Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Muszyna06

Karciocha do 4K do starszych gierek ~2500,-

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przychodzę z takim zapytaniem, mam od groma zaległości w grach sięgających czasów PS3/x360/PS4 chciałbym je nadrobić nie wydając więcej niż 2500,- jest to już totalnie górna granica funduszy, ale czy jest sens? RX 7800XT wydaje mi się spoko zakupem w kwocie 2500,- można przy nim też myśleć o nowych grach w 4k/60 bez blokowania sobie tej drogi kupując za połowę jego ceny np rtx 3060ti / rx 6750xt ale czy one dadzą radę w 4K nawet biorąc pod uwagę, że grane będzie w starocie? Jakieś podpowiedzi? Chyba, że szukać RX 6800XT ~1600,- 1800,- kilka widziałem na OLX, resztę wydać na ryzena 5600 + RAM i elo :D 

Reszta kompa 

Ryzen 2600x (wiem staroć, ale do 60fps w 4k jeszcze da radę chyba :D

16Gb (2x8Gb 3200Mhz) 

650W Corsiar TX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy w co grasz. Dla punktu odniesienia na RTX 4060Ti (trochę tylko wyższa wydajność do 3060Ti) to mogę grać w Shadow Of The TombRaider bez spadków poniżej 60fps w 4K (bez DLSS), na niemal wymaxowanych detalach (brak RT i jedna opcja niewymaxowana).

Natomiast co do zakupu RX 7800XT do 2500zł - widzę ASUS TUF jest w tej cenie, więc powinna być dobrej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram raczej we wszystko :D RPG, Wyścigi, FPSY. Na chwilę obecną na szybko kupka wstydu to Dragons Dogma, Wiedźmin 3, Horizon, God of War, Snowrunner, BioShock, Dead Space od 1 do 3, mamy tutaj przedział gier gdzieś od 2012 do 2020 na początek :D o ile te starsze to spoko tak im bliżej 2020 zaczynam się zastanawiać co do wydajności, z jednej strony nie chce kupować co pół roku a z drugiej znowu mi szkoda kasy :D bo zawsze znajdzie się coś co warto kupić innego, ale że zmieniłem pracę mam w końcu czas na granie to trzeba korzystać i z tego :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dead Space (wersja z 2008r) to w 4K śmiga na byle czym w ponad 100fps (chyba już na GTX 1650 to latało). BioShock to I część już na RTX 3050 przeszedłem w 4K (brak spadków poniżej 60fps, detale max). Natomiast do Infinite to RX 7800 XT powinien dać spokojnie radę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do nowszych to i tak czy 4060 czy 4070 to jeden pies, bo żadna sobie nie radzi z RT. 7700XT weź używkę za mniej, kup lepszego proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak jak przedmówca wyżej (Kyle), zależy od danej gry. U mnie 3060Ti w Yakuza 0 na 4k robi ponad 100 fps'ów, a w Yakuza 2 Kiwami już są spadki do 30-40fps.

Grasz na pełnym monitorze 4k czy super resolution odpalasz? W tym drugim przypadku karty nvidii lepiej się sprawdzą, np 3080 10gb który jest delikatnie szybszy od 6800XT obecnie widze można dostać już za 1700-1800pln.

Na nówkę 7800XT bym nie patrzył - jest szybsza tylko o 5% od 6800XT a ceny obydwu już znasz. :)

Napewno karta pokroju 6800XT lub 3080 sobie poradzi z większością gier, jednak pomyśl nad załadowaniem Ryzen'a 5600 do tego kompa bo są starsze tytuły w których pierwsze generacje Ryźków słabo działają, jak i dużo nowych w których conajwyżej 25-40 fps'ów ujrzysz. :E 16GB ram'u jakie posiadasz wystarczy aż nadto, nie musisz więcej ładować. Conajwyżej jakiś szybki dysk NVMe sobie kup zamiast RAM'u, wbrew pozorą sporą różnicę to robi.

Edytowane przez ElProblemos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy na RT? jak nie to rx7800xt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie boisz się używek to 6800 XT za te 1600-1700 zł będzie w porządku, oszczędzasz dobrych kilka stów względem 7800 XT za identyczna wydajność. Spokojnie kupisz model z długą gwarancją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, ElProblemos napisał:

Tak jak przedmówca wyżej (Kyle), zależy od danej gry. U mnie 3060Ti w Yakuza 0 na 4k robi ponad 100 fps'ów, a w Yakuza 2 Kiwami już są spadki do 30-40fps.

Grasz na pełnym monitorze 4k czy super resolution odpalasz? W tym drugim przypadku karty nvidii lepiej się sprawdzą, np 3080 10gb który jest delikatnie szybszy od 6800XT obecnie widze można dostać już za 1700-1800pln.

Na nówkę 7800XT bym nie patrzył - jest szybsza tylko o 5% od 6800XT a ceny obydwu już znasz. :)

Napewno karta pokroju 6800XT lub 3080 sobie poradzi z większością gier, jednak pomyśl nad załadowaniem Ryzen'a 5600 do tego kompa bo są starsze tytuły w których pierwsze generacje Ryźków słabo działają, jak i dużo nowych w których conajwyżej 25-40 fps'ów ujrzysz. :E 16GB ram'u jakie posiadasz wystarczy aż nadto, nie musisz więcej ładować. Conajwyżej jakiś szybki dysk NVMe sobie kup zamiast RAM'u, wbrew pozorą sporą różnicę to robi.

Gram na Oledzie 55 cali :) dlatego RX 5700XT kończy u mnie swój żywot, bo nie mam ani 120hz ani pełnego RGB. W adaptery nie chce mi się bawić, bo nie działa  VRR.

Odnośnie procka wiem, właśnie taki był pierwotnie zamysł wymienić procka i wrzucić coś pokroju RX 6800XT i widziałem w tym fajny balans, ale jest jeden problem, im dłużej tego szukam tym więcej rodzi się kart jedna RX6800XT powiedzmy 1700, gdzieś tam zaraz obok niej używka 7800xt / RTX 4060Ti, kolejna stówka i jest nówka sztuka 7800xt natomiast w cenie nowego 7800XT jest RX6950XT i robi się już taki mętlik, że sam wymiękam. Przy 6950 to wiem, że jeszcze przy okazji zasilacz, no ale karciocha starczy a i gwarancja jest.  Mam ostatnio mega problem z podejmowaniem chłopskich decyzji, ale to wynik kilku wpadek zakupowych i strat przy odsprzedaży :D 

11 minut temu, AndrzejTrg napisał:

Zależy na RT? jak nie to rx7800xt

Nie zależy, wolę raczej detale Ultra, nie widzę sensu w RT gdyż przeważnie wymaga DLSS. 

@Dirian Boję i nie boję :D albo trafisz albo nie. Ogólnie raz tylko trafiłem na kartę z odkupu gdzie od razu musiałem ją słać na RMA bo sypała artefaktami i był to i ile dobrze pamiętam jakiś Radeon R9 od Asusa. I w sumie tylko tego się boję, że ktoś mi odsprzeda niby świeżą kartę z gwarancją ale to znowu ja będę musiał walczyć o RMA, a tak to śmiało mogę brać, bo zawsze uda się dokupić wtedy procka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Muszyna06 Zasilacza na 90% nawet nie będzie trzeba wymieniać, Zobacz sobie pobór samych kart tutaj, 3080/6800XT/6900XT/6950XT itd, wszystko jest.

https://tpucdn.com/review/amd-radeon-rx-6950-xt-reference-design/images/power-maximum.png

Jedyne 10% z tego to możliwość wywalenia przy transient spike'ach, tzn niektóre karty przez ułamek sekundy potrafią pociągnąć dużo więcej niż ich max pobór wynosi, ale i to zostało zmierzone. :)

https://tpucdn.com/review/amd-radeon-rx-6950-xt-reference-design/images/power-spikes.png

Zostaje 200W zapasu dla reszty sprzętu, na szczęście masz Ryzen'a (nawet 5600 nie ciągnie więcej niż 100W) zamiast nowszych platform Intel'a (200-300W :E), więc wszystko powinno działać z tym 650W TX. :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn powiem Ci tak, o ile zgodzę się, że będzie działać, tak mam pewne obawy co do stabilności, tutaj pojawia się wątek wspomniany wcześniej (o stratach finansowych xD) pomogliście mi w zeszłym roku złożyć PC właśnie z RX 6950XT (kartę wybrał sobie akurat sam, bo jeszcze przed świętami wpadła promka na kilka stówek i Merca miałem w cenie refernta :D), którego już nie mam przez różne perturbacje, ale nieistotne, miałem tam Thermaltake GF1 750W i ni cholery nie ogarniał sterowników z uV, albo resetował PC, zawieszał grę, albo na dzień dobry miałem reset ustawień do domyślnych po włączeniu PC,  los chciał, że na OLX znalazłem za 550zł nowego zafoliowanego korsarza HX1200 kupiłem bez zastanawiania. I nagle RX dostał nowego życia, skończyły się mikroprzycięcia, zaczął działać uV. Więc nie wiem czy chcę powtórkę z rozrywki z RX6950 patrząc na to, że 7800XT lekko 100W mniej bierze. Wiem, że jest w budżecie, wiem, że jest cholernie wydajną kartą, która pozwoli się pobawić w 4K, ale zasilacz moim zdaniem po moich przejściach musi mieć porządny. Generalnie na Nv jakoś nie patrzę, bo albo 8Gb,10Gb ewentualnie 12Gb ale wykastrowane chipy. O dziwo z Nv zawsze miałem jakieś problemy, a to tearing na przeglądarce, migotanie jak cholera w LG CX przy funkcji G sync. 

Szkoda, że tak mały wybór jest w AMD w używkach, przez co ceny bardzo się zlewają, 6800XT średnio 1800,- 7800XT średnio 2200,- i na dodatek pojawił się ten bydlak :D RX6950XT za 2500,- fuuuuuuuck 

Póki co 6800XT + od razu procka bym rozważał, ewentualnie RX 6950XT i za msc zasilacz i procek. 

6800XT idealnie się wstrzela w sumie w pierwotne założenia, no lekko naginam o 400zł za samą kartę, przy okazji dorzucam cepa i bym cisnął z rok na tym, i z sensowym okresem gwarancyjnym odsprzedał GPU. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Muszyna06 Brzmi to bardziej jak uwalona sztuka zasilacza, osobiście markom nie-zasilaczowym (m.in. ten TT) w ugóle nie ufam - co z tego że wyprodukowanie zasiłki zlecą porządnemu OEM'owi, jeśli sami nie robią Q&A (rekordy tutaj bije Gigabyte, gdzie dobra połowa opinii o ich zasilaczach to "Dead on arrival", nie działa od nowości :E) albo oryginalna wersja zasilacza BYŁA robiona porządnie... pod recenzje, a po paru miesiącach wydają nowe rewizje już na tanich guano komponentach,

Na rynku dysków SSD ten drugi przykład to jest już kompletna norma, tyle że tam więcej osób sprawdza więc trochę nagłośnienia takie akcje dostają (producenci nic sobie z tego nie robią i tak). W przypadku zasilaczy, tutaj to już nawet ciężko o samą recenzję jednostki w pierwszym miejscu, a o tym żeby ktoś sprawdził czy nowe sztuki są dalej tym samym czym były pierwsze recenzowane pół roku/rok wcześniej to w ogóle zapomnij.

Na szczęście tutaj masz dobrą markę i dobry model z tym TX'em.

6950XT to będzie overkill imo, i w tej cenie to słabo. Ta karta jest 15% szybsza od 6800XT, a dopłacasz blisko 50% do niej wzgledem 6800XT. Na logikę nie kalkuluje się to.

Edytowane przez ElProblemos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedać 2600 i obecny RAM, kupić 2x16GB DDR4 + 5600 i coś pokroju 3080.

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-asus-rtx-3080-tuf-gaming-10-gb-15198915410

W nieco starszych grach 4K to żaden problem, a w nowszych można włączyć DLSS/FSR/XESS + FG w przypadku DLSS3/DLSS3.5

Zasilacz wystarczy, w końcu to zasiłka w złocie tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3080 to ja bym do tego zasilacza nie pchał, zmiana ramu totalnie bez sensu, dołożyć drugie 2x8 jak już. 

Ja bym tam włożył rysia 5600 do tego rx6800 i będzie śmigać pięknie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz gold. 

Okej czyli reasumując RX6800XT + R5600 + 2x8Gb 😃

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołóż do nowego RX 7800XT.

Nowa gwara to po pierwsze.

Po drugie, masz teraz topkę (5700xt) sprzed dwóch generacji, więc dobrze wiesz na swojej skórze jak to być 2 generację w plecy i jak developerzy na takie karty potrafią kłaść lachę (wydajność niby zbliżona do 6600xt, a w niektórych tytułach już przegania ją zwykła 6600 non-xt). Chyba za jakiś czas nie chcesz być w podobnej sytuacji jak wyjdą RX 8xxx? Myśl perspektywicznie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przespałem się z tym i generalnie właśnie patrząc, to 6800xt ma na karku ponad 3lata. I faktycznie większość jest bez gwarancji, nawet jest oferta z koparki, 7800xt jednak jest świeższy, kupując używkę kupuje maks półroczną. No i nawet u mnie w mieście jest oferta z odbiorem za  niecałe 2300 do negocjacji.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ok. 2400 zł masz nówkę, więc branie używki, chyba że jakaś "lepsza" wersja(choć ja kupiłem asrocka i patrząc tutaj na forum to ona wypada lepiej niż "lepsze" wersje) tylko nie kupuj w net-s. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Net-s to ja omijam szerokim łukiem odkąd chcieli ode mnie kasę za zwrot niedebraranej paczki, i straszyli mnie pozwami sądowymi za 25zl kosztów odbioru 😂 

Nitro+ jest u mnie w mieście do negocjacji więc może 2200 uda się zrobić. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Asus tuf 7800xt i kultura pracy wysmienita. Wentylatory i cieplo karty bardzo akceptowalne do tego stopnia, ze jak maniak wymienialem rzeczy dla ciszy i temperatury tak teraz przestalem w ogole patrzec w strone obudowy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Za 2500pln to RTX 4070 lub  RX 7800 XT . Ale mega opłacalny jest XFX Radeon RX 6800 Core Speedster za 1900pln zostało by kasy na CPU lepszy. https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-6800-core-speedster-swft319-16gb        https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-7800-xt/32.html  

Edytowane przez Daryzda67

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są też 7900 GRE - niewiele drożej. Chyba na proshopie 2600zl za ASRocka Challengera z tego co pamiętam. Jednak zakup na lata. Warto pomyśleć. Mimo wszystko z nówka dobry tok myślenia.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

7900GRE b. dobra opcja, tylko troszkę trzeba by dołożyć i jak ją miałbym słabsze GPU to byłby mój wybór. 

Edytowane przez Daryzda67

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie pięknie tylko dokładam coraz więcej panowie 😂 7900 GRE fajna opcja, z tym, że ja generalnie jakiś nie przepadam za budżetowymi konstrukcjami więc jeszcze więcej bym musiał dopłacić. 

Widziałem właśnie promke na procka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to XFX Radeon RX 6800 Core Speedster  za 1799

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi