Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

wertun

Freeze komputera na kilka sekund z dziwnym dźwiękiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dzieje się to podczas oglądania / słuchania jakiś multimediów typu youtube, netflix, spotify. Nie ma tu żadnej reguły, zdarza się to raz częściej raz rzadziej. Komputer "zatrzymuje" się na 1-3 sekundy przy jednoczesnym dźwięku podobnym do jakiegoś sprzężenia. Pomoże ktoś co mogę zrobić aby zdiagnozować problem? Podstawowych rzeczy typu sterowniki, format już próbowałem. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro po formacie jest to samo więc zapuść program do sprawdzania pamięci z czegoś bootowalnego i sprawdź dysk. Można użyć np. WinPE11 który ma dużo programów do diagnostyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnij sobie to iso win PE. Ściągnij sobie taki program jak ventoy. Za jego pomocą zrób sobie pena i wrzuć na niego to iso win PE. Jak już będziesz miał to podczas uruchamiania kompa albo wejdź w bios i przestaw boot na tego pena albo jeśli wiesz jaki przycisk odpowiada za wybór nośnika podczas uruchamiania to go wciśnij. Oczywiście tu chodzi aby uruchomić z niego mem test do sprawdzenia pamięci. Dysk można sprawdzić nawet z poziomu systemu jakimś programem typu: CrystalDiskInfo lub HD Tune. Oba te programy powinny być też dostępne w tym iso. Możesz je uruchomić z pena i dostępne będą jak wystartujesz z niego boot windowsa który tam jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jaką masz konfigurację sprzętową. Czy to się zaczęło dziać nagle, czy to nowy komputer i od początku tak się dzieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie freezy z dzwiękiem najczęściej od sterownika któregoś urządzenia występują lub niestabilnego/walniętego ramu, bsoda przy tym nie masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie ma bsoda przy tym. Zrobię to co @amp41 poradził i dam znać 🙏

7 godzin temu, LeBomB napisał:

Napisz jaką masz konfigurację sprzętową. Czy to się zaczęło dziać nagle, czy to nowy komputer i od początku tak się dzieje?

Dzieje się to od dość długiego czasu, ale nie od początku zakupu komputera. Gdzieś powiedziałbym po roku od zakupu może. Komputer kupiony w 2020, od 2021 zaczęło się to dziać. W zasadzie powinienem szybciej się tym zająć ale wstyd się przyznać że jakoś przyzwyczaiłem się do tego. 
image.png.c69d8e018a2d7665cbe842b1b9b3037e.png

image.png.d4cae65af84e0fabf07917e66227c193.png

Które rzeczy mam zaznaczyć z assessment and deployment kit @amp41?

Edytowane przez wertun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki masz do tego zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te pamięci masz wsadzone w slot 2  i 4 czy "byle jak" ? nie musisz tworzyć żadnego nośnika, możesz puścić np TM5 z pod obecneg windowsa https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases odpal exe wybierz load config&exit wybierz np anta777 extreme z dostępnych cfg w folderze i odpal plik exe programu jeszcze raz (prawym jako administrator) czekaj i obserwuj czy się nie zawiesi lub nie będzie błędów w pozycji errors (cały test skończy się po 3 długich cyklach) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest aż tak spora różnica w testach pomiędzy tym skryptem z githuba a np. memtest64? Odpaliłem ten drugi, poniżej wyniki. Nie ukrywam jestem laikiem i trochę się boję odpalać jakiś skryptów gdzie dodatkowo widzę język rosyjski :) Niby nie znalazł błędów

Screenshot_4.jpg

Screenshot_1.jpg

Edytowane przez wertun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile mniej więcej czasu ten test trwał bo jak "3" to można sobie wsadzić :P puść tamten ustawiając go tak jak pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wertun Na platformie amd był identyczny objaw jak ktoś wgrał na siłę sterowniki sata od amd na win10, sam to przerabiałem u siebie i dopiero na standardowym windowsowym nie było tego problemu, niektórym nawet automatycznie się takie potrafiły zainstalować :E stawiam że u ciebie też jakiś sterownik systemowy danego urządzenia robi wysokie opóźnienie i jest taka ścina, pobierz https://www.resplendence.com/latencymon uruchom go zielonym trójkątem w górnym lewym rogu (niech działa w tle) po wystąpieniu tego freeza pokaż screena z tego programu.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to był zbieg okoliczności, ale akurat jak zacząłem odpalać ten program to bardzo długo zajęło mi złapanie pierwszego freeza :) Gdzie ogólnie one się dość często zdarzają. No ale nic przesyłam screena jak to wygląda

Screenshot_2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda tragicznie :E dpc latency masz tak potężne że nie dziwne że dzieje się to co się dzieje :/ pytanie tylko sterownik którego urządzenia powoduje takie opóźnienie, zostaw jeszcze raz odpalony i po freezie pokaż zakładkę drivers.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwórz cmd jako administrato i wklej: bcdedit /deletevalue useplatformclock   potwierdzając enterem, ustaw plan zasilania w windowsie na wysoką wydajność po tych czynnościach uruchom ponownie system,  w twoim przypadku sprawa jest utrudniona bo z tego co widzę to masz mega wysokie opóźnienie od kilku sterowników urządzeń ale też taki stan rzeczy może powodować tylko jeden przez który reszta łapie "laga" 

Tutaj taki randomowy screen jak powinno to wygladać normalnie gdy wszystko jest ok

latencymon.jpg

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C:\Windows\System32>bcdedit /deletevalue useplatformclock
An error occurred while attempting to delete the specified data element.
Nie można odnaleźć elementu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli hpet jest już wyłączony jeżeli wyskakuje taki komunikat więc ok ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi