Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

fabiax

Olx/allegro kontrolowana sprzedaż

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Jak to jest , z tą sprzedażą na tych platformach?

Olx odpisał mi , że rejestrowana jest tylko sprzedaż przez olx wysyłka gdyż wtedy mogą tylko zweryfikować że przedmiot został sprzedany.

Czyli można wystawić nawet z 60 ogłoszeń,  a nie 30?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kij ich tam wie. Moze dzisiaj tak jest a wystawisz 60 a jutro zmienia zasady...

Sam bym chcial znac dokladna odpowiedz na to pytanie.

Edytowane przez daerragh
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mozna Jak GIF - Mozna Jak Najbardziej GIFs

Przecież ludzie więcej wystawiają i żyją.

Chyba, że kolega coś przed skarbówką chce ukryć?

Edytowane przez 209458
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, 209458 napisał:

Chyba, że kolega coś przed skarbówką chce ukryć?

A to juz nikogo nie powinno obchodzic na tym forum 😜

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, daerragh napisał:

A to juz nikogo nie powinno obchodzic na tym forum 😜

Właśnie nie chce się narażać...

By limitu nie przekroczyć, dużo rzeczy z garażu wystawiam właśnie i pytam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bodajże wczoraj czytałem coś o tych przepisach wymuszone dyrektywą unijną DAC7 i się okazuje, że te przepisy stworzone przez PiS-iorów, które miały obowiązywać od 1 stycznia br. wcale nie weszły u nas w życie. Mało tego, będzie trochę zmian w tych przepisach wprowadzonych przez obecny rząd wraz z datą wejścia w życie od 1 lipca 2024r. i będzie to wyglądać tak, że zamiast natychmiastowego raportowania użytkowników już od pierwszej transakcji sprzedaży i przesyłanie do KAS raportów takich użytkowników z ponad 30 transakcji sprzedaży bądź jeśli wartość sprzedaży ze wszystkich transakcji przekroczy kwotę 2000 Euro przez platformy sprzedażowe, będzie tak jakby łagodniejsze raportowanie dopiero od chwili, kiedy sprzedający zanotuje ponad 30 transakcji sprzedaży bądź wartość sprzedaży odnotuje kwotę ponad 2000 euro, wtedy należy się spodziewać konieczność podania platformie sprzedażowej dodatkowych niezbędnych danych w celu wysłania odpowiedniego raportu do KAS.

https://businessinsider.com.pl/prawo/podatki/sprzedajesz-przez-internet-mf-przedstawi-projekt-ws-dyrektywy-dac7/6wkkswr

Edytowane przez Spl97
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spl97 30 transakcji miesięcznie czy rocznie ? 2000 euro miesięcznie czy rocznie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Rocznie. W zasadzie zbierane obecnie raporty już zawierają dane za rok 2023 (bo one również będą zgodnie z tymi przepisami przekazywane do fiskusa), a jak zakończy się rok 2024, to wysyłane do skarbówki będą raporty za rok 2024.

Edytowane przez Spl97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat te przepisy są ok, masowo sprzedajesz to załóż firmę. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również myślę, że obecnie proponowane przepisy są całkiem w porządku, bo poprzednia wersja przepisów, które stworzyły PiS-iory i chcieli takie coś przyklepać od razu było z nimi coś nie tak, w tym, że od razu byłyby surowe konsekwencje w postaci bana na konto, jeśli sprzedajesz dużo i za większe kwoty, a nie podasz odpowiednich danych o które prosi platforma sprzedażowa w celu sporządzenia raportu wysyłanego potem do fiskusa.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Camis ja odsprzedawałem tylko gry na PS5/Xbox  które przeszedłem i książki które przeczytałem pół roku jeszcze czekałem żeby było wszystko zgodnie z prawem to mam założyć firmę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie udowodnią Ci sprzedaży na OLX jeśli wystawiasz bez przesyłki OLX. Był tutaj taki jeden co mówił żeby w razie czego klikać na koniec ogłoszenia ,że nie sprzedało się przedmiotu. Idzie obejść nawet to... wystarczy edytować ogłoszenie po sprzedaży i ogłoszenie przechodzi do zakładki oczekujące. Wtedy klikasz zakończ i jest bez pytania czy się sprzedało. Możesz też edytować tak ,że ogłoszenie jest niezgodne z tym co było napisane i sami usuwają takie ogłoszenie również bez potwierdzania. 

Nie są w stanie Ci udowodnić ,że coś sprzedałeś. A może jesteś chory na głowę i wystawiasz dla jaj? A może chcesz się popisać przed znajomymi ,że dużo sprzedajesz i masz siano? Cmoknąć mogą dopóki nie idzie na konto. Dlatego rządzącym chodzi o zniesie gotówki, a jest to naszą wolnością. Problem pojawia się gdy na przykład w ciągu roku zarobiłeś 70 tysięcy w pracy, a masz +50 tysięcy i kupisz za 120 tysięcy samochód. Wtedy trzeba liczyć się z skarbówką. Trzeba po prostu takie pieniądze zalegalizować. To tak jakbyś zrobił napad, zgarnął milion złotych i próbował kupić za to mieszkanie. 8:E

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spl97 czyli rok 2023 nieważny , limit jest w 2024 roku tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie zmieścisz się w 30 transakcjach?. 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Camis zmieściłem się i w tamtym roku i w tym w kwocie i ilości , bo właśnie przeliczyłem  , ale co złego w tym że np sprzedał bym 35 gier w roku? to już mam podatek płacić? kryminalista jestem? zamiast zajmować się poważnymi sprawami to kolejne zaciskanie pętli na szyji w Polin , czemu wy to popieracie? likwidacja okazjonalnej sprzedaży , likwidacja gotówki , likwidacja pieca gazowego , za chwile wam powiedzą ze trzeba ludzi którzy noszą okulary wybić bo to niezgodne z prawem

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@voltq Kto to popiera? Bo na pewno nie ja. Popierają to gzuby które płacą kartami za wszystko... ostatnio jechałem coś kupić prywatnie do gościa ,a ten do mnie ,że gotówki nie chce bo od pandemii już nie używa. Na oko 20 parę lat. :boink:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Camis napisał:

Akurat te przepisy są ok, masowo sprzedajesz to załóż firmę. 

Niepoważny jesteś? 

Sprzedaj w 1 roku w miarę nowy TV bo chcesz kupić większy, porządny rower i kartę graficzną np 3090 bo chcesz przejść na 4xxx, wszystko używane, kupione za ciężko zarobioną i opodatkowaną kasę i pyk skarbówa na karku i tłumacz się z każdej złotówki bo przekroczyłeś nie 2 a 3 tys ojro. Masakra jakaś.

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@voltq samo raportowanie to tylko... raportowanie... Raportowani będą wszyscy... Czyli pewno ok 20 mln Polaków... Zważywszy na ilość urzędników KAS w Polsce to nawet jak Ai wypluje jakieś nieprawidłowości to ty uważasz, że oni to sprawdzą? :) Z pewnością kontrolowani będą ci co robią wielką szarą strefę.

Sama sprzedaż ponad 30 rzeczy czy ponad te 2000 euro nie jest żadnym przestępstwem ani wykroczeniem skarbowym bo:

- masz prawo po pół roku sprzedawać swoje prywatne towary

- musisz prowadzić sprzedaż w sposób ciągły i systematyczny żeby w ogóle  mówić o jakiś wykroczeniach. Ktoś może mieć kolekcję 1000 par butów - każde inne i też może sprzedawać.

- są limity do działalności niezarejestrowanej

itd itd

Z powodów mocy przerobowych nawet wątpię żeby sprawdzili takich co w szarej strefie mają powiedzmy do 40000zł rocznie przychodu.

Obecnie to co się dzieje w e-commerce, szczególnie w przypadku sprzedaży z Chin na Allegro i tysiącu pośredników z Chin to jest dopiero temat dla Polski i UE - gdzie NIC się z tym nie robi, mimo wprowadzenia absurdalnych dla małych przedsiębiorców przepisów dot. obowiązkowego VAT na elektronikę, gdzie chciano uderzyć w Chińczyków - z marnym skutkiem, a bardzo utrudniono życie miko przedsiębiorcom (to jeden z wielu pisowskich bubli prawnych). O ogromnej ilości podrób nawet nie wspomnę. Oby te nowe przepisy cokolwiek zmieniły. A osoby takie jak Ty, czy nawet jakaś mała, polska szara strefa to mogą spać spokojnie, moim zdaniem...

Te wszystkie raporty będzie analizowało Ai, ale to nie oznacza z automatu jakiegoś przewinienia. Każdorazowo i tak KAS będzie musiał prześwietlić taką osobę. Z powodu sprzedaży rzędu 40-50 tyś rocznie bardzo wątpię aby ktokolwiek ruszył nawet palec żeby to sprawdzać :)

... chyba, że doniesie: żona, brat, szwagier, sąsiad albo niezadowolony klient z OLX, który dostał zjechane GPU bez faktury... :) Tak - wtedy system pomoże urzędnikom od razu namierzyć wszystkie transakcje delikwenta. Przy czym i dzisiaj, może trochę wolniej bo przez konta bankowe ale i tak już to się robi jak są donosy :)

11 minut temu, ibizpl napisał:

Niepoważny jesteś?

Jest jak najbardziej poważny. Te przepisy są konieczne. Bardzo konieczne

11 minut temu, ibizpl napisał:

Sprzedaj w 1 roku w miarę nowy TV bo chcesz kupić większy, porządny rower i kartę graficzną np 3090 bo chcesz przejść na 4xxx, wszystko używane, kupione za ciężko zarobioną i opodatkowaną kasę i pyk skarbówa na karku i tłumacz się z każdej złotówki bo przekroczyłeś nie 2 a 3 tys ojro. Masakra jakaś.

Pełna racja. Nikt się takimi osobami nigdy nie zajmie.

Jak pisałem - samo raportowanie to tylko raportowanie... Osoby fizyczne jeszcze tego może nie wiedzą ale od paru lat każdy paragon od każdego sprzedawcy w PL idzie już do systemu online i nie zwiększyło to lawinowo kontroli. Po prostu teraz jeszcze będą do systemu wchodzić osoby prywatne. To wszystko.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@hubio będzie jak zawsze żeby wykazać że coś robią ukaraja jakąś osobę która np sprzedała 40 używanych ubrań, a cwaniaki co będą robić przewały na miliony będą nieosiągalni dla aparatu państwowego Polin

Takie prawo jest chore i antyludzkie

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, voltq napisał:

@hubio będzie jak zawsze żeby wykazać że coś robią ukaraja jakąś osobę która np sprzedała 40 używanych ubrań, a cwaniaki co będą robić przewały na miliony będą nieosiągalni dla aparatu państwowego Polin

Takie prawo jest chore i antyludzkie

Nie będzie bo to nie lata 90te gdzie Kluskę za głupoty niszczono... Nie te czasy... Po prostu fizycznie jest bardzo mało urzędników UKS i KAS. A za drobne rzeczy są bardzo małe uszczuplenia dla SP, a do sądu może iść każdy. Jeśli ktoś może z 10 lat handluje takimi ubraniami bez DG to może i go sprawdzą. Ale jak ktoś sprzeda 40 używanych ubrań i nikt na niego nie doniesie to nikt się tym nie będzie zajmował.

Powtarzam - ten system raportowania to kolejny system po raportowaniu np. z banków, który jest już od paru lat. Teraz będzie jeszcze z e-commerce. Choć limity rzeczywiście UE ustawiła śmiesznie na te 30 transakcji. No, ale jak chcieli to będą mieli... z 900 mln transakcji do analizowania 😂

Generalnie prosta zasad: wystawiasz 100 szt. tego samego nowego towaru możesz mieć kłopoty. Wystawiasz 100 szt. różnych używanych towarów nie będziesz miał kłopotów.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, hubio napisał:

Jak pisałem - samo raportowanie to tylko raportowanie...

Ty też jesteś niepoważny, prowadziłeś kiedykolwiek działalność? Miałeś kontakt z urzędnikami z US? Zejdź na ziemię, to daje takim urzędasom broń do ręki żeby nękać zwykłych ludzi - co to za limit 2K Eur teraz?

Oprócz nękania zwykłych obywateli przez porąbanych i bezkarnych urzędasów nic z tego nie będzie. Ci którzy naprawdę robią to na czarno dalej będą to robić za gotówkę np na olx facebooku i pewnie innych miejscach. 

Dookoła gnój na maxa, problem z żywnością, cenami prądu, ludzie wychodzą na ulice a zajmują się takimi pierdami bo tych porąbańców w Brukseli to nie dotyczy, oni dalej będą emitować tony CO2 latając samolotami, wpieprzać kawior i ośmiorniczki a ty za parę lat będziesz do pracy rowerem zapylał bo awaria w elektrowni będzie. Powoli Orwell się kłania, nawet już nie tak powoli.

Napisałeś powyżej kolejny post że niby mało urzędników i nikt nie będzie... pierdu pierdu - Pani Krysia z US dostanie okres albo mąż ją wq..wi i jak jesteś na A to możesz mieć pecha, prewencyjnie zajmą ci konto a potem się zacznie kontrola i już możesz umawiać się z psychiatrą bo zanim się skończy będziesz siwy, i nie pisz mi o innych czasach proszę.

Jeszcze dopiszę - nie chodzi o to żeby takich przepisów w ogóle nie było tylko o to że jacyś idioci wymyślili takie chore limity i zamiast to zmienić na jakieś poważne kwoty/transakcje to próbujesz to usprawiedliwiać - ktoś kto to tak wymyślił jest IDIOTĄ i trzeba to zmienić a nie udowadniać na siłę że jest cacy.

Nie masz pojęcia jak upierdliwy może być urzędnik jak dostanie takie uznaniowe narzędzie do ręki/

Edytowane przez ibizpl
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, ibizpl napisał:

Ty też jesteś niepoważny, prowadziłeś kiedykolwiek działalność?

A ty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio ja prowadziłem w Polsce ale rząd mi zniszczył między innymi  lockdownem i musiałem zamknąć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, hubio napisał:

Raportowani będą wszyscy...

Poprzednie proponowane przepisy na to wskazywały, jednak te nowe przepisy tworzone przez obecny rząd nie zawierają tego, że mają wszyscy być raportowani, a dopiero z chwilą gdy faktycznie dojdzie do przekroczenia limitu 30 transakcji sprzedaży lub 2000 euro dochodu/zysku zwał jak zwał.

Godzinę temu, Iri napisał:

Nie udowodnią Ci sprzedaży na OLX jeśli wystawiasz bez przesyłki OLX.

Rozsądne podejście ze strony Olx, gdyż faktycznie byłoby problem z udowodnieniem, że pewnego dnia o godzinie takiej a takiej doszło ze dwóch stron do transakcji metodą odbioru osobistego i zapłatą na miejscu.

31 minut temu, hubio napisał:

Jest jak najbardziej poważny. Te przepisy są konieczne. Bardzo konieczne

Tu bardziej chodzi według mnie o sprawdzenie ze strony fiskusa czy przypadkiem ktoś to sprzedaje powinien zapłacić podatek od dochodu, a z kolei kiedy w przypadku transakcji od osoby prywatnej za kwotę większą niż 1000 zł czy właśnie kupujący powinien zapłacić podatek PCC w wysokości 2% od wartości transakcji (taki podatek niestety lub stety jest jednym z niewielu rodzai podatków, którego uiszczenie spada na kupującego).

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi