w 100%. Zabawa w manipulacje ustawień domyślnych procesora to broń obusieczna i utrata stabilności oraz wydajności jest wliczona w cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Akurat względem domyślnych ustawień to i wydajność jest lepsza i temperatury jak się zrobi UV, ale zabawa z limitami mocy i zakładanie niższych kagańców to już utrata wydajności.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale nigdy nie wiesz czy dana sztuka będzie w 100% stabilna !!! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Kyle_PL napisał:

AMD powinno rozbić punkty cieplne na większą ich ilość. Gdyby zamiast jednego chipletu zrobić dwa (Ryzen 7600X) i umieścić je na przeciwległych rogach, to już temperatury byłyby niższe. Poniekąd widać jak to wygląda na Ryzen 7900 - najzimniejszy Ryzen 7xxx w Cinebench/blender (najniższe TDP przy dwóch chipletach - choć tu dochodzi przede wszystkim większa powierzchnia styku z IHS).

Oczywiście przy modelach które obecnie mają dwa chiplety, to zrobić 4 i rozstawić je po rogach.

No tak i opóźnienia nagle byłyby na 100ms ze względu na odległości między rdzeniami, rdzeń jest ciasno upakowany ze względu na proces - miniaturyzację - wszystko jest mniejsze

były dwa chiplety np w ryzen 3600 i przez to były opóźnienia duże, fizyki nie oszukasz

koszty 4 chipletów zamiast 2 podejrzewam że tez dużo większe i procki pewnie by z 50% więcej kosztowały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniejsze wafelki są tańsze. Także koszty niespecjalnie będą większe. Natomiast z tymi 100ms opóźnienia, to lekko przesadziłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Kyle_PL napisał:

Mniejsze wafelki są tańsze. Także koszty niespecjalnie będą większe. Natomiast z tymi 100ms opóźnienia, to lekko przesadziłeś.

No miałeś w 3600 z 2x ccx 90ms, czyli przesadziłem o 10ns

Ryzen%205%203600%20Bounce_575px.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włozyłem 7 5800x3d , fera się zmieściła do mojego atx , tak jak pisał producent miało być między szybą a górą chłodzenia 2 mm i tak było.

Zrobiłem wstępnie test cinebench w spoczynku po 10 min działania i gdy cinebench był uruchomiony..  rozumiem że jak zrobie to combo stike -30 to będzie lepiej..

Jest jakiś poradnik jak to zrobić? 

IMG-20240514-WA0003.jpg

IMG-20240514-WA0005.jpg

IMG-20240514-WA0006.jpg

IMG-20240514-WA0007.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MS-7A38 to inaczej MSI B350 Bazooka o ile dobrze rozkminiłem.

W BIOS szukasz Kombo Strike i ustawiasz na 3.

To wszystko.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, eciepecie napisał:

włozyłem 7 5800x3d , fera się zmieściła do mojego atx , tak jak pisał producent miało być między szybą a górą chłodzenia 2 mm i tak było.

Zrobiłem wstępnie test cinebench w spoczynku po 10 min działania i gdy cinebench był uruchomiony..  rozumiem że jak zrobie to combo stike -30 to będzie lepiej..

Urwiesz z 10 stopni czyli temperatura patrząc na ten screen na stock spadnie do okolic 80c co jest dobrym wynikiem na full obciążeniu, w grach będzie i tak dobre 15c mniej ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, wrobel_krk napisał:

No miałeś w 3600 z 2x ccx 90ms, czyli przesadziłem o 10ns

Misiu kolorowy ... ms, a ns to jest różnica 🥳

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

😁no ms to by były wieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, caleb59 napisał:

MS-7A38 to inaczej MSI B350 Bazooka o ile dobrze rozkminiłem.

W BIOS szukasz Kombo Strike i ustawiasz na 3.

To wszystko.

A konkretnie w biosie w jakiej to może być zakładce? Overclocking?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wielkie dzięki🙂.. wentylator od chłodzenia wtedy automatycznie zmniejszy obroty czy będzie trzeba też ustawić krzywą w biosie?

Edytowane przez eciepecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw sobie po swojemu krzywą bo fluctus na ferze potrafi osiągnąć realnie 1900rpm  a względem takich 1000 stracisz może 2 stopnie na tym procku przy czym hałas będzie zdecydowanie mniejszy

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, eciepecie napisał:

Jest jakiś poradnik jak to zrobić? 

Będzie dużo lepiej, u mnie jakieś 10-12 stopni mniej w Cinebench i grach po Combo Strike.

Tutaj się tym podniecałem jak wymieniłem procesor :E

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi