Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Piotr562

Jaki system do postawienia serwera minecraft ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chodziło mi że obejrzałem jakieś 2 lata temu.

Wyjaśnij jeśli możesz, co zrobiłem źle Bo tak napisałeś wyżej dopiero zaczynam z tym systemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałeś dostęp wszystkim do tego katalogu. Jeżeli ktoś znajdzie jakiś błąd w twoim serwerze Minecrafta to nawet przy użyciu użytkownika domyślnie nie mającego tam odpowiednich uprawnień będzie mógł wrzucić lub podmienić cokolwiek. Na przykład keyloggera. Albo znajdzie skrypt domyślnie odpalany przez konto root na starcie i doda linijkę, która tworzy użytkownika z uprawnieniami roota i zainstaluje oprogramowanie które pozwoli na przeskanowanie twojej sieci, dostanie się do twoich innych komputerów i zaszyfrowanie na nich dysków. Na przykład.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja po zrobieniu wszystkiego zablokowałem folder root z powrotem. A na serwerze gra nas 4, są to brat i siostra. Nikt inny, nie jest to serwer publiczny. Ale dzięki za ostrzeżenie. Serwer jest podłączony przez bramkę sieciową do komputera stacjonarnego, ma 2 karty sieciowe, na nim jest antywirus ale pewnie to nie ma nic do rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwer jest wystawiony do sieci i nie ma znaczenia czy jest publiczny czy dla ograniczonej liczby osób. Każdy może próbować się na niego włamać. Ja bym jeszcze uruchomił Fail2ban.

PS. "zrobieniu wszystkiego zablokowałem folder root z powrotem" - ciekawy jestem jak to zrobiłeś...

Ja bym jeszcze raz zainstalował serwer, tzn system, skonfigurował dostęp przez SSH (logowanie przez klucz, ograniczenie dostępu do logowania, wyłączenie logowania się na roota), zainstalował firewall, fail2ban. Potem serwer minecrafta, oczywiście używając konta zwykłego użytkownika, a to co wymaga podniesienia uprawnień robił przez polecenie sudo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na serwer loguje się przez SSH, żeby się połączyć muszę wpisać hasło. Na konto root mogę się zalogować tylko z poziomu samej maszyny, nie mogę się zalogować na konto root poprzez putty, wyskakuje że nie mam uprawnień. Na rota można tylko, zalogować się bezpośrednio na samym laptopie. Zablokowałem folder root komendą

chmod -R 744 "root"

I nie mogłem po tej komendzie wejść na folder.

Pierwszy screen to dowód że nie można się zalogować na konto root.

A drugi przedstawia, że loguje się przez SSH, nawet na serwerze jest folder SSH.

Co do fail2ban to zainstaluje. Zrobiłem dużo rzeczy źle ponieważ nie byłem tego świadomy.

post-595935-15466890750865_thumb.png

post-595935-15466890905435_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem dużo rzeczy źle ponieważ nie byłem tego świadomy.

Tym to się nie martw, ja za każdym razem jak stawiam jakieś servery kolejnym razem robię to lepiej (robię to od 10 lat) :)

Zawsze znajdziesz jakieś ale, nawet jak będziesz seniorem w tej dziedzinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym to się nie martw, ja za każdym razem jak stawiam jakieś servery kolejnym razem robię to lepiej (robię to od 10 lat) :)

Zawsze znajdziesz jakieś ale, nawet jak będziesz seniorem w tej dziedzinie.

Wiadomo praktyka czyni mistrza.

Jeszcze tylko szukam jak ustawić by po zamknięciu klapki od laptopa, nie przechodził w stan wstrzymania i nie odłączał się od internetu podczas wznawiania pracy. Ale to chyba jest to https://911ubuntu.com/questions/978/jak-moge-powiedziec-ubuntu-zeby-nic-nie-robil-kiedy-zamykam

Powiedz mi jeszcze, bo dłużej w tym siedzisz jak serwer zareaguje gdyby np wyłączyli prąd, a bateria by się rozładowała?? Przechodzi w stan wstrzymania czy zapisuje ustawienia i wyłączą się. Bo zastanawia mnie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na temat klapki w laptopie to tak, tu jest rozwiązanie tak jak podałeś:

https://911ubuntu.com/questions/978/jak-moge-powiedziec-ubuntu-zeby-nic-nie-robil-kiedy-zamykam

Jak prąd padnie i bateria się rozładuje to możesz swój skrypt zrobić (sprawdzający rodzaj zasilania i poziom baterii),

Stworzyć wyłączenie systemu jak np bateria ma 15%.

Zalecał bym by zasilanie nie padało bo w tedy laptop spowalnia (podczas pracy na baterii). Jak niepoprawnie wyłączysz server minecraft (np podczas zapisu świata) to może uszkodzić pliki świata - zalecam wiec backupować sobie mapę co jakiś czas (np 3h) i przechowywać ostatnie x backupów. Zawsze cofka będzie mniejsza czym częstotliwość backupowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje na pewno się przydadzą. Zastanawiam się jakie jeszcze fajne rzeczy można zrobić na takim serwerze? Ale to sobie znajdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...