Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Pavel87

Alan Wake 2

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tak, nextgen dopóki nie wyjdzie następna gra i tak w kółko. Część użytkowników tutaj przypomina mi takiego jednego kolegę który się tu kiedyś podniecał każdą gra jaka wyszła i tez miał topowy sprzęt, wszytko w każdej kolejnej grze było top, była nexgen i była to najlepsza gra i tak dopóki nie wyszła następna. Pamiętam jak się tu wszyscy z niego nabijali a teraz sami tak robią. Wy nie gracie w gry, wy się podniecacie otoczka "nowości" i niczym więcej.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież on tu dalej jest ale pod innym nickiem. :E 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak popatrzeć na takiego ostatniego Starfielda to w zasadzie AW2 to nextgen :E

No, ale ogólnie gra i tak wygląda całkiem ładnie i jak dla mnie ma świetny klimat. Wciągnęło mnie grubo :E

4 minuty temu, caleb59 napisał:

Alka tutaj nie ma, jego gadek nie da się nie rozpoznać. Bana tutaj nie dostał po prostu sam zrezygnował, bo ludzie za dużą bekę z niego mieli i tych jego goty co każda nowa gra AAA jaka wyszła :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, caleb59 napisał:

No ale przecież według wielu nie ma w dzisiejszych grach różnic między zmianą detali. :E 

Już nie udawaj, dobrze wiesz o co chodzi, nikt nie pisał o wszystkich grach i wszystkich opcjach. Wiadomo że różnice są, ale jakie to każdy widzi i może sobie sam odpalić i sprawdzić. Ja sprawdziłem i dla mnie różnice akurat w tej grze są wyjątkowo marginalne.

1 godzinę temu, lukadd napisał:

Zależy które detale i jak ich poszczególne poziomy są zrobione w danej grze. Pomiędzy niektórymi Ultra-high czy high-med potrafią być małe różnice. A Ultra czasami potrafią totalnie nie proporcjonalnie zjadać jeszcze do tego moc GPU.

Nic dodaj nic ująć i jak w większości gier niektórych opcji na Ultra vs High nie ma sensu odpalać, bo różnice są znikome a zabierają wiele mocy, tak z AW2 jest inaczej i nawet low vs high w wielu opcjach daje znikome różnice. 

56 minut temu, sideband napisał:

To sobie teorie wymyśliłeś 🤣

Jeszcze napisz, że ta gra to nextgen to nie przestanę się śmiać do 2024 🤣

Jego sąsiad jak zobaczył wersję PS5 vs PC to pytał czy to inna  gra :E

33 minuty temu, Userkamil napisał:

Ja tylko zacytowałem kolegów wyżej:

”Każdy ma swój rozum… Nie ma praktycznie różnicy miedzy Low a Ultra” 

Z czym Ty chcesz tu polemizować? 🤷

Jak już coś cytujesz to cytuj. Różnice są, ale marginalne. Widzę to na własne oczy, widzą to w recenzjach i pokazują to filmiki na YT a moje zdanie brzmiało tak:

"Wszyscy to wiedzą i każdy ma swój rozum, tylko nieliczny tutaj mają jakąś tendencję do wyolbrzymiania, albo ściemniania, a jak się nie zgadzasz to "idź do okulisty""

Edytowane przez skunRace
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, caleb59 napisał:

Ja nic do niego nie mam, ale nabijanie się z niego, a potem samemu się tak zachowywać no to jakoś tak słabo. :)
Bo to się faktycznie okazuje ze dopóki się gra na ziemniaku to wszytko be, a jak się nagle ma topkę to gry są super i w ogóle...

I niech ktoś mi powie ze grafika w grach nie jest najważniejsza 😂

Nic dziwnego ze gry przestały czymkolwiek brylować oprócz grafiki (subiektywnie) jak gracze mają takie słabe do tego podejście.

Można by rzec, jacy gracze takie gry.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, skunRace napisał:

Jak już coś cytujesz to cytuj. Różnice są, ale marginalne. Widzę to na własne oczy

Spoko i dlatego napisałem, że pozostaje Wam grać na Low i cieszyć się świetną grą! ;)

44 minuty temu, kadajo napisał:

Wy nie gracie w gry, wy się podniecacie otoczka "nowości" i niczym więcej.

Wręcz przeciwnie! My cieszymy się "każdą" grą i tej radości życzę jak najwięcej Tobie ;)

34 minuty temu, lukadd napisał:

i tych jego goty co każda nowa gra AAA jaka wyszła :E

Chwilami przesadzał to fakt ;)

Ale nie można było mu odmówić tego, że zwyczajnie mimo upływu lat czerpie radość ze swojej pasji. Pamiętam nawet jak jakieś 15 lat temu kupił mi jakąś grę na steamie bo hajsu nie miałem XD

Od tak miły gest...

Edytowane przez Userkamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sry ale imo to strasznie głupio brzmj tj. granie w gry jako pasja.xd

Do pracy nie chodzisz, przerwy na jedzenie i toaletę ograniczone do minimum? Żyjesz z grania?

Ale powodzenia w pielęgnowaniu pasji. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupie to jest w tej chwili Twoje rozumowanie...

Co ma praca czy jedzenie do Twoich pasji? Masz jakieś w życiu? Wyobraź sobie, że różni ludzie mają różne pasje... Jeden jeździ na rowerze a inny czyta książki. Jeszcze inny gra w gry wideo czy zbiera znaczki.

Procesy myślowe rodem ze średniowiecza.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ oczywiście ze gry mogą być pasja, ale ja tutaj nie widzę żadnej pasji do gier, tylko podniecanie się grafiką i sprzętem :)

Tak wiele osób "płacze" ze w temacie z gra pisze się tylko o technikaliach a jakoś nikt "z pasji" nic ciekawego o tej grze jeszcze nie napisał.

Wiec co tu jest pasja? Podniecanie się RTX'ową grafika i OLED'em ? Newsflash to z grą nie ma nic wspólnego.

To tak jakbym był pasjonatem kina ale tylko jak oglądam coś w 4k z Atmosem na nagłośnieniu za 30 tysięcy i projektorze laserowym albo 88" Oledzie i to koniecznie w Dolby VIsion bo inaczej to nie ma sensu przecież.

Jak więcej piszesz o technice niż o zawartości to już jest twój pierwszy clue ze twoją pasją nie jest stricte gra/film, a ten sprzęt na którym grasz czy oglądasz.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież w tym temacie masz sporo wypowiedzi o mechanice gry, klimacie czy fabule. Wadach i zaletach i jest tego trochę nawet od osób co już ukończyły... ale jak wybierasz tylko te o ''grafice'' to masz takie odczucia a nie inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na pewno nie na poziomie, że:

7 minut temu, kadajo napisał:

a jakoś nikt "z pasji" nic ciekawego o tej grze jeszcze nie napisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie, to jest ten paradoks, Alex może i się podniecał każdą gra ale on potrafił ta grę jakoś fajnie opisać i podsumować, nie widzę w tym temacie ani jednego takiego wpisu. Tylko ciągle, klimat się wylewa (cokolwiek to ma znaczyć tak naprawdę), co chwile SS jakiś (graficzka ładna) no i oczywiście co chwile wywody o grafice i oledzie ten, kto ma. Jeśli to mają być te konkrety to radze ci przejrzeć temat dokładnie od momentu premiery. Znam parę osób które z pasja podchodzą do gier i oni się nie podniecają grafika, nie patrzą, na czym w grę grają natomiast potrafią dużo o samej grze powiedzieć i wręcz przekonac aby w nią zagrać, a nie lanie wody o klimacie. Jak ktoś coś pisze z pasja to się to broni samo. Nikt tutaj w temacie takie wpisu jeszcze nie umieścił, mało tego na tym forum bardzo mało osób z pasja podchodzi do gier, przynajmniej sprawia takie wrażenie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty czytasz chociaż ten wątek?

W dniu 29.10.2023 o 13:28, Vulc napisał:

Ukończyłem pierwszy z rozdziałów w NY. Świetny klimat, niestety całość psuje masa bugów. Dawno nie miałem takich problemów z grą. Zablokował mi się Break Room, nie mogłem do niego wejść, bo na drzwi nachodził kawałek jakiegoś regału. :E Nie mogłem odpalić wspomnienia, gra nie chciała go zarejestrować. Postać zablokowała się na drabince i nie chciała z niej zejść. Masarka. Mam wrażenie, że czym dłużej gra działa bez ładowania punktu kontrolnego, tym więcej problemów się pojawia. Po załadowaniu punktu kontrolnego, przez co straciłem dobre 30 minut rozgrywki, było już okej. Lip sync nadal dramat, do tego problemy z zanikającym dźwiękiem w filmikach.

Fabuła jak na razie bardzo w porządku, pomysł z lampą i zmianą stanu świata nie jest może super oryginalny, ale świetnie się sprawdza w ramach tego settingu. Gra jest takim trochę "dreptaczem", sporo backtrackingu jak na stosunkowo małe lokacje, jeśli nie chcemy czegoś pominąć. Zwłaszcza że nie nigdy nie wiesz gdzie możesz, a gdzie nie możesz iść, niewidzialnych ścian nie brakuje.

Mechanika walki niewiele się różni od jedynki, sama postać zdaje się ważyć więcej, przez co uniki nie są tak skuteczne. Świetny dźwięk i feeling broni, zwłaszcza wszelkie strzelby mają mega kopa.

W dniu 1.11.2023 o 13:33, Przemcio666 napisał:

Dzisiaj w nocy skończyłem, bardzo mi się podobało, jednak mam sporo uwag.

Przede wszystkim zakończenie nie ma żadnej sensownej konkluzji, niewiele się wyjaśniło, wprowadziło jeszcze większe zamieszanie, widać, że jest skrojone pod DLC, można się też domyślić kto będzie jego głównym bohaterem i zagadką do rozwiązania.

Gameplay AW2 jest zdecydowanie inny niż jedynka, inspirację remakami Residentów widać gołym okiem (ekwipunek praktycznie skopiowany 1:1 xD), jeśli ktoś oczekuje gry akcji, to jest tu jej relatywnie mało (relatywnie do jedynki, jak i każdej innej gry Remedy). Dla mnie na plus, bo można skupić się bardziej na opowieści, a ta gra tu pierwsze skrzypce. Samo strzelanie zrobione jest na modłę horrorową, czyli ma być trochę clunky - i jest, coś podobnego do REmake 2. Lokacje również przypominają remaki - nie tylko Residentów, bo też Dead Space'a, czyli Metroidvania z szczegółowym level designem, choć nie ukrywam - The Dark Place w historii Alana podobało mi się o wiele bardziej niż Bright Falls i okolice u Sagi, w przypadku tej drugiej, jest troszku za dużo biegania, może i lasy w tej grze są śliczne, a małomiasteczkowo-portowy klimat uroczy, ale to nadal tylko lasy z niewielkimi wycinkami czegoś innego i potrafi znużyć po czasie, szczególnie, że to nie Wake jest tu główną opowieścią, co widać po kompleksowości/ilości zagadek pobocznych u tych postaci, czy ilości broni jaką można znaleźć.

Segment Alana tak naprawdę niewiele wnosi do fabuły, głównie Lynchowski random shit (czasem naprawdę pomysłowy, że aż się morda cieszyła xD) i jakieś fabularne poszlaki, gdyby nie było jego historii, to ogół niewiele by ucierpiał - a mimo tego podobał mi się bardziej ze względu na lokację, świetną mechanikę z przepisywaniem historii zmieniając rzeczywistość i generalnie bardziej zwarte doświadczenie, Saga wydawała mi się czasem rozmyta, to może jednak dlatego, że biegałem jak gupi za skrzynkami kultystów i innymi pierdołami, co spokojnie dodało mi z 5h rozgrywki na około 23h, żeby pokonać całość.

That said, mniej podobał mi się ten "główny" segment rozgrywki, a bardziej poboczny, któremu znowu brakowało rozwoju fabuły i całość była ogólnie mniejsza (i chyba też krótsza), chyba nie tak to miało działać xD

Co do samej fabuły, to dobrze napisany thriller psychologiczny, w dodatku sensownie przenika się z innymi uniwersami Remedy, sporo momentów "wtf" (szczególnie u Alana), sporo niedopowiedzeń, sporo interpretacji i spekulacji - jeśli ktoś liczy na prostą fabułę z wyjaśnieniem na koniec o co chodziło, no to niech przestanie liczyć. W jednym momencie jest taki okrutny wokeism, który dosłownie brzmi tak: "another white man tries to control my life", aż się na wymioty zbiera, na szczęście to chyba tylko jeden taki moment XD

Ogólnie dla mnie gra bardzo dobra, lepsza od jedynki, świetnie wyreżyserowana, zdecydowanie unikalne doświadczenie jakiego można byłoby się spodziewać po Remedy, jednak gameplayowo jest... różnie, no nie jest to poziom REmaków czy Dead Space'a.

A, zapomniałem dodać - gra ma trochę błędów, gdzieś pod koniec gry zaczęła zacinać mi się przy fast travelach (postać przestawała reagować na inputy i trzeba było restartować grę), niezbyt dobrze działały UI'owe call to action w Mind Palace u Sagi - np. cały czas nie mogłem wyczyścić kropek telewizora, jak tylko wyszedłem z Mind Palacu, to wracały jako "nieobejrzane", podobnie niektóre case'y w szafce - mimo braku dowodów, nadal miały kropki, że niby czegoś nie użyłem. Nie są to jakieś mordercze błędy, więc można wybaczyć, no, ale są, przynajmniej na PS5.

Są też mniejsze wpisy ale również coś wnoszące:

W dniu 29.10.2023 o 21:35, MroczneWidmo napisał:

Nie wiem skąd te zachwyty. Moim zdaniem klimat samej opowieści w jedynce był znacznie lepszy, natomiast wszystkie skopane elementy jedynki właściwie zostały przeniesione tutaj 1:1. Walka to jakiś dramat, a jumpscare są meczące. Oprawa całościowo robią robotę, ale moim prywatnym zdaniem jedynka miała dużo fajniej poprowadzoną narracje i miała w sobie znacznie więcej tajemniczy i dreszczyku niż AW2.

Azgan też sporo się w podobnym tonie wypowiadał ale już nie chce mi się tego wyszukiwać. Oczywiście najwięcej jest o technikaliach ale na pewno nie tak jak Ty próbujesz to przedstawić:

11 minut temu, kadajo napisał:

nie widzę w tym temacie ani jednego takiego wpisu.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pisałeś ze sporo wiec powinno być łatwo wyszukać, ale jednak chyba nie więc jak to wreszcie jest. I co ciekawe bardziej rozbudowane i faktycznie ciekawe wypowiedzi od nickow co się nie podniecają sprzętem. Przypadek ?

@azgan to ciekawy przyklad bo tez mocno mu się tutaj dostaje za to że ma "swoje zdanie" i ze czasem się wypowie więcej niż w 2 zdaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty pisałeś, że ani jednego więc XD

Co do Azgana znowu kreujesz sobie jakiś świat w głowie. Nikt tu się go nie czepia, że się rozpisuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to znalazłem.

Słaby unik lepiej było uderzyć się w pierś. Choć i tak doceniam, że banem nie postraszyłeś od razu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i slaby ale wystarczy wejść w twój profil i poczytać twoje wypowiedzi żeby dojść do wniosku ze nie jesteś żadnym pasjonatem gier a sprzętu i grafiki. A twoje "recenzje" gier zamykają się w 2, 3 zdaniach.
To że sam w sobie grasz w gry nie czyni cię od razu pasjonatem. Bo gdyby tak było to pasjonatem gier jest każdy, nawet moja mama ;)

Zobaczymy, co napiszesz jak skończysz AW2 :)

Nie obrażaj się tylko zaraz na mnie, może po prostu nie jesteś człowiekiem pasji, nie każdy ma takie predyspozycje i tego potrzebuje.
Moim zdaniem mylisz pasje z hobby, bo to nie są te same rzeczy.

A może po prostu pasjonuje cię sam sprzęt. :)

Zazwyczaj człowiek z pasją potrafi na temat wypowiedzieć się dość obszernie i często ciekawie (dla kogoś, kto się danym tematem interesuje). Nie tylko w 3 zdaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówimy w tej chwili o mnie i moich pasjach. Tylko, że:

48 minut temu, kadajo napisał:

nie widzę w tym temacie ani jednego takiego wpisu

Co jest oczywiście bzdurą i wyżej Ci to przedstawiłem. Znowu mało sprytnie uciekasz i próbujesz jakieś dziwne personalia wstawiać. XD

Dla mnie to pasja jeżeli uważasz inaczej to trudno. Finalnie ja czerpie z gier radość ty już niekoniecznie. 🤷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty się uczepiłeś jak już ci to wyżej wyjaśniłem, teraz będziesz to ciągną i dorabiał do tego swoja ideologie :)

Nie wiem też czemu uważasz ze ja nie czerpie radości z gier ale to tez jakieś tam twoje wymysły, wolno ci je mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnej ideologii nie dorabiam. Cytuje tylko Twoje słowa, które nie mają wiele wspólnego ze stanem faktycznym. Tyle i aż tyle... 🤷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, cytujesz jedne, a potem ignorujesz drugie. Tyle i aż tyle... 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie kołysankę na dobranoc :E

Ja idę spać, trzeba zebrać siły i naładować akumulatorki do latarki, rano odcinam się roletami od światła i dalej lecę z tym poschizowanym światem :E

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Userkamil napisał:

Głupie to jest w tej chwili Twoje rozumowanie...

Co ma praca czy jedzenie do Twoich pasji? Masz jakieś w życiu? Wyobraź sobie, że różni ludzie mają różne pasje... Jeden jeździ na rowerze a inny czyta książki. Jeszcze inny gra w gry wideo czy zbiera znaczki.

Procesy myślowe rodem ze średniowiecza.

W ciągu kilku dni przeszedłem aw2, Robocopa i jusant ale pasją bym tego nie nazwał. Zwyczajnie lubię grać w gierki i nie dorabiam do tego ideologii. Po prostu takie górnolotne zwroty mnie śmieszą ale może dlatego, że gry za bardzo siadły ci na bani to stąd ta obrona Częstochowy w twoim wykonaniu ilekroć ktoś ma odmienne zdanie na jakiś temat od ciebie (obrażają mi gierkę). 

Edytowane przez lpcl
  • Like 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi