Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

GS01

NVIDIA RTX 40x0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Pytanie nie w temacie, orientujecie się jak to jest z dostawą w x-kom? Wybrałem odbiór w salonie, zamówienie złożone dzisiaj po 20'stej. Jest szansa, że to na jutro będzie? Według maila który dostałem tak ale wątpię. :E Kartę muszą sprowadzić z innego miasta.

Edytowane przez T.m.p1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tgolik napisał:

Nigdy nie grało mi się tak dobrze, jak teraz. HZD, HFW, CP2077, Callisto Protocol, TLOU, Wiedźmin 3 (śmiało można wracać co 3 lata), AC: Origin, Banishers: Ghosts...

Ale co to znaczy ze nigdy nie grało ci się tak dobrze ? Technicznie, bo masz najszybsze GPU i OLED'a ? Czy te gry ci się podobają, bo większość z nich to starocie w sumie. :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, T.m.p1 napisał:

Kwestia tego czy "warto", do pracy dla profesjonalisty jeśli taki sprzęt zarabia sam na siebie - jak najbardziej. Ale do grania? Jeśli kogoś stać aby lekką ręką wydać 10K na samą kartę pod rozrywkę przed monitorem, to pewnie, czemu nie. Nikt nikomu nie powinien zaglądać do portfela. Inna kwestia, że takich klientów jest w naszych realiach dosłownie promil.

Co z tego, że sprzęt można mieć z kosmosu jeśli dzisiejsze produkcje zostawiają wiele do życzenia.

Remastery reedycji rebootów. 

Sam postęp w grafice gier też nie powala. Te wszystkie technologie typu DLSS itd. przekładają się tylko na to, że optymalizacja tytułów schodzi na dalszy plan. No bo po co się starać skoro można wrzucić jakieś frame generation i fps będzie się zgadzał?

Ray Tracing? Błagam.. robię w wizualizacjach i wiem, że na fotorealizm składa się dużo więcej niż wrzucenie tu i ówdzie paru dokładnych odbić. 

Dema technologiczne swoje, właściwe gry też swoje. Mało jest tytułów, które w statycznej scenie wyglądają świetnie a w ruchu animacje postaci sprawiają wrażenie jakby postać miała kij zamiast kręgosłupa? 

Dla mnie grafika w grach mogłaby się zatrzymać na roku 2010 bo wychodzę z założenia, że w gry się "gra" a nie je ogląda. No ale ja stary jestem i może czegoś nie rozumiem.

Czas najwyższy zmienić hobby i zacząć cieszyć się życiem. Wróć, jak będziesz czuł potrzebę posiadania RTX 5xxx.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, kadajo napisał:

Ale co to znaczy ze nigdy nie grało ci się tak dobrze ? Technicznie, bo masz najszybsze GPU i OLED'a ? Czy te gry ci się podobają, bo większość z nich to starocie w sumie. :D

Gry mi się podobają i wyglądają świetnie. Kupuję ze 2-5 gier rocznie, więc dla mnie to nówki. W tym roku dopiero zakupy przed mną. Choć Banishers i HFW to nowe, tegoroczne pozycje. Obie niedawno skończyłem.

Edytowane przez tgolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, tgolik napisał:

Nigdy nie grało mi się tak dobrze, jak teraz. HZD, HFW, CP2077, Callisto Protocol, TLOU, Wiedźmin 3 (śmiało można wracać co 3 lata), AC: Origin, Banishers: Ghosts...

Im lepsze okno na świat wirtualny, tym większa przyjemność z grania. Też wracam do starych gier, które ogrywało się na FHD VA, a kolejna nowych dalej się powiększa.  😅

Na RTX 5090 CP2077 wlatuje pierwsze. 😄

Edytowane przez Doamdor
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, tgolik napisał:

Gry mi się podobają i wyglądają świetnie. Kupuję ze 2-5 gier rocznie, więc dla mnie to nówki. W tym roku dopiero zakupy przed mną. Choć Banishers i HFW to nowe, tegoroczne pozycje.

Ale przecież masz PS5, a miałeś wcześniej PS4 ? Jakim cudem nie grałeś wcześniej w HZD, HFW czy TLOU mając Playstation.
Jedyna gra z tego roku to Banishers: Ghosts.
I to w sumie ciekawe co piszesz, bo wygląda na to ze ty nie grasz w nowe gry, tylko starocie.
TLOU to 2013 rok, Wiesiek 3 jest z 2015, Orgin i HZD z 2017, CP2077 to 2020, Calisto i HFW to 2022.

Wiec można wywnioskować ze to ze teraz ci się dobrze gra nie ma nic wspólnego bezpośrednio z tymi grami tylko ze sprzętem, jaki posiadasz. A tu nasuwa sie pytanie dlaczego tak pozno ogrywsz te gry majac PS. Pomijam CP2077 czy Wieska 3 bo w nie grasz kolejny raz.
Robisz częściowo to, co reszta wracasz do starych gier. Jednocześnie sięgając, po jakies nowe ale nie nowe rocznikowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jesteście chwilowo zachłyśnięci technika i umyka wam przez to fakt ze gry mają się coraz gorzej.
Dodatkowo kupując topowe GPU można by wymagać trochę więcej niż grania w 10-letnie gry przeniesione z konsol na PC nawet jeśli to będzie 4K 120FPS, ale z drugiej strony w nowe tak nie pograsz, bo GPU jest za słabe, czy może w nowe gry nie grasz, bo są po prostu słabe.
Głównym powodem wracania do starych tytułów jest to ze nie ma, w co grac z tych nowszych. Czy się to komuś podoba, czy nie. ;)
Bo nikt mi nie wmówi, że kupuje RTX 5090, po to, żeby pograć 10 raz w Wiedźmina czy jakiś port gry z PS sprzed prawie 10 lat :E
Zrozumiem jeszcze chęć zagrania kolejny raz w CP2077 bo to zarzynarka GPU i zapewne nawet RTX 5090 będzie ciężko to udźwignąć.

Sami sobie odpowiedzcie czy jeszcze 10-15 lat temu robiliście dokładnie to samo. Jeśli nie to wnioski nasuwają się same. ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
52 minuty temu, kadajo napisał:

Ale przecież masz PS5, a miałeś wcześniej PS4 ? Jakim cudem nie grałeś wcześniej w HZD, HFW czy TLOU mając Playstation.
Jedyna gra z tego roku to Banishers: Ghosts.
I to w sumie ciekawe co piszesz, bo wygląda na to ze ty nie grasz w nowe gry, tylko starocie.
TLOU to 2013 rok, Wiesiek 3 jest z 2015, Orgin i HZD z 2017, CP2077 to 2020, Calisto i HFW to 2022.

Wiec można wywnioskować ze to ze teraz ci się dobrze gra nie ma nic wspólnego bezpośrednio z tymi grami tylko ze sprzętem, jaki posiadasz. A tu nasuwa sie pytanie dlaczego tak pozno ogrywsz te gry majac PS. Pomijam CP2077 czy Wieska 3 bo w nie grasz kolejny raz.
Robisz częściowo to, co reszta wracasz do starych gier. Jednocześnie sięgając, po jakies nowe ale nie nowe rocznikowo.

Prawie nie gram na PS5. Czekam na edycje PC-towe gier.

Dla mnie TLOU part one PC, to gra z 2023 roku a HFW PC to gra z 2024 roku.

Cyberpunk, to w ostatnim czasie Phantom Liberty, więc też nowa gra. Grałem też w AC:Mirage 2023 czy 2024?

Gram jednocześnie w kilka gier - mam niedokończone jeszcze Plague Tale Requiem, kończę Jedi Survivor, grałem ostatnio RE 4 Reamake ale porzuciłem grę - okazała się zbyt archaiczna. AC: Valhallę tłukę już 4 rok ale chętnie wracam do tej gry, żeby posunąć trochę fabułę.

Ale jak tu kończyć gry, jak siedzę na okrągło na PCLabie?;)

Edytowane przez tgolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, kadajo napisał:

Moim zdaniem jesteście chwilowo zachłyśnięci technika i umyka wam przez to fakt ze gry mają się coraz gorzej.
Dodatkowo kupując topowe GPU można by wymagać trochę więcej niż grania w 10-letnie gry przeniesione z konsol na PC nawet jeśli to będzie 4K 120FPS, ale z drugiej strony w nowe tak nie pograsz, bo GPU jest za słabe, czy może w nowe gry nie grasz, bo są po prostu słabe.
Głównym powodem wracania do starych tytułów jest to ze nie ma, w co grac z tych nowszych. Czy się to komuś podoba, czy nie. ;)
Bo nikt mi nie wmówi, że kupuje RTX 5090, po to, żeby pograć 10 raz w Wiedźmina czy jakiś port gry z PS sprzed prawie 10 lat :E
Zrozumiem jeszcze chęć zagrania kolejny raz w CP2077 bo to zarzynarka GPU i zapewne nawet RTX 5090 będzie ciężko to udźwignąć.

Sami sobie odpowiedzcie czy jeszcze 10-15 lat temu robiliście dokładnie to samo. Jeśli nie to wnioski nasuwają się same. ;) 

Głównym powodem wracania do ulubionych starych tytułów, to zmiana monitora na lepszy. Obecny odbiór gier na Oled to zupełnie inna liga, ma swoje wymagania, bo to 4K.

Wiedźmina tylko raz przeszedłem i to była jedynka, na dwójce się odbiłem, a trójkę widziałem tylko na youtube, pomimo, że ją posiadam. 😂 

Na obecnym sprzęcie nie powinno być już problemów z przebrnięciem przez dwójkę. 😅

RTX 5090 czeka ten sam los co RTX 4090, nie ma się co przywiązywać do kart graficznych, bo szybko się starzeją.

10-15lat temu robiło się to samo, ale z mniejszym budżetem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Doamdor

Masz rację. Po ulepszeniu sprzętu w pierwszej kolejności cieszę się starymi tytułami, które lubię a które zwykle dużo zyskują po upgrade.

Mając RTX3080 nie mogłem wyświetlić Wiedźmina 3 w pełnym 4k@120. Dopiero na RTX4090 stało się to możliwe. Później doszedł w W3 NG RT, co było kolejną okazją do powrotu do gry.

AC: Valhalla w 4k@120 też dopiero na RTX4090 zaczęła działać.

Generalnie lubię takie zmiany i dążę do nich. Ponieważ przeciętnie w roku 2-5 nowych gier trafia w mój gust, często wracam do starych. Dobre fabularnie RPG spokojnie co 2-3 lata można sobie odświeżyć - tyle potrzebuję czasu, żeby zapomnieć większość szczegółów gry.

Jedną z najfajniejszych moich kart był GTX 1070 ti - karta doskonała do FullHD. Ponieważ grałem na plazmie FullHD, przez ładnych parę lat nie miałem potrzeby żadnego upgrade.

Sądzę, że RTX5090 będzie kartą, która zapewni zapas mocy na kilka lat dla 4k@120 (gram na TV OLED i nie planuje tego zmienić więc ani wyższej rozdziałki ani wyższego klatkarzu nie będę szukał).

Edytowane przez tgolik
  • Like 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie już te newsy przestały zadziwiać czy jarać. Podchodze już czysto praktycznie, patrzę czy brakuje mocy, jaka cena nowej, jaka wydajnośc, ile dopłacę i czy się opłaca. 

Zresztą mi bardziej mocy CPU brakuje, bo raczej celuję w simy obecnie i wolę zjechać z detalami, za to mocy CPU nie dodam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni, planuję kupić 4070 super, nic więcej (ani mniej) nie jest mi potrzebne. Doradźcie proszę konkretny model pod względem temperatury i kultury pracy. Głównie temperatury, kultury na II miejscu. Z góry dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, galakty napisał:

A mnie już te newsy przestały zadziwiać czy jarać. Podchodze już czysto praktycznie, patrzę czy brakuje mocy, jaka cena nowej, jaka wydajnośc, ile dopłacę i czy się opłaca. 

Zresztą mi bardziej mocy CPU brakuje, bo raczej celuję w simy obecnie i wolę zjechać z detalami, za to mocy CPU nie dodam.

Jak to nie, buduj chłodzenie oparte na ciekłym azocie i jazda :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, RayvenPL napisał:

Szanowni, planuję kupić 4070 super, nic więcej (ani mniej) nie jest mi potrzebne. Doradźcie proszę konkretny model pod względem temperatury i kultury pracy.

Aorus Master RTX 4070 SUPER (jest po 3500zł w X-kom):

https://www.x-kom.pl/p/1210042-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-4070-super-aorus-master-12gb-gddr6x.html

- to jest najwyższa półka (ten sam poziom co ASUS ROG STRIX, czyli lepszej klasy karta niż ASUS TUF)

Edytowane przez Kyle_PL
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się podoba to że tensory i rdzenie RT używa się nie tylko do gier, rdzenie CUDA tak samo, to jest najlepsza rzecz w kartach zielonych.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie dlatego dziś trzeba płacić za nie jak za zboże, gdyby to się nadawało tylko do gier pewnie byśmy nawet polowy tej ceny nie musieli płacić :D

Z perspektywy graczy i rynku gier CUDA to najgorsze co się nam przydarzyło. ;)
Ale pewnie to było nieuniknienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, RayvenPL napisał:

Szanowni, planuję kupić 4070 super, nic więcej (ani mniej) nie jest mi potrzebne. Doradźcie proszę konkretny model pod względem temperatury i kultury pracy. Głównie temperatury, kultury na II miejscu. Z góry dzięki

Masz kilka stron wcześniej kilka testów temperatur mojego 4070S Aorus Master, polecam ten model.

• Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, kadajo napisał:

Z perspektywy graczy i rynku gier CUDA to najgorsze co się nam przydarzyło. ;)
Ale pewnie to było nieuniknienie.

Możesz wyjaśnić co masz do samego CUDA. To jest jakieś generalizowanie. Ja też jestem graczem a mi CUDA nic złego nie zrobiło. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl przez chwile. Gdyby karty graficzne służyły tylko do grania, a nie możliwości kopania krypto, generowania gównianego AI albo innych głupot żylibyśmy teraz w trochę innym świecie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast gdybania podam ci fakt, karty graficzne mają dużą wydajność w obliczeniach, którą można by wykorzystać do np. do kopania krypto nie używając CUDA tylko zwykłych Compute shaderów, używanych również przez gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie chodziło mi o to ze GPU dziś można używać nie tylko do grania, czy to będzie CUDA, czy coś innego nie ma znaczenia.
Wyobraź sobie co by się stało z rynkiem konsol gdyby na PS5 czy XOX dało się robić te rzeczy równie wydajnie.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętamy Krypto 2020-2021.

Zakup RTX 3080 wrzesień 2020. Dostawa: 26 październik 2021. Cena producenta, na szczęście.

Wtedy ostatecznie straciłem szacunek dla kryptowalut.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj można iść głębiej. To ogólnie chciwość niszczy wszytko, ostatecznie, a ludzie są zbyt tępi żeby to ogarnąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi