Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, kanon7 napisał:

73.2% a nie 49.1% jak obecnie (PS4->PS5)

Gdyby PS5 się fatalnie sprzedawało to może byłby to jakiś sygnał dla Sony, że coś robią źle, a tak nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jaycob napisał:

Kupna slim w ogóle nie rozumiem. Gdzie tu sens?  Dla kilku cm mniej plastiku? :E TO już nie te czasy ze zgrabną slimką PS3.  Slim PS5 dużo się nie różni gabarytami od bazowej.

Jak już przechodzić to IMHO od razu do Pro.

Cena Czyni Cuda :E. Jeśli slimka byłaby dostępna za 1500, a pro wywalą po 3000 zł, to wybór byłby dla mnie raczej prosty :E.

I tak miałem grać jeszcze w zaległości na ps4, ale lesbos 2 mnie tak wymordowało, że odechciało mi się grać na pleju, którego ostatecznie pożyczyłem siostrze, a w międzyczasie jak zaczęły pojawiać się slimy za 2k, to pomyślałem że tyle to już poczekam i zagram w co mam na ps5. Teraz i tak bym nie grał, więc aby do jesieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slim bez napadu kosztuje dzis 1800zl , raczej nie liczylbym na spadki na 1500zl.A juz napewno nie modelu z napedem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na dzien dzisiejszy 2200-2400 za konsole to zadna atrakcja, niby jest to dobrze wycenione ale jak na 2024 to ta wydajnosc juz nie zachwyca. Konsola ma mase ograniczen a samo utrzymanie swoje kosztuje. 1500 to bylby sztos a tak to troche meh.

Edytowane przez Rtx4060tiUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jakie utrzymanie?

~2000zł za pudełko do grania w całkiem przyzwoitej jakości to dużo? Każdy piec w tej cenie wymięka.

I powiedzmy sobie szczerze ktoś, kto kupuje konsole raczej nie będzie robił na niej arkuszów z exela lol.  Każdy zna te ograniczenia i zawsze ma pod ręką jakiegoś lapka czy inny sprzęt do innych zadań niż granie.

Edytowane przez Jaycob
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, slafec napisał:

Gdyby PS5 się fatalnie sprzedawało to może byłby to jakiś sygnał dla Sony, że coś robią źle, a tak nie jest.

Nikt nie powiedział że sprzedaje się fatalnie, ale Sony od początku tej generacji nie jest zadowolone z tępa sprzedaży PS5, od zakładanych wyników. 
Ale samo Sony sobie to zasponsorowało swoimi decyzjami. 

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
32 minuty temu, Jaycob napisał:

Jakie utrzymanie?

~2000zł za pudełko do grania w całkiem przyzwoitej jakości to dużo? Każdy piec w tej cenie wymięka.

I powiedzmy sobie szczerze ktoś, kto kupuje konsole raczej nie będzie robił na niej arkuszów z exela lol.  Każdy zna te ograniczenia i zawsze ma pod ręką jakiegoś lapka czy inny sprzęt do innych zadań niż granie.

Czy ja wiem? Za jakies 3000 skleisz cos podobnego i nie masz abonamentu do grania online, taniej gierki, wieksza elastycznosc samej platformy oraz gry sony&xboxa. 2400 za konsole w 2024? MEH, nie chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale konsola kosztuje 2000zł. :E A Ty mi tutaj wyskakujesz z 3k. 

PS Plus nie jest obowiązkowy jak ktoś nie gra online (chociaż ja tam gram w Diablo 4 bez abo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, kanon7 napisał:

Nikt nie powiedział że sprzedaje się fatalnie, ale Sony od początku tej generacji nie jest zadowolone z tępa sprzedaży PS5, od zakładanych wyników. 
Ale samo Sony sobie to zasponsorowało swoimi decyzjami. 

Prawie 60 mln w niecałe 4 lata to zły wynik i powód do niezadowolenia? Czy masz na myśli to, że na rok 2023 ustalili sobie sprzedaż 21 mln konsol, a sprzedali tylko 20,8 mln? :E Jeśli możesz proszę podaj mi źródła, gdzie wypowiadają się, że są niezadowoleni z wyników.

Na początku faktycznie pewnie było im przykro jak nie mogli dostarczyć konsol w oczekiwanej ilości, a scalperzy dorabiali się majątków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam osoby ktora by kupila konsole, a nie miala jakiegokolwiek komputera :E Jak ktos celuje w konsole to sie nie zastanawia nad PC.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. No nie zgodze sie, ja kieruje sie cena/oplacalnosc platformy i moim zdaniem droga konsola a 2400 to dosc drogo jak na dzien dzisiejszy za ta wydajnosc. W 2020 to byl super deal za 2250 a dzisiaj to juz smiech na sali troche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Rtx4060tiUser napisał:

@Jaycob Gdzie? W media expert 2400 z napedem.

Nie staraj sie na sile forsowac jakiegos biedo PC, ktos kto kupuje konsole ma w tylku PCa i mam wywalone czy musi placic jakis abo grajac online bo zwyczajnie placi i gra. Te 60mln ludzi napewno sie zastanawialo czy nie lepiej kupic PC za 3k :tse:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, slafec napisał:

Prawie 60 mln w niecałe 4 lata to zły wynik i powód do niezadowolenia? Czy masz na myśli to, że na rok 2023 ustalili sobie sprzedaż 21 mln konsol, a sprzedali tylko 20,8 mln? :E Jeśli możesz proszę podaj mi źródła, gdzie wypowiadają się, że są niezadowoleni z wyników.

Na początku faktycznie pewnie było im przykro jak nie mogli dostarczyć konsol w oczekiwanej ilości, a scalperzy dorabiali się majątków.

Cytat:

Sony w pierwszym kwartale 2024 r. liczba tworzonych w fabrykach konsol PlayStation 5 zmaleje z 1 mln do 500 tysięcy egzemplarzy miesięcznie. To zauważalna różnica.”

źródło: ithardware.pl

Przyznasz że obcięcie produkcji o 50% to nie błąd statystyczny? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Rtx4060tiUser napisał:

@Phoenix. No nie zgodze sie, ja kieruje sie cena/oplacalnosc platformy i moim zdaniem droga konsola a 2400 to dosc drogo jak na dzien dzisiejszy za ta wydajnosc. W 2020 to byl super deal za 2250 a dzisiaj to juz smiech na sali troche.

No moze drogo dla ciebie ale nie dla kogos kto idzie i ta konsole kupuje. Takze nie wciskaj na sile swoich przekonan komus innemu bo nikogo to nie interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 minutę temu, Phoenix. napisał:

Nie staraj sie na sile forsowac jakiegos biedo PC, ktos kto kupuje konsole ma w tylku PCa i mam wywalone czy musi placic jakis abo grajac online bo zwyczajnie placi i gra. Te 60mln ludzi napewno sie zastanawialo czy nie lepiej kupic PC za 3k :tse:

A czym jest konsola? Biedo PCtem :D To juz nie te czasy architektury ps2. Nikomu nic nie wciskam, wyrazam swoje zdanie, moge?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Konsola jest konsola i nie zawracaj kijem wisly, nie masz nic madrego do powiedzenia to juz nie wymyslaj...

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. Czyli chcesz powiedziec ze zen2 i rnda2 nie wywodzi sie z PC? Jezeli tak to przepraszam.... Mysl co chcesz, ja tylko wyrazilem swoja opinie. To nie jest zaden atak na Ciebie ani na posiadaczy konsol... Moim zdaniem cena powinna byc nizsza i to wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konsola (PS5/XSX) jest najtańsza w graniu w nowe tytuły w dobrej jakości (nie najlepszej, 4K, RT itd.) jeżeli kupuje się pudełka, w miarę szybko przechodzi i sprzedaje się. 
PS. Ewentualnie jeszcze opcja jak ktoś ogrywa XGP za 4zl itd. Januszowanie :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, Rtx4060tiUser napisał:

@Phoenix. Czyli chcesz powiedziec ze zen2 i rnda2 nie wywodzi sie z PC? Jezeli tak to przepraszam.... Mysl co chcesz, ja tylko wyrazilem swoja opinie. To nie jest zaden atak na Ciebie ani na posiadaczy konsol... Moim zdaniem cena powinna byc nizsza i to wszystko.

Nie ma to znaczenia jakie ma podzespoly, czy sa zblizone do PC czy nie bo to czym jest dane urzadzenie nie definije to jakie ma srodku podzespoly, twoim tokiem rozumowania bedziemy wszystko nazywac "biedo pc" co ma podsezpoly zblizone z PC. Przenosne handheldy to tez nazwiesz biedo PC :tse:Gdybys nie wiedzial konsola ma niestandarodowe APU zaprojektowane dla konsoli, a jedynie co laczy z PC to wspolna architektura, no ale Ty takich rzeczy nawet nie odrozniasz, dzis produkujac jakas nowa architekture kroi sie ja na caly  ekosystem od PC po konsole i laptopy, to zawsze bedzie mialo wspolne podobienstwa w postaci tej samej architektury. Nie ty nie wyrazasz swojej opini, Ty piszesz glupoty...

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC do grania w dynamiczne 4k 30fps nie jest wcale drogi tylko na tym rynku ma się o wiele większe wymagania i tam gdzie dla konsoli jest sufit to na PC zaczyna się podłoga 8:E

11 minut temu, Rtx4060tiUser napisał:

konsola a 2400 to dosc drogo jak na dzien dzisiejszy za ta wydajnosc. W 2020 to byl super deal za 2250 a dzisiaj to juz smiech na sali troche.

W 2020 te 2400zł to było dużo więcej niż dzisiaj 2400zł. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc po Swoim otoczeniu, to większość przejdzie na Ps5 jak zejdzie z ceny do kilkuset złotych. Tak jak wcześniej kupowali PS2, 3, 4 czy xboxa. Często z drugiej ręki. Najlepiej z kartonem gier dorzuconych przez sprzedającego. A jak już ktoś poszalał i kupował w sklepie to też jak już chodziły za "grosze" bo kolejna generacja była na rynku. A jak komuś powiedziałeś, że kupiłeś konsolę zaraz po wyjściu, po normalnej cenie - po***, no po***. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Phoenix. Ale ta konsola ma wydajnosc biedo PC i faktycznie jest rowna low endowi zen2/rdna2, jedyna roznica jest to ze zamiast osobnych podzespolow upchane jest to w APU przez co jest jeszcze bardziej okrojone niz standardowe jednostki..... Nie bede porownywal 4090 do PS5 bo to nawet obok tego nie stalo. Przenosny sprzet to jednak troche inna para kaloszy niz PC zamkniety w innej obudowie i z odrebnym systemem operacyjnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazywaj sobie konsole jak chcesz, dla mnie to mozesz na nia pomidor mowic ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kris194Taki jest cykl życia konsoli. Sprzedaż zwolni, ale i tak pod koniec generacji dobiją do 100 mln+. Nie widzę tu nic nadzwyczajnego.

Info z Bloomberg, “Looking ahead, PS5 will enter the latter stage of its life cycle,” said Naomi Matsuoka, senior vice president. “As such, we will put more emphasis on the balance between profitability and sales. For this reason, we expect the annual sales pace of PS5 hardware to start falling from the next fiscal year.” 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi