Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

eu4ya

5800x3d wysokie temperatury, niskie zegary, uv

Rekomendowane odpowiedzi

W Avatar Pandora z dlls na jakość mam koło 60 stopni na tym procku po tym combo strike 3. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, eu4ya napisał:

Jeszcze raz restart biosu, reinstall sterowników chipsetu, otwarta obudowa - najwyższa temperatura 85.5, także tylko 3.5 stopnia mniej.

Fortis 3 to wydajność fery 5, tragedii nie ma przy full obciążeniu jak osiągnie te 85c ale w grze to nie powinno być więcej jak 70 w ciężkich sytuacjach dla cpu, a jakie napięcie twój procek ma po ustawieniu -30, włącz jakiś monitoring i zobacz podczas gry jakie napięcie jest pompowane na procka

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem w jakie gry grasz Send1N ale z tymi 70 stopniami to trochę przesadziłeś . Odpal sobie gry które siedzą na cpu np:  Nfs heat , Last of us 1 , Dead space ramake . W tych tytułach nie raz uświadczysz 85 stopni w peaku . 

Tu na przykład 78-80 na chłodzeniu Lian Li Galahad 360 White za 700zł

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat przy budowie tego procka nie ma znaczenia, czy to Lian Li za 700zł, czy dobre powietrze za 200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@ronaldo864 ja w blenderze nie mam tyle nawet a ty mi wróżysz 85c w grach :E w grach to ja mam 55-70 na customie 280, woda nie jest tak czuła na ciepło z karty które leci do góry jak wieżowe chłodzenia. 80c to miałem w TLOU przez pierwsze kilka minut jak to ładowanie shaderów było ale to ora bardziej niż cinebench z tego co widziałem procek leciał na 100% z poborem 115w, później już było chłodno bez żadnych dzikich peaków.

BTW:

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę, nie mieszaj temperatur z benchmarków do temperatur w grach, bo to zupełnie inne obciążenie. Benchmarki obciążają wszystkie rdzenie oraz wątki procesora w 100%, natomiast w grach kilka rdzeni jest obciążona, a reszta i wątków i rdzeni jest nieużywana. Do tego dochodzi ciągła zmiana obciążenia zależna od wielu ciągle zmieniających się czynników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiem jak to działa nie musisz mi tego tłumaczyć :] nie widziałem gry gdzie pobór mocy 5800x3d zbliża się chociażby do 90w więc nie ma szans na takie wysokie temperatury u mnie o jakich piszesz. To nie zmienne obciążenie sprawia że ty czy ktoś mają takie temperatury w grach tylko ciepło z karty które leci do góry i podgrzewa powietrze w budzie. Na tym filmie wyżej widać że koleś nawet UV nie ma zrobionego na tym procku bo napięcie momentami leci powyzej 1.25v + ma 4090 bez żadnego UV na +400w ma wszystko tak aby sprzyjało grzaniu się :E

Samo zmienne obciążenie nie wytwarza magicznie wyższych temperatur, jak sobie zrobisz locka np na taki pobór bardzo wymagających gier od strony cpu powiedzmy 80W to przy obciążeniu samego procka w jakimś benchmarku będzie znacznie chłodniej niż przy 80W na cpu podczas grania ale tylko dlatego że w grach obciążona jest też karta z której leci ciepło do góry i temperatura w budzie jest znacznie wyższa.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Send1N dałem tylko jeden przykład, w którym widać jak użytkownik o nicku QuBitGaming ma -10 na wszystkich rdzeniach, a i tak wciąga prawie 100w. Oczywiście w obudowie wszystkie podzespoły mają wzajemny wpływ na ostateczną temperaturę, dlatego nie można benchmarków CPU traktować jako wyrocznie względem temperatur w grach, bo to dwa odrębne scenariusze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Send1N

Również w życiu nie widziałem w The Last of Us 80 stopni, podczas gry 60 kilka maksymalnie, oczywiście nie licząc menu podczas budowania sharderów, bo wtedy to wiadomo, że jest w okolicach 80. Niestety Dead Space nie mam, ale równie dobrze, mogę wkleić filmik gdzie gość na 5800X3D ma maksymalnie 68 stopni i mogę się założyć, że miałbym podobnie, albo lepiej na chłodnym GPU i procesorze z UV. Więc ten filmik na górze jest nic nie warty, bo nie dość, że procesor bez UV, to GPU gorące.

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktoś mi powie dlaczego mam takie dziwne wartości i czy to normalne. Chodzi o raportowanie odchyleń  zużycia mocy minimum na czerwono 75.3%, max 268.1%? Zrobiłem ustawienia limitów na 100 70 100, w cinebench 79 stopni max, zegary ciut niżej niż na samym -30, ale w grach stabilne 4450mhz tyle że w grach temp takie same bo i tak nie rozwija pełnej mocy, ale kwestia tych parametrów, czy to przez modyfikacje limitów?  Napięcie na tych ustawieniach ok. 1.13-1.18v na każdym rdzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie masz temperatury jak wylaczysz Gadu Gadu? Moze od tego sloneczka takie CPU cieple. 🙃

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, skunRace napisał:

@Send1N

Również w życiu nie widziałem w The Last of Us 80 stopni, podczas gry 60 kilka maksymalnie, oczywiście nie licząc menu podczas budowania sharderów, bo wtedy to wiadomo, że jest w okolicach 80. Niestety Dead Space nie mam, ale równie dobrze, mogę wkleić filmik gdzie gość na 5800X3D ma maksymalnie 68 stopni i mogę się założyć, że miałbym podobnie, albo lepiej na chłodnym GPU i procesorze z UV. Więc ten filmik na górze jest nic nie warty, bo nie dość, że procesor bez UV, to GPU gorące.

Na video powyżej widać, że CPU zbija zegary i o 4450 MHz można co najwyżej pomarzyć, do tego miejsce testowe znacznie mniej wymagające. The Last of us dziś, a The last of us wersja premierowa zero day to zupełnie inna gra, szczególnie wymagania w miejscach procesorowych są diametralnie różne. Ze wszystkich gier, które testowałem to właśnie dead space remake oraz nfs heat są najbardziej obciążającymi CPU tytułami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że pewnie TLoU po patchach to pewnie inna gra, ale pisałeś, żeby odpalić sobie między innymi  TLoU i że nie raz się uświadczy 85 stopni. Ja nigdy nie uświadczyłem, a z dwa miesiące temu grałem na 3700X i 5800X3D i miałem po 60 kilka stopni (nie licząc ładowania sharderów). Niestety nie mam Dead Space i Need for Speed Heat, ale jak uda mi się dorwać jakiegoś znajomego który ma, pożyczę passy do Stema, czy czego tam potrzeba i chętnie sprawdzę u siebie. Aż mi się wierzyć nie chce, że taki NFS Heat potrafi cisnąć tak 5800X3D, bardziej niż choćby Cyberpunk w którym też mam okolice 60 stopni, ale możliwe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa miesiące temu czyli jeszcze zimą to temperatury w pomieszczeniu  testowym są zapewne dużo niższe . W Cyberpunku nigdy nie widziałem temperatury wyższej niż 70 stopni , natomiast w nfs heat zaraz po uruchomieniu  gry jest skok temperatury do 84 - 85 stopni podczas wczytywania mapy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie do końca, od prawie dwóch tygodni w kraju w dzień jest 20-22 stopnie po godzinie 22, 8-10 stopni. Tak samo jak 2 miesiące temu w pokoju w którym gram codziennie mam nie więcej jak 20 stopni, bo więcej dla mnie jest niekomfortowo. Staram się mieć taką temperaturę od jesieni do lata. Oczywiście jak przyjdą srogie upały to będzie nawet 25, a pokój w którym gram jest na górze, z wiadomych względów jest tam cieplej niż w domu na dole. 

Chyba będę miał dostęp do tego NFS Heat. Ja mam w Cyberpunku w 2160p 50 kilka stopni w 1080p 60 kilka stopni, zresztą wklejałem screeny w tym wątku. Nie wykluczam, może jakieś chwilowe skoki są w NFS Heat, jak mówisz podczas wczytywania mapy. Tak samo jak w TLoU 80 stopni podczas ładowania shaderów, ale co z tego, jak to tylko menu gry, trwa chwilę, a później podczas normalnej gry również 60 kilka stopni.

@edit

Dobra mam, więc tak faktycznie NFS Heat ciśnie CPU, wychodzi na to, że Frostbite tak ma, bo Battlefield podobno, nie testowałem też tak ciśnie 5800X3D. Zaraz po włączeniu gry i podczas ładowania mapy dobija pod 80 stopni, ale to jest tak krótko, że nie zdążę zrobić screena, bo po dosłownie chwili temperatura spada i wygląda tak jak poniżej.

BAgxPyG.jpeg

Podczas wyścigu temperatura skacze między 71-74, ciężko zdążyć zrobić screena:

P65VQTw.jpeg

Więc tak, masz rację NFS Heat ciśnie procesor, są skoki do 80 stopni podczas ładowania gry i mapy, ale trwa to kilka sekund. Mimo wszystko podczas normalnej jazdy i tak temperatura jest bardzo wysoka, bo żadna gra nie rozgrzała mi procesora do 72-74 stopni. Zgadzałoby się to z tym, że Battlefield też tak grzeje procesor, a są na tym samym silniku Frostbite . Tak czy inaczej w większości gier, ten procesor waha się w przedziale 50-60 stopni, a to że istnieją gry, które dobijają jak Cinebench  wiadomo od dawna, między innymi Battlefield, mój błąd , bo zapomniałem, że są na tym samym silniku i akurat po NFS się tego nie spodziewałem. Osobiście nie gram w takie gry, więc mnie to nie dotyczy, ale nawet jakby, to w sumie i tak tragedii nie ma. Jak będę miał okazję dorwać Dead Speace to się odezwę ;)

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonaj test nfs heat latem w rodzielczości 720p , aby 4070ti nie ograniczał cpu to z 72-74 zrobi się 77 -78 podczas wyścigu i przeszło 82 podczas wczytywania świata . skunRace trafiłeś lepszą sztuką  mój cpu miał dużo gorsze temperatury na grandisie 2 . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mało gracie skoro nie widzieliście gier, które palą CPU do ~80*C. Jasne, że temperatura otoczenia też ma znaczenie ale przywołam tutaj chyba szlagierowy tytuł, który jest wypalaczem numer 1 moim zdaniem, czyli Battlefield 2042 na Ultra z włączonym RT bez żadnych limitów na 128 graczy, powodzenia! :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wrzuć sobie AIO na przód budy niech karta nie podgrzewa chłodzenia to zobaczysz co jest głównym problemem fizyki nie oszukasz jak na procku jest 30-40W mniej niż w benchmarkach to sam z siebie nie wytwarza takich samych temperatur w grze jak przy full obciążeniu gdy reszta podzespołów jest nieużywana, wiec jak najbardziej mając chłodzenie wieżowe czy np aio na topie przy grach które cisną procka może tak być, im więcej ciepła z karty tym gorzej ;) (temat bf'a znam) 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, caleb59 napisał:

To mało gracie skoro nie widzieliście gier, które palą CPU do ~80*C. Jasne, że temperatura otoczenia też ma znaczenie ale przywołam tutaj chyba szlagierowy tytuł, który jest wypalaczem numer 1 moim zdaniem, czyli Battlefield 2042 na Ultra z włączonym RT bez żadnych limitów na 128 graczy, powodzenia! :E 

Czy Wy patrzycie na temperaturę średnią, czy maksymalną uzyskaną w grze, bo czegoś tu dalej nie rozumiem, gdzie cs2 grzeje mi do max 82.5 stopnia, oczywiście temperatury w trakcie rozgrywki utrzymują się koło 70-75 stopni, w porywach do wspomnianej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Send1N napisał:

@ronaldo864 ja w blenderze nie mam tyle nawet a ty mi wróżysz 85c w grach :E w grach to ja mam 55-70 na customie 280, woda nie jest tak czuła na ciepło z karty które leci do góry jak wieżowe chłodzenia. 80c to miałem w TLOU przez pierwsze kilka minut jak to ładowanie shaderów było ale to ora bardziej niż cinebench z tego co widziałem procek leciał na 100% z poborem 115w, później już było chłodno bez żadnych dzikich peaków.

BTW:

Porównując wartości tez na -30,  gdzie Ty masz np. napięcie stabilne, to u mnie 1.1250-1.1375, czasem wskoczy na ponad 1.14, moc u Ciebie ok. 100w a dlaczego u mnie 117-120W? zegary 4292Mhz, srednia temp 87-88 stopni. 

Czy to może być wina płyty głównej? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od wielu czynników  np:   bf 2042  low 1080p na 5800x3d 80 stopni to średnia temperatura ze skokami do 85 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tez kupie sobie ten procesur :) Ogolnie taniej to wyjdzie niz zmiana calej platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, eu4ya napisał:

Porównując wartości tez na -30,  gdzie Ty masz np. napięcie stabilne, to u mnie 1.1250-1.1375, czasem wskoczy na ponad 1.14, moc u Ciebie ok. 100w a dlaczego u mnie 117-120W? zegary 4292Mhz, srednia temp 87-88 stopni. 

Czy to może być wina płyty głównej? 

Im wyższa temperatura tym wyższy pobór mocy tak to jest w elektronice :] ja ten test zrobiłem przy temperaturze pokojowej 15c specjalnie aby pokazać w innym temacie że wystarczy odpowiednio schłodzić tego procka i można utrzymać pełny zegar przy 100% obciążeniu, Jakbym utrzymał 70stopni zamiast 75 to w tym teście pobór by spadł do wartości dwucyfrowej. 120W przy ponad 80 stopniach to normalna wartość, obecnie to mam prawie 130W w cinebenchu bo mam zrobione OC tego procka przez BCLK (104) a od wyższego taktowania też pobór mocy rośnie + przy takim ustawieniu mam już tylko -20. W grach pobór jest i tak spooooro mniejszy i trzyma te 4630mhz.

@ronaldo864 ty masz w ogóle ten procesor? bo z tego co widzę to cały czas wrzucasz jakieś testy w których koleś nawet nie zrobił podstawowej rzeczy którą się robi na samym początku czyli UV na procach x3d :] chłop ma zegar w grze poniżej 4.3ghz :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Send1N wrzucam filmiki takich baranów, żeby pokazać możliwie najgorszy scenariusz typowego zielonego Kowalskiego.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to zwracam honor ;) 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi