Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Andree

California Access M161S T8100 WSXGA+ (Compal JFL-92)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Do swojego compala dokupiłem dysk 500 GB Samsunga (za ok. 390 zł.)

Oczywiście dysk Toshiba 160 GB się nie zmarnował, kupiłem obudowę USB i podłączyłem do tunera TV Sat. żeby móc sobie na nim nagrywać filmy z satelity.

Wracając do Samsunga, tu są jego wyniki w HD Tach.

Jego 500 GB należy rozumieć zgodnie z układem SI, czyli jako 465,7 GiB :)

samsung500gbud2.gif

Dysk jest nieco głośniejszy od Toshiby, która była niemal niesłyszalna, słychać ciche chrobotanie.

Laptop jeszcze działa, w dodatku podczas kompilacji w Visual Studio 2008 jest dwa razy szybszy od tego Pentiuma 4 z HT (3 GHz), którego używam w pracy.

Praktycznie po to go kupiłem (tzn. żeby go nosić do pracy, bo czasem do testów potrzebuję dwóch kompów).

Podsumowując test, nie żałuję że go kupiłem, chociaż teraz bym za tą samą cenę kupił bardziej markowy model. Klawiatura się trochę ugina podczas pisania, plastikowa obudowa trzeszczy podczas przenoszenia gdy laptop jest otwarty, no i się trochę za bardzo nagrzewa tam gdzie trzymam nadgarstek lewej ręki.

Ważne że "bebechy" działają bez zarzutu. Testowałem kilka godzin FurMarkiem, podobno zabójczym dla GF 8600M i nic się nie stało :thumbup:

Po instalacji nowego dysku zainstalowałem Vistę 64-bit SP2 English, obok XP-ka sklonowanego ze starego dysku.

Czekam na nową Fedorę 10, a może lepiej sobie zainstaluję FreeBSD 7.0 :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z tym że nadal otrzymuję pytania dot. tego notebooka podam kilka linków:

Sterowniki:

ftp://ftp.ca.pl/pub/caM160S/

ftp://ftp.spartanco..../SCS154P(FL92)/

Instrukcja serwisowa:

http://chomikuj.pl/nased0/Dokumenty

ftp://ftp.spartanco...._CH5_SM_030.pdf

ftp://ftp.spartanco....(FL92)/Manuals/

Strona www serwisu naprawiającego notebooki typu Compal - polecam, bo naprawili mi tego notebooka wymieniając układ Flash.

http://ideanord.com.pl/

Uwagi dla chcących zainstalować Hackintosh Hazard 10.6.6i

Proszę przeznaczyć na niego odrębny dysk twardy, dla łatwej ich wymiany warto zaopatrzyć się w KOSZYK DYSKU COMPAL FL90

Instalacja - wybierz bootloader Chameleon RC4 + Opcje

Nie zaznaczaj opcji Kernel i X11, sterowników kart sieciowych przewodowych (i tak nie będą działać), z graficznych zaznacz tylko NVidię, poza tym zaznacz wszystko inne.

Po zakończonej instalacji nie resetuj laptopa, tylko uruchom terminal i skopiuj rozpakowane DSDT z /Volume/NO\ NAME do /Volume/Untitled/Extra DSDT.zip

(zakładając że nie podaliśmy nazw woluminu pendrive i dysku twardego).

W przypadku nieco innego modelu trzeba skompilować dsdt.aml przed instalacją pod Linuksem, polecam R.I.P. Linux do skopiowania DSDT z /proc/acpi/dsdt na pendrive.

Radzę zakomentować LID0, żeby laptop nie usypiał po zamknięciu klapy, bo już się nie obudzi. Najłatwiejszym sposobem pozyskiwania, edycji i kompilacji DSDT jest DSDT Editor.

Method (_L1B, 0, NotSerialized)
       {
   	Not (LPOL, LPOL)
           //Notify (\_SB.LID0, 0x80)
       } 

oraz

//Device (LID0)
       //{
       //    Name (_HID, EisaId ("PNP0C0D"))
       //    Method (_LID, 0, NotSerialized)
       //    {
       //        Return (LPOL)
       //    }
       //}

Można też użyć DSDT Editor, jest w wersji dla Maca, Linuksa i Windows.

http://www.insanelym...howtopic=223205

Jeżeli Hackintosh uruchomi się w 1024x768, rozdzielczość możesz zmienić w System Preferences -> Chameleon.

Najpierw kliknij na kłódkę, potem na Periferials, wybierz Graphics Mode i Graphics Enabler.

Działający kext do karty sieciowej Ethernet BCM 5787M dla Hazard 10.6.6i (do WiFi proponuję poszukać kompatybilnej wtyczki USB).

http://osx86.co/f36/...cm5906-m-t6946/

Można go skopiować myszką, ale trzeba pamiętać o nadaniu praw dostępu do kexta z terminala (Applications -> Utilities -> Terminal):

sudo -s

cd /System/Library/Extensions

chmod -R 755 BCM5722D.kext

chown -R root:wheel BCM5722D.kext

Można też zainstalować Midnight Commandera, żeby zmniejszyć te przykrości i móc normalnie używać komputera.

Jest tylko mały problem z klawiszologią, trzeba go nauczyć działających kombinacji które nie będą się "gryzły".

w pliku ini w katalogu .mc można zmienić:

[terminal:xterm-color]
end=^e
home=^w
pgdn=^a
pgup=^q
insert=^f
complete=^d

f9=^c
f10=^x

Jakby ktoś niechcący wcisnął Ctrl-Z to nie ma tragedii, trzeba wtedy wpisać polecenie

fg

I na koniec niezwykle użyteczna komenda mc

cd #ftp:NAZWA_UŻYTKOWNIKA@ADRES_SERWERA_FTP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się rozwiązać problem przegrzewania się i wieszania Compala po Mac OS 10.6.6!

W tym celu trzeba ściągnąć paczkę z kextami FakeSMC_v4.1_rev582.zip

np. z http://chomikuj.pl/nased0/MacOS/Driver

Z niej rozpakowałem do katalogu tymczasowego wszystkie kexty i rekurencyjnie zmieniłem ich właściciela na root:wheel i prawa dostępu na 755, po czym przegrałem je do /System/Library/Extensions.

sudo -s 

cd katalog_tymczasowy 

chmod -R 755 *

chown -R root:wheel * 

Teraz mogę śledzić temperatury programem HWMonitor znajdującym się w powyższym archiwum zip.

UPDATE:

Przyczyną przegrzewania się była szczelina pomiędzy turbinką a radiatorem połączonym z ciepłowodami. Zakleiłem tą szczelinę plastikową taśmą klejącą, a także szczelinę pomiędzy radiatorem a wylotem powietrza i temperatura GPU spadła o 6 stopni C. z 79 do 73 stopni C. Biorąc pod uwagę że przy 80 się wieszał, to różnica jest zasadnicza.

Co do niedziałającej karty WiFi, to znalazłem wtyczkę USB

EdiMax Wireless USB 2.0 nano adapter

za 36 zł, do którego są sterowniki dla MacOS 10.6.X

Jak ją sobie kupię to napiszę jak działa. UPDATE - działa świetnie!

Niestety stwierdziłem że wbudowana karta sieciowa mojego laptopa w ogóle się nie łączy na WPA2 gdy działa on z akumulatorów (także pod Windows), więc będę ją musiał w przyszłości wymienić.

Dobrym kandydatem jest karta Aria Extreme N

http://www.sonnettec...iaextremen.html

Jeszcze przydałby się działający BT, bo mam myszkę radiową BT, w tym Compalu jest moduł  BCM92045NMD.

Kolejna sprawa to polskie litery, okazało się że są one pod klawiszem Windows zamiast pod Altem na klawiaturze Polish Pro.

Żeby to poprawić trzeba otworzyć panel Keyboard w System Preferences, kliknąć na przycisk Modifier Keys i ustawić:

Caps Lock Key: Caps Lock

Control Key: Control

Option Key: Command

Command Key: Option

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązałem najpoważniejszy problem - brak akceleracji grafiki.

Pierwszym krokiem była aktualizacja Mac OS 10.6.6 do 10.6.8

Okazało się jednak że certyfikaty pakietu aktualizacyjnego Hazard wygasły, więc musiałem je usunąć przepakowując go.

Poprawiony pakiet można ściągnąć z http://chomikuj.pl/nased0/MacOS/Update

Rozpakuj pliki rar i zainstaluj pakiet z linii poleceń jako root komendą:

installer -pkg MacOSXUpdCombo1068.pkg -target /

Po zainstalowaniu pakietu nie resetuj kompa, tylko zainstaluj jądro legacy_kernel, kopiując ten plik do / z Kernel-n-Kexts.SL-1068.(d1ckh34dz).zip.

Skonfiguruj bootloader Chameleon, zakładka Advanced, opcja Kernel wpisując tam legacy_kernel

Zainstaluj AppleIntelPIIXATA2.kext i IOATAFamily.kext do /Extra/Extensions pamiętając o poprawieniu praw dostępu.

Po zresetowaniu kompa powinien on działać pod kontrolą Mac OS 10.6.8, więc można przystąpić do instalacji sterowników NVidia w wersji 256.

Obecnie wykorzystywany jest sterownik EVOenabler.kext, który siedzi w /Extra/Extensions, więc trzeba go stamtąd usunąć, podobnie jak NVEnabler.kext, najlepiej przenosząc te kexty do katalogu na swoim koncie.

Następnie zainstaluj sterownik NVidii oraz NVinject.kext z poprawionym NVCAP w Info.plist.

NVCAP dla Compala JFL92 z 8600M GT to 0400000000000100020000000000000700000000

O obliczaniu NVCap można poczytać tutaj.

<key>NVCAP</key>     
    <data>     
    BAAAAAAAAQACAAAAAAAABwAAAAA=     
    </data>     

Nie zapomnij o wyłączeniu Graphics Enabler w Chameleon, zakładka Peripherials.

Po zresetowaniu karta graficzna powinna działać z akceleracją OpenGL.

Jeżeli z jakichś powodów tryb graficzny się nie uruchomi, możesz spróbować uruchomić komputer w trybie awaryjnym wpisując przy starcie -x -v

lub w trybie tekstowym wpisując -s 

i montując / w trybie do zapisu 

mount -uw /

Teraz możesz uruchomić Midnight Commandera mc -a , klawisze funkcyjne uzyskuje się wciskając kolejno ESC cyfra

Następnie przywróć EVOenabler.kext (o ile nie skasowałeś go, tylko skopiowałeś do innego katalogu) i uruchomić laptopa z opcją GraphicsEnabler=Yes

Zdjęcie laptopa:

p1330220.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Tematy

• Odpowiedzi

• Zawsze mam ubaw jak słyszę tego typu obawy. Po prostu wystarczy nie wchodzić do pewnych tematów, które wcześniej tam nie istniały i omijać pewnych ludzi. To tak jakbym nagle zaczął narzekać na paradokumenty, czy pseudodokumenty typu "Paranaormal activity" czy "Jackass". Tylko że ja tego nie oglądam i dla mnie problem nie istnieje, a są inni, którym się to podoba.
    • Na OLX prowizję płaci kupujący. 20 albo 25 zł z tego co się orientuję. 
    • Jakbyś realnie dostał na rękę po odliczeniu prowizji i wszystkiego tyle to nie byłoby tak źle. Sama prowizja to chyba teraz 5%.
    • Na morele widze cene 4149   Karta cały czas jest w kompie wiec brak zdjęć, w długi weekend włoże nowy nabytek. Cena do negocjacji ale 3200 tyle to nie :)
    • Na ITH masz obecnie ~2-3x więcej aktywnych modów niż było to na pclabie w ostatnich latach Z tego co widzę obecnie to są ogarnięci ludzie i 90% z nich znam. A ten mały zgrzyt co był jest ogarnięty. Dodatkowo i co najważniejsze na forum ITH masz administratorów. Aktywnych administratorów, którzy są wyżej od moda i aktywnie działają. Na PClabie w ostatnich latach było zero aktywnego administratora. Jak administrator wpadł w końcu na pclaba to jedynie zamknąć forum na czas np. wyborów i tyle było go widać Więc ogólnie jest duża szansa, że to forum na ITH będzie sensownie działać. Obecnie się dopiero dociera po takim napływie użytkowników, więc spokojnie. Trzeba dać trochę czasu na dotarcie, ale masa ludzi tam czuwa i obserwuję co się dzieje.  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...