Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

No i się dożyło dominacji AMD pod sam koniec życia tego forum :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem jak na PurePC z komentarzami pod tym testem, ale nie zdziwię się na widok tego, że słychać trzask pękających zadów 8:E.  

Edytowane przez Spl97
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Spl97 napisał:

Nie wiem jak na PurePC z komentarzami pod tym testem, ale nie zdziwię się na widok tego, że słychać trzask pękających zadów 8:E.  

Raczej przyjęli na klatę :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze dziwniej, no bo przecież tam tylko Seba ma rację, tu wyszło, że on jeden raz nie ma racji :hahaha:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Sena zapowiedział, że w jego nowej platformie testowej zawita zgadnij jaki procesor :E

Dlatego wierni przyjęli na klatę wyższość AMD 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak Guru zmienia zdanie, to cała reszta tego towarzystwa także zmienia zdanie 8:E.

Edytowane przez Spl97
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna premiera i procesor.

Ostatni gaszą światło. 😥

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Spl97 napisał:

Jak już szkoła testowania sir Sebastiana Oktaby nie dała rady wyciągnać Intela to jest grubo.
Co by nie mówić genialny kawałek krzemu od AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki chichot losu, że szkoła testowania wg Sebastiana Oktaby choć raz w życiu została pokonana akurat na sam koniec cyklu życia forum PCLab 8:E.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Spl97 napisał:

Taki chichot losu, że szkoła testowania wg Sebastiana Oktaby choć raz w życiu została pokonana akurat na sam koniec cyklu życia forum PCLab 8:E.

AMD ostatecznie poskładało Intela, który sam sobie pomógł premierą Core Ultra 200, a sytuacja raczej prędko nie ulegnie zmianie (jeśli w ogóle). Chociaż z drugiej strony, niecałe 8 lat temu AMD wydawało się leżeć na dnie, a dzisiaj święci triumfy :) Bardzo ciekawa historia i nauczka dla gigantów, że nie ma nic pewnego.

Musiał coś dodać o przewrotności losu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że nie wybrałem innego hobby.

+10-15% wydajności CPU co ~2 lata

+15-20% wydajności GPU co ~2 lata

RAM 10% tańszy po 2 latach

PS5 Pro za $700 30% wydajniejsze po 4 latach

Bez przesady, w tych warunkach po 10 latach komp lub konsola w tej samej cenie będzie jedynie jakieś 2x szybszy(a) jeśli nie liczyć DLSS czy czegoś podobnego. Tyle to zwykło być w rok-półtora dawniej.

Nie ma sensu kontynuować poświęcania czasu na te sprawy więcej niż to konieczne. Więc na forum ithardware się nie wybieram.

Nie spodziewałem się, że tak prędko skończy się para w tej branży. Sądziłem że do rozmiarów atomu daleko, jest też trzeci wymiar, inne pierwiastki czy związki chemiczne no i fotony zamiast elektronów. Ale najwyraźniej nic z tego. Będzie tylko dojenie prawie tego samego z przyrostami jak napisane powyżej.

Zmiana kompa co 15-20 lat wystarczy przy takich ewolucjach. Chyba że się wcześniej zepsuje i nie da się naprawić. No nic, żegnam państwa pclabowiczów. Było wiele lat i się skończyło... 👋🏻

• Sad 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko, jak będziesz chciał, to możesz przychodzić na forum ITH, przyjmiemy Cię jak i w sumie każdego, z tego upadłego już forum z otwartymi ramionami.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Thimedes napisał:

Bez przesady, w tych warunkach po 10 latach komp lub konsola w tej samej cenie będzie jedynie jakieś 2x szybszy(a) jeśli nie liczyć DLSS czy czegoś podobnego. Tyle to zwykło być w rok-półtora dawniej.

Nie ma sensu kontynuować poświęcania czasu na te sprawy więcej niż to konieczne. Więc na forum ithardware się nie wybieram.

Nie spodziewałem się, że tak prędko skończy się para w tej branży. Sądziłem że do rozmiarów atomu daleko, jest też trzeci wymiar, inne pierwiastki czy związki chemiczne no i fotony zamiast elektronów. Ale najwyraźniej nic z tego. Będzie tylko dojenie prawie tego samego z przyrostami jak napisane powyżej.

Zmiana kompa co 15-20 lat wystarczy przy takich ewolucjach. Chyba że się wcześniej zepsuje i nie da się naprawić. No nic, żegnam państwa pclabowiczów. Było wiele lat i się skończyło... 👋🏻

Ciekawy filozoficzny post, ja to odbieram inaczej - 9800X3D potrafi być 30% szybszy od 7800X3D i to przyrost w 18 miesięcy. Jeżeli upgrade dokonujesz w tej samych "widełkach" wydajnościowych zmieniajac starsze i5 na nowsze i5 to przyrost potrafi być przez 2 lata mniejszy niż nawet 5% za to energetycznie bywa że jest 30% lepiej, ostatecznie jest to jakaś ewolucja - pamiętaj że rozwój technologii jest iteratywny i polega na małych przyrostach które ostatecznie składają się na coś wielkiego ale ostatecznie masz rację - i7-2600 do dzisiaj może stanowić podstawę użytecznego komputera biurowego, skylake posłuszy pewnie i do 2030 w takich celach. Rasteryzacja w kartach graficznych faktycznie stoi nieco w miejscu, nVidia próbuje zrewolucjonizować rynek vendorlockowymi technikami jak swoje DLSSy, ostatecznie doprowadzi to do stagnacji gdzie bez zamydlonego ekranu nie pogramy w 4K, silniki graficzne też nie rozwijają się w oczekiwanym tempie - unity rozpadło się przez kiepski zarząd, unreal engine 5 to król mikroopóźnień, od zakończenia akceleracji sprzętowej dźwięku w windows vista (okolice 2007) nie było w audio żadnej rewolucji a wręcz ewolucji - id Tech to do dzisiaj jedyny engine który potrafi wyrysować łuk a nie koła z nakładanych trójkątów... Także sygnałów że branża kuleje nigdy nie brakowało - grunt to realizować swoje cele i jak tak jak ja od lat 2000 celujesz w średnią półkę cenową - szukać takich upgrade które faktycznie coś dają no i mieć świadomość że rtx 5090 to będzie 600w potwór z gddr7 i ceną na poziomie 12000 pln, takiej wydajności w kartach do 2000zł nie zobaczymy do 2030r.

Pamiętam WOW jakie zrobił na mnie Teoria Chaosu splinter cella (mądrze zaprogramowana gra działająca również na konsolach) Far Cry 1 (był nieziemski na premierę) Crysis wyrywał z butów (8800gtx ledwo dawał radę), wszystko potem to sidegrade z momentami które pokazywały że 200 mln usd budżetu może dać jakościowy tytuł jak Red Dead 2, przez ostatnie 20 lat dobrych gier pctowych nie brakowało ale większość to ciągły sidegrade niepotrzebujący najmocniejszych sprzętów, dobieranie timingów pamięci to zawsze była nieco sztuka dla sztuki ;)

Edytowane przez PanPio
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Thimedes napisał:

Dzisiejsze +10% to obejmuje dziesięciolecia z lat 90 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi