Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, ksiryr837592sbsb napisał:

Z tym ładowaniem żeby porównać  trzeba poczekać 

Zabawne ☺️. SSD od SONY miało robić miazgę z SSD od Microsoftu a teraz jak się okazuje że za bardzo tego nie widać to trzeba znowu czekać na uwolnienie mistycznej mocy PlayStation ? Powtórka z PS3 i Cell Broadband Engine??

23 godziny temu, PHYSXftw napisał:

Nawet kilku lat nie trzeba czekać, różnic nie ma. 9TF ma tą samą moc co 12tf :E
roznic_nie_ma.png

Dobrze poznaje Assassin’s Creed: Unity morduje tak klatki na PS5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, azgan napisał:

Zabawne ☺️. SSD od SONY miało robić miazgę z SSD od Microsoftu a teraz jak się okazuje że za bardzo tego nie widać to trzeba znowu czekać na uwolnienie mistycznej mocy PlayStation ? Powtórka z PS3 i Cell Broadband Engine??

Cell utrudniał, był tym czym dysk hdd teraz. Nowe dyski mają ułatwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, joloxx9 napisał:

Ale dzięki szybkiemu SSD szybciej sie ładuje... a nie czekaj :E 

To czekamy dalej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, azgan napisał:

Dobrze poznaje Assassin’s Creed: Unity morduje tak klatki na PS5?

Nie cytuj tego bo znowu gównoburza będzie na dwie strony. 

Edytowane przez PHYSXftw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.11.2020 o 16:56, Jaycob napisał:

EvWg8Hb.jpg

Legendarne SSD PS5 przegrywa z XS o ~20 sec.? :E  A miała być 2 krotnie większa przewaga. :E 

Będą jaja jak poczekamy i się dowiemy że w nowych grach wygląda to podobnie wtedy zostanie już tylko argument z EX'mi SONY ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kanon7 napisał:

bo już teraz Spiderman Morales pokazuj co można z tym SSD zrobić: menu 4s, załadowanie save'a 1s

16 godzin temu, bartosz302 napisał:

z ciekawości sprawdziłem czas ładowania spidermana (z płyty) na prosiaku z ssd - 3 sekundy szybciej niż na ps5 ?

więc komuś coś się tu chyba nie zgadza, tylko nie wiem komu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Phoenixsuple napisał:

Robić niusa z wpisu na tt, wiedząc że się X-kom wykręca jak może żeby nie wyszło że ich wina.... Maska.

28 minut temu, azgan napisał:

Nie jest źle, słabo to 4h singla w CoD 

?

W codzie to sobie odbije w muti.

24 minuty temu, Phoenixsuple napisał:

A ja myslalem ze to jakosc tresci jest wyznacznikiem a nie to ile czasu sie cos przechodzi, ogrywasz 1-2dni i sprzedajez uzywke z mala strata ;) 

Nie no, pewnie, zrobić dobrą grę na godzinę za 250 też można. Jak gra jest dobra i mam z niej frajdę, to mam ochotę grać jak najwięcej w zależności od gatunku. Nie patrzę żeby ograć za 2 dni i sprzedać, bo się zwróci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Tomek1623 napisał:

Nie no, pewnie, zrobić dobrą grę na godzinę za 250 też można. Jak gra jest dobra i mam z niej frajdę, to mam ochotę grać jak najwięcej w zależności od gatunku. Nie patrzę żeby ograć za 2 dni i sprzedać, bo się zwróci.

Od lat sa robione tak krotkie gry za taka cene, masz wybor i nie musisz tego kupowac ale marudzisz tak jakby pierwszy raz to mialo miejsce :rotfl: Swiadomy czlowiek ma opcje wyboru ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Phoenixsuple napisał:

Od lat sa robione tak krotkie gry za taka cene, masz wybor i nie musisz tego kupowac ale marudzisz tak jakby pierwszy raz to mialo miejsce :rotfl: Swiadomy czlowiek ma opcje wyboru ;)

Ale ja nie mówię tu o innych grach a o konkretnym przykładzie. Jak mówili że to będzie DLC, to się Insomniac zarzekał na pełnoprawny tytuł. Pierwszy pająk poprzeczkę zawiesił wysoko. Mogli nie mydlić oczu. Kupić i tak kupię bo to świetna gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To DLC do "pająka" zgarnia dobre opinie więc chętnie ogram a że gra na płytach to te 250 zł boleć tak nie będzie (zawsze można odsprzedać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Phoenixsuple napisał:

Z tym tez pewnie klamia:

"Ale jako, że jesteśmy jedną z tych redakcji które miały problemy z PlayStation 5 — jestem skłonny uwierzyć w tłumaczenie, z którego korzystają. Paweł miał problemy, które pojawiały się zawsze po wyłączaniu konsoli — i mimo różnych kombinacji, nie udało się z nimi uporać. Lekarstwem okazała się… wymiana konsoli na nowy egzemplarz."

A ty zapewne wiesz najlepiej :rotfl: WIesz ze takimi wtopami nikt chwalic by sie nie chcial ;)

Polski oddział PlayStation nie wysłał nam jeszcze swojego oświadczenia, ale otrzymaliśmy oficjalne stanowisko x-kom od rzecznika prasowego sklepu, Kamila Szwarbuły:

Jestem totalnie zaskoczony taką informacją, szczerze nie wiem skąd nasz pracownik to wziął, będziemy to wyjaśniać. Do tej pory w naszym magazynie nie było nawet jednej PS5, więc nie ma mowy o jakimkolwiek odsyłaniu czegokolwiek do producenta. Faktem jest, że nie wyślemy w dniu premiery konsol PlayStation 5. Ma to związek z globalnym problemem z dostępnością tych konsol na rynku i nie znam tego przyczyn. Naszych klientów prosimy o cierpliwość. Dajemy też możliwość anulowania zamówienia i zwrotu pełnej sumy lub zmiany zakupu na desktopa z serii G4M3R z 500-złotowym rabatem. I jeżeli ktoś z nami zostanie, zdecyduje się poczekać na dostawę PlayStation 5 lub zamieni swoje zamówienie na G4M3Ra, dodatkowo dostanie bon w wysokości 100 złotych na dowolne zakupy w x-komie. Bon jest na jakikolwiek towar w naszej ofercie, ale coś czuję, że zostanie przez większość graczy wykorzystany jako zniżka na jakąś grę, żeby móc wypróbować możliwości najnowszej generacji PS-a na jakimś nowym tytule. Albo na dodatkowy pad.

Globalny problem z dostępnością, który jakimś cudem ma tylko xkom, pewnie tym razem samolot zawiódł :lol2:

Edytowane przez Kris194
  • Haha 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Tomek1623 napisał:

Ale ja nie mówię tu o innych grach a o konkretnym przykładzie. Jak mówili że to będzie DLC, to się Insomniac zarzekał na pełnoprawny tytuł. Pierwszy pająk poprzeczkę zawiesił wysoko. Mogli nie mydlić oczu. Kupić i tak kupię bo to świetna gra.

Pełnoprawny w tym sensie, że standalone. Nie widziałam, żeby ktoś spodziewał się tej samej długości gry, co w podstawce - Miles był raczej cały czas porównywany do Lost Legacy.

Oczywiście cena premierowa jest za wysoka, więc trzeba albo czekać na obniżkę, albo kupić pudełko i potem sprzedać. Jak zwykle.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Rosveen napisał:

Pełnoprawny w tym sensie, że standalone. Nie widziałam, żeby ktoś spodziewał się tej samej długości gry, co w podstawce.

No, ja się spodziewałem, przyznaje się XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kanon7 napisał:

Pewności 100% nie mam, ale że żadna gra póki co nie może się poszczycić takimi czasami ładowania na XSX, to póki co to ja mam rację.

Żadna gra na PS5 nie może poszczycić się quick resume, bo... go nie ma.

Skoro da się zrobić na zwykłym dysku SSD cache gier (series x) to i pewnie da się optymalizować szybkie ładowanie, podobnie na PS5 będziemy oglądać więcej Moralesów. Nie wyobrażam sobie innej sytuacji w kontekście takiej kampanii dysku SSD u Sony.

Edytowane przez mlody_tarnow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, mlody_tarnow napisał:

Żadna gra na PS5 nie może poszczycić się quick resume, bo... go nie ma.

Nie chodzi o quick resume a o czasy ładowania gier „na zimno”.

Jeśli inne next-genowe gry będą się ładować tak samo szybko lub podobnie do nowego Spider mana, to funkcja podobna do quick resume na ps5 jest defacto zbędna i tylko dodatkowo zapcha dysk.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca zbędna, bo resume pauzuje grę dokładnie w tym momencie, w którym ta funkcja zostaje wywołana np. w środku meczu piłkarskiego, a w przypadku szybkiego wczytywania gier mamy "tylko" od momentu ostatniego zapisu, więc w przypadku gier np. sportowych lub wyścigowych trzeba od nowa uruchamiać daną rozgrywkę.

Czasy ładowań gier na zimno mogą być (prawdopodobnie) równie szybkie na XSX, kwestia czy będą.

Tak naprawdę ta generacja będzie stała pod względem innowacyjności tylko w kwestii szybkości ładowania gier. Pchanie na siłę w 4k znowu zahamuje rozwój interakcji świata. Nie ma też za bardzo nic mowy o VR co nie napawa optymizmem.

Przykład resume: https://9gag.com/gag/a8GNzxY

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Teoretycznie to nawet nie trzeba będzie szukać sejwów w niektórych grach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Camil666 napisał:

Nie wiem o jakim patchu mowa, z tego co da się wyczytać to GoT lata na PS5 w 60fps już teraz. Żadna gra nie potrzebuje patcha żeby działać na PS5.

Każda gra działa w BC bez ingerowania w kod. Jeśli gra ma fps locka na 30 fps to na PS5 też będzie miała 30fps i tutaj potrzeba patcha żeby odblokować fpsy.

GoT już jest przygotowany pod PS5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Tomek1623 napisał:

Nie no, pewnie, zrobić dobrą grę na godzinę za 250 też można.

Choćby świetny Shadow Complex Remastered (choć tańszy) na 2 godziny. Ale łatwo to wydłużyć walcząc o osiągnięcia / trofea czy choćby 100% (czy też 100% w 2h). Obecne gry to dużo takiego powtarzania, choćby Hitman, bardzo krótka gra, której celem jest przechodzenie na różne sposoby.

51 minut temu, mlody_tarnow napisał:

Nie do końca zbędna, bo resume pauzuje grę dokładnie w tym momencie, w którym ta funkcja zostaje wywołana np. w środku meczu piłkarskiego, a w przypadku szybkiego wczytywania gier mamy "tylko" od momentu ostatniego zapisu, więc w przypadku gier np. sportowych lub wyścigowych trzeba od nowa uruchamiać daną rozgrywkę.

Zgadza się: krytycznie ważna, realnie nextgenowa. Ale Sony szybko to skopiuje tak jak Trofea (podróbka Osiągnięć), w grach Trofea i Osiągnięcia są takie same i krytycznie ważne dla rozgrywki.

Np. gram, jest czas na kolację, ale złośliwa gra nie pozwala zrobić save i tak gram jak głupi półtorej godziny (by nie stracić pół godziny, rozegranej bez save). Oczywiście save w dowolnym momencie to głupota psująca grę (zamieniająca się w save co 5-10 sekund), ale Quick Resume to kontynuacja bez oszukiwania systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak po ograniu dwa lata temu podstawowego nie widzę jakiś wielkich różnic gra jest trochę ostrzejsza ale to nie robi na mnie wrażenia cóż ale tak będzie przez następne dwa lata z grami crossgen. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mlody_tarnow napisał:

Przykład resume: https://9gag.com/gag/a8GNzxY

To nie jest przykład tego o czym piszesz, tu masz zwykłe uśpienie i odpalenie gry która była ciągle w ramie, to samo masz w obecnej generacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz mi powiedzieć, że z trybu instant na zwykłym dysku w XOX/PS4 PRO gra tak się uruchamia ?
Dałem to jako przykład szybkiego działania, ale niech będzie -  typowy resume i efekt będzie identyczny - do 5s przeskoku z jednej gry do drugiej z tego samego miejsca, z którego grę się "pauzowało".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, SNC napisał:

Days Gone ma być renderowane w 4K? Czytałem pare dni temu, że ma być 60fps... a co do rozdzielczości to chyba nadal 1440p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi