Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma co dorabiać teorii spiskowych. Po prostu szukają oszczędności i pierwsze co poleciało to forum. Zwykle wyrachowanie. Akurat zamkną temat w starym roku, do końca listopada zamknięcie, grudzień na zarchiwizowanie i papierologię, no i i cyk premia świąteczna za efekty i pora na CSa :D

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię, żeby chodziło o oszczędności z takim kapitałem 😵

Cytat

Axel Springer SE – jeden z największych koncernów wydawniczych w Europie, wydaje ponad 150 gazet i magazynów w ponad 30 krajach, między innymi w Europie Środkowej oraz Wschodniej: Chorwacji, Polsce, Czechach, Rosji oraz Europie Zachodniej: Francji, Hiszpanii i Szwajcarii. Koncern działa również na rynku ogłoszeń; zatrudnia ponad 10 tys. osób, roczne obroty szacuje się na około 2,4 miliarda euro[1].

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powodow finansowych raczej nas nie zamkneli. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Element Wojny napisał:

Nie ma szans, sa tam traktowani jak gwiazdy estrady. Koles przez 8 miesiecy rozpieprzal Laba na czesci od rana do wieczora, a teraz celebryta. 

Dlatego sadze ze ITH jednak nie dla mnie, szukam innych opcji. 

Chyba niczego lepszego niż ITH/PPC nie będzie, celebryta jest udomowiony już :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsze pewnie nie bedzie, ale przynajmniej bez niego. Ostatecznie zostaje disco. Nie jest to rozwiazanie rewelacyjne, ale lepsze niz zadne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, @lek napisał:

Wątpię, żeby chodziło o oszczędności z takim kapitałem 😵

Kryterium decyzyjności w takich firmach jest ciągłe zwiększanie przychodu i wyciąganie realnych korzyści. Tu nie chodzi o to, czy "ich stać" tylko "ile przynosi zysku". Dla nich lab, to pewnie taki pryszcz na dupie, że woleli to udusić niż zejść z ceny. Może jeszcze z kimś się dogadają, bo szum na pewno wywołali.

Ogólnie tak działają corpo. Zobaczcie co się dzieje na rynku programistycznym, że tak ot polecę, zwolnienia lecą na potęgę. Co się dało to automatyzują i nie ma tam miejsca na żadne rozczulanie się. Dlatego na pewno nie przejdę na żadne forum pod dużym brandem typu wp/axel itp, bo z miesiąca na miesiąc zdecydują się zamknąć i koniec historii.

Edytowane przez hajapackage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie tam nie obchodzi kto jest moderem, adminem czy innym szeryfem. Odwiedzam działy, które mnie interesują (gry), udzielę się, gdy będę miał powód, a kto, co i z kim olewam. Jeśli ktoś się czuje szychą mając zielony mundurek... Cóż - jego sprawa. Dla mnie nowy user tyle samo znaczy co ten, który nosi odznakę i 30 tysięcy plusików 🙂

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Element Wojny napisał:

Lepsze pewnie nie bedzie, ale przynajmniej bez niego. Ostatecznie zostaje disco. Nie jest to rozwiazanie rewelacyjne, ale lepsze niz zadne. 

Nie wiem czy jesteś świadomy ale celebryta jest aktywny na każdym większym forum, włącznie z pepper i pclabem (pod innym nickiem) ;-)

Pogodzicie się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sadze. Niech po prostu wprowadza opcje jak na PPE, ze osoba zablokowana nie widzi Twoich postow a ja jej, i bedzie git. Nie chce sie bawic w ignory, a potem dostawac PM ze sobie ze mnie szydere robia, bo wiedza ze ja tego nie widze.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Sawyer1916 napisał:

Dla mnie nowy user tyle samo znaczy co ten, który nosi odznakę i 30 tysięcy plusików 🙂

Sytuacja może się zmienić gdy chcesz coś kupić i nowy użytkownik niekoniecznie może być godzien zaufania i przelania pieniędzy blikiem. Też mam podejście ,że raczej odzywam się tam gdzie coś można zdziałać, a nie wyłapać bana za klepanie farmazonów. Ja właśnie na ITH dobijamy pierwszy deal z 15 letnim użytkownikiem tego forum. Także każdy znajdzie jakiś kącik dla siebie i nie warto z góry zakładać ,że coś pójdzie nie tak... chyba ,że będziesz się o to prosił to nie ma co się dziwić. Był tutaj taki osobnik... chyba ODIN czy jakoś tak, wyłapał bana i zakładał tysiące kont. :E 

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, koles ktory domyslnie powinien dostac bana przy zakladaniu konta, na kazdym portalu. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbyś go skazać na dożywocie bo się wygłupił w internecie, daj spokój

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Iri napisał:

Był tutaj taki osobnik... chyba ODIN czy jakoś tak, wyłapał bana i zakładał tysiące kont. :E 

Miał prawo. Regulamin nie zabrania tworzenia multikont😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglupic to sie mozesz, jak po pijaku zdarzy Ci sie wejsc na jakies forum, i napisac pare bzdur. 

8 miesiecy, 3 tysiace kont, od rana do wieczora, srednio 12 kont dziennie. Tylko ktos SPECJALNY INACZEJ moglby cos takiego zrobic. 

Edytowane przez Element Wojny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się przeniosłem na ITH, wydaje się przyjemnym miejscem. Zobaczymy jak będzie. Wszelkie discordy odpadają. Nie są to absolutnie moje klimaty.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, jagular napisał:

Kurde, czy to jakiś przypadek że forum się posypało w dniu ogłoszenia terminu zamknięcia, czy to jakaś ludzka złośliwość? 😈

Znając życie, to nie domknęli jakiegoś nawiasu wstawiając informację. Ewentualnie blokując rejestrację coś źle poustawiali.

Z tego co widzę, to wali się jak ma być wyświetlona lista tematów, czy to w działach, czy przy zawartości danego użytkownika.

21 godzin temu, Grandal napisał:

Właśnie najbardziej szkoda bazy bo "Szpringer" bez zawahania zaora wszystko w sekundę i tyle. My się podziejemy, ale bazy nikt już nie odtworzy. To jest najsmutniejsze w tym wszystkim.

Ale bazy czego?
Starych tematów, których nikt nie czyta? Wiedzy sprzed 10 lat?

Nie ma się co okłamywać, największa wartość jest sentymentalna.
Niedawno odgrzebałem temat sprzed nastu lat, z wizjami jakie miałem na temat rozwoju HDD. Mogło być ciekawie ale ludzi co wtedy pisali nie ma, więc teraz odzew był zerowy.

Tematy molochy typu "motoryzacyjne blabla", "off polityczny", to bieżące rozmowy i nikt nie grzebie co było pisane 100xx stron temu.

Poradniki, które są na bieżąco z czasem, przecież nie problem zrobić ctrl+c, ctrl+v i zapewnić utrzymanie.
Stare są stare i zaglądają tam chyba tylko ludzie z przypadku, lub jacyś pasjonaci szukający konkretnego rozwiązania w archaicznym sprzęcie/oprogramowaniu.

Druga wartość, to społeczność, która jest, która jest aktywna.
Osoby, które mają wiedzę i chęć pomagania w sprzęcie czy oprogramowaniu, ale też te rozmowy o wszystkim i o niczym.
Osobowości, które się przez te dwie dekady przewinęły.

Najbardziej szkoda właśnie tej historii Laba, miejsca w którym w zasadzie uczyło się internetu, do którego można było codziennie przyjść i znaleźć porady lub po prostu po pitolić bez sensu.
To że się kończy boli, ale chyba bardziej w jaki sposób. Kto był od początku, to wie jaka była atmosfera, wręcz rodzinna. Teraz po prostu wyciągną wtyczkę bez słowa, bo za ciężko administracji czy właścicielowi wydukać kilka słów nawet zmyślonego wyjaśnienia typu "nie spina się', "jest poza planem biznesowym" i jakiegoś podziękowania za tworzenie społeczności, za pracę moderatorów itp.

21 godzin temu, pila napisał:

To co, zakładamy nowe forum? ;)

Dajesz, byle z takim charakterem jak labowe na początku.

21 godzin temu, jagular napisał:

To co panowie ze Starej Gwardii z doświadczeniem na pi ci labie: poczuliśmy wpływ czasu i poczuliśmy się nagle starzy, co? :E

Nie, to mi dzisiaj u optyka uświadomili, jak proponowali 2 pary okularów lub szkła o różnej korekcie do dali i bliży :E

Ale swoją drogą właśnie sobie uświadomiłem, że Lab, to hisotria połowy mojego życia 👴

6 godzin temu, wiegul napisał:

Dawno mnie tu nie było, a szkoda, bo teraz będzie żal po zamknięciu.

Jak jeszcze @Agnes wpadnie, to chyba będę musiał po chusteczki sięgnąć

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, FranzMakamele napisał:

Miał prawo. Regulamin nie zabrania tworzenia multikont😁

Mieć może i miał ale bardziej chodzi o chorobliwą zaciekłość.

29 minut temu, Element Wojny napisał:

Wyglupic to sie mozesz, jak po pijaku zdarzy Ci sie wejsc na jakies forum, i napisac pare bzdur. 

8 miesiecy, 3 tysiace kont, od rana do wieczora, srednio 12 kont dziennie. Tylko ktos SPECJALNY INACZEJ moglby cos takiego zrobic. 

Dokładnie, to już podchodziło pod nazwanie go socjopatą. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Wu70 napisał:

Nie wiem czy jesteś świadomy ale celebryta jest aktywny na każdym większym forum, włącznie z pepper i pclabem (pod innym nickiem) ;-)

Pogodzicie się

który to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisał że schudł 40 kg, a może mu 6 klepka zaskoczyla? na razie nie zauważyłem żeby ktoś za coś miałby go na ith banować 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

. Tak więc jak z powodu jednej nazwy przystanku i to prawdziwej rozpętała się burza to jak mieli reagować ludzie z zarządu AXELA? :) ale niewygodna prawda boli więc usunięto mój post w praktycznie już nieczytanym temacie...

Faktycznie chyba będzie lepiej jak sobie (zresztą w zgodzie z własną wolą) odpoczniesz od tego śmierdzącego bagna i dasz innym pluskać się w nim do oporu.  

Twoje wszędobylskie "confused" zapamiętam do końca dni :E

Mimo wszystko, wszystkiego dobrego i powodzenia! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Voodoo 2 napisał:

Pisał że schudł 40 kg, a może mu 6 klepka zaskoczyla? na razie nie zauważyłem żeby ktoś za coś miałby go na ith banować 

Poki co wszyscy jestesmy tam goscmi, doslownie, i to od wczoraj, wiec nikt sie nie wychyla (jeszcze). Ale to z czasem wroci do "normy".

Poza tym widzialem juz wpis jakiegos stalego uzytkownika tego forum, ktory ma obawy odnosnie pewnych tematow i pewnych "emigrantow" z Laba. 

Edytowane przez Element Wojny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Element Wojny napisał:

To jest wlasnie ta jedna rzecz, ktora nie podoba mi sie przy "transferze" do ITH - ze te wszystkie tepe typy, ktore tutaj dawno dostaly bana albo po prostu same sie stad zwinely, tam juz zaczynaja sie rozpychac po katach. 

Na ITH masz obecnie ~2-3x więcej aktywnych modów niż było to na pclabie w ostatnich latach :E Z tego co widzę obecnie to są ogarnięci ludzie i 90% z nich znam. A ten mały zgrzyt co był jest ogarnięty.

Dodatkowo i co najważniejsze na forum ITH masz administratorów. Aktywnych administratorów, którzy są wyżej od moda i aktywnie działają.

Na PClabie w ostatnich latach było zero aktywnego administratora. Jak administrator wpadł w końcu na pclaba to jedynie zamknąć forum na czas np. wyborów i tyle było go widać :E

Więc ogólnie jest duża szansa, że to forum na ITH będzie sensownie działać. Obecnie się dopiero dociera po takim napływie użytkowników, więc spokojnie. Trzeba dać trochę czasu na dotarcie, ale masa ludzi tam czuwa i obserwuję co się dzieje.

Edytowane przez lukadd
  • Like 6
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi