Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

kamilkusio

Baldur's Gate 3

Rekomendowane odpowiedzi

Ta gra jest tak ogromna, że pewnie nigdy wszystkich bugów nie usuną. Zwłaszcza że naprawianie jednych rzeczy często powoduje powstawanie innych bugów.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt i nie mam co do tego cienia wątpliwości dlatego nie czekam już tylko ogrywam.

21 godzin temu, Element Wojny napisał:

CP2077 za mną, pora wrócić do aktu 3 i skończyć w końcu tą grę !

BG III stawiam obok takich perełek RPG jak Gothic, Mass Effect, Wiedźmin, Dragon Age 👍

Do 3 aktu nawet jeszcze nie dotarłem. Gigantyczna gra 😅. Faktycznie to miasto jest tak ogromne? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jak wejść do drugiej (większej) części lochów w akcie II.

Do jednej (tej mniejszej części można wejść na dwa sposoby- zeskakując w wieżę lub schodząc po ścianie w więzieniu). Do drugiej nie znalazłem wejścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, azgan napisał:

Do 3 aktu nawet jeszcze nie dotarłem. Gigantyczna gra 😅. Faktycznie to miasto jest tak ogromne?

Jest spore, na początku wydało mi się duże, za duże, do tego jest sporo łażenia, gadania, nowe wątki i nowe miejscówki w samym mieście, czy ogólnie w 3 akcie, miasto ma też problem z wykorzystaniem CPU, ale po kilku łatkach trochu to poprawili ale nadal są spadki fps, a im lepszy CPU tym będzie lepszy fps w mieście. Według mnie jest świetne jak cała gra.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Reddzik napisał:

Jest spore, na początku wydało mi się duże, za duże, do tego jest sporo łażenia, gadania, nowe wątki i nowe miejscówki w samym mieście, czy ogólnie w 3 akcie, miasto ma też problem z wykorzystaniem CPU, ale po kilku łatkach trochu to poprawili ale nadal są spadki fps, a im lepszy CPU tym będzie lepszy fps w mieście. Według mnie jest świetne jak cała gra.

Dobrze wiedzieć. Czekałem z zagraniem aż poprawią wydajność w 3 akcie. Ostatnio przestali wydawać update więc nie wiem czy jest sens jeszcze czekać z 3 aktem? I i II działa świetnie. 

W dniu 20.08.2023 o 18:53, Userkamil napisał:

Koniec i 107h na liczniku i chyba na palcach jednej ręki zliczę przez ostatnią dekadę. Gry gdzie tą stówkę przekroczyłem. Ostatnie 3 tygodnie nie miałem praktycznie życia a ilość przygód jakie przeżyłem... Ehh już nawet nie mam sił się więcej rozpisywać. 

Gra roku jak nic! 

W 100% podzielam i rozumiem zachwyty przy tym tytule 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja grę skończyłem jeszcze przed tym ostatnim megapatchem i gra chodziła mi ładnie, na płynność w 3 akcie nie narzekałem. Sprzęt jak w sygnaturce, R3600 i RTX2060S.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na screeny, wrzucałem je, w mieście przy filarach, gdzie nawet DF zrobiło testy w BG3 odnośnie jak działa wykorzystanie CPU, to na Ryzenie 3600 miałem 53fps przy użyciu GPU 73% - detale maks 1440p DLAA, gdy po zmianie procka na Ryzena 5600x miałem 69fps i 87% użycia GPU, co pokazuje, że lepszy proc w mieście wyciągnie więcej FPS, to było z końca sierpnia, chyba przed pierwszym patchem, data screena 29.08. Problemem było to miasto i łażenie po nim, jak nagle z 90fps+ spadało z 30 w dół i użycie GPU ukazywało, że się nudzi.

Teraz powinno być dużo lepiej, zresztą jak grałem to było czuć i widać, że jest lepiej, ale nadal nie był to ten sam FPS co można było uzyskać w innych lokacjach. Grę mam na dysku i mógłbym z ciekawości sprawdzić na poprzednim zapisie jak teraz wygląda sprawa w mieście.

Tutaj link do postu i screenów, które opisałem. 52str, z 30 sierpnia.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Up

Mam PC podłączonego do TV z VRR więc nawet jak będą gdzieś dropy do tych 50k/s to przeboleje to 😉

Nie będę się czepiać takich problemów skoro miasto jest ogromne i wypełnione po brzegi zawartością.

4 godziny temu, Passt napisał:

Panowie, jak wejść do drugiej (większej) części lochów w akcie II.

Do jednej (tej mniejszej części można wejść na dwa sposoby- zeskakując w wieżę lub schodząc po ścianie w więzieniu). Do drugiej nie znalazłem wejścia.

Może tutaj znajdziesz odp. bo widzę że nikt Ci nie odpisał 

https://www.eurogamer.pl/baldurs-gate-3-poradnik-solucja

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ok, ja tylko piszę, że jest taki problem, ja też grałem z VRR- a dokładnie gsync na monitorze, więc nie był to wielki problem, ale czasem jak ruszałem myszką by się rozglądać, obracałem kamerę to FPS spadały jeszcze niżej niż przykład na screenie, screen to jest statyczny punkt, przy ruchu było co innego.
Na pewno to nie powoduje, że nie chce się grać, że jest niegrywalne, wręcz przeciwnie chcemy jak najszybciej przejść grę, skończyć i zagrać drugie podejście inną ścieżką, o ile gra tak bardzo nas poniosła swoją historią, walkami i odkrywaniem co może być po "drugiej stronie", gdy wybierzemy inne wybory, innych towarzyszy do drużyny, pójdziemy inną ścieżką. 

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio widziałem na YT filmik jak gostek przeszedł całą grę jedną postacią, nikogo nie zabijając. To było wyzwanie :)

A tutaj bardzo fajna drużyna przedziera się przez fabułę BG3 :D

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

Tak jak pisałem, naprawa jednych bugów powoduje powstawanie kolejnych. Gdyby nie to, można by mieć nadzieję że w końcu większość wyeliminują, a tak to może być taka never ending story.

Edytowane przez sznib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani.... uwaga, nadchodzi patch numer 5

https://www.gry-online.pl/newsroom/baldurs-gate-3-moze-otrzymac-nowy-epilog-w-najblizszej-aktualizac/z6277cc

Cytat

Shortly patch 5 will be available. Larian said it is huge, and will ultimately requite 130GB free space.

https://www.ign.com/articles/baldurs-gate-3-patch-5-adds-new-playable-epilogue-with-3589-lines-of-extra-dialogue-much-more

Cytat

The new playable epilogue gameplay, accessible to all players loading the game prior to the final fight, takes place before the credits. Players find themselves in camp, six months after the events of Baldur’s Gate 3’s story, where they “meet new friends and old, taking all the time they need to say their final goodbyes to the party.”

Larian called this epilogue a “final goodbye”. “For the writers of Larian, this ‘final goodbye’ has been some of the most complex writing in the game so far, as it takes advantage of the game’s reactivity across the entire adventure,” the developer said. “A gigantic tree of permutations defines the content, with new writing (3,589 lines to be exact), cinematics, and even characters joining the get-together at camp, organized by Withers.”

edit:
Na steamie 57GB
https://store.steampowered.com/news/app/1086940/view/3897365207669541523

Honour Mode ups the intensity of what was previously our most challenging mode - Tactician - and not only makes the game more difficult in and out of combat, but also introduces over 30 new tweaks to all of Baldur's Gate 3’s boss-fights, with a new Legendary Action system designed to catch players off-guard and increase the challenge. Now, bosses can perform new actions, adding twists and turns to all major fights throughout the game.

9d69fe898c11c500809840f70b3bd9a978bf48f0

Pełna lista poprawek:
https://baldursgate3.game/news/patch-5-now-live_99

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają rozmach z tymi łatkami w Larian, jeszcze niedawno był 58GB  dzisiaj patrzę a tu do pobrania 26.2GB :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, poprawili działanie pod Linux/Proton. Znów działa Vulkan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na discordzie tłumaczenia Pathfindera WotR, jest już pierwszy śmiałek grający na poziomie Honor- ten nowy, który wszedł do gry wraz najnowszą aktualizacją, zapewne nie tylko on spróbuje swoich sił, są gracze co tam przechodzili po kilka razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem przyjemny ten epilog, w końcu końcówka nie wydaje się tak pusta

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, pepe06 napisał:

Moim zdaniem to jest zrypane. Wiele osób które "zawdzięczają nam wszystko" wcale nam nie daje najlepszych cen. Ba, pociągnijmy 1-2 za klamkę ich prywatnych drzwi i nagle osoba której uratowaliśmy życie jest poobrażana. 

Nic nie zrozumiałeś  z mojej wypowiedzi

Jedynym czynnikiem wpływającym na ceny u sprzedawców jest  CHARYZMA

Podejdź do sprzedawcy bohaterem który ma charyzmę na 8 

następnie zrób to samo tylko z postacią która ten wskaźnik ma na 15-16 

równica będzie zauważalna!  w perspektywie całej gry to zaoszczędzone grube tysiące, szczególnie ważne na początku rozgrywki, później w zasadzie za bardzo nie ma na co wydawać, to czy z daną osobą której sprzedajemy znamy się czy nie nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest też item, który dodaje +2 do CHA, więc mając 22 charyzmy można mieć dużo przedmiotów w bardzo dobrej cenie, jak i zwiększoną cenę za sprzedaż niepotrzebnego tałatajstwa. U mnie Wyll miał 22 CHA, i nawet jak go nie miałem w drużynie to wracałem do obozu dodawałem do drużyny i robiłem przez te kilka minut zakupy. Różnica między 15 a 22 jest spora, a ja miałem druidkę i ona nie miała charyzmy, więc wszelkie graty zostawiałem w obozie- "wyślij do obozu" a potem poświęcałem czas na "zakupy", Wyll robił za rozmówcę ze sklepikarzem i był znany we całych Wrotach.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Reddzik napisał:

Jest też item, który dodaje +2 do CHA, więc mając 22 charyzmy można mieć dużo przedmiotów w bardzo dobrej cenie, jak i zwiększoną cenę za sprzedaż niepotrzebnego tałatajstwa. U mnie Wyll miał 22 CHA, i nawet jak go nie miałem w drużynie to wracałem do obozu dodawałem do drużyny i robiłem przez te kilka minut zakupy. Różnica między 15 a 22 jest spora, a ja miałem druidkę i ona nie miała charyzmy, więc wszelkie graty zostawiałem w obozie- "wyślij do obozu" a potem poświęcałem czas na "zakupy", Wyll robił za rozmówcę ze sklepikarzem i był znany we całych Wrotach.

Dokładnie o tym piszę, może później pieniądze nie są specjalnie istotne ale na początku gry przez pierwszy akt korzystanie z wysokiej charyzmy u kupców to istotna różnica w finansach.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zacząłem kraść, trochu to zajmowało, bo save load jak coś nie poszło, a nie chciałem bitki z ochroną, ale to też było wyjście, teraz grając na poziomie Honor, to każda decyzja musi być przemyślana, niektóre wali lepiej omijać, do niektórych rzutów kostką nie podchodzić, ba już nawet walka z panią sowoniedżwiedż się zmieniła, i można się zdziwić... ale nie będę spoilerować.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Reddzik napisał:

Ja zacząłem kraść, trochu to zajmowało, bo save load jak coś nie poszło, a nie chciałem bitki z ochroną, ale to też było wyjście, teraz grając na poziomie Honor, to każda decyzja musi być przemyślana, niektóre wali lepiej omijać, do niektórych rzutów kostką nie podchodzić, ba już nawet walka z panią sowoniedżwiedż się zmieniła, i można się zdziwić... ale nie będę spoilerować.

A to ciekawe, będę musiał w końcu skończyć pierwsze przejście bo zapisałem na absolutnym końcu, i trzeba pomyśleć o drugim przejściu najlepiej z Mintharą w drużynie bo już postanowione ze musi być !  na początku była potraktowana mocno po macoszemu ale wygląda że to się zmienia wraz z łatkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko raz skończyłem, też 3 akt z lekka mnie wymęczył i miałem mały przestów, ale było warto to skończyć, zamierzam teraz przejść drogą po drugiej stronie z Mintharą w drużynie, a kiedyś 3 raz ale jako Urge- bo z nim to będzie hardcore, mniej więcej wiem co mnie czeka, dlatego wolę wpierw mieć w drużynie drowkę i ją lepiej poznać, a potem zrobić małe "bum" grając Dark Urge!

Na pewnie nie czuję się na siłach grać na Honor mode, z tego co opisują na discordzie to jest ciekawe, złoto jest ważne, alchemia bardzo ważna, można skitrać beczki i potem je ustawiać do walki by sobie ułatwić, trzeba omijać pewne walki bo każdy ded party kończy grę, no i walka z bossami jest zmieniona, mają też inne moce, jakieś swoje ukryte zdolności by zaskoczyć gracza, a w jaskini z sowoniedżwiedziem, to też mała masakra, ale do zrobienia.

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieli coś dodać że jak w pierwszym akcie się Mintharę pokona non-lethal to się ją spotka w akcie II. Sam tego nie sprawdzałem, tylko tak ludzie na Reddicie mówili. Jeśli można by ją zrekrutować nie dokonując zbrodni wojennych, to bardzo fajnie, sam nie umiem "evil playthrough" robić (a Minthara wydaję się na pewno ciekawsza od Halsina) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, pepe06 napisał:

Sprzedawca któremu uratowaliśmy 5 razy życie daje nam ceny jakbyśmy mieli standardową charyzmę, jakbyśmy byli obcym z ulicy

Skąd wiesz, może obcych z ulicy bardziej naciąga :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi