Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

pb923

Przesiadka z 10600K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Chcialbym jak najmniejszym kosztem zmienić na coś lepszego.Zastanawiam się nad AM4 5700X3D lub I7-12700kf.Wiem że te podstawki kończą żywot ale na jakieś myślę 2 lata bym się przegibał..Jak myślicie da mi to jakiś wzrost w grach.Obecnie mam i5-10600k,32gb ramu 3600 cl16 Rtx 4070 Ti Super gram w 1440p 120hz.Wiem że tutaj i tutaj będę musiał płytę wymienić,wiem też że są nowe podstawki z obsługą ddr5 ale nie chce mi się wszystko sprzedawać itd myślę że te dwa procki które wymieniłem dadzą pograć ze 2 lata i zobaczymy co tam dalej będzie.Majac lg1700 można by było później wskoczyć na 14generacje w AM4 chyba tylko 5800X3D który względem 5700X3D jakieś znaczącej różnicy nie ma jak myślicie.Co zrobić.Dzieki za odpowiedzi.No chyba że zostawić wszystko i zapodać 11900K tutaj tylko wymiana procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wstawienie 11900K niewiele zmieni, a znacznie wzrośnie pobór mocy.
Czy 12700KF, czy 5700X3d, to około 20% więcej klatek. Wybór zależy od tego, na który dostaniesz tańszą płytę. Od obydwóch wydajniejszy jest 13600KF, możesz liczyć na wzrost 30%.

Edytowane przez wamak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Premiera Arrov Lake już niedługo, więc poczekałbym. Chociaż i7 12700k/kf też mnie kusi :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiem że premiera niedługo ale to znowu dochodzi wymiana chłodzenia i pewnie będą tylko na ddr5 czyli koszty i jeszcze raz koszty.Chyba pójdę w tego i7 12700.Ale przeglądając ceny to pod am4 płyta będzie tańsza że 300 stówki.Bo do i7 wypadalo by coś na z690 lub z790.

Edytowane przez pb923

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do LGA 1700 też czeka Cię wymiana chłodzenia, chyba że kupisz płytę ASUSa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chłodzenie mam Thermaltake TH240 wodne w specyfikacji jest że pasuje na soket 1200 i 1700.A czemu Asusa.

Edytowane przez pb923

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem Asusa, bo ma otwory pasujące do chłodzeń LGA1200 i LGA1700 zarazem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No to jak to.Skoro pisze ze i lga1700 to powinno pasować do każdej płyty.Teraz to mnie kolega zamurował.Kupuje chłodzenie z myślą że pasuje do każdej płyty a wychodzi na to że tylko do asusa bez sensu.

Edytowane przez pb923

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

5700X3D jest średnio nieco szybszy w grach od 12700KF DDR4 ale z tej dwójki ja bym wziął 12700KF, bo masz wyższe IPC, +4 rdzenie i platformę która może dostanie jeszcze Bartlett Lake po tej porażce z 13/14 gen. Nawet miałoby to sens w kwestii tego jak wypada ilości wątków w Arrow Lake, Raptor ma więcej dla każdego segmentu, więc marketingowo słabo to wygląda.

image.png.9d1715efb694e4974be6863e1a13b148.png

Edytowane przez Krisol
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartlett Lake? A cóż to jest? 15 gen na socket 1700? Jeśli tak to super ponieważ w szafie wala mi się jeszcze 32GB DDR4 Cruciala i w sumie mógłbym je wykorzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, ze te Cruciale to jakis szajs zapewne i to jeszcze DDR4. Wydajnosc bedzie zdecydowanie nizsza niz przy DDR5 6000CL30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeżyję nieco niższą wydajność, zwłaszcza, że to będzie komp nr 3 ( w tym pomieszczeniu). Jeśli pójdę w DDR5 w najbliższym czasie to zdecyduję się na zupełnie inną platformę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 12.09.2024 o 10:21, pb923 napisał:

Witam.Chcialbym jak najmniejszym kosztem zmienić na coś lepszego...

Jak możesz napisz mi tutaj -jak się sprawuje Twój 10600K procesor w połączeniu z  rtx 4070 ti super w 1440p? Są jakieś przycinki podczas grania?

Edytowane przez forumowicz-a55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie nawet i7-10700 był ograniczeniem dla zwykłej 4070 a co dopiero 4070tiS. 

Edytowane przez bourne2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 15.09.2024 o 10:03, bourne2008 napisał:

U mnie nawet i7-10700 był ograniczeniem dla zwykłej 4070 a co dopiero 4070tiS. 

Przy  graniu w 4K też za słaby?  🥴

Edytowane przez forumowicz-a55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram teraz w Ghost of Tsushima w 4k detale najwyzsze włączony dlss równowaga i gierka piękna i pięknie śmiga między 90 a 100klatek zużycie procka 40 procent grafika leci na 100 procent.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.09.2024 o 12:36, wamak napisał:

Do LGA 1700 też czeka Cię wymiana chłodzenia, chyba że kupisz płytę ASUSa.

Dużo płyt Asusa ma taką możliwość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, wii napisał:

Dużo płyt Asusa ma taką możliwość?

Praktycznie większość płyt ma podwójne otwory, nie ma ich w tanich modelach H610, Prime, Tuf B660/760.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi