Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

GS01

NVIDIA RTX 40x0

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, hellothere napisał:

czy da się kupić nowego 3090 w cenie około 4500 zł? (Ze sklepu.)

Po tyle to chcą za używki na Allegro/olx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem oni chyba tych kart nie mają i znów będzie kolejka. Kliknąłem w powyższy link i do koszyka załadowałem 99 sztuk niby bo chciałem sprawdzić ilość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

U kogo te boty kupujecie, ze wiecie kiedy i gdzie jest karta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ŁowcaPisowców napisał:

U kogo te boty kupujecie, ze wiecie kiedy i gdzie jest karta?

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 minuty temu, kadajo napisał:

Tylko ta karta i Windforce od Gigusia by wlazła do mojej budy jakbym zdemontował jeden przedni wentylator... ?‍♂️
A taka fajna ta buda ehhh...

FE sie miesci do Meshify C elegancko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kadajo napisał:

Tylko ta karta i Windforce od Gigusia by wlazła do mojej budy jakbym zdemontował jeden przedni wentylator... ?‍♂️
A taka fajna ta buda ehhh...

U mnie podobnie. Tylko Windforce i to po demontażu dwóch wentylatorów. 

Edytowane przez tgolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tutaj ktos ma w Meshify 2 C Gigabyte'a :E

qncuxzcsoku91.jpg

W mojej budzie sie zmiesci ładnie (nie moja fota)

ous7k0t2cgu91.jpg?width=640&crop=smart&a

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, hellothere napisał:

Jeżeli RTX 4090 kosztuje 9600-11000 PLN, to czy da się kupić nowego 3090 w cenie około 4500 zł? (Ze sklepu.)

Nie, ale jak się postarasz to używkę za około 3500zł znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, lukibossss napisał:

Nie, ale jak się postarasz to używkę za około 3500zł znajdziesz.

Nie dziś, za 3,5k może 3080Ti wyrwie na GW w miarę nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, hubio napisał:

No, ale na 15k już się znaleźli, teraz. Asusy wszystkie wykupione w ciągu paru dni po 15k. Wczoraj jeszcze był jeden.

Kupione lub odesłane do sklepów bo nie było chętnych.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, ŁowcaPisowców napisał:

FE sie miesci do Meshify C elegancko

A patrz zapomniałem o FE.

14 minut temu, tgolik napisał:

U mnie podobnie. Tylko Windforce i to po demontażu dwóch wentylatorów. 

No tak bo przecież prawie 4 sloty... Panie jak to schłodzić... skąd to ma powietrze brać...

Ciekawe jakie będą wymiary "80" i "70" czy Ti... zaraz się okaże ze naprawdę będzie trzeba budę zmieniać za wczasu, no i zasilacz nowy. Trza się rozejrzeć za jakąś ultra cicha konstrukcja 850-1000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, hellothere napisał:

Jak pisze że "W realizacji" to na pewno dostanę, czy mogą napisać, że jednak np. będzie opóźnienie czy coś? (Bo udało mi się kupić :P)

Stawiam, ze dostaniesz, tzn. ja tak dostalem a wzialem za pobraniem w sklepie. W realizacji bylo od wczoraj do dzis. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, wincyjognia napisał:

Stawiam, ze dostaniesz, tzn. ja tak dostalem a wzialem za pobraniem w sklepie. W realizacji bylo od wczoraj do dzis. 

Ja też wziąłem za pobraniem. Ok, zobaczymy! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Te Inno3d to sa jeszcze gorsze padaki niz ten Palit. 14 fazowe zasilanie, najgorsze komponenty, wszystko co sie dalo wyciete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co to zmieni? Dodatkowe 150W dla 3-4%?

To lepiej trafić na topowy chip ze słabszą sekcja niż na odwrót.

• Thanks 4
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No ja tylko ostrzegam, nie kazdy chce wydawac na karte 10k zeby sie potem dowiedziec ze producent oszczedza tak ze zal mu bylo jakichs grosikow na komponenty ? O tym ze ma power limit 150W mniejszy niz FE to nawet sie nie czepiam.

5MDy0a0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

No właśnie... Mnie od jakiś 2 tyg. pochłonęła w całości CIV6, która pójdzie nawet na kalkulatorze :) No ok. może nie aż tak, ale 3080Ti zbyteczna :)

Ja teraz też gram w mało wymagającą gierkę, ale co w tym dziwnego? Normalne, gra się w różne gry.  Za tydzień czy dwa z kolei znowu wskoczy coś bardziej wymagającego na ruszt. Z ostatnio wydanych gierek czekam z ograniem np. Dakar Desert Rally, giera bardzo wymagająca, no ale lubię takie klimaty, więc czeka w kolejce.

Z nowszych też Steelrising, gierka cienko przędzie :E No, ale podoba mi się klimat i chcę ograć. Więc czeka w kolejce do ogrania :E 

Z starszych wymagających gierek to nie mam np. ogranego ostatniego dodatku do Metro Exodus, a to też ciśnie :E Nawet taki jeszcze nie ograny przeze mnie Village, mimo, że nie ma kosmicznych wymagań dla 60fps to jednak pod 4k@120hz to już ten tego :E szczególnie na tych bardziej otwartych lokacjach. FC 6 zacząłem ogrywać na premierę bo miałem abo, ale nie miałem czasu dokończyć, więc też czeka :E Alyxa nie mam ogranego i ogólnie pod samochodówki się więcej VRem pobawił. Ale nie ma czasu, nie wszystko naraz.

To takie kilka przykładów. Ogólnie masa jrpg i innych gierek czeka do ogrania. Jakbym chciał ograć chociaż to co najciekawsze dla mnie to musiałbym chyba nie pracować przez kilka lat i nie mieć rodziny :E, a nowe gierki cały czas wychodzą i wskakują w kolejkę do ogrania.

Edytowane przez lukadd
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ŁowcaPisowców napisał:

Tutaj ktos ma w Meshify 2 C Gigabyte'a :E

qncuxzcsoku91.jpg

W mojej budzie sie zmiesci ładnie (nie moja fota)

Tu już bym się mocno zastanowił, czy wlot przypadkiem nie powinien być na froncie na dole. 

Wylot tył i przód górny.

Dolot przez chłodnice top. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

W Meshify C jest miejsce na wentyl w podlodze ktory robi robote w przypadku temperatur GPU. Tylko trzeba zadbac zeby go nie zaslonic kablami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, BennX napisał:

Stąd moje  pytanie  :  kiedy planowana jest premiera  RTX 4090Ti  oraz na ile więcej  wydajności można liczyć   ?

Mój plan  to  CPU 13600k  albo  13700k   oraz  możliwie mocna karta ,jeżeli  4090Ti  będzie w cenie do  13-14k zł to pewnie taki będzie wybór.

a wydajność odpowiednia do ceny  to w tą kartę będę chciał uderzyć , planowana modernizacja  najwcześniej  początkiem Grudnia 2022

Nikt nie wie kiedy. Ostatnio anulowali Titana i były ploty, że Ti ma problemy i nie wiadomo czy wyjdzie, ale to pewnie bzdury akurat.
W każdym razie nieprędko. Pół roku do roku.
Będzie szybszy.. trudno powiedzieć o ile. Zależy od kilku czynników. Czy dostanie zupełnie nowy typ pamięci czy jakieś śmieszne 5% szybsze. 
Myślę, że w grach będzie realnie w 4K bez RT 5-15%, z RT może 10-20%.
Jak będzie więcej to cena na pewno powali, a biorąc pod uwagę inflację, to wtedy te 13-14K będzie kosztował 4090 bez Ti.
Co do wydajności do ceny jak nie chcesz 4090 to nikt nie wie. Na teraz to 3080ti albo 3090 jak chcesz 24GB RAMu i koniecznie Nvidię. Skoro grudzień to najwcześniej to poczekaj do lutego. NV się wyprztyka z 30xx-tek, karty AMD zaczną się może pojawiać, przynajmniej JAKIŚ model w sensownych ilościach, bo nie wiadomo czy wszystkie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi