Forum PCLab.pl: ASUS Mining RX470 za 400PLN - padają jak muchy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2019-05-26 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (31 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASUS Mining RX470 za 400PLN - padają jak muchy Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4246
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 15 Styczeń 2019 - 17:50

kupiłem sztukę. nowa, ofoliowana, pudełko zastępcze ale z kodem SN. 413PLN z rabatem 3% w neonet.
https://www.neonet.p...470-4g-led.html

asic 66% :E o undervoltingu można zapomnieć, -50mV już powoduje niestabilność

za to bezpieczne OC (bez dotykania napięć, tylko power limit na max) jak najbardziej w porządeczku, pełna stabilność rdzenia na 1300, wyżej nie testowałem. na pamięciach spokojne +200, też wyżej nie testowałem bo żyłowanie sprzętu dla +2-3% wydajności najmądrzejsze nie jest ;)

wynik time spy >3500, karta się identyfikuje jako rx570 :Up_to_s:
https://www.3dmark.com/3dm/32435266

w fire strike ponad 12000 GS:
https://www.3dmark.com/3dm/32436424

w time spy temperatura około 70 stopni
w wieśku3 72-73 stopnie

nie instalowałem tego całego crap-softu od amd, tylko goły sterownik plus msi afterburner.

ustawienia w afterburner:
http://pokazywarka.pl/3fxgfk/
1300 na rdzeniu stabilne jak skała

i krzywa wentylatora na której parametry pracy są bardziej niż zadowalające:
http://pokazywarka.pl/yct510/

zważywszy że do 450PLN można kupić tylko rx550 i gt1030:
https://www.ceneo.pl...ficzne;n450.htm
czyli karty do pasjansa 3d to ten rx470 jest bezkonkurencyjny, wydajność gtx1060 6GB. jedyne wady to tylko samotne wyjście DVI i 2 lata rękojmi sklepu.

[edit]

UWAGA

z tym modelem jest dramat, padają po kilku-kilkunastu dniach użytkowania. podobno problem dotyczy też asusa rx570 z tym samym chłodzeniem co mining.

Ten post był edytowany przez ghs dnia: 18 Luty 2019 - 19:43


#2 Użytkownik jest niedostępny   papa_ODYN 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wt, 15 Sty 19

Napisany 15 Styczeń 2019 - 18:26

Czy zmienisz bios karty? :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4246
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 15 Styczeń 2019 - 18:42

jak karta działa poprawnie to zmiana bios nie da żadnej korzyści, więc po co kombinować? lepiej pobiegać koło bloku jak mus koniecznie sobie znaleźć zajęcie :E

#4 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5147
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 15 Styczeń 2019 - 18:55

Zobacz postpapa_ODYN, o 15 Styczeń 2019 - 18:26, napisał(a):

Czy zmienisz bios karty? :E

po co zmieniać jej bios ????? :E żeby zrobić 3% wiekszą wydajność czy żeby zejść z temp o ile to możliwe w tej serii o 3-5c ???????

#5 Użytkownik jest niedostępny   alt+f4 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 490
  • Dołączył: Pt, 06 Paź 06

Napisany 15 Styczeń 2019 - 22:50

Też kupiłem tę kartę. Kręci się u Ciebie w ogóle wentylator, kiedy ustawiłeś obroty poniżej 40%? U mnie wtedy Afterburner pokazuje niby jakieś obroty, ale tak naprawdę wtedy wentylator stoi w miejscu. WattMan nie pozwala na mniej niż 40%. Do tego oryginalne ustawienia napięcia wyglądają dość dziwnie - klik. W praktyce pod obciążeniem napięcie dochodzi jednak tylko do 0,985V! Dopiero jak coś się ręcznie zmieni, zaczyna działać, tak jak jest ustawione. Oczywiście PowerLimit ustawiony na +50%.

#6 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4246
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 16 Styczeń 2019 - 00:35

wentylatory kręcą się od 30% jak się zainstaluje tylko goły sterownik, bez wattmanów i innego softu od amd. z afterburnera masz krzywą obrotów w #1. to krzywa dla wentylatorów pracujących non stop. chcesz aby parkowały w idle przenieś pierwszy punkt poniżej 30%.

napięć nie ma sensu ruszać, chyba że masz lepszy asic w co wątpię bo te miningi to pewnie po selekcji (asic < 70% czy ichni odpowiednik) chipów

Ten post był edytowany przez ghs dnia: 16 Styczeń 2019 - 00:39


#7 Użytkownik jest niedostępny   Daryzda67 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1716
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 16 Styczeń 2019 - 09:22

Cena-wydajność BEZKONKURENCYJNA !

#8 Użytkownik jest niedostępny   Ozzbi 

  • SiLLenTHiLL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2590
  • Dołączył: Nd, 10 Cze 07

Napisany 16 Styczeń 2019 - 09:53

Jak wyżej za cenę 400 + - wydajność bezkonkurencyjna.

#9 Użytkownik jest niedostępny   i3220 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 337
  • Dołączył: Pn, 01 Sty 18

Napisany 16 Styczeń 2019 - 09:58

A jak się chcę podłączyć monitor HDMI bądź VGA ?
Są jakieś przejściówki do tej karty?
Planuje zakup monitora 24 cali i jakąś tanią kartę.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Ozzbi 

  • SiLLenTHiLL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2590
  • Dołączył: Nd, 10 Cze 07

Napisany 16 Styczeń 2019 - 10:06

ta katra ma DVI - bez problemu kupisz przejściówkę .

#11 Użytkownik jest niedostępny   Daryzda67 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1716
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 16 Styczeń 2019 - 10:07

Oczywiście aktywna https://allegro.pl/o...pter-7713834492 , lub https://www.sferis.p...m-cl-21-p414196

Ten post był edytowany przez Daryzda67 dnia: 16 Styczeń 2019 - 10:13


#12 Użytkownik jest niedostępny   i3220 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 337
  • Dołączył: Pn, 01 Sty 18

Napisany 16 Styczeń 2019 - 10:41

Warto ja brać?
Będą jakieś ograniczenia?

#13 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10203
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 16 Styczeń 2019 - 10:57

Zobacz postDaryzda67, o 16 Styczeń 2019 - 09:22, napisał(a):

Cena-wydajność BEZKONKURENCYJNA !

Przebijam

Cytuj

Na Taobao (chiński odpowiednik naszego Allegro) zaczęły pojawiać się karty z GPU NVIDIA P106-100, które opisywane są jako świetne i tanie rozwiązanie do grania. Kuszą one ceną 485 renminbi, czyli około 270 złotych. Wygląda to szalenie atrakcyjnie biorąc pod uwagę, że mowa tak naprawdę o GTX 1060 6GB. Ale jak grać bez sterowników do gier i wyjść wideo? Cóż, na to małe chińskie rączki też mają rozwiązanie i dostarczają własne, zmodyfikowane sterowniki. Sygnał zaś puszczany jest przez iGPU w procesorze, a następnie przez panel I/O płyty głównej. Czy to prawda? Cóż, swoje pieniądze na tego konia postawili youtuberzy z Linus Tech Tips. I potwierdzili, że wszystko bez większych problemów (acz z kilkoma krokami koniecznymi do zainstalowania nieautoryzowanych sterowników) działa! Całość dostępna jest w filmie poniżej.


by purepc.pl

Trochę więcej kombinowania, to fakt.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 643
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 16 Styczeń 2019 - 11:50

Ale zero gwarancji
Może lagi w wyświetlaniu obrazu
No i nie zadziała na Ryzen bez G w nazwie

Zobacz posti3220, o 16 Styczeń 2019 - 09:58, napisał(a):

A jak się chcę podłączyć monitor HDMI bądź VGA ?
Są jakieś przejściówki do tej karty?
Planuje zakup monitora 24 cali i jakąś tanią kartę.


Są kable DVI-HDMI, działa to bez konwersji sygnału.

Ten post był edytowany przez Frythyr dnia: 16 Styczeń 2019 - 12:03


#15 Użytkownik jest niedostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7267
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 16 Styczeń 2019 - 12:10

@ghs
Dasz radę sprawdzić ile W bierze ta karta z wymaxowanym limitem mocy i fabrycznym napięciem? Może być odczyt z GPU-Z w jakiejś grze.

Ten post był edytowany przez Krisol dnia: 16 Styczeń 2019 - 12:12


#16 Użytkownik jest niedostępny   alt+f4 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 490
  • Dołączył: Pt, 06 Paź 06

Napisany 16 Styczeń 2019 - 13:00

Zobacz postghs, o 16 Styczeń 2019 - 00:35, napisał(a):

wentylatory kręcą się od 30% jak się zainstaluje tylko goły sterownik, bez wattmanów i innego softu od amd. z afterburnera masz krzywą obrotów w #1. to krzywa dla wentylatorów pracujących non stop. chcesz aby parkowały w idle przenieś pierwszy punkt poniżej 30%.

napięć nie ma sensu ruszać, chyba że masz lepszy asic w co wątpię bo te miningi to pewnie po selekcji (asic < 70% czy ichni odpowiednik) chipów

Widziałem tę krzywą, dlatego mnie zdziwiło, u mnie parkują tylko poniżej 40%, ale pewnie to jak mówisz dlatego, że mam sterownik + cały soft od AMD. W moim egzemplarzu ASIC 79% ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Pawcioo10 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Wt, 14 Gru 10

Napisany 16 Styczeń 2019 - 14:00

Zobacz postalt+f4, o 16 Styczeń 2019 - 13:00, napisał(a):

W moim egzemplarzu ASIC 79% ;)


W jaki sposób mogę sprawdzić asic?
Mam zainstalowaną najnowszą wersję gpuz 2.16.0

#18 Użytkownik jest niedostępny   alt+f4 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 490
  • Dołączył: Pt, 06 Paź 06

Napisany 16 Styczeń 2019 - 14:07

Zakładka Advenced, potem wybierasz z rozwijanego menu ASIC Quality.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1005
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 16 Styczeń 2019 - 14:09

Tylko zegarem GPU się różni? Chyba nie, patrząc na mój egzemplarz RX 570, który ma lepszy wynik https://www.3dmark.com/3dm/31745420?

W tej cenie nawet ładnie daje radę. :thumbup:

#20 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1897
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 16 Styczeń 2019 - 14:26

Zobacz postReddzik, o 16 Styczeń 2019 - 14:09, napisał(a):

Tylko zegarem GPU się różni? Chyba nie, patrząc na mój egzemplarz RX 570, który ma lepszy wynik https://www.3dmark.com/3dm/31745420?

W tej cenie nawet ładnie daje radę. :thumbup:


timingi też mogą być różne

  • (31 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych