Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Sogetsu

Projekt Beloved

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, keczup leży na bloku - jak długo mam to trzymać, cała noc wystarczy?

Dzisiaj iksmodiw dał mi znać, że klamry na kabelki są gotowe, ma też kolor oplotów, jaki mi wpadł w oko, więc czas ruszać dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw co wyjdzie jutro po tym ketchupie, zapodaj proszę fotki po tej kuracji :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zalałem sokiem wyćiśniętym z cytryny i solą na noc, rano delikatnie szczoteczką do zębów i blok jak nowy był

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blok poszedł do wyrzucenia. Owszem, keczup fajnie wyżarł wszystko, ale dziurkami od montażu dostał się na stronę spodnią i była masakra. Zamówiłem nowy od EK (Supremacy EVO X99 Nickel).

Edit:

Panowie, wiecie może jakie śrubki konkretnie to są na blokach EK oraz Aquacomputer? No i jeśli wiecie gdzie można kupić w białym kolorze, byłbym bardzo wdzięczny (płyn w blokach będzie różowy, więc białe śrubki przełamią to trochę).

Edytowane przez Sogetsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do WYRZUCENIA? Porób foty, to na pewno da się jakoś odratować. :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie oczywiście zrobiłem, z każdego rogu keczup wyciekł na stronę od spodu. Próbując to zetrzeć (co szło ciężko), tylko narobiłem jeszcze małych rysek. Szkoda mi trochę Raystorma, bo ładnie wyglądał i całość miała być przemalowana na biało, ale cóż...będzie EK, przynajmniej podobny blok do tego na mosfety. Nie mam zielonego pojęcia co to za reakcja, bo na stronie, którą czyściłem wszystko było ok, brud zszedł (w większości), ale takich tworów tam nie było. Poza tym, ten Raystorm i tak trochę flow ubijał (tak to sobie tłumaczę, by łagodziło ból po jego stracie :D),a ten EK pod X99 ma już profilowaną podkładkę na duży flow.

P.S. Keczup Heinz, jakby to miało jakieś znaczenie :lol2:

0lC1IWAl.jpg

Edytowane przez Sogetsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raystorm i ubijanie flow? Coś chyba pokręciłeś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dremel+tarcza filcowa+pasta do polerowania.

Próbował bym uratować ten blok.

Supremacy EVO X99 Nickel to nie jest mistrz flow i wydajności,dlaczego właśnie ten model wybrałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doradzono mi na pw polerkę i niklowanie. Szkopuł w tym, że nie mam za bardzo gdzie dać do niklowania tego bloku. Druga strona jest ok, tylko spód tak dziwnie się zachował.

P.S. Iksmodiw wysłał mi foto oplotów już od siebie, a nie z katalogu, jak wybieraliśmy wcześniej. Ten róż jest naprawdę różowy :lol2: No ale pasuje idealnie pod keycapy Shine 4. Jak tylko się uwinie, to wysyła do Sławka, bo lepiej chyba na żywo mieć ten oplot, żeby później dopasować inne szczegóły pod kolor (chciałbym w jak największym stopniu uniknąć rozwarstwienia tego koloru, jak to miało miejsce w zielonym projekcie Rafała).

MqJ0ZoF.jpg

Sławek - w sumie sam nie wiem, impuls, stwierdziłem, że ten Nickel-Plexi będzie dobrze się zgrywał z blokiem na mosfetach...kurdę, zdradliwy ten keczup Heinza :lol2:

Edytowane przez Sogetsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyślij blok do mnie potraktuję go polerką,uda się to dobrze...nie uda to trudno.

Mam zestaw polerski z pastami do różnych powierzchni w tym niklowanych i chromowanych.

Będę niklował z Kubą (Blabla) bloki FC od dwu szt mobo to i Twój blok CPU damy do niklu w pakiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek, jesteś niezastąpiony. Ok, dorzucę do paczki, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to się nazywa klasa - oby więcej było takich modderów jak Sławek :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czyszczenia miedzi proponuję spróbować roztworu woda+perhydrol+kwasek cytrynowy. Powinno ładnie wytrawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak. Kabelki i kastety w przyszłym tygodniu dotrą pewnie do Sławka, wtedy też dotrze do niego paczka z moimi gratami (między innymi płytą MSI X99S MPower oraz 980 i blokami).

Kabelki (na razie jedno foto od mistrza tego fachu:

OEuDeapl.jpg

Co do reszty.

Płyta główna oraz karta graficzna będą mocno obrobione - będziemy się starać ze Sławkiem jak najbardziej zbliżyć kolorystycznie jedno i drugie jak najbardziej w stronę projektu. Blok Kryographics pójdzie do malowania, na akrylowej szybce będą wzorki. Rozbierałem ten blok i wydaje się, że akryl jest dobrej jakości. Jeśli coś pójdzie nie tak, to zawsze można stworzyć nową szybkę na blok :lol2: albo kupić nowy blok w ostateczności. Malowanie śledzia GPU mi nie wystarcza, ta karta ma być jak najbardziej biała (w sensie blok oraz bacplate - tego drugiego widać może za bardzo nie będzie, ale źle bym się czuł wiedząc, że mam od drugiej strony czarną płytkę). radiator chipsetu (czarno żółty) też pójdzie do malowania, będzie biały z różem, w miejscu żółtego. Kabelki mają białe wtyki, zobaczymy, jak to będzie wyglądało po podłączeniu do karty, ale coś czuję, że plastikowe wtyki na karcie też trzeba będzie jakoś maznąć; jak wszystko dojdzie do Sławka, to rozważymy możliwe opcje. Skeeper jest już wstępnie dogadany na termin z rezem, ale wszystko będzie pod wymiar, więc trzeba poczekać, aż graty dotrą we właściwe ręce.

Edytowane przez Sogetsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

soundtrack do tematu

mnie by zczyściło jakbym miał takiego riga stawiać, ale propsuję za upór i za chęci do zabawy w takie detale :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę czasu minęło, jakoś tak o pcl zapomniałem. Odkopuję, bo córka na urodziny zażyczyła sobie nowy projekt, różowy już jest "be", teraz chce coś innego i sama mówi co ma jak wyglądać (dzieci rosną za szybko zdecydowanie...). Jako, że RTX30xx tuż za rogiem, to przy okazji zmienię jej wysłużoną kartę na 3080 (tak wiem, to stare X99, ale ona nie liczy fpsów, bo gra w innego typu gry). Obecny setup służył jej bardzo długo, jedyne co dołożyłem, to trzeci dysk nvme, cpu na 5960x (żeby te dyski nvme latały z pełną prędkością) i zmieniłem po drodze płytę główną bo MSI po jakimś czasie odmówiła posłuszeństwa. W nowym projekcie będzie inny rez, do RTXa pewnie blok od Bykski bo całkiem spoko wyglądają (ale to poczekam na finalne produkty). 

Btw. te tandetne naklejki to inwencja córki, ona sobie tam sama w środku grzebie :D 

DoEQwSZh.jpg

edyta. Nowy projekt zażyczyła sobie w takiej kolorystyce:

iom3B34h.jpg

Edytowane przez Sogetsu
dodanie drugiego zdjęcia
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo, czyli projekt bł jednak skończony, bo chyba finalnych fotek nie wrzuciłeś. Fajnie, że Black Ice Eldera nadal jest w użytku :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haa...przepadłeś na 4 lata jak kamień w wodę,nawet info na PW czy buda do UK dotarła ode mnie w jednym kawałku nie było ?

Na fizyczną dostępność Ampere i bloki do nich to jeszcze trochę sobie poczekamy.

BTW ...więcej fotek projektu poproszę i jakieś info jak to w load temperatury trzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam Sławek...zanim jeszcze buda dotarła, to mocno się zdrowie córki popsuło - forum było ostatnią rzeczą, o jakiej bym pomyślał. Dopiero dzisiaj odczytałem Twoją wiadomość, w ogóle to szukam PCL, a tu że strona zawiesiła działalność, już się wystraszyłem, że forum też przepadło. Jak już ze zdrowiem u młodej się poprawiło, to forum też mi w głowie nie było, zrobiłem jej setup i skupiałem się na tym, żeby spędzać z nią cały możliwy czas. Jeszcze raz przepraszam za milczenie - co do budy, pełna profeska, to jak ją zapakowałeś, czapki z głów. Był jeden problem, ale to nic takiego, na panelu bocznym trafiła się rysa, ale tak to już bywa. Zresztą od jakichś dwóch lat komp stoi otwarty, bo młoda nie chciała mnie wiecznie wołać żebym jej otwierał, jak sobie tam coś przestawia i ustawia.

Co do temperatur, sam widzisz, że jest jedna chłodnica, drugiej nawet nie odpakowałem, leży schowana. Po prostu jak złożyłem budę, to dziecko od razu powiedziało, że tam chce sobie coś powstawiać. No to jak złożyłem loop, przetestowałem temperatury i powiem tak - gpu jeszcze nigdy nie dobiło do 60 stopni :D (przy zamkniętym panelu). Podczas normalnej pracy, najcieplejsze elementy to 2x1TB dyski Samsunga wpięte w płytę. Nie wiem, czy różnica w temperaturach to przez to, że one są na MLC, a trzeci jest w TLC, czy dlatego, że są wpięte w płycie, a trzeci jest na karcie rozszerzeń (więcej wolnej przestrzeni). CPU jest ocnięty, też jakoś specjalnie się nie grzeje, jedynie jak żona w Premiere dłubie to robi się trochę cieplejszy. Generalnie, te chłodnice, które mi sprzedałeś są mega wydajne. Kolejny projekt, jaki będę córce robił, też na jednej chłodnicy, tak jak jest na górze będzie. 

Ampere i tak planuję po nowym roku jej kupić, wstrzymuję się, bo liczę na info o 3080ti z 16GB (10 trochę mało, a możliwe, że AMD zmusi ich do takiego kroku, zresztą nv ma przepaść cenową pomiędzy 80 a 90 i tu poluję). Na razie z córką planujemy jak ma wyglądać wnętrze - wczoraj przyszły kabelki, to tak się ucieszyła, że aż sam się zdziwiłem :D  

Aha, buda - zostaje do końca życia, kto raz takie custom cacko kupi, nie spojrzy na fabryczne wypusty. Jak młoda się zdecuduje co tam dokładnie w środku chce, to znowu do Ciebie uderzę po jakieś dłubanie w perspexie i może customowy backplate na gpu (ale to już jak będą te gpu). Co do hardline, nie było tak źle, gięcia i cięcie za pierwszym podejściem wyszło. Raczej nie ma mowy, żeby wrócić do węży.

Więcej fotek będzie jak córę poproszę, ona tam ma masę tego, ale to się wystraszysz, bo ona tam miała jeszcze więcej zabawek upakowane wcześniej. Ostatnio robiłem jej małe porządki (czyszczenie eloopów i chłodnicy, dolewanie biocide i barwnika,etc), to trochę zmniejszyła ilość rzeczy w środku. Żona mówi na nas "dwa głupole", bo młoda jara się LC, w sensie podoba jej się koncept, do tego stopnia, ze mnie pytała czy będzie mogła pokazać jak chce poprowadzić rurki :D 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo...córka lubi LC i ma plany na kolejny projekt,

jak ja bym chciał aby mój syn w LC poszedł ale jemu w głowie auta i jakoś mało zainteresowany moddingiem i LC...ehhh.

Update na Ampere spowoduje skok ilości ciepła pakowanej w loop więc druga chłodnica tu by dała o wiele lepszą wydajność i ciszę... tylko poważny problem wyniknie...

gdzie córka postawi swoje zabawki jak dasz drugą chłodnicę w Black Ice ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna black ice

Tzn ta druga z dwóch unikatowych budek ?

Moja też mi służy cały czas hehe

Więcej fotek poproszę także :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super że projekt będzie ulepszany :) Czekamy co dalej pokażesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi