Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem konto jak byłem 10 letnim dzieciakiem. Szkoda, że cała baza informacji, którą stworzyli userzy pójdzie w pizdu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.11.2024 o 18:55, RyszardGTS napisał:

Przykładowo chyba na wszystkich portalach/subportalach od Wirtualnej Polski wszędzie są komentarza najpierw mielone przez bota-moderatora albo od razu przez moderatora, widać że pojawiają się po automatycznym/ręcznym zatwierdzeniu. Lubię odwiedzać różne portale biznes/finanse i też już sporo z nich przeszło na tryb "zatwierdzenia wpisu przez moderatora".

Niestety to jest czasami jedyna słuszna metoda, jeśli ruch masz na tyle mały, że możesz to ogarnąć ręcznie. Odpada w ten sposób sporo prowokacji, głupot i spamu, w większości tego z branży udającej zatroskanych dyskutantów. Odpada też sporo wypowiedzi, za które Ty, jako włodarz danego przybytku, miałbyś po prostu kłopoty prawne. Owszem, to może wyglądać jak cenzura prewencyjna, ale wolę o tym myśleć jak o filtrze antyspamowym i uzupełnieniu Akismeta, który działa automatycznie i równolegle. Paradoksalnie, największe problemy z takimi mechanizmami z reguły miały te osoby, które nie miały nic mądrego (lub miłego) do powiedzenia. :D

18 minut temu, Maxiorekk napisał:

Założyłem konto jak byłem 10 letnim dzieciakiem. Szkoda, że cała baza informacji, którą stworzyli userzy pójdzie w pizdu :/

Z drugiej strony cieszmy się że nie jesteśmy przedmiotem toczących się zakulisowo postępowań. Chyba. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, sideband napisał:

Ja pierdziule, nie bylo mnie "kilka" dni tutaj, wchodze, a tu jakies krzaki, jakies cuda. Jeszcze teraz ten kawalek na YT. Sentyment...
Szok i niedowierzanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, jedno z nielicznych takich miejsc w polskim internecie bezpowrotnie przepadnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda naprawdę, skarbnica wiedzy... Niestety tak się kończy sprzedawanie zagranicznym podmiotom swoich dzieł... Myślę że upadek tego forum przyspieszył off polityczny, gdzie pełno antypolskich trolli miało tam swój tzw lewacki wybieg... Jak można było z forum komputerowego zrobić polityczny sciek, ale to wiadomo że Niemiec kaze, i trzeba było tak robic :szczerbaty:... Smutna ale rzeczywista prawda. Pewnie po zamknięciu terapie u psychologów się posypią co u niektórych, bo nie będą mieli gdzie wylewać swoich frustracji na partie polityczne.

Edytowane przez Redar
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, tomcug napisał:

Jak ktoś złapie 4/4 we wbudowanym zabezpieczeniu antyspamowym IPB, to musi czekać na ręczne zatwierdzenie przez admina.

Wcześniej na ITH wszedłem może kilka razy w całym moim życiu, nigdy wcześniej nie miałem tam żadnego konta, więc nie wiem, o co im niby chodziło z tym spamem? :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ShadowMan To durnota silnika forum IPB - Invision Power Board. Akurat admini żadnego forum nie mają zbytnio nic do powiedzenia w kwestii tego co sobie firma Invision Community zakoduje w silniku. Z tego tylko tyle się dowiesz że na każdej stronie-forum, która używa w miarę nowej wersji IPB będziesz doświadczał tego samego przy rejestracji z twojej aktualnej przeglądarki/adresu IP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ElProblemos IP mam zmienne, więc może kiedy się rejestrowałem, to akurat miałem przypisane przez operatora internetu IP, które wcześniej miał ktoś, kto coś nabroił. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to znaczenia zdaje się dla tego mechanizmu. Wcześniej larry.bigl się próbował rejestrować z różnych urządzeń, przeglądarek, itd., zawsze dostawał wynik 4/4 i oznaczenie spamera :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Redar napisał:

Myślę że upadek tego forum przyspieszył off polityczny, gdzie pełno antypolskich trolli miało tam swój tzw lewacki wybieg... Jak można było z forum komputerowego zrobić polityczny sciek, ale to wiadomo że Niemiec kaze, i trzeba było tak robic :szczerbaty:

Na ITH już pozakładali te same syfiaste tematy i za jakiś czas może być to samo. Na forum komputerowym nie powinny mieć miejsca dyskusje polityczne. Mam nadzieję, że moderatorzy tamtego forum zrobią z tym porządek i pokasują tamte tematy.

Edytowane przez grzegorz1981
literówka
  • Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nigdy nie rozumiałem po co na tego typu forach są takie działy typu, panowie/panie z pclaba :E, sport, kulinaria i jakieś pierdololo o polityce, od tego są inne fora. "Na co to komu" ?

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś kilka razy wszedłem do tematu politycznego, nawet próbowałem się coś tam udzielać, ale po krótkim czasie (i kilku postach) jak zobaczyłem, co tam się wyprawia, doszedłem do wniosku, że nie warto tam w ogóle zaglądać. Faktycznie, jeden wielki ściek polityczny, który od tamtej pory omijam szerokim łukiem. :E

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, grzegorz1981 napisał:

Na ITH już pozakładali te same syfiaste tematy i za jakiś czas może być to samo. Na forum komputerowym nie powinny mieć miejsca dyskusje polityczne. Mam nadzieję, że moderatorzy tamtego forum zrobią z tym porządek i pokasują tamte tematy.

Niestety włodarze ITH tego nie rozumieją. Powtórzę to co napisałem tam, "żeby później @tomcug nie musiał sobie pluć w brodę z powodu zezwolenia na polityczny ściek". 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Redar napisał:

Myślę że upadek tego forum przyspieszył off polityczny, gdzie pełno antypolskich trolli miało tam swój tzw lewacki wybieg...

Sam piszesz że ściek polityczny przyspieszył upadek jednocześnie wyzywając ludzi od lewaków :szczerbaty:

Edytowane przez mjd79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, tomcug napisał:

Nie ma to znaczenia zdaje się dla tego mechanizmu. Wcześniej larry.bigl się próbował rejestrować z różnych urządzeń, przeglądarek, itd., zawsze dostawał wynik 4/4 i oznaczenie spamera :E

Przewrażliwiony ten mechanizm jak płatek śniegu :) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, cichy45 napisał:

Przewrażliwiony ten mechanizm jak płatek śniegu :) 

HOW DARE YOU ASSUME MECHANIZMX'S GENDER?!

:rotfl: 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, grzegorz1981 napisał:

Niektórzy ludzie odwiedzają forum tylko dla tych tematów. Aby jednak istniał tam większy ruch te tematy są potrzebne. Mimo większego lub mniejszego ścieku to można się czasem tam coś dowiedzieć.

Nikt nie każe tego odwiedzać, więc niech zyje własnym życiem. Jeśli by tego nie było to spam polityczny przeniósł by się do wątku komupterowego prędzej, czy później

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy nie wchodzić do tych tematów...sam nie zaglądałem do nich na tym forum jak i nie mam zamiaru zaglądać na tamtym

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli istnieje nawet 1% szansy, że taki temat może mieć wpływ na zamknięcie forum, to nie ma on prawa bytu. Dla mnie temat jest prosty. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat(y) polityczne maja za zadnie przekierować cały ściek w jedno miejsce. Gdyby nie mieli tego miejsca to by się rozlewało po tematach regularnie.
Można ewentualnie jasno napisać w regulaminie ze jest całkowity zakaz polityki na forum, ale to da ten sam skutek i będzie ze cenzura, gdzie wolność słowa itp. Z tym się nie da wygrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, grzegorz1981 napisał:

To nie polityka jest problemem, tylko sposób w jaki się o niej dyskutuje. Współczesna polityka to emo management, więc jasne jest, że będzie tam skrajna agitacja, agresja itd. Ale tylko w wydaniu tych osób, które nie potrafią rozmawiać inaczej niż wyzywać wszystkich od złodziei i licytować się, kto kradnie mniej, kto więcej, a kto będzie miał lepszą celę w pierdlu itp. :D

Plus niestety, ale na PCL to była sól tej ziemi i jedna z aktywniejszych części tego forum. Czy na ITH też potrzebne jest takie koło zamachowe? Nie jestem przekonany. Przejrzałem na szybko ich stronę główną. Nie ma tam ani jednego newsa lub artykułu politycznego. Czemu więc pół forum ma być poświęcone takiej tematyce, skoro jest to portal technologiczny? No właśnie.

Godzinę temu, krzysiak napisał:

Wystarczy nie wchodzić do tych tematów...sam nie zaglądałem do nich na tym forum jak i nie mam zamiaru zaglądać na tamtym

Z punktu widzenia użytkownika - owszem. Z punktu widzenia prokuratora - powód do kupienia dodatkowej paczki popcornu. :D

To są nadal social media. Jeśli ktoś by chciał Was z tego tytułu przeczołgać, to by to zrobił. Albo już robi i dlatego forum idzie do zaorania. Just sayin'.

51 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Jeśli istnieje nawet 1% szansy, że taki temat może mieć wpływ na zamknięcie forum, to nie ma on prawa bytu. Dla mnie temat jest prosty. 

Zamknięcie może nie, a przynajmniej nie bezpośrednio, ale na pewno na narobienie mnóstwa kłopotów Włodarzom forum. Chyba że na PCL mielibyśmy teraz z tego powodu precedens.

50 minut temu, kadajo napisał:

Temat(y) polityczne maja za zadnie przekierować cały ściek w jedno miejsce. Gdyby nie mieli tego miejsca to by się rozlewało po tematach regularnie.
Można ewentualnie jasno napisać w regulaminie ze jest całkowity zakaz polityki na forum, ale to da ten sam skutek i będzie ze cenzura, gdzie wolność słowa itp. Z tym się nie da wygrać.

Człowiek sra. Człowiek musi srać, aby żyć. Jak każde inne stworzenie robi kupę. Dlatego wymyślono toaletę. Idziesz, kręcisz wielkiego rogala, spłukujesz i jest czyściutko. Nie trzeba od razu budować zbiornika i afiszować się usługami przyjmowania osiedlowej kupy w stanie płynnym, bo inaczej zaleje nas sraka po pachy. :D

A że będzie cenzura itp.? No i? A co Cię obchodzi zdanie ludzi, których jedyną wartością dodaną jest umiejętność zagospodarowania 70% moderacji w rozstrzyganie sztucznie/celowo wywoływanych awantur polegających na wyzywaniu się od zdrajców, agentów i kryminalistów? Wolność słowa to jednocześnie branie za nią odpowiedzialności. Jeśli ktoś nie potrafi, to GTFO. Cokolwiek byś nie zrobił, i tak będziesz najgorszy, bo typ nie będzie mógł agitować za swoimi ulubionymi idolami z telewizora. A których idealizowanie to jest tak jakbyś był przekonany, że striptizerka naprawdę Cię lubi.

Godzinę temu, FataIity napisał:

Jeśli by tego nie było to spam polityczny przeniósł by się do wątku komupterowego prędzej, czy później

Od tego są służby porządkowe. Na każdym forum jest dział offtopic. Ale sytuacja w której ogon macha psem, czyli offtop dyktuje warunki, to jest nic innego jak habibi willkommen, a potem zdziwienie, że tłum podpala samochody na ulicach bo chcą wprowadzenia szariatu i traktują wszystko jak ziemie zdobyte.

Edytowane przez EvilKillaruna
  • Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mjd79 napisał:

Sam piszesz że ściek polityczny przyspieszył upadek jednocześnie wyzywając ludzi od lewaków :szczerbaty:

Niestety tak to działa. Poglądy polityczne ma każdy, ale jak u każdego wywołują one pewne emocje. Jeśli ktoś na forum komputerowym nie będzie potrafił oddzielić hobby od polityki, to znaczy, że powinien zafundować sobie bardzo mocny detoks od telewizji, tzw. wolnych mediów lub Internetu w ogóle. Niech pójdzie na spacer, długi spacer. Zje zdrowy obiad. Pobawi się z psem/kotem/chomikiem/dziećmi. Wyprostuje sobie najpierw głowę, aby potem nie musieć prostować postów lub publikować w lokalnych gazetach "Nakazem wyroku sądu okręgowego z dnia DD.MM.RR serdecznie przepraszam pana posła X za naruszenie jego dóbr osobistych wpisami na platformie Y...".

I to jest naprawdę szczera rada. Po co komu kłopoty z tytułu jakiejś nawalanki między partią A i partią B? Ludzie skaczą sobie do gardeł, a ci potem sobie po wyłączeniu kamer idą wspólnie na wódeczkę i się ze wszystkich śmieją.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi