Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Petru23

Mazda 3 BL 1.6 MZR LPG 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Dawnym zwyczajem przedstawiam Wam mój "nowy nabytek".

Przyszedł czas odstawić Kugę. C-Max sprzedałem i zachciałem sobie coś innego koniecznie z lub pod LPG.

Kupiona w sobotę z przykieleckiego komisu. Zostawiona w rozliczeniu, w kraju od 2015 roku. 2 właścicieli w Polsce. Gaz RBC założony w 2021 roku.

Mazda 3 BL 2009 1.6 MZR 105KM LPG BRC

Wyposażenie 

Niemiecki High Line z pakietem Bose. Wszystko sprawne (no, lusterko lewe się nie składa)

• Jakieś tam systemy kontroli trakcji 
  • Asystent martwego pola 
  • Czujniki parkowania z tylu
  • Nagłośnienie BOSE 8 głośników + sub
  • Tempomat
  • Klima 2 strefy
  • Grzana przednia szyba
  • Grzane fotele
  • Automatyczne światła i wycieraczki
  • Pełna elektryka
  • BT z obslugą audio
  • Kierownica multifunkcja
  • Pakiet koloru pełna czerń (bez listw chromowanych, klamki i lusterka w czerni)

Do ogarnięcia i co już zrobione.

• Tłumik - wymiana całego 680zl. Zrobione.
  • Jeden czujnik z tyłu muszę dokupić 
  • Parującą lampa lewa - typowe dla Mazdy, jutro ogarniam sprawę.
  • Olej, filtry - w czwartek.
  • Podwozie zabezpieczone już, bez rdzy. Sprawdzę stan powłoki i ew zabezpieczęłł raz jeszcze.
  • Felgi i opony - są całe w purchlach fabryczne 17 z oponami wielosezon na przód i lato ja tyl, obie Michelin. W poniedziałek zostawiam na renowację felg z malowaniem na ciemny szary (1000zl) zakupione też wielosezon Yokohama BluEarth-4S AW21 225/45R17 94V. - 340zl/szt.
  • Żarówka światło tylna - 10zl. Ciężko dostać w CK, musiałem kupić na stacji przy trasie 
  • Lusterko lewe nie składa się, pozostała jego elektryka działa (grzanie, zwierciadło)
  • Kierownica i lewarek ręcznego - do renowacji
  • Pęknięcia na desce od strony pasażera - wada fabryczna Mazd.

TmWtVAU.jpeg

BQOypKg.jpeg

iueozko.jpeg

UNapXQf.jpeg

UpCzfGE.jpeg

CaThErH.jpeg

hkoZ6ql.jpeg

UBLl1wL.jpeg

UURHG0Q.jpeg

yZe92FI.jpeg

Edytowane przez Petru23
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wziąłem go na przegląd (na początku listopada się kończy), dziś był umówiony do mechanika na sprawdzenie i serwis. 

Podczas badania na rolkach strzelił przewód hamulcowy z tyłu, z tą usterka rano zostawiłem u mechanika. Teraz dzwoni, że poza przewodami (4 wymieniam od razu), serwisem olejowym samochód nie wymaga wsadu, wszystko sprawne, pogratulował zakupu. Na wczorajszym badaniu gdyby nie ten przewód przeszedłby bez problemu. Zawieszenie, hamulce, wszystko inne w pełni sprawne. Aż nie wierzę...

Także jutro odbieram mazde i... Tylko jeździć ;)

Edytowane przez Petru23
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo. 

Właśnie przyszły wycieraczki na przód. W końcu sprawdzę hybrydy hella 

Chce jeszcze kupić owiewki ale nie Heko. Ktoś zna i może polecić innego producenta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy śnieg pada i wiatr wieje, słychać mazdę jak rdzewieje :terefere:

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, DannyKay napisał:

Gdy śnieg pada i wiatr wieje, słychać mazdę jak rdzewieje :terefere:

Pierwsze co to były oględziny podwozia ;) druga sprawa z to chyba już każdy z okolic 2010 rdzewieje. Tyle co się Francuzów na oglądałem zgnitych i dziurawych jak ser szwajcarski to moje.

Mazda wróciła od mechanika. Do kompletu przewodów hamulcowych doszedł nowy zacisk. Mech mówi, że nie patyczkował się z przewodami i mam jakieś miedziane, jakieś Bosch itp itd. Do tego olej, filtry i niecale 2k PLN pękło. Nie wnikam czy dużo czy nie, najważniejsze że bez ściemy. 

W listopadzie mam dziwnic ws konserwacji. Niby nie jest wymagana (no jest konserwa ale nie wiemy co to i na jak długo). Dojdzie jakieś 1.5-2k PLN.

Aktualnie koszty

• 15,9 tys PLN zakup
  • 680zl tłumik 
  • Wycieraczki 80zl
  • Żarówka 10zl
  • Mechanik - auto do jazdy (przewody ham, zacisk, weryfikacja po zakupie, serwis olejowy/filtry) - 1700
  • Felgi i opony - 1000 + 1360zl.
  • Taksówka do pierwszych oględzin - 70zl
  • Przegląd stacja diagnostyczna przy zakupie - 50zl
  • Przegląd przed przeglądem okresowym - 30zł

Razem - 20 880 zł

Doświadczenie wskazuje, że wypisanie i upublicznienie pomaga przy odsprzedaży ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak przy trójkach, ale jak kiedyś sporo czytałem o szóstkach, to każdy powtarzał, że poprawione względem poprzedniej generacji. A posty 2-3 lata później z tekstami, że pojawiają się pajączki na lakierze :E  Mowa była o autach jeszcze na gwarancji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości, dlaczego akurat ten model (abstrahując od LPG)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.10.2024 o 09:18, larry.bigl napisał:

Z ciekawości, dlaczego akurat ten model (abstrahując od LPG)?

Bardzo dobre pytanie. 

Potrzebowałem czegoś w benzynie najlepiej pod lub z lpg do wożenia dzieciaków głównie po Kielcach. Bez zamykania się na markę a realnie podchodząc do sprawy i budżetu łącznie w wkładem po zakupie. Mazda się po prostu trafiła tuż pod nosem. Nie brałem jej pod uwage. Spodobała się na zdjęciach, sprawdziłem w necie info (jakoś mało negatywnych) i godzinę później już ją oglądałem. Impuls. 

Obejrzałem tego samego dnia, zaklepalem na następny dzień na sprawdzenie i nie było się do czego przyczepić. Historia na nazwisko na wszystko, sprawdzone, wiarygodne. Nie ulep sprowadzony na handel a już jeżdżące po kraju dekadę zadbane auto. To czemu nie brać? Poszła sucha kalkulacja, analiza potrzeb i jest. Dziś przeszła badanie bez problemu.

Zakup totalnie poniżej zakładanego budżetu i tak rocznika nie patrząc nawet na mazde. No zauroczyła. No i mogę sobie pozwolić na renowację felg z malowaniem, porządne części i serwis no i będę konserwował raz jeszcze. Na kilka lat wystarczy a i tak niedługo dostanę firmowe. I sporo kasy w kieszeni, bez kredytów, leasingow itp.

Udało mi się ja wyrwać za 16tys z 18 i sprzedać jednocześnie cmaxa jako uszkodzonego bez przeglądu ;) 

Edit

Aha, tam równie dobrze mogły być inny znaczek. Czy to coś z PSA, VAG, FIAT, nie ważne. A że mazda to dla mnie in plus. Zawsze mi się podobała. 

No i że Bose napitala :D

Edytowane przez Petru23
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha 2. 

Jako, że w świętokrzyskim handlarze obcy nie są poszło zapytanie o coś za ok 25-30tys do polecenia. Znalazł się jeden (słownie - jeden) samochód, gdzie handlarz mógł puścić po znajomości bez wstydu za 27tys. C5 1.6 HDi 115KM w kombi, średnie wyposażenie bez navi. Bylem, widziałem, załamałem sie. 

gUCxxSX.jpeg

To też wpłynęło na decyzję o zakupie mazdy.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Petru23 napisał:

Bardzo dobre pytanie. 

Potrzebowałem czegoś w benzynie najlepiej pod lub z log do wożenia dzieciaków głównie po Kielcach. Bez zamykania się na markę a realnie podchodząc do sprawy i budżetu łącznie w wkładem po zakupie. Mazda się po prostu trafiła tuż pod nosem. Nie brałem jej pod uwage. Spodobała się na zdjęciach, sprawdziłem w necie info (jakoś mało negatywnych) i godzinę później już ją oglądałem. Impuls. 

Obejrzałem tego samego dnia, zaklepalem na następny dzień na sprawdzenie i nie było się do czego przyczepić. Historia na nazwisko na wszystko, sprawdzone, wiarygodne. Nie ulep sprowadzony na handel a już jeżdżące po kraju dekadę zadbane auto. To czemu nie brać? Poszła sucha kalkulacja, analiza potrzeb i jest. Dziś przeszła badanie bez problemu.

Zakup totalnie poniżej zakładanego budżetu i tak rocznika nie patrząc nawet na mazde. No zauroczyła. No i mogę sobie pozwolić na renowację felg z malowaniem, porządne części i serwis no i będę konserwował raz jeszcze. Na kilka lat wystarczy a i tak niedługo dostanę firmowe. I sporo kasy w kieszeni, bez kredytów, leasingow itp.

Udało mi się ja wyrwać za 16tys z 18 i sprzedać jednocześnie cmaxa jako uszkodzonego bez przeglądu ;)

Bardzo fajnie wyszło z tym zakupem. Właśnie widzisz, ja zakładam 35k na Clio V z podtlenkiem gazotu a pewnie skończę z czymś innym :D przyjdzie co do czego to kupię auto tańsze byle z benzyną albo gazem :E

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, larry.bigl napisał:

Bardzo fajnie wyszło z tym zakupem. Właśnie widzisz, ja zakładam 35k na Clio V z podtlenkiem gazotu a pewnie skończę z czymś innym :D przyjdzie co do czego to kupię auto tańsze byle z benzyną albo gazem :E

Brat tyle założył na zakup giuliette min 2015 i skończył, owszem z giulietta ale po weryfikacji rynku sprowadził z 2017, gdzie wyszła go ponad 50tys. Nie licząc naprawy po gradobiciu (ze 2 tyg pod sprowadzeniu). 

Mi uciekła i30 6 letnia od kolegi mamy za 39tys, z salonu pewniak ale jak się odezwałem to kilka dni wcześniej sprzedał do handlarzy AAA. Wystawili za 49tys... Cichonski auto czy jemu podobni mają fajne autka ale 10-8latki po 40- 50tys PLN i to netto.

A nowe MG z salonu, wyprzedaż rocznika 2023 na wypasie wychodzi na firmę niewiele ponad 60 parę tysi, nad czym się poważnie zastanawialiśmy.... I jak tu kupić używane, niepewne auto za ponad 50tys, do którego coś włożyć i tak będzie trzeba?

A C-Max podobny do mojego z 2006 kosztuje tyle samo, co wtedy gdy sam kupowałem. 6 lat temu? 10-12tys na OtoMoto.

Ciężkie czasy nastały..

Aha. Bo napisać chciałem w innej sprawie. Wczoraj mazda została u majstra na renowację felg. 3 do prostowania :( wskoczą Yokohamy wielosezonowe i tyle na ten moment. Może jeszcze konserwacja po wszystkich świętych jak uda się wcisnąć w terminy.

Przymiarka koloru

PLKao1p.jpeg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://i.imgur.com/0UeXdFK.jpeg

https://i.imgur.com/0AW72wp.jpeg

https://i.imgur.com/cG3Jxd2.jpeg

Coś się zdjęcia nie chcą załadować. Tak czy inaczej wraz z oponami, utylizacja starych cała inwestycja wyniosła 2690zl (1360zl same opony). Jestem mega zadowolony. Wygląda moim skromnym zdaniem rewelacyjnie 🤩 

Lepiej, niż się spodziewałem.

Edytowane przez Petru23
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi