Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

azgan

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

3-4 lata temu miałem zakrzywione  3440:1440 i pokochałem UW, ale potem miłość powędrowała na matrycę OLED ...

Dziś mam UW + OLED, więc nie potrzebuje już niczego więcej :E. Jest jamnik to fakt, ale immersja z grania jest lepsza i wymagania zawsze kilka % mniejsze w stosunku do pełnego 4k.

Edytowane przez zozolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj trochę o Aspact Ratio ciekawego gadania i porównań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, zozolek napisał:

3-4 lata temu miałem zakrzywione  3440:1440 i pokochałem UW, ale potem miłość powędrowała na matrycę OLED ...

Dziś mam UW + OLED, więc nie potrzebuje już niczego więcej :E. Jest jamnik to fakt, ale immersja z grania jest lepsza i wymagania zawsze kilka % mniejsze w stosunku do pełnego 4k.

Miałeś 1440p 27" rozszerzone o 30%

Teraz masz 1440p 2x27", bo ten super ultra wideo to podwojony Wideo bez ramki po środku. 

Więc taki wypierd karłowaty, co dla mnie z immersją ma jak pięść z okiem. 

27-inch-16x9-vs-49-inch-32x9.png

Mniej detali na ekranie bo 1440p a nie 4k. Mniejszy ekran.wl w zasadzie nawet jak odsunie się od nosa na ponad pół metra tak niski monitor, to z immersji robi się ruski czołg. 

Prędzej przekonałbyś mnie jakiś zwykły wide 1600p czy coś w ten deseń. Albo jak kiedyś zrobią Super Ultra Wideo z 42 albo 48". Zapiejesz z zachwytu jeszcze bardziej niż dzisiaj, bo w gdzieś tam głęboko sam wiesz i wspomniałeś o tym, że to co kupiłeś to niedorostek bez pionowej rozdzielczosci ;)

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem o najważniejszym, przed 27", 34" nie da się wygodnie usiąść z klawiaturą i myszka tak żeby wszystko się fajnie mieściło i żeby ekran nie stał za daleko przycięty wizualnie. Tak żeby fajnie wypełniał pole widzenia w pionie. A Ty w SimRacingu mieścisz się przed takim z kierownicą? Ile cm masz odległości oczy - ekran? 80? 100?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem, że brakuje w pionie i to fakt. Dlatego zastanawiam się nad zostawieniem C2 jako monitora na codzień, a tylko do RIGA używanie G9. Odległość od oczu to 75cm. Jeszcze go sobie potestuję w innych tytułach i podejmę decyzję 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

34" na standardowym biurku to trochę za blisko. 80 cm zaczyna być ok.

Jak miałem monitor ustawiony 50-60 cm to musiałem się odsuwać. Lepiej już było z daleka na TV 50" niż z tych 50-60cm na monitorze.

To, że jest monitor "zwężony" w pionie zupełnie nie przeszkadza, chyba kwestia przyzwyczajenia. Ważniejsze jest ustawienie go na wysokości oczu, żeby nie patrzeć po skosie z góry lub z dołu.

Edytowane przez Norrberrto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mam 12 dni testowania w razie W .:)

Ogólnie w C2 wyłączyłem całkowicie BLB, tutaj jest problem. Spróbuje dziś pograć w 21:9 na C2 i porównam, black bary mnie nie obchodzą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

49" to super setup, mega popularne "2 monitory" tylko bez ramki na środku, tylko trzeba wiedzieć po co się to kupuje

W dniu 15.05.2024 o 08:57, zozolek napisał:

Mam również META QUEST 3 - immersja na kolejnym poziomie, niestety oprawa graficzna kłuje w oczy i poczekamy jeszcze dobre kilka lat zanim bedzie to naprawdę dopracowane, gdzie obraz monitora  = VR

Zapowiedziane niedawno pimaxy mogą być ciekawe, 3840x3840 na oko :D 50-57PPD w VR a druga wersja budżetowa to i tak 2880x2880 więc będzie ładny przeskok z Q3

Edytowane przez Wu70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
31 minut temu, Wu70 napisał:

49" to super setup, mega popularne "2 monitory" tylko bez ramki na środku, tylko trzeba wiedzieć po co się to kupuje

Zapowiedziane niedawno pimaxy mogą być ciekawe, 3840x3840 na oko :D 50-57PPD w VR a druga wersja budżetowa to i tak 2880x2880 więc będzie ładny przeskok z Q3

Jak wszędzie są plusy i minusy. W zależności od potrzeb dobiera się sprzęt.

Tylko takich pimaxów nie ubsłuży nawet RTX 5090 - w Q3 ustawiłem rozdziałkę na 3500x3000 i  już dropiło pod 60fps ... w 4000x3300 już obraz był bardzo ostry. ( 40 fps :) )

Edytowane przez zozolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, zozolek napisał:

Napisałem, że brakuje w pionie i to fakt. Dlatego zastanawiam się nad zostawieniem C2 jako monitora na codzień, a tylko do RIGA używanie G9. Odległość od oczu to 75cm. Jeszcze go sobie potestuję w innych tytułach i podejmę decyzję 😁

75cm to w sam raz na 2x42" 

W Super Ultra Wide to będzie 76". I z takiego to uwierzyłbym, że byłbyś w 10000% zadowolony. GPU by to bolało co prawda, ale odrobina DLSa i FG ogarnęłaby jakoś ścigałki

StatsUse inches 42 inch 16x9   76 inch 32x9
Width 92.98 cm   185.83 cm
Height 52.30 cm   52.26 cm
Area 4862.94 cm²   9712.36 cm²
As a 4:3 Display 87.17 cm   87.11 cm
As a 16:9 Display 106.68 cm   106.61 cm
As a 2.35:1 Display 101.05 cm   133.48 cm

42-inch-16x9-vs-76-inch-32x9.png

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Wu70 napisał:

Zapowiedziane niedawno pimaxy mogą być ciekawe, 3840x3840 na oko

to już jak okolice 8K - 2x4k na oko wychodzi. Nie wiem czy jeszcze coś wyjada dodatkowo sam fakt osobnego renderowania dla lewego i prawego oka obrazu. Ale chyba to było kiedyś poprawiane więc pewnie nie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
39 minut temu, Minciu napisał:

75cm to w sam raz na 2x42" 

W Super Ultra Wide to będzie 76". I z takiego to uwierzyłbym, że byłbyś w 10000% zadowolony. GPU by to bolało co prawda, ale odrobina DLSa i FG ogarnęłaby jakoś ścigałki

StatsUse inches 42 inch 16x9   76 inch 32x9
Width 92.98 cm   185.83 cm
Height 52.30 cm   52.26 cm
Area 4862.94 cm²   9712.36 cm²
As a 4:3 Display 87.17 cm   87.11 cm
As a 16:9 Display 106.68 cm   106.61 cm
As a 2.35:1 Display 101.05 cm   133.48 cm

42-inch-16x9-vs-76-inch-32x9.png

Pojawiają się pierwsze monitory 5120x2160 - w OLEDZIE będą w przyszłym roku. Lekko ponad 4k obsłużą RTX 5090 napewno.

Czy warto poczekać, nie wiem, ale dziś sprawdzę jak wygląda C2 w 3840x1600 w simach, bo do normalnych gier 4k @ C2 jest wystarczające.

Edytowane przez zozolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na Twoim miejscu nie wymieniał na niższy monitor. 

Rozumiem, że usilnie chcesz wydusić mniej pixeli w pionie, żeby lusterka było więcej po bokach i sam FOV nie wystarcza? Jeśli są już zapowiedziane UltraWide z wiekszą wysokością zbliżoną do 42" albo chociaż cokolwiek ponad 32" to warto poczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Minciu napisał:

Ja bym na Twoim miejscu nie wymieniał na niższy monitor. 

Rozumiem, że usilnie chcesz wydusić mniej pixeli w pionie, żeby lusterka było więcej po bokach i sam FOV nie wystarcza? Jeśli są już zapowiedziane UltraWide z wiekszą wysokością zbliżoną do 42" albo chociaż cokolwiek ponad 32" to warto poczekać.

Dlatego potestuję jeszcze G9 i pogrzebię z C2 - zobaczę ile z niego wycisnę pod simracing.

Pionu brakuje, jest to odczuwalne, im  bardziej się przybliże tym bardziej trzeba ruszyć głową na boki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że do simracingu kompletnie nie potrzebuje wyższego a do pracy 2x27" to chyba top setup. Takie 42" chyba będzie lepsze do "zwykłych" gierek.

4 godziny temu, zozolek napisał:

Tylko takich pimaxów nie ubsłuży nawet RTX 5090 - w Q3 ustawiłem rozdziałkę na 3500x3000 i  już dropiło pod 60fps ... w 4000x3300 już obraz był bardzo ostry. ( 40 fps :) )

Spokojnie, będzie lepiej niż w Q3 bo tam jest display port a w Q3 lecisz z kompresją i dekompresją ;) 3840x3840 będzie bardzo drogi ale model z 2880x2880 to już bardzo solidny upgrade i jedyne 699$.

Nie wiem czy ten pimax 2880x2880 nie będzie najlepszy do simów zamiast tego monitora ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Wu70 napisał:

Tyle że do simracingu kompletnie nie potrzebuje wyższego a do pracy 2x27" to chyba top setup. Takie 42" chyba będzie lepsze do "zwykłych" gierek.

Spokojnie, będzie lepiej niż w Q3 bo tam jest display port a w Q3 lecisz z kompresją i dekompresją ;) 3840x3840 będzie bardzo drogi ale model z 2880x2880 to już bardzo solidny upgrade i jedyne 699$.

Nie wiem czy ten pimax 2880x2880 nie będzie najlepszy do simów zamiast tego monitora ;)

Dlatego najchętniej zostawiłbym C2 na biurko a pod sima włożył G9 w riga ;) imo miejsca na 2 krowy brak ... :D

Rok 2024 dla VR zapowiada się rewolucyjnie, sporo googli  w drodze - ale żeby wywalić 7k+ wcześniej będę musiał to przetestować na żywo. Obraz musi byc żyleta.

Te pimaxy crystal light zaraz będą rozsyłać, popatrze recenzję - ale w stosunku do mety dostajemy dość więcej za niewiele więcej, warta uwagi opcja.

Edytowane przez zozolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, zozolek napisał:

Pojawiają się pierwsze monitory 5120x2160

Pojawiły się już jakiś czas temu, raptem dwa czy trzy modele. Ja mam 40" 5120x2160 od 2022. Czy po dwóch latach użytkowania wybrałbym ponownie? Nie, bo jest teraz 57" 7680x2160. ;) Najchętniej bym widział u siebie dwa takie UW nad sobą do pracy, a grał na jednym. Po przeprowadzce zrobię sobie taki setup.

Edytowane przez Karister

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się uśmiałem z tej kalibracji jak nigdy. 😂

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo i dla porównania

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG OLED po 6000 godzin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie, przed 8K wypuszczą jeszcze zauważalnie lepszy panel 4K Oled od C2? Bo C3 i C4, to pudrowanie tej samej matrycy. 😒

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież wypuścili lepsze MLA od G2(?) więc do C w końcu trafi. Jak przejdą na RGB to pewnie też będzie w czymś lepszy a może ten RGB to będzie też tandem tak jak teraz w laptopach produkują.

LG-DISPLAY-TANDEM-OLED-HERO-1200x624.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś oczywistego z inżynierskiego punktu widzenia, ale co tam ważniejsze jest wygląd TV, bo przecież każdy ogląda go z boku, jaki jest cienki 🤣

Zawsze mnie to zastanawiało kto wpadł na pomysł ze grubość urządzenia tego typu świadczy o jego technicznym zaawansowaniu :E

Szajs, a nie technologia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi