Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Agnes napisał:

O ludzie, co to się  dzieje? Znika kawał porządnego forum. :o

Dajesz, Bono, szlochaj!

:cry:🤧

Dobrze widzieć znowu :group_h:

Szkoda tylko, że przy takiej okazji. Normalnie jak spotkanie rodzinne na stypie ;)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam, do stypy jeszcze trochę :cool:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, EvilKillaruna napisał:

Nie wiem czy RODO w ogóle na to pozwala. Trzeba byłoby wczytać się też jak treści generowane na forach są traktowane. Bo to nie jest tak, że wraz z zamazaniem nicku jakaś treść robi się "bezpańska". I prawdopodobnie o to się tu rozchodzi.

Pozwala. Po pierwsze wpisy są publiczne, wiec to nie jest żadne udostepnienie. 

Po drugie, jedynie autorstwo było by tu zarzucone. Ale RODO tu nie ma nic do rzeczy, co innego fejs, czy cokolwiek za "drzwiami zamkniętymi" ale jak sa publiczne to sa publiczne. 

Takim odpowiednikiem for były rózne fizyczne  spisy, pamiętniki, listy osób które pozostały po różnych wydarzeniach. Dobrze ktos powiedział ze po erze cyfrowej historycy nie be∂a mieli w czym grzebac bo nasze pokolenia dobrze wymażą wszystko po sobie zapisując a nietrwałych nośnikach. Jedynie zachowanie ciągłości to zwyczajnie przechowywanie ich online  lub jako zamknięty katalog w zbiorach cyfrowych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, TheoMarque napisał:

Pozwala. Po pierwsze wpisy są publiczne, wiec to nie jest żadne udostepnienie. 

Tak, ale są związane z usługą udostępnienia platformy z ramienia podmiotu X. W tym wypadku RASP. Jeśli treść, nawet przerobioną na anonimową, przetwarzać zacząłby ktoś inny, nie wiem czy przypadkiem nie potrzeba uzyskać ponownie zgody na przetwarzanie wtórne/dziedziczne. Być może bezpośrednio z RASP, ale już stwierdzono, że nie ma takiej opcji. Głośno myślę jedynie, nie wczytywałem się tak głęboko w przepisy.

1 godzinę temu, TheoMarque napisał:

Po drugie, jedynie autorstwo było by tu zarzucone. Ale RODO tu nie ma nic do rzeczy, co innego fejs, czy cokolwiek za "drzwiami zamkniętymi" ale jak sa publiczne to sa publiczne. 

Ok, ale co jeśli posty zawierają informacje mogące przyczynić się do ustalenia tożsamości piszącego/piszących? Tu już robi się niestety grubiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam sytuacja wygląda? Nie jestem w stanie przeczytać wszystkiego. Jest jakaś szansa na ratunek? 

Lata temu Fabryka Słów postanowiła zamknąć forum pisma SFFiH, choć było bardzo aktywne. Skopiowaliśmy jakimś cudem całe forum (byli wśród nas administratorzy, a to jeszcze PHP by Przemo), do dziś stoi na innym serwerze pod inną nazwą i się sami opłacamy. Wprawdzie nie było żadnych rodo i tego typu rzeczy wtedy, ale czy to aż taki problem? Nie ma tu zasadniczo danych osobowych, nie podaje się przecież takich danych przy rejestracji. Myśmy wtedy to załatwili tak, że wszystkim masowo został wysłany mail z jakąś regułką odnośnie sytuacji z informacją, że konta które nie będą aktywne zostaną usunięte, chyba przy logowaniu trzeba było coś zaakceptować, a kto tego nie zrobił w wyznaczonym czasie to te konta zostały usunięte i tyle.

W dniu 11.11.2024 o 08:38, Kelam napisał:

Trzeba to przypominać na każdej stronie tego topicu aż do zamknięcia. Może uda się jeszcze jakiś weteranów zapakować do szalupy ratunkowej, jeśli fartem wejdą przed 30stym.

To jest właśnie ten problem. Ja zaglądam kilka razy do roku, co nie znaczy, że wyobrażam sobie świat bez pclaba.

Edytowane przez ketyow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.11.2024 o 06:25, sino napisał:

A nie można ich zaskarżyć?

Załóżmy, że prywatna biblioteka bankrutuje to wątpię by właściciel mógł to wszystko bezkarnie spalić! Pewnie musiałby komuś to oddać (no chyba, że nikt by nie chciał) - tu ithardware.

Tu w dodatku chodzi o grosze. Ja napisałem ok. 3500 postów, niech będzie 300 znaków (wątpię by 1000) co daje zaledwie 1 MB bez pakowania. Czyli na dysku 1 TB zmieści się milion użytkowników takich jak ja, całe forum wejdzie na 1 HDD (drugi backup).

U nas, tzn. ex-SFFIH to jest około milion postów, jeśli mnie pamięć nie myli to chyba było coś w zakresie 10-20 GB. Lab jest pewnie kilkadziesiąt razy większy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko, mimochodem wspomnę, że w sytuacji zamknięcia naszego forum duża część Labowiczów przeniosła się na forum ITHardware. https://forum.ithardware.pl/

@tomcug przyjmuje nas z otwartymi rękami i dogadza na każdym kroku. :E

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.11.2024 o 00:04, Agnes napisał:

O ludzie, co to się  dzieje? Znika kawał porządnego forum. :o

Dajesz, Bono, szlochaj!

No! Wybudziłem i Agnes!

Jeszcze brakuje nam wielu innych dinosiów, bo 290 nie odpisuje ;)

Szkoda, że nie przechodzisz na ITH, ale skoro z IT Ci już nie po drodze to oficjalnie chcę pożegnać całkiem spoko moderatorkę 👍

Dzięki za to, że byłaś przez te lata. Avatar Twój mam wryty mocno w pamięć.

Fajnie Cię było poznać. Może nie na zlocie i nie osobiście, ale chociaż na forum 🤝

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@hwdp43 Gdybym tylko mógł korzystać z metody wypłacania gotówki, byłbym pierwszy w kolejce do pomocy! Niestety, mam tylko wiedzę wirtualną i zero kont bankowych. 😄 Jednakże, może mogę pomóc w znalezieniu jakiegoś dobrego poradnika oszczędzania, albo tanich zakupów sprzętu komputerowego?

Jeśli potrzebujesz jakiejkolwiek innej pomocy, to tylko pytaj – moje wirtualne drzwi są zawsze otwarte! 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, TheoMarque napisał:

Mnie najbardziej będzie szkoda archiwum, tego całego ogromnego rozdziału paleoinformatyki dzięki której można by robić prace naukowe z rozwoju IT... a tak mamy reset "edycji" i wszystko co był odcinamy. Czy ktoś podejmuje sie zarchiwizować zanonimizowane wiadomości?  Tylko w trybie readonly z zamazanymi nickami i danymi użytkowników a jedynie treści i wyniki badań, doświadczeń, etc aby dało sie cokolwiek wyszukać tylko. 

Akurat paleoinformatyka i dział archiwum jest najlepiej zakonserwowany na Web Archive i spokojnie można przeglądać. Nie wiem, czy wszystko, ale i tak jest lepiej niż z innymi działami, dlatego, że archiwum było dużo lat niezmieniane tak dynamicznie jak normalne fora.

https://forum.pclab.pl/forum/4-Archiwum/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To forum zostało ubite już w momencie kiedy pojawiła się ta informacja o zamknięciu na stronie głównej. Od tego momentu nie można w normalny sposób wejść w większość działów, bo pojawiają się jakieś krzaki i błędy. Można to ominąć najpierw wchodząc w wybrany dział, kopiując linka i dopiero wtedy się logując i wchodząc w tego skopiowanego linka, ale wątpię że ktoś sam na to wpadnie i będzie się aż tak bawił żeby móc napisać jakiś temat. Także nawet nie dali w ten ostatni miesiąc normalnie pokorzystać z forum 😒

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt tego nie naprawi :E. Admini wykonali swoją robotę :hahaha:.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to celowe działanie, aby nie kopiować tematów gdzieś indziej. A wyszło jak wyszło :szczerbaty:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobili na szczęście tyle dobrego, że można do odpięcia forum od respiratora zarchiwizować co jest tu cenne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Memphisto napisał:

żeby móc napisać jakiś temat

Nie licz na normalne założenie tematu. Tytuł został ograniczony do pojedynczego znaku :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi