Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

kamilkusio

Baldur's Gate 3

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, dan254 napisał:

Która drogę polecacie do drugiego aktu ? Podmrok czy przełęcz ?

można obydwie, a ja nie wiedziałem polazłem jedną drogą, więc idziesz jedną i jak już masz wyjść to warto się wrócić i pójść drugą stroną, zwiedzić, ja to przegapiłem, a potem dziwiłem się, że czegoś nie mam, nie wiem itp.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z najlepszych gier tej generacji. Mam nadzieję że będzie jeszcze jakiś fabularny dodatek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.01.2024 o 13:45, Reddzik napisał:

można obydwie, a ja nie wiedziałem polazłem jedną drogą, więc idziesz jedną i jak już masz wyjść to warto się wrócić i pójść drugą stroną, zwiedzić, ja to przegapiłem, a potem dziwiłem się, że czegoś nie mam, nie wiem itp.

Do podmroku można też dostać się przez skrót używając czaru piórkospadania i skacząc do dziury w jaskini królowej pająków.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ale przynajmniej będą mody 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam, że to dobry ruch.

Larian swoją robotę zrobił na dyszkę - dał BG3, na które przeważająca większość czekała (a przecież tyle było krytyki przed premierą że DOS3, że system walki do dupy itd); zdobył wiele branżowych nagród i wyróżnień; sporo zarobił; bardzo wzmocnił swoją pozycję na rynku i się potężnie rozbudował - otwarcie kilku nowych studiów pomocniczych na całym świecie czy własne studio mo-cap. 

Dla nich temat BG jest zakończony, nie chcą robić na siłę jakiegoś DLC ani tym bardziej bawić się w BG4, mają swoje własne pomysły na kolejne marki i na tym chcą się skupić - i bardzo dobrze! 

Dla mnie Larian i CDPR to w chwili obecnej jedyne dwa studia, które warto wspierać, ze względu na to co robią i jak traktują graczy. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dodał jeszcze Supergiant Games, ale to mniejszy kaliber ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, azgan napisał:

Szkoda ale przynajmniej będą mody 

Bodajże wczoraj było info bezpośrednio od Svena, że udostępnią niedługo narzędzia moderskie do BG3, by fani mogli sobie tworzyć/zmieniać dowolne rzeczy. Zaznaczył jednak że to roboczy kit, na którym sami pracowali, a nie dedykowane kity moderskie które przykładowo oferowało CDPR, więc tutaj będzie potrzeba ludzi mocno ogarniętych w temacie. 

„Jesteśmy twórcami gier”. Swen Vincke banalnie wyjaśnił, dlaczego oficjalne narzędzia moderskie do Baldur’s Gate 3 powstają tak długo | GRYOnline.pl (gry-online.pl)

4 minuty temu, vonszpon napisał:

Ja bym dodał jeszcze Supergiant Games, ale to mniejszy kaliber ;)

Wspieram każde studio, które szanuje graczy, niezależnie od tego czy robi gry w segmencie AAA czy indyki. Tego po prostu nie znam :) 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Baldur's Gate III sprzedaje się kapitalnie. Szef studia zdradził fenomenalny wynik (ppe.pl)

Baldur's Gate III kręci się obecnie w granicach 15 milionów egzemplarzy w skali globalnej. I to w około pół roku! Świetny wynik!

Nic tylko pogratulować!

ps.

Baldur’s Gate 3 nie otrzyma żadnego DLC. Niemniej jednak twórcy nie zamierzają porzucać produkcji i w dalszym ciągu będą ją ulepszać. W rozmowie z serwisem IGN, sternik belgijskiego zespołu ujawnił, że trwają obecnie prace nad aktualizacją wprowadzającą do gry większą liczbę złych zakończeń.

Edytowane przez Element Wojny
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dotarły do was już wydania fizyczne BG3? Z tego co widzę na reddicie, chwalą się nimi już ludzie z USA, Francji... a ja dalej nie mam nawet nr przesyłki mimo zamówienia w połowie listopada :/

Wersje na PS5 mają być natomiast wysyłane dopiero w kwietniu. Xboxowe - jeszcze później.

EDIT: Paczka dotarła.

Szczerze to jestem trochę zawiedzony. Zapowiedziana płócienna mapa okazała się rozmazaną papką na niskiej jakości papierze. Serio, nie dość, że zmienili materiał to jeszcze wydruk jest szalenie niewyraźny.

Larian zrobił tutaj duży fuc*up, bo opis zawartości pudełek zaktualizowali (zmienili "cloth map" na "wibalin-buckran map") dopiero cztery dni temu (a więc po rozpoczęciu wysyłek), czyli klienci, którym zależało głownie na tym elemencie nie mieli czasu na reakcję (anulowanie zamówienia). O ile by to jakimś cudem zauważyli, bo przecież nikt normalny nie ogląda regularnie opisu produktu który kupił pół roku temu. Maila wyjaśniającego Larian nie raczył wystosować.

Obrazka reklamującego produkt jeszcze nie zmienili - dalej jest na nim zwinięta w rulon płócienna mapa.

6816260be2b1aaebba7b59c34bec.jpeg

Mapka w rzeczywistości wygląda tak. Jest tak sztywna, że trzeba ją składać, nie da się jej zwinąć:

boPx8MZ.jpeg 

Napisałem do supportu z prośbą o komentarz, zobaczymy co powiedzą.

image.gif

Edytowane przez Dudzio
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baldur’s Gate 3 grą roku BAFTA. Studio Larian z historycznym osiągnięciem | GRYOnline.pl (gry-online.pl)

Przebój studia Larian stał się pierwszym tytułem w historii, który wygrał w kategorii „gra roku” na wszystkich najważniejszych imprezach branżowych, czyli BAFTA, Golden Joystick, TGA, DICE oraz GDC. Wcześniej do tego osiągnięcia zbliżyły się Wiedźmin 3 oraz Elden Ring, ale obu zabrakło właśnie statuetki BAFTA. Baldur’s Gate 3 wygrało także w kategorii najlepsza muzyka, najlepsza fabuła oraz najlepsza rola drugoplanowa. Gra otrzymała też nagrodę specjalną EE (brytyjskiej sieć mediów branżowych).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości: co się ostatnio stało takiego, że nagle zniknęły wszystkie tanie (po przewalutowaniu warte ok 50zł) klucze BG3 na Xboxa? Zablokowali aktywowanie VPNem na Egipt/Nigerię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabieram sie do rozpoczecia przygody z BG3. Nie chce sie spieszyc tylko delektowac bo podobno gra jest zacna.

Macie jakies rady na poczatek?

Polecacie jakies mody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grałem bez modów na premierę. Nie wypowiem się na ten temat bo nie wiem jakie mamy mody do gry.

Polecam poziom trudny albo normalny, to nie jest wcale takie trudne, jedynie może być długie, bo ja nie miałem wymaksowanych postaci to niektóre walki się ciągnęły, ale dało się je zrobić.
Nie wiem co za rady, na pewno lizać ściany, zaglądać pod kamień po jakieś przedmioty itd, często zapisywać, bo decyzje, walki mogą być nagłe i może być wymagane wczytanie gry. Gra jest według mnie dużo łagodniejsza, lepsza od Pathfindera, tutaj nie mamy tylu umiejętności i trudniej jest popsuć postać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie mega, mimo, że przeszedłem raz i nie mogę się zebrać za drugie podejście ale inną ścieżką, ale może się zdecyduję, na razie nie mam głowy, zobaczę po wynikach badań w piątek. Chyba jednak czas zagrać ten drugi raz.
Gierka jest kozak, dla mnie prawidłowo, że wygrała wszelkie nagrody, jak lubisz taktyczne turowe walki plus trochu czytania, to nie ma lepszej gierki, decyzje od których mogą zależeć nasze losy, dobór naszych towarzyszy itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie dałem rady ukończyć, ale z pewnością zrobią drugie podejście - jednak nie wcześniej niż we wrześniu, bo wtedy wychodzi finałowy update do gry - ostateczne poprawki, rozszerzone złe zakończenie plus muzyka do wszystkich cutscenek w grze. 

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie umiem grać jako "złol", więc dla mnie drugie przejście (pewnie w odległej przyszłości) będzie bardzo podobne do pierwszego :P

BG3 pozwala zapisać stan gry w niemalże każdym momencie rozrywki, czy to w walce, czy w dialogu, więc polecam z tego korzystać. Też warto dać każdemu towarzyszowi szansę. Bardzo dużo osób skreśla pewną Gith'yanki od początku i traci dużo wątków fabularnych. Moim zdaniem warto na pierwsze przejście wybrać customową postać, grając jako postać z gry (origin character) czujesz się jak byś przeskakiwał z customowej do origin postaci. A DUrge nie każdemu podejdzie

Jak już Ci napisali wyżej, bardzo ciężko zepsuć postać (chyba że pójdziesz w jakiegoś szalonego mutliclassa), zresztą w każdym momencie gry możesz za niewielką opłatą przejść przez dotychczasowy rozwój postaci od zera. Z gameplayowych rad to koniecznie patrz jaka statystyka wpływa na saving throw (rzut kostką decydujący czy cel zaklęcia/umiejętności) odczuje skutki tego ataku. Jak jesteś odpowiednio dociekliwy to spokojnie można dojść samemu czemu coś działa/nie działa.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Też warto dać każdemu towarzyszowi szansę. 

No niby tak ale wziąłem tego wampira, który niby taki super i się wszyscy nim zachwycają a gość do mnie jakieś turbo gejowskiego teksty zaczął walić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No akurat wampir to jest dość specyficzny przypadek, przyznam że drażnił mnie strasznie w pewnych momentach. Gith'yanka jest świetną towarzyszką, uwielbiam ją za ten podwójny atak (ile razy mi to ratowało życie), do tego jest kilka świetnych questów z nią związanych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wziąłem wszystkich towarzyszy, których mogłem (więc bez pani Mrocznej Elfki) i moim zdaniem warto ich historie poznać i pociągnąć. A jeśli chodzi o chęć wskoczenia do namiotu protagonisty to prędzej czy później przy odpowiednio wysokim poziomie relacji pokazuje każdy towarzysz (u mnie najmniej osoba z którą akurat chciałem) :P

Trochę nie rozumiem czemu takie zachwyty nad Astarionem i Halsinem za granicą (oczywiście VA zwłaszcza wąpierza był bardzo dobry, ale żeby aż "lizać" ekran jak się pojawia?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachwyty stąd, że są "reprezentatywni", w końcu scena miłosna między nimi na jakimś tam pokazie biła rekordy oglądalności. 

W grach Lariana fajne jest to, że postacie są naprawdę dobrze rozpisane i mają ciekawe wątki. Tak było w DOS2 i tak samo jest w BG3. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy Larian z tych 2 nowych tytułów któryś osadzi w Rivellonie. To ich własne mocne IP więc pewnie tak. Chociaż D:OS 2 to świetna gra, dla mnie Rivellon przegrywa czy to z Eorą z Pillarsów, Golarionem z Pathindera, czy właśnie Faerûnem z DnD/BG (zwłaszcza przez retcon po Divinity II: The Dragon Knight Saga).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi