Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Lameismyname

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, wrobel_krk napisał:

@tomcug Ty coś wiesz żebyś miał dostać jakoś 9800x3d do testów czy to 👻 jeszcze?

Nawet jakbym wiedział, to bym nie mógł tego potwierdzić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ludzie się nie orientuja często i tyle. Tu i teraz kupują nawet jak im mówisz że cena zawyżona biorą najlepsze do grania a potem zapominają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I słusznie, też bym się o 5 stów nie spuszczał, co innego jak masz coś względnego, co innego jak składasz od 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Fenrir_14 napisał:

Mówisz o tych slajdach 8% w gierkach i 20% w geekbench i syntetykach ?

Mówię o oficjalnych slajdach z poniedziałku 

https://www.techpowerup.com/327922/amd-announces-ryzen-7-9800x3d-and-price-cuts-across-ryzen-9000-series

Testy wydajności są drugorzędne, ale niech dziś podadzą cenę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Voodoo 2 napisał:

I słusznie, też bym się o 5 stów nie spuszczał, co innego jak masz coś względnego, co innego jak składasz od 0

Tym bardziej że o 5 stów to może dopiero w lato potanieć albo w ogóle bo kto wie jak to będzie wyglądać przy braku konkurencji. Jak ja już sobie zaplanowałem ok. 9 tys na kompa wydać to mi nie zrobi różnicy czekanie kilka miesięcy na to by 2 stówki zaoszczędzić. Poczekam z miesiąc po premierze czy wszystko ok i biorę niezależnie od ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sprzedaję 7950x3d i kupuję 9800x3d jak tylko wyjdą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyrobią się ze slajdami porównującymi wydajność do 285K? 

Powinni, mieli dobe aby zrobić testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomcug

Już ma 9800X3D i w duchu się tylko śmieje 😉 bo widzi w grach +20% względem 7800X3D dzięki usprawnieniu w 1.202a, które wyłącza SMT i daje boosta all cores 5.4GHz 🫣 jakby tak przy 9950X3D miało być, że wyłącza SMT w obu CCD, a rdzenie fizyczne przejmują zadania w miejsce CCD z V-Cache. Ale mnie poniosła fantazja 🤣

P.S. jak tylko wskoczy na półki sklepowe 9950X3D to 7800X3D będzie do sprzedania 🙂

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka powtórka z rozrywki znow jest, bo przed premierą 9950X też co nie którzy podjarka przeciekami, slajdami i ploteczkami, już się wąchali nad wymianami swoich 7xxx X3D na nowe a przyszła premiera i czar prysł :szczerbaty:

@bourne2008

A tam 70%, powinno być faster than light :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko powyżej 10% przy 9950X3D i 7950X3D leci na olx :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Phoenix. napisał:

Prezentacja jest 7 listopada ;)

był teaser :D

Czyli dopiero za 2 tygodnie dowiemy się jaka będzie cena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak na logike skoro teaser pokazuje date to raczej nie sklepowa, najpierw prezentacja, a pozniej reszta czyli ceny/wydajnosc i data sklepowa :D AMD mogloby w kazdej chwili dac slajdy ale skor dali teaser daty to nic przed ta data sie nie stanie.

Moze do tego czasu skapnie cos z przeciekow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD has confirmed that a Ryzen 9000X3D chip will arrive on the retailer market on November 7.

Wg mnie to wynika ale daleko mi do native speakera, że w sklepach ma być 7

https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/ryzen-7-9800x3d-reportedly-delivers-up-to-8-percent-higher-gaming-performance-than-ryzen-7-7800x3d-alleged-leaked-amd-slide-also-claims-up-to-15-percent-better-multi-threaded-performance

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie pytanko, jeśli chodzi o wybór ramów to lepiej poczekać na testy, bo dla 9800 x3d może być inny sweet spot niż 6000/CL30?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przed premierą intela pisałem, ze xkom obniżył ceny zen5 bo to globalna obniżka o 200zl tak dziś ceny podskoczyły o 200zl 🤣

47 minut temu, muszka9 napisał:

A takie pytanko, jeśli chodzi o wybór ramów to lepiej poczekać na testy, bo dla 9800 x3d może być inny sweet spot niż 6000/CL30?

Nie może być inny mając ten sam kontroler co zen5, dobra sztuka zapewne zrobi więcej ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, lysyn napisał:

Ja sprzedaję 7950x3d i kupuję 9800x3d jak tylko wyjdą.

Już się wyleczyłeś z przyszłościowej ilości rdzeni? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, muszka9 napisał:

Ten sweet spot, to nic innego niz oznaczenie, ze taki rezultat latwo osiagnac na kazdym CPU i wiekszosci RAM. Celujesz w 6000-6400 CL28-32 i w zaleznosci od tego, ile Twoj konfig da rade uciagnac i co jest bardziej oplacalne to wybierasz. Sa tez sztuki cpu co pozwola na 6600 1:1 daily, ale to kwestia farta.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, muszka9 napisał:

Nie bo kontroler pamięci jest ten sam we wszystkich Ryzenach 7000 i 9000.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś chwilę czasu i płytę Asusa, aby opisać co dokładnie trzeba zmienić aby odpalić ten ram na 6200? Jestem ciekaw czy poleci u mnie. 

Chyba, że wymaga to zmiany napięć, to wtedy olać. Nie chce mi się rzeźbić i sprawdzać jeszcze tego :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic - volty, timingi i jazda.

Zapisz swoje ustawienia w jednym profilu i zrob drugi :) Ustaw vsoc/mc wysoko, zbadaj na luznych czy 6400 jest stabilne z IF 2133. A potem obnizasz timingi i volty.

Edytowane przez rybek
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi