Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

GS01

NVIDIA RTX 40x0

Rekomendowane odpowiedzi

tak jest jak mam 2820 to trzyma cal;y czas 2790 a effective 2699 :/ Moze cos zle robie jednak....

image.png.e84f5f26d64e870d9c9d64e3f45c7c56.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, aureumchaos napisał:

na 2600 i 0,925v to sie nie wykrzacza...

A jakie zegary raportuje Ci Time Spy albo Port Royale przy tych ustawieniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, aureumchaos napisał:

tak jest jak mam 2820 to trzyma cal;y czas 2790 a effective 2699 :/ Moze cos zle robie jednak....

Jak ci trzyma zegar na tych 2790 to raczej dobrze, tylko dziwne, że efektywny tak mocno spada.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
50 minut temu, zachy napisał:

A jakie zegary raportuje Ci Time Spy albo Port Royale przy tych ustawieniach?

image.png.d44e0bae1316bbc7b4959d02fda20bc2.png

Tak samo jak HW hot spot 70C i pamiec 70C a rdzen kolo 63 jak jest 290W

image.png

A moze to proc ubija effective gpu clock????

Edytowane przez aureumchaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też planuję jutro pobawić się w UV, bo w końcu nabrałem ochoty. Jak to jest na 4080S, ktoś jeszcze podzieli się osiągami? Na 0.975 muszę w ogóle schodzić z taktami? I jak wam poszło z OC pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie na profilu 3, takim "lajtowym" w "BMW z małpami" z DLSS FG i RT na max + wszystko filmowy, 2560x1440.

asa_rtx2.thumb.jpg.c6ce510d1eab6aab8648a99cf15a35b8.jpg

Edytowane przez Grandal
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie testowałem jedynie w Cyberpunku. Niżej wrzucam screeny przed i po. Podbiłem jeszcze pamięć +1000.

ocowlFh.pngaPpRz5a.png

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No i ładnie. Już widać różnicę w temperaturach. Co najważniejsze w dzisiejszych czasach... 53W mniej. 

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W niektórych mniej wymagających gierkach nawet 70W ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne temperatury, spoko ten Gainward ma chłodziwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To prawda. Sam się zdziwiłem, bo brałem po prostu najtańszą kartę jaka była dostępna. A nawet na stockowych ustawieniach był dość chłodny. W sumie to u mnie bardziej ten Ryzen grzeje w kompie niż karta i to na PBO -30. ;) 

I co ciekawe jest trochę cichszy niż moja poprzednia karta, czyli MSI 2080 Gaming X Trio. Ale nie ma LEDów jeśli to minus dla kogoś. :E

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Setup mamy widzę bardzo podobny :P U mnie -20 PBO, nie próbowałem nawet więcej. Ile wyciągasz w 3DM Steel Nomad?

Edytowane przez bleidd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dobra, zle ustawialem krzywa... metoda 1 a jak pocisnalem metoda 2 to uzysaklem w PR wiecej niz world best PR score na mojej platformie, rekord byl 18447 a mi wyszlo 18527 Legendary 8:E  Effective byl tylko 20mhz nizej wiec luzz. 

BGd9BJ9.jpg

Edytowane przez aureumchaos
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, bleidd napisał:

Setup mamy widzę bardzo podobny :P U mnie -20 PBO, nie próbowałem nawet więcej. Ile wyciągasz w 3DM Steel Nomad?

Ciekawe że 3DMarku po UV mam teraz o 2 stopnie wyższą temperaturę. No ale zdecydowanie lepszy wynik. Po prawej jest po UV i OC VRAM. A jak u ciebie?

https://www.3dmark.com/compare/sn/384427/sn/1337439

Widzę że tam karta miała stockowo 2790. To potem może jeszcze spróbuję dobić do ok. 2800 MHz na tym samym napięciu. Ale przy 0.950 i 2820 widziałem że już się wywaliło.

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Isharoth napisał:

Ciekawe że 3DMarku po UV mam teraz o 2 stopnie wyższą temperaturę. No ale zdecydowanie lepszy wynik. Po prawej jest po UV i OC VRAM. A jak u ciebie?

https://www.3dmark.com/compare/sn/384427/sn/1337439

Widzę że tam karta miała stockowo 2790. To potem może jeszcze spróbuję dobić do ok. 2800 MHz na tym samym napięciu. Ale przy 0.950 i 2820 widziałem że już się wywaliło.

https://www.3dmark.com/3dm/116801598?

też dałem memki +1000

0.95V @ 2730

Po OC pamięci wzrosła mi temperatura jakieś 4st, GPU i Hotspot.

Edytowane przez bleidd
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

71*C to nie jest wysoko, ale tak sobie pyknąłem ten teścik 3x pod rząd i wyszło mi 56*C. Wentylatory maks 1250.

IDENT.thumb.jpg.81b5b12c4d90b203d780a1d7c4dbef37.jpg

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co do UV i rezultatów to napiszę w ramach ciekawostki że aktualnie gram w A plague Tale:Requiem i w takiego wypalacza dawno nie grałem :D

Poniżej wyniki dla karty 4080S Gaming OC bios silent (reszta konfigu w popisie)

PS: Chyba muszę wejść do biosu i lekko podbić o te ~100RPM wentylatory obudowy, nie każda gra ciśnie CPU (prędkość pracy po krzywej temperatury procesora) a wtedy wentylatory obudowy trochę się leniwą przy tych ~750RPM i karta ma większe wyzwanie generując przy tym więcej hałasu niż nieco szybciej kręcące się śmigła skrzynki ;)

STOCK

KHrVR9I.jpeg

UV 950mV

P1WN19L.jpeg

UV 910mV

ld4XMQ9.jpeg

Temperatura otoczenia ~26-27c, pecet pod biurkiem więc tam pewnie jest ze 2 stopnie więcej :E

Jak wspomniałem wcześniej, wentylatory obudowy dość skromne więc lekko nie ma karta:

ZAGQ49Q.png

Przeważnie nie widzę aż takich "watów" w grach i na takim 910mV to często jest ~200-220W zużycia, a tu proszę, A Plague Tale nie bierze jeńców i dobrze smaży karciochę :)

Edytowane przez Reverse17
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UV na 950mV to fajny balans, wydajność stock, a pobór i temperatury niższe. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Reverse17 Wbrew pozorom blaszak na podłodze to temperaturowo lepsze rozwiązanie. Przy podłodze jest chłodniejsze powietrze niż wyżej. Kurzy się bardziej, ale coś za coś.  

Edytowane przez Grandal
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 1.09.2024 o 07:54, Isharoth napisał:

Na razie testowałem jedynie w Cyberpunku. Niżej wrzucam screeny przed i po. Podbiłem jeszcze pamięć +1000.

Ja polecam przetestować w wieśku 3 RT. Tam gdzie mi CP2077 nie wywalało, wiesiek się wysypywał po kilku minutach.

Poczyniłem w ogóle ciekawą obserwację. Gram sobie w starszą gierkę gdzie 4090 bez problemu robi locka na 165 FPS i śmieszna rzecz. Bo jak mam ustawiony PL 133% to żre więcej niż na PL 33% (~150W) mimo że tu i tu użycie jest <100% i trzyma 165 FPS :E Na wyższym power limicie pobiera jakby "niepotrzebnie" więcej energii, bo z kagańcem wydajność jest taka sama a pobór mniejszy.

Edytowane przez cichy45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Grandal napisał:

@Reverse17 Wbrew pozorom blaszak na podłodze to temperaturowo lepsze rozwiązanie. Przy podłodze jest chłodniejsze powietrze niż wyżej. Kurzy się bardziej, ale coś za coś.  

Niby tak ale mój blaszak znajduje się pod dość mocno zamkniętym biurkiem gdzie ciepło nie zdąży w czas rozproszyć się i cieplejsze powietrze jest częściowo ponownie zaciągane do obudowy, delikatnie zmodyfikowałem wczoraj krzywą wentów systemowych aby dać karcie nieco więcej "oddechu", myślę że jak na zaduch w jakim pracuje to radzi sobie i tak dobrze :) Strach myśleć jakie RPM by osiągały wentylatory w tych warunkach takiego naleśnika od Inno3D jak wersja X3 (wersja non-OC na chłodzeniu slim) 🚁

@ShaDow_Pro

Osobiście najczęściej stosuje 910mV, zamiast 118 kl/s jakoś przeżyje 115 a ciepła z budy jest jeszcze mniej :thumb:

Edytowane przez Reverse17
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sprawdzam jeszcze 0.950v, ale jak próbowałem na 2775MHz, to wtedy karta nie chce mi tego napięcia trzymać i podbija na 1.010v mimo prawidłowego ustawienia krzywej i mimo tego że na 0.975 na tym samym taktowaniu trzyma.

Także obniżyłem taktowanie na 2745 i teraz działam na 0.950v.

Hmmm.... Jeśli to będzie stabilne, to chyba zostanę przy 0.950v. Udało mi się zejść do 66 stopni w 3DMarku, a wynik nadal trzyma w podobnych przedziałach, czasem nawet wyższy, mimo lekkiego zejścia z taktowaniem. https://www.3dmark.com/compare/sn/1353673/sn/1341289

0-B8805-AD-3108-4126-B95-E-CBDE93-C93644

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już tak się bawisz, to zamiast UV spróbuj scenariusz OC + PL i jak to wyjdzie pod względem punktów. PL ma taką zaletę że zawsze masz sztywny limit mocy więc jak komuś chodzi o temperatury i chałas to może być lepsze rozwiązanie niż UV, gdzie u mnie 4090 po UV to sobie raz bierze 190 a raz 280 watów, zależy jak się jej widzi :E 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie chyba zostawię tak jak było. Niestety na 0.950v Cyberpunk wywalił się po 5 minutach. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi