Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

azgan

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

I wy tak żyjecie w strachu przed ikonami?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Wu70 napisał:

Nie. Ale podoba mi sie jak znika wszystko. 

Mialem to jakis czas. Teraz kilka miesiecy nie mam i jednak fajniej wyglada okienko używane bez ikonek. 

Nie trzeba sprzatać bo burdel sam znika XX

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kogut199109 napisał:

Ma ktoś dobrą rozpiskę jaką przekątną TV kupić w zależności od odległości siedzenia?

Tylko coś konkret poparte pomiarami / badaniami :>

W sumie nie ma czegoś takiego. Bo tak naprawdę główną kwestią są preferencje, wzrok konkretnego użytkownika.

HDTV Polska ma niby kalkulator oparty na jakichś ich wyliczeniach i badaniach na publice, tyle, że jeśli chodzi o np. moje preferencje to nie ma nic wspólnego z moją rzeczywistością bo oni dla 55" 4k podają 1.1m, a dla mnie ~1.1m jest optymalne dla 43" :E
A dla 43" podają 90cm. Gdzie dla mnie jest to powiedzmy akceptowalne, ale w postaci na prawdę minimalnego dystansu, a nie optymalnego bo jak pisałem optymalne jest to ~1.1m, a i potrafię się dalej odsuwać pod ~1.2m w zależności od humoru.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Wu70 napisał:

Od początku nie zawracam sobie tym głowy u mnie pasek i wszystkie ikonki na pulpicie są normalnie zostawione i nie mam zamiaru cudować 

24 minuty temu, lukadd napisał:

W sumie nie ma czegoś takiego. Bo tak naprawdę główną kwestią są preferencje, wzrok konkretnego użytkownika.

HDTV Polska ma niby kalkulator oparty na jakichś ich wyliczeniach i badaniach na publice, tyle, że jeśli chodzi o np. moje preferencje to nie ma nic wspólnego z moją rzeczywistością bo oni dla 55" 4k podają 1.1m, a dla mnie ~1.1m jest optymalne dla 43" :E
A dla 43" podają 90cm. Gdzie dla mnie jest to powiedzmy akceptowalne, ale w postaci na prawdę minimalnego dystansu, a nie optymalnego bo jak pisałem optymalne jest to ~1.1m, a i potrafię się dalej odsuwać pod ~1.2m w zależności od humoru.

1.2m to Philips Momentum 436M6VBPAB jest już mikrusem a jedyny powód takiego odsuwania się to specyficzny układ pixeli i statyczny dithering przez co źle się patrzy na ten ekran z bliska i wręcz trzeba siedzieć dalej żeby nie rzucało się to w oczy.

Do 1.2m to przydałoby się już jakieś 48 cali (też miałem po Momentum i o wiele lepiej się grało na takim ekranie).

Nawet znalazłem fotkę z 48 jak kupiłem do testów 

E7VO5NE.jpg

Edytowane przez azgan
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, azgan napisał:

1.2m to Philips Momentum 436M6VBPAB jest już mikrusem a jedyny powód takiego odsuwania się to specyficzny układ pixeli i statyczny dithering przez co źle się patrzy na ten ekran z bliska i wręcz trzeba siedzieć dalej żeby nie rzucało się to w oczy.

O czym ty znowu Azganie fantazjujesz? Ja piszę odnośnie preferencji co do odległości od wyświetlacza. Moich prywatnych VS kalkulator HDTV.

Na oledzie też jest statyczny dithering? No nie ma :E i też przy 55" nie jest dla mnie optymalne ich wyliczenie 1.1m (według hdtv), nawet na minimum się nie łapie bo dla mnie to jest ~1.2m, a optymalna odległość to ~1.4m, a odsuwać się potrafię w zależności od humoru do 1.5-1.6m i tak mi pasuję takie mam preferencję.

Na momentumie 43" siedzę przez większość czasu ~1.1m bo tak mi pasuję, ale do strategii czy czasami do pracy odsuwam się na te 1.2m bo tak mi pasuję. A jeśli chodzi o statyczny dithering to on mi nie przeszkadza nawet z 90cm, tyle, że to dla mnie nie jest optymalna odległość, ale w przypadku 43" mogą ją uznać za minimalną.

Dla ciebie źle dla mnie idealne. O tym piszę ,są różne preferencję.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, lukadd napisał:

O czym ty znowu Azganie fantazjujesz? Ja piszę odnośnie preferencji co do odległości od wyświetlacza.

Na oledzie też jest statyczny dithering? No nie ma :E i też przy 55" nie jest dla mnie optymalne ich wyliczenie 1.1m (według hdtv), nawet na minimum się nie łapie bo dla mnie to jest ~1.2m, a optymalna odległość to ~1.4m, a odsuwać się potrafię w zależności od humoru do 1.5-1.6m i tak mi pasuję takie mam preferencję.

Do 1.5-1.6m to chyba jak grasz już na 55 calach C9 a nie na tej 43" :E

Co do preferencji to się zgodzę, jednemu będzie pasować to a drugiemu tamto. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak jak napisałem na 55". Gdzie według HDTV optymalna odległość dla 55" 4k jest 1.1m, dla mnie to się nie łapie nawet na minimalną bo ta wynosi ~1.2m dla takiego rozmiaru.

A swoje preferencję do odległości już mam wyrobione konkretnie przez te lata, bo pierwszy wyświetlacz 4k(też w rozmiarze 55" jak i obecny OLED) to już 7 lat walnęło :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, lukadd napisał:

No tak jak napisałem na 55". Gdzie według HDTV optymalna odległość dla 55" 4k jest 1.1m, dla mnie to się nie łapie nawet na minimalną bo ta wynosi ~1.2m dla takiego rozmiaru.

A swoje preferencję do odległości już mam wyrobione konkretnie przez te lata, bo pierwszy wyświetlacz 4k(też w rozmiarze 55" jak i obecny OLED) to już 7 lat walnęło :E

Z tymi wyliczeniami to chodzi nie tylko o szczegóły (im dalej siedzisz, tym mniej detali w 4K zauważasz), ale też o wrażenie "otoczenia" przez obserwowany obraz. W uproszczeniu taki "cinematic experience". Preferencje preferencjami, ale jeśli nie masz wad wzroku/anomalii rozwojowych, to masz podobną ostrość i szerokość pola widzenia jak przeciętny człowiek, dla którego są podane te wyliczenia. ;)

Niby podają, że ten nowy AGON od AOC będzie za niecałe 9k w PL... jeśli się potwierdzi, to "biere". :E

Edytowane przez LJ19
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, lukadd napisał:

110cm to jest za blisko przy 48", a co dopiero 55" :szczerbaty:

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, LJ19 napisał:

Z tymi wyliczeniami to chodzi nie tylko o szczegóły (im dalej siedzisz, tym mniej detali w 4K zauważasz), ale też o wrażenie "otoczenia" przez obserwowany obraz. W uproszczeniu taki "cinematic experience". Preferencje preferencjami, ale jeśli nie masz wad wzroku/anomalii rozwojowych, to masz podobną ostrość i szerokość pola widzenia jak przeciętny człowiek, dla którego są podane te wyliczenia. ;)

Dokładnie o to mi chodziło ?

26 minut temu, LJ19 napisał:

Niby podają, że ten nowy AGON od AOC będzie za niecałe 9k w PL... jeśli się potwierdzi, to "biere". :E

Trzeba przyznać że ładny jest ale i sporo sobie policzyli za design Porsche 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, lukadd napisał:

O czym ty znowu Azganie fantazjujesz? Ja piszę odnośnie preferencji co do odległości od wyświetlacza. Moich prywatnych VS kalkulator HDTV.

Na momentumie 43" siedzę przez większość czasu ~1.1m bo tak mi pasuję, ale do strategii czy czasami do pracy odsuwam się na te 1.2m bo tak mi pasuję. A jeśli chodzi o statyczny dithering to on mi nie przeszkadza nawet z 90cm, tyle, że to dla mnie nie jest optymalna odległość, ale w przypadku 43" mogą ją uznać za minimalną.

Dla ciebie źle dla mnie idealne. O tym piszę ,są różne preferencję.

27" - 75cm

22" - 60cm

Ogólnie lubisz mikruski ze swojej perspektywy.

Ja przy 2x24" siedzę w odległości 70cm. Ale to dla tego że ich szerokość sumaryczna jest taka jak 48" 16:9 - DO PRACY.

Przy pojedynczym 24" to dopiero z 50cm dla mnie jest spoko. Ale to znowu tak blisko, że się zezować zaczyna. Dużo lepiej siedzi mi się wówczas przy 48" na metrze - DO GRANIA :)  

Przy 34" z 60-70cm było w miarę OK. Ale tam miałem ciągle dylemat czy bliżej czy jednak dalej. Krawędzie szybko uciekały za daleko ( np minimapa ) i wypadało się odsunąć. Ale jak się odsuwałem to znowy robiło się jak w ruskim czołgu, szeroko ale bardzo nisko. 

Dość łatwo można przeliczyć prywatne preferencje. Wystarczy sprawdzić jak nam się siedzi przed 24". Jeżeli chcemy zachować tą samą perspektywę dla 48" to odległość trzeba pomnożyć przez 2x

7 godzin temu, kogut199109 napisał:

Ma ktoś dobrą rozpiskę jaką przekątną TV kupić w zależności od odległości siedzenia?

Tylko coś konkret poparte pomiarami / badaniami :>

Dla tego napisz z jakiej odległości jaki ekran używasz aktualnie.

Edytowane przez Minciu
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Minciu napisał:

27" - 75cm

22" - 60cm

Ogólnie lubisz mikruski ze swojej perspektywy.

Ja przy 2x24" siedzę w odległości 70cm. Ale to dla tego że ich szerokość sumaryczna jest taka jak 48" 16:9 - DO PRACY.

Przy pojedynczym 24" to dopiero z 50cm dla mnie jest spoko. Ale to znowu tak blisko, że się zezować zaczyna. Dużo lepiej siedzi mi się wówczas przy 48" na metrze - DO GRANIA :)  

Przy 34" z 60-70cm było w miarę OK. Ale tam miałem ciągle dylemat czy bliżej czy jednak dalej. Krawędzie szybko uciekały za daleko ( np minimapa ) i wypadało się odsunąć. Ale jak się odsuwałem to znowy robiło się jak w ruskim czołgu, szeroko ale bardzo nisko. 

Dość łatwo można przeliczyć prywatne preferencje. Wystarczy sprawdzić jak nam się siedzi przed 24". Jeżeli chcemy zachować tą samą perspektywę dla 48" to odległość trzeba pomnożyć przez 2x

Dla tego napisz z jakiej odległości jaki ekran używasz aktualnie.

lukadd długo siedział na 23 calach od Eizo to nie ma co mu się dziwić a przesiadka na 43 Momentum to był lekki szok i przekonała go dopiero jakaś babcia co miała większy monitor od niego (dokładnie już nie pamiętam jak to było). I żeby nie było że to jakiś przytyk bo sam korzystam do pracy z 17.3 cali gdzie ekran mam praktycznie na wyciągnięcie ręki ?

Wcześniej miał jakiegoś Szajsunga 55 cali z krawędziowym podświetleniem i pociągnięty kabel do kompa jak chciał pograć na padzie więc z automatu siedział też dalej od ekranu.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, azgan napisał:

Od początku nie zawracam sobie tym głowy u mnie pasek i wszystkie ikonki na pulpicie są normalnie zostawione i nie mam zamiaru cudować 

Mnie drażni śmietnik ikonek :D za rzadko sprzątam pulpit :P Dzisiaj chciałem zrobić z chaty konferencję i trochę wstyd było pokazać pulpit, ale na szczęście jest przecież opcja pokazywania wybranego okienka i nie trzeba pulpitu pokazywać :D 

W robocie mam podobnie i program działa mimo systemu autorskiego - Wypas ! :) 

Przechwytywanie4.gif

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Minciu

Według kalkulatora HDTV to na takim 24" wyświetlaczu przy ich wyliczeniach optymalnie i dla najlepszych wrażeń warto siedzieć w odległościach jak niżej dla określonej odległości rozdzielczości i np. dla 24" :E

8k - 36cm
4k - 48m
1080p - 96cm

Dla tego tego typu kalkulator to bzdura :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Minciu napisał:

Mnie drażni śmietnik ikonek :D za rzadko sprzątam pulpit :P 

U mnie tak to wygląda 

https://ibb.co/1snfpsh

i mam w pupie chowanie czegokolwiek

Korzystam z OLED'a jak z każdego innego ekranu przedtem tak było jak miałem Panasonic FZ800, LG B9 a teraz CX'a od lipca 2020 ?

Taka ilość ikonek jest dla mnie do ogarnięcia 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, azgan napisał:

lukadd długo siedział na 23 calach od Eizo to nie ma co mu się dziwić a przesiadka na 43 Momentum to był lekki szok i przekonała go dopiero jakaś babcia co miała większy monitor od niego (dokładnie już nie pamiętam jak to było). I żeby nie było że to jakiś przytyk bo sam korzystam do pracy z 17.3 cali gdzie ekran mam praktycznie na wyciągnięcie ręki ?

Wcześniej miał jakiegoś Szajsunga 55 cali z krawędziowym podświetleniem i pociągnięty kabel do kompa jak chciał pograć na padzie więc z automatu siedział też dalej od ekranu.

Miałem eizo 24", a na drugim stanowisku samsunga 4k 55",  z 2015 roku, który był zawsze podpięty pod PC jako drugi wyświetlacz, tak był krawędziowy i chyba jak pamiętam z 8 stref miał :Eto była chyba pierwsza seria TV samsunga z "HDR" wyciągająca w peak zawrotne ~600nit :E Wtedy jeszcze częściej grałem na klawie i myszy.

Od tego czasu minęło już 7 lat i niezliczone ilości h spędzone przy 55" z kompem i grami, więc i moje preferowane odległości o jakich pisałem są konkretnie wyrobione i dopasowane. Oczywiście dla mnie :E I nikomu nie mówię, że i dla niego będą właściwe, bo preferencję są różne.

Edit. Przy 55" od początku mogłem dowolnie regulować odległości, dopasowywać i testować, bo przy tym stanowisku miałem i mam normalnie fotel, bezprzewodową klawę/mychę, bezprzewodowe pady xbox 360, podciągnięte z kompa USB pod kierownicę czy podłączenie padów od PS4(bo te z pc tylko na kablu lecą) czy cokolwiek innego.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten kalkulator głównie opiera się o rozdzielczość i jej postrzeganie względem rozmiaru do odległości. Moim zdaniem przypadkiem trafia też przy rozdzielczości 4K w takie optymalne odległości, aby ekran dawał jak najlepszą imersję w grach. 

Optymalnie w sensie jak  bardzo można przykleić się do ekranu aby wypełnił jak największe pole widzenia, ale nie za duże gdzie traci sens dalsze przybliżanie się. Nikt bliżej niż pokazuje kalkulator dla 4K raczej nie usiądzie. Natomiast dalej tak. Szczególnie przy rozmiarach 55-65" i graniu z kanapy czy oglądaniu filmów. Tylko jak ktoś ma te 2,5 metra do ekranu i 55" to nie dla tego że tak woli, a dla tego że 65" już kopie mocniej w kieszeń. A 70-80" miażdży ceną.

43 minuty temu, azgan napisał:

U mnie tak to wygląda 

https://ibb.co/1snfpsh

i mam w pupie chowanie czegokolwiek

Korzystam z OLED'a jak z każdego innego ekranu przedtem tak było jak miałem Panasonic FZ800, LG B9 a teraz CX'a od lipca 2020 ?

Taka ilość ikonek jest dla mnie do ogarnięcia 

No śmietnik właśnie. Ponad 1/4 ekranu w ikonach, które psują estetykę. O tym właśnie pisałem. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie 32 calowe propozycje 

Wreszcie coś się zaczyna dziać w ekranach o tej przekątnej 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, azgan napisał:

Wygląd jak wygląd. Mnie najbardziej interesuje specyfikacja i ogólne możliwości, a te wydają się całkiem dobre.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, azgan napisał:

Cena jak za Porsche a w środku szrot z natywnym kontrastem na poziomie 1000:1...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kris194 napisał:

Cena jak za Porsche a w środku szrot z natywnym kontrastem na poziomie 1000:1...

Jest o połowę tańszy od ASUSa PG32UQX, a i tak oferuje więcej (m.in. HDMI 2.1, przełącznik KVM). 

Wolałbym wydać 9000 zł na ten "szrot" niż na tego niedorobionego QD-Oleda od Alienware. :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, LJ19 napisał:

Wolałbym wydać 9000 zł na ten "szrot" niż na tego niedorobionego QD-Oleda od Alienware. :D

Podejrzewam żebyś szybko zmienił zdanie jakbyś popracował trochę na tej "niedoróbce".

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, sideband napisał:

Podejrzewam żebyś szybko zmienił zdanie jakbyś popracował trochę na tej "niedoróbce".

Podejrzewam, że jednak bym nie zmienił, bo nie dałoby mi spokoju to, że zapłaciłem tyle kasy za produkt wybrakowany. Ten monitor nie oferuje niczego poza oledową matrycą, która jak się okazało ma pewne opisywane tu już problemy. Widać, że Dell zostawił sobie kilka obszarów do poprawy w kolejnej iteracji tego monitora: dodadzą hdmi 2.1, może przełącznik kvm, podniosą rozdzielczość, poprawią refleksy (bardziej matowa matryca?). 

Poza tym w moim przekonaniu oledy nadają się do konsumpcji treści, ale nie pracy. Poczekam 3-4 lata i zobaczymy, jak sobie będą te monitory radzić ze zużyciem matrycy podczas typowego, pecetowego użycia. Ja nie będę się cackał z monitorem i stwarzał mu "komfortowych" warunków pracy (chowanie ikonek, zmniejszanie podświetlenia, robienie z dnia nocy bo wszystko się odbija na matrycy...). Monitor ma być dla mnie, a nie ja dla monitora. :) Tego Alienware wykończyłbym z moim trybem pracy.

Ja bym sobie teraz sprawił coś 32-calowego w 4K i sensownym FALD (te ponad 1000 stref powinno być git jak na moje potrzeby). To byłoby dla mnie optymalne i znów "na lata".

Edytowane przez LJ19
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi