Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Casual

Project C.A.R.S

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno na największych ułatwieniach jest i tak dużo trudniej niż w GRID.

Na największych ułatwieniach na klawiaturze trzeba się ostro namęczyć na deszczu. Wiem bo gram na klawiaturze.

Czyli w sam raz, zbyt arcadowo też nie może być ;) Ale z tymi różnicami między GTX 770 a Radkiem 280X to już trochę przesadzili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do deszczu to jeden z najpiękniejszych efektów jakie widziałem w grach, rozbryzgi spos kół, bez wycieraczek nic nie widać, pieknie zacina i pieknie go słychać, spadek fps o połowę ;) Deszcz to jedna z super 'funkcji' tej gry ;)

Jazda w deszczu jest fajna dopóki na pierwszym zakręcie nie wyrżniesz w bandę. ;)

Podkręcenie procesora na 4,6Ghz i karty ze standardowego mojego OC 1100/1700 na 1150/1775 i puszczenie chłodzenia na maxa poprawiło wyświetlanie grafiki o około 1fps a za chwile i tak BS albo wywalalo sterownik. Wiecej znaczy sie niz 1100/1700 na karcie nie ruszam i procesor daje na 4,5Ghz bezpiecznie i czekam na rozwój wydarzeń co zrobią w sprawie wydajności na AMD.

CPU: Phenom X4 955 + AC Freezer 64 PRO | MOBO: Asus M4A77TD PRO | GPU: Sapphire 6950 1GB |

Spokojnie się na tym zagra na niskich, można instalować. Padaczka zaczyna sie powyżej detali średnich.

Oj, zbytnio wszystko upraszczasz. U mnie i7 2600K, 6950@6970 2GB, zegary 935/1500. Na tym AMD dodanie jakiegokolwiek AA obniża FPS co najmniej o 1/5. Dodanie dobrego AA (np. MSAA zamiast DS2X) powoduje utratę połowy FPS. Bez AA gra wygląda źle, nawet jak niektóre detale masz wysokie. Tak samo, jak dasz najprostsze możliwe odbicia to będzie wyglądać jak SHIFT, nawet w deszczu. Moja karta nie daje sobie też rady z cieniami powyżej najniższych (włączone, ale na 'low'). Podsumowując, gra będzie na medium bez AA wyglądać i chodzić gorzej niż na low z AA i niektórymi opcjami na high. Natomiast w deszczu na wszystkim medium z AA u mnie nie daje rady powyżej 22fps, chyba że jadę całkiem sam (co jest bez sensu). Bez deszczu (słonko, mgła, zachmurzenie - te opcje nie robią większej różnicy) na tych samych ustawieniach FPS jest od 40 do 69. Spędziłem na tych zabawach już z 15h. U mnie dodanie deszczu to utrata połowy FPS, tak samo wychodzi jazda w nocy (w nocy w deszczu nawet nie jeżdżę bo mi się karta jeszcze sfajczy :E ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, zbytnio wszystko upraszczasz. U mnie i& 2600K, 6950@6970 2GB, zegary 935/1500. Na tym AMD dodanie jakiegokolwiek AA obniża FPS co najmniej o 1/5. Dodanie dobrego AA (np. MSAA zamiast DS2X) powoduje utratę połowy FPS. Bez AA gra wygląda źle, nawet jak niektóre detale masz wysokie. Tak samo, jak dasz najprostrze możliwe odbicia to będzie wyglądać jak SHIFT, nawet w deszczu. Moja karta nie daje sobie też rady z cieniami powyżej najniższych (włączone, ale na 'low'). Podsumowując, gra będzie na medium bez AA wyglądać i chodzić gorzej niż na low z AA i niektórymi opcjami na high. Natomiast w deszczu na wszystkim medium z AA u mnie nie daje rady powyżej 22fps, chyba że jadę całkiem sam (co jest bez sensu). Bez deszczu (słonko, mgła, zachmurzenie - te opcje nie robią większej różnicy) na tych samych ustawieniach FPS jest od 40 do 69. Spędziłem na tych zabawach już z 15h. U mnie dodanie deszczu to utrata połowy FPS, tak samo wychodzi jazda w nocy (w nocy w deszczu nawet nie jeżdżę bo mi się karta jeszcze sfajczy :E ).

To mało kto w to pogra :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem, albo Nvidia wszystkim smaruje kapuchą, żeby robili bublowatą optymalizacja pod AMD, albo AMD ma ciągle zwalone sterowniki i bandę matołów.

Twórcy zarzekają się "na śmierć i życie", że współpraca zarówno z AMD jak i NV jest identyczna.

Moim zdaniem taki silnik, optymalizacja może nieco poprawić wydajność AMD, ale nie będzie taka sama jak Nv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro będę miał GTX 770 i jeszcze przez tydzień R9 280X więc zrobię porównanie u siebie na różnych detalach itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem fanem symulatorów samochodowych ale tytuł przykuł moja uwagę już po zapowiedziach ze względu na grafikę. Rozumiem że taki ktoś jak ja (Dirty, Gridy, stare NFSy) będzie mógł pograć, na padzie czy klawiaturze, ponieważ w grze będą różne tryby ?

Bez kierownicy raczej będziesz się tylko frustrował. Nawet uproszczony model jazdy w tej grze jest zupełnie inny niż w tytułach, które wymieniłeś. Gra ma też zupełnie inną filozofię wirtualnych wyścigów. Też jestem fanem pierwszego GRiDa, DiRTów i SHIFTa i ta gra mi po prostu nie pasuje, wolę grać w Autosport.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twórcy zarzekają się "na śmierć i życie", że współpraca zarówno z AMD jak i NV jest identyczna.

Moim zdaniem taki silnik, optymalizacja może nieco poprawić wydajność AMD, ale nie będzie taka sama jak Nv.

Teraz nagminny jest 20% spadek wydajności proca przy karcie AMD... Praktycznie każda nowa produkcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko jak testowałem wersje 834 to na niektórych trasach miałem po 30 fps...

Możliwe że właśnie optymalizacja torów jest powodem przesunięcia. Nie jesteś jedyny, nadal na niektórych jest tak, że jedziesz, jest całkiem normalnie, dojeżdżasz do "trybun" i fps pikuje. Cała radocha z gry idzie w ________.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na padzie od Xboxa gra się spoko w wersji full sim, nawet Mclarenem P1 śmigałem bez kontroli trakcji w lekkim deszczu dość sprawnie, kwestia wyczucia palca :E Podstawa to dobra konfiguracja opcji z czułością osi i martwymi strefami + ustawienie obrotu kierownicy na dużo więcej niż jest defaultowo, bo na standardowych ustawieniach na padzie grać się praktycznie nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: dodałem wyniki MSI TF GTX770 2GB na stockowych zegarach.

EDIT2: podkręciłem 770 do 1280/3954Mhz i dałem dodatkowy wynik na ustawieniach HIGH - różnica widoczna gołym okiem w grze.

Z powodu zajebistego bólu głowy i starania się by nie zasnąć po pracy bo inaczej noc by była z głowy zrobiłem 4 testy w Project Cars na różnych ustawieniach graficznych, które nazwałem sobie na własne potrzeby LOW, MEDIUM, HIGH, ULTRA i przedstawiam niżej wyniki. Wyniki nie można brac pod uwagę jako wyznacznik w 100% gdyż nie bawiłem się w szukanie odpowiednich ustawień by było i ładnie i płynnie tylko dawałem po prostu suwaki do góry łącznie z nie przejmowaniem się nowymi trybami AA, które mordują kartę graficzną itd. Ma to przedstawić wydajność R9 280X 3GB @ 1140/1750 (na potrzeby testu podkręcona do tych wartości) w porównaniu z GTX 770 2GB, który powinien dojechać do mnie jutro i zrobię wtedy test na takich samych ustawieniach i go tu zamieszczę.

Rozdzielczość 1920x1080, na torze 19 AI, tor AZURE COAST - odcinek 1, jako pogoda ustawiona burza z piorunami by komputer miał co robić.

ViCmQ3I.jpg

LOW

AMD 280X 3GB OC - 2015-02-19 17:32:32 - pCARS64

Frames: Avg: 47.807 - Min: 26 - Max: 69

NV 770 2GB STOCK - 2015-02-20 18:34:58 - pCARS64

Frames: Avg: 99.851 - Min: 63 - Max: 126

MEDIUM

AMD 280X 3GB OC - 2015-02-19 17:40:52 - pCARS64

Frames: Avg: 39.683 - Min: 26 - Max: 60

NV 770 2GB STOCK - 2015-02-20 18:40:55 - pCARS64

Frames: Avg: 69.677 - Min: 42 - Max: 85

HIGH

AMD R9 280X 3GB OC - 2015-02-19 17:48:25 - pCARS64

Frames: Avg: 30.967 - Min: 17 - Max: 46

NV 770 2GB STOCK - 2015-02-20 18:54:50 - pCARS64

Frames: Avg: 43.852 - Min: 30 - Max: 54

NV 770 2GB OC - 2015-02-20 19:27:07 - pCARS64

Frames: Avg: 49.272 - Min: 34 - Max: 59

ULTRA

AMD R9 280X 3GB OC- 2015-02-19 17:57:30 - pCARS64

Frames: Avg: 21.369 - Min: 12 - Max: 33

NV 770 2GB STOCK - 2015-02-20 19:01:26 - pCARS64

Frames: Avg: 21.852 - Min: 15 - Max: 27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, że troche głupkawe pytanie ale da się jakoś zapisać do tej bety ? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można było jakiś czas temu wykupić wczesny dostęp w różnych pakietach. Każdy pakiet dawał co innego i inną częstość nowych wersji. Teraz już zamknęli to bo gra jest na zakręcie jeśli chodzi o wydanie. Dziś już kolejny build dla Junior+ pakietu wyszedł - 938 bodaj, coraz bliżej 1000 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można było się tego spodziewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczuwam dwie opcje co do ciągłego przekładania premiery:

1.Specjalnie przekładali żeby wyciąć jak najwięcej i upchać później w DLC

2.Nie zdążyli by ze wszystkim nawet do kwietnia i te auta/trasy które są na ten moment nie gotowe będą w DLC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczuwam dwie opcje co do ciągłego przekładania premiery:

1.Specjalnie przekładali żeby wyciąć jak najwięcej i upchać później w DLC

2.Nie zdążyli by ze wszystkim nawet do kwietnia i te auta/trasy które są na ten moment nie gotowe będą w DLC.

lol ty widzisz co napisałeś? po co by miel coś robić i pózniej to wyciać? jaki w tym sens, raczej od dawna wiedzą co będzie w podstawce a co w DLC i nie muszą nic ciąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz od tego zaczyna sie projektowanie gry, co bedzie w podstawce a co w dlc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol ty widzisz co napisałeś? po co by miel coś robić i pózniej to wyciać? jaki w tym sens, raczej od dawna wiedzą co będzie w podstawce a co w DLC i nie muszą nic ciąć

Lekcje odrobione? "lol"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekcje odrobione? "lol"

Widać kto nie odrabiał, bo nie nauczyli cię logicznego myślenia, a tak lekcje odrobinoe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum mówią, że nie zdążyli. W sumie widząc to jak postępowały aktualizacje bildów, nawet byłbym skłonny im uwierzyć. Już w grudniu powiedzieli, że nie będą już nic dodawać a skupią się na poprawianiu tego co jest (dodam że ze średnim rezultatem). Jest lista aut, które jeszcze trafią do gry. Jeżeli dlc pokrywa się z tą listą to na waszym miejscu nie podniecałbym się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Premiera przesunięta na maj

"mid-May 2015".............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

śmierdzący preorder zamówiony już 100 lat temu a tu takie żarty , niech powiedzą że będzie w bliżej nie określonym czasie a nie denerwują tylko graczy i przesuwają z miesiąca na miesiąc premierę ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahhaha to jakaś kpina? Który to już raz przesuwają premiere? Dobrze, że DLC do Assetto wyszło genialnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh szkoda gadać kasa odłożona a tu taki cyrk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...