Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Pod DT880 250 Ohm, to ja bym próbował jednak z can. Jak już pisałem - czas na zwrot masz jak coś. 

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kelam napisał:

Pod DT880 250 Ohm, to ja bym próbował jednak z can. Jak już pisałem - czas na zwrot masz jak coś. 

Niby tak, ale zawsze albo zapominam albo mi się nie chce zwracać ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kelam napisał:

Myslisz ze naprawde uslyszy roznice w sensie ze czegos bedzie brakowalo? Przeciez ten DAC ma wystarczajaco mocy zeby napedzic jego sluchawki, a CAN conajwyzej zmieni brzmienie, ale to chyba zawsze wystepuje jak zmieniasz wzmacniacz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi tylko o głośność. Pisałem już o tym, że mam mało wymagające do napędzenia hd560s, które na głośność z palcem w tyłku napędzi sam zen dac. A jednak czuję poprawę dźwięku w połączeniu dac z can. Jest lepsza przestrzeń, gra to z większą energią, szlachetnością, a nawet scena jest lepsza. Sprawa mocno indywidualna, ale dlatego polecałem zagłębić się w topic - https://forum.mp3store.pl/topic/201339-fanklub-ifi-audio-zen-stack-zen-dac-zen-can-zen-blue/

gdzie sporo już doświadczonych forumowiczów wypowiada się w detalach o najróżniejszych aspektach tego sprzętu. Też miałem wątpliwości czy aby sobie nie wkręcają, ale kupiłem, przetestowałem na sobie i dla mnie mają ich wrażenia w większości pokrycie w moim odbiorze tego sprzętu. Także tak - uważam, że jest szansa, że na dac i can zagra koledze @TheMr.lepiej niż na samym dac. Czy on to usłyszy, tego nikt nie jest w stanie przewidzieć, bo ludzie są różnie do takich spraw uwarunkowani, np. ze względu na kształt małżowiny. Dlatego nie zaszkodzi sprawdzić, najwyżej zwróci. 

Edytowane przez Kelam
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszły DT880. Podłączyłem pod FiiO, wysypują się przy większej głośności :E A głośność swoją drogą, 60% to tak jak na starych ~20-24%, różnica kolosalna. Idę właśnie przejść się do drugiego paczkomatu po nowego DACa, zobaczymy co zmieni. Gdyby nie podbicie basu w FiiO to jest go zdecydowanie za mało przy niższej głośności, praktycznie niewyczuwalny. A gdyby nie gainer w postaci głośności to musiałbym siedzieć na 90-100%, no nie spodziewałem się. 

Loop różnych piosenek niech leci przez 10h teraz, może się trochę "wygrzeją". 

Edytowane przez TheMr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbudowany amp w zen dac też jakiejś wybitnej mocy nie ma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś szuka porządnych recenzji audio (na podstawie pomiarów), a nie audio-voodoo to polecam Audio Science Review:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/beyerdynamic-dt-880-600-ohm-review-headphone.24694/

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/ifi-zen-can-review-headphone-amp.25224/

Zestawienie pomiarów:

https://www.spinorama.org/

Ewentualnie Erin's audio corner

Edytowane przez kolo.d
poprawione linki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam Amira akurat nie polecam. Poległ już kolega na pomiarach zen dac v1, gdzie płakał na brak czystości sygnału, a jak mu w komentarzach userzy wytknęli, było to celowe zagranie zespołu konstrukcyjnego ifi, żeby osiągnąć właśnie ten analogowy sznyt - połączenie tranzystora z lampką. Poczytaj jego recki. Dla niego nie ma znaczenia jak co brzmi, on patrzy tylko w słupki i pomiary. A przy tak subiektywnym temacie jakim jest audio, takie recki są bez sensu. O wiele bardziej wolę podejście nawet naszego labowego moda, co prowadzi audiofanatyka - facet nie patrzy tylko na słupki, ale opiera się o swój słuch. Można też bardzo kwieciście jak np. Ryka, ale to już mocny towar:P. Dla mnie za mocy :szczerbaty:.

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę sprzętu audio przerzuciłem i z subiektywnych opisów zdążyłem się wyleczyć.

16 minut temu, Kelam napisał:

Poległ już kolega na pomiarach zen dac v1, gdzie płakał na brak czystości sygnału, a jak mu w komentarzach userzy wytknęli, było to celowe zagranie zespołu konstrukcyjnego ifi, żeby osiągnąć właśnie ten analogowy sznyt - połączenie tranzystora z lampką. Poczytaj jego recki. Dla niego nie ma znaczenia jak co brzmi, on patrzy tylko w słupki i pomiary

Trudno powiedzieć, że poległ - skoro pomiary poprawnie to wykazały, a że to było celowe zagranie konstruktorów żeby podkręcić dźwięk zniekształceniami, a nie błąd konstrukcji to prędzej świadczy o tym, że Amir nie czyta broszurek producentów przed recenzją. :)

Edytowane przez kolo.d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okay, iFi podłączony, faktycznie daje lepszego "kopa" od FiiO, jest lepiej, tylko dalej to nie to :E Różnic w dzwięku - czystości, dołów, góry itd. prawie brak, albo ledwo słyszalne. Podłączone mam to pod 6.3mm. Problem, bo Windows kompletnie go nie ogarnia i ściszanie czy pogłaśnianie w Windzie kompletnie nie działa :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, TheMr. napisał:

Okay, iFi podłączony, faktycznie daje lepszego "kopa" od FiiO, jest lepiej, tylko dalej to nie to :E Różnic w dzwięku - czystości, dołów, góry itd. prawie brak, albo ledwo słyszalne. Podłączone mam to pod 6.3mm.

Z mojego doświadczenia zmiana wzmaka niewiele, albo prawie nic nie daje - chyba, że jest za słaby żeby napędzić. BT880 250 Ohm mam i szału nie robią (RME Adi-2 pro powinno chyba dobrze je napędzić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, tyle to nie mam zamiaru wydawać :E Myślałem po prostu że DT880 są o wiele lepszymi słuchawkami, ale słyszę, że nie bardzo i serio lepiej zatrzymać się w budżecie 300-400 zł za słuchawki + FiiO albo Audiotrak Prodigy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, TheMr. napisał:

Nie no, tyle to nie mam zamiaru wydawać :E Myślałem po prostu że DT880 są o wiele lepszymi słuchawkami, ale słyszę, że nie bardzo i serio lepiej zatrzymać się w budżecie 300-400 zł za słuchawki + FiiO albo Audiotrak Prodigy. 

możesz spróbować czegoś takiego o ile nie przeszkadzają Ci słuchawki douszne:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/truthear-x-crinacle-zero-red-iem-review.44865/

przy okazji za 200-300 zł sprawdzisz co jest lepsze: pomiary, czy subiektywne recenzje :-)

https://www.amazon.pl/Fanmusic-TRUTHEAR-Crinacle-Zero-sluchawkach/dp/B0C5QWMGM6

Edytowane przez kolo.d
dodany link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, TheMr. napisał:

Okay, iFi podłączony, faktycznie daje lepszego "kopa" od FiiO, jest lepiej, tylko dalej to nie to :E Różnic w dzwięku - czystości, dołów, góry itd. prawie brak, albo ledwo słyszalne. Podłączone mam to pod 6.3mm. Problem, bo Windows kompletnie go nie ogarnia i ściszanie czy pogłaśnianie w Windzie kompletnie nie działa :/ 

Tak jest. W windzie na 100% będzie, ale ogólnie w aplikacjach czy tam na yt itd, można dostosować bez problemu. Audiotrak Prodigy miałem w wersji BE i to z muses02 na pokładzie i jest to uwstecznienie względem zen dac.  Ale w nic więcej póki co się nie pakuj, dopóki nie ustalisz jakie chcesz słuchawki i co od nich oczekujesz. Zakładałem, że te dt880 już masz, znasz i pod to coś chcesz ogarniać, ale skoro nie, to zacznij najpierw od wybrania słuchawek. Co do samych słuchawek, to dość ciężko coś sensownego polecić jak nie podałeś jakie wymagania właściwie masz. Budżet też dość skromny.. Jak sam nie wiesz konkretnie czego szukasz, to warto podskoczyć do jakieś stacjonarnego sklepiku i tam sobie ogarnąć różne słuchawki do testu (w takim mp3store można, ale trzeba przyjść ze swoim lapkiem, no i zen dac też można zabrać, hehe). Ja od siebie spokojnie mogę polecić swoje sennki jako takie allroundery do wszystkiego - gierki, filmy, muzyka - jest zacnie. Z samym dac troszkę biedniej, ale nadal bardzo fajnie i lepiej jak z cube (testowałem). Warto jak najbardziej załadować te pady do tych słuchawek - https://sennheiser.pl/o/poduszki-do-hd-569-hd-598-cs (tylko ori, żadnych zamienników)

Co można zyskać po takiej zmianie i co potwierdzam swoimi wrażeniami - https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-sennheiser-hd-560s/

Dużo zyskują dźwiękowo, a i wygoda na całkiem innym poziomie. 

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Kelam napisał:

Tak jest. W windzie na 100% będzie, ale ogólnie w aplikacjach czy tam na yt itd, można dostosować bez problemu. Audiotrak Prodigy miałem w wersji BE i to z muses02 na pokładzie i jest to uwstecznienie względem zen dac.  Ale w nic więcej póki co się nie pakuj, dopóki nie ustalisz jakie chcesz słuchawki i co od nich oczekujesz. Zakładałem, że te dt880 już masz, znasz i pod to coś chcesz ogarniać, ale skoro nie, to zacznij najpierw od wybrania słuchawek. Co do samych słuchawek, to dość ciężko coś sensownego polecić jak nie podałeś jakie wymagania właściwie masz. Budżet też dość skromny.. Jak sam nie wiesz konkretnie czego szukasz, to warto podskoczyć do jakieś stacjonarnego sklepiku i tam sobie ogarnąć różne słuchawki do testu (w takim mp3store można, ale trzeba przyjść ze swoim lapkiem, no i zen dac też można zabrać, hehe). Ja od siebie spokojnie mogę polecić swoje sennki jako takie allroundery do wszystkiego - gierki, filmy, muzyka - jest zacnie. Z samym dac troszkę biedniej, ale nadal bardzo fajnie i lepiej jak z cube (testowałem). Warto jak najbardziej załadować te pady do tych słuchawek - https://sennheiser.pl/o/poduszki-do-hd-569-hd-598-cs (tylko ori, żadnych zamienników)

Co można zyskać po takiej zmianie i co potwierdzam swoimi wrażeniami - https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-sennheiser-hd-560s/

Dużo zyskują dźwiękowo, a i wygoda na całkiem innym poziomie. 

Miałem dużo senków, nie zachwyciły mnie zbytnio. DT880 byłyby spoko gdyby nie brak basu, i to że się wykrzaczają przy zwykłych piosenkach przy 80-90% volume :E (a te 80-90% muszę utrzymać by uzyskać podobnej głośności co wcześniej te 20-25%) ZAC idzie do zwrotu, brak kontroli w Windowsie kompletnie je skreśla, nie mam siły co chwilę się schylać do ZACa który ma kabel długości 30 cm żeby ustalić sobie poziom głośności :E Chyba postawie na FiiO K5 PRO i tyle. 

Czego oczekuje? Nic wielkiego, poprawne odpalenie muzyki i gry. Chciałem po prostu wskoczyć poziom wyżej niż gamingowe słuchawki i EK10, jak widać niekoniecznie to się udało :E 

Edytowane przez TheMr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem DT880 pod EK10 i jest w sumie dobrze, 60-70% głośności daje tyle samo co przy Alphach 40-50%. Szkoda ze Aplhy nie mogę przetestować na Zenie :/ Trzeba skombinować przejściówkę 3.5 - 4.4 albo 6.3. 

Edytowane przez TheMr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz w zestawie z Beyerami takiej przejściówki? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Dirian napisał:

Nie masz w zestawie z Beyerami takiej przejściówki? 

Jest, ale nie pasuje do żadnych słuchawek które mam :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.07.2023 o 08:56, Send1N napisał:

Od siebię moge polecić Xonara AE, kiedyś miałem bardzo fajna karta 0 problemów jak w przypadku np DX czy DGX.

Masz jeszcze tego Xonar AE? Szukam i szukam i nie wiadomo czy to dziadostwo obsługuje w końcu Windows 11? Wszędzie sprzeczne informacje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Morrowind już dawno nie ;) ale pewnie w razie problemów zainstalujesz stery  od 10 na jedenastkę i będzie działać ten sam problem niby jest z xonarem SE (którego aktualnie posiadam) jakieś tam zgrzyty miałem ze sterem typowo pod w11 ze strony, wgrałem stery pod W10 i wszystko działało jak należy (2 miesiące siedzałem na 11 i nic nie wyszło w tym czasie złego) :] 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. Ogólnie to ludzie trochę pisoczyli w 2022 i 2023 na kompletny brak wsparcia. Gniazdo słuchawkowe np. przestawało działać lub pogarszał się jego dźwięk. Na stronie asusa https://www.asus.com/pl/motherboards-components/sound-cards/gaming/xonar-ae/techspec/ wciąż brak info o wsparciu Windows 11 choć jest obiecywane od maja 2022. Masakra jakaś. Podobno nie mogą sobie z tym poradzić bo te stery były robione jeszcze na Vista. No i w AE jest w sumie dostępny tylko jeden sterownik z 2020/12/15 https://www.asus.com/pl/motherboards-components/sound-cards/gaming/xonar-ae/helpdesk_download?model2Name=Xonar-AE (do wszystkich niby systemów) co też jest niepoważne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chłopie Asus to jest zemsta nietoperza. Na moim STXII to wzięli nawet zmienili nazwę drivera i wrzucili jako nowe xD oczywiście to samo ale laik się nie kapnie. Co prawda jakoś STXII mi działał na B550 ale np. na X370 to było jedno wielkie BSOD do pewnego momentu. Mam to padło leży na półce i zajmuje miejsce ale na W11 działał xD Może mnie nie zbanują ale jak chcesz się męczyć z crapsusem to ci mogę pogonić, bo jak się męczyć to przynajmniej na topce. 100 razy bardziej wolałem Titanium HD szkoda, ze przez układ na BGA te karty padały po kilku latach użytkowania jak muchy. Ogólnie mając to na półce szczerze nie polecam a ten AE ma daca gorszego niż jest w pierdzielniku do słuchawek steelsearies, który leży właśnie na xkomie za 199zł. Też w sumie crap przynajmniej działa. 

Edytowane przez Art385
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Art385 napisał:

Chłopie Asus to jest zemsta nietoperza. Na moim STXII to wzięli nawet zmienili nazwę drivera i wrzucili jako nowe xD oczywiście to samo ale laik się nie kapnie. Co prawda jakoś STXII mi działał na B550 ale np. na X370 to było jedno wielkie BSOD do pewnego momentu. Mam to padło leży na półce i zajmuje miejsce ale na W11 działał xD Może mnie nie zbanują ale jak chcesz się męczyć z crapsusem to ci mogę pogonić, bo jak się męczyć to przynajmniej na topce. 100 razy bardziej wolałem Titanium HD szkoda, ze przez układ na BGA te karty padały po kilku latach użytkowania jak muchy. Ogólnie mając to na półce szczerze nie polecam a ten AE ma daca gorszego niż jest w pierdzielniku do słuchawek steelsearies, który leży właśnie na xkomie za 199zł. Też w sumie crap przynajmniej działa. 

O kurcze dzięki za ładne podsumowanie! 😄 Wyleczyłem się więc z Asusa.

A jakbym miał wybierać pomiędzy Sound BlasterX AE-5 a Sound BlasterX G6 to co byś polecił? Zastosowanie to pozycjonowanie w grach i muzyka. Chyba że jeszcze coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

G6 weź sobie kup B-stock za 376 zł nie pamiętam kodu chyba 23OFF w koszyku czy jakoś tak. Nie ładuj się w karty na PCI. G6 ma te czitereskie bajery jak scout mode i sbx miałem miałem kiedyś to na Z97 sniper i nawet to działało. AE-5 pewnie ma ten soft ale karty nie miałem, bo skutecznie wyleczyłem się z zajmowania slotów PCI-e dźwiękówkami. 

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi