Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Ale właśnie chyba ten niższy limit jest różnie pomijany. Ten wyższy jest chyba trzymany jeżeli nie zmienisz ręcznie coolera w biosie. 

Przy nierównym obciążeniu jakie jest w grach procek i tak resetowalby co chwilę limiter 35w jeśli nawet ten by działał. 

One tam jakoś stopniowo są wprowadzane przy dłuższej pracy, ale jak tylko spada lekko obciążenie to się resetują czy coś. 

Bez syntetyka na 35w ciągłego chyba zejść się nie da realnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam fabrycznie dostrojonego 13700kf na cacy chyba złota sztuka się trafiła , ja wiem Minciu by z niego zrobił potwora nawet na z690 ? ?

Edytowane przez Czarny_PLone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Czarny_PLone napisał:

a ja mam fabrycznie dostrojonego 13700kf na cacy chyba złota sztuka się trafiła

... tak to powinno działać, a nie jakieś buble, co na stock przekraczają 90 stopni na dobrym chłodzeniu. ;)

Jak wygląda u Ciebie sterowanie mocą? Przykładowo taki wykres mógłbyś w celach badawczych stworzyć:

W tle odpal monitoring AIDA, wybierając własny wykres na którym będzie moc i temperatura CPU (ja dodałem jeszcze napięcie rdzenia, ale z uwagi na wartości to mało co widać jak się ono zmienia), natomiast za obciążenie dałbyś test z Cinebench R23 Multicore (i wynik jaki w czasie monitoringu uzyskał). Takie coś:

Skala dobrana tak, aby max dobijał do granicy wykresu ... czyli moc max dobija do szczytu skali - wpisać zakres można przy wybieraniu parametrów wykresu, a później doskalować suwakiem nawet po pomiarach - tylko nie naciskaj przycisku START w AIDA, bo za obciązenie będzie robił przez 10 minut Cinebench R23 MultiCore:

ddfab89788b5.png

Jeśli chodzi o powyższy wykres mocy, to tam gdzie moc sięustabilizowała, to oczywiście PowerLimit 1 równy 65W w moim przypadku, a u Ciebie to powinno być 125W (ale zobaczymy jak będzie ... może masz inne te limity)

Wynik z Cinebench (zrobiony w czasie powyższego monitorowania):

dce195b11487.png

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Czarny_PLone napisał:

a ja mam fabrycznie dostrojonego 13700kf na cacy chyba złota sztuka się trafiła , ja wiem Minciu by z niego zrobił potwora nawet na z690 ? ?

Nie chciałoby mi się grzebać XD

Ja trafiłem i7 z SP jak na i9 więc też spoko. Igor w dwóch tabelkach i7 nawet chyba nie miał wykresu tak rozwiniętego żeby mojego tam obsadzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Kyle_PL napisał:

... tak to powinno działać, a nie jakieś buble, co na stock przekraczają 90 stopni na dobrym chłodzeniu. ;)

Jak wygląda u Ciebie sterowanie mocą? Przykładowo taki wykres mógłbyś w celach badawczych stworzyć:

W tle odpal monitoring AIDA, wybierając własny wykres na którym będzie moc i temperatura CPU (ja dodałem jeszcze napięcie rdzenia, ale z uwagi na wartości to mało co widać jak się ono zmienia), natomiast za obciążenie dałbyś test z Cinebench R23 Multicore (i wynik jaki w czasie monitoringu uzyskał). Takie coś:

Skala dobrana tak, aby max dobijał do granicy wykresu ... czyli moc max dobija do szczytu skali - wpisać zakres można przy wybieraniu parametrów wykresu, a później doskalować suwakiem nawet po pomiarach - tylko nie naciskaj przycisku START w AIDA, bo za obciązenie będzie robił przez 10 minut Cinebench R23 MultiCore:

ddfab89788b5.png

Jeśli chodzi o powyższy wykres mocy, to tam gdzie moc sięustabilizowała, to oczywiście PowerLimit 1 równy 65W w moim przypadku, a u Ciebie to powinno być 125W (ale zobaczymy jak będzie ... może masz inne te limity)

Wynik z Cinebench (zrobiony w czasie powyższego monitorowania):

dce195b11487.png

Bez-tytu-u.png

taki tam stock po kilkukrotnej pętli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na początku testu moc pobierana była u Ciebie większa, czy przez cały czas była z grubsza stała? Jakie to były poziomy mocy?(W) Bo wiesz, sednem sprawy była kontrola poboru mocy w czasie i kontrola uzyskanego wyniku wydajności w Cinebench przy tej mocy.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kyle_PL napisał:

ciekawi mnie rozmiar w różnicy wydajności

Np.

t.thumb.jpg.1e9819106063d373d6e35ab43d9525c9.jpg

Cena

Edytowane przez sert
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, sert napisał:

Dla porównania, tak tylko,- mój 12100F OC:

ge.thumb.jpg.0ff46c66a00abac2815bd6234c5fdc62.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, MGS_74 napisał:

Nieźle, ale ja mam 104 na 13900K., na P core mam 114 a na E core 90 o ile pamiętam  ;) 
Tylko co z tego jak i tak się gotuje.  :E 

https://www.igorslab.de/en/intel-13th-gen-raptor-lake-binning-auch-klein-kann-fein-teil-2-i7-13700k-kf-und-i5-13600k-kf-2/2/

Czyli masz taki lepszy przeciętny i9. Mój ma SP jak taki średni przeciętny i9. Co w sumie mnie cieszy, bo zazwyczaj nie mam szczęścia w losowaniu. 

E core raczej masz 80, bo dopiero na KS Ecore wbijają 90+ z SP ogólnym na poziomie około 120.

Czym chłodzisz te i9 że Ci się gotuje? U siebie widzę, że mam trochę za mały przewiew na chłodnicy 280mm. O11 Mini boczny panel ma zbyt mocno zdławiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kyle_PL napisał:

Czy na początku testu moc pobierana była u Ciebie większa, czy przez cały czas była z grubsza stała? Jakie to były poziomy mocy?(W) Bo wiesz, sednem sprawy była kontrola poboru mocy w czasie i kontrola uzyskanego wyniku wydajności w Cinebench przy tej mocy.

mogę powtarzać cały czas pętle i będzie to samo mocy nie brakuje i żadnego termicznego dławienia czy przekroczenia tdp. jest zapas musiałbym obciązyć czymś cięższym :)

No na i7_12700k nie było tak kolorowo i  to tylko przy 5ghz i uv 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, MGS_74 napisał:

Niee, e core pokazuje mi w biosie 90, wiem bo sprawdzałem  :) 
Aczkolwiek P-core chyba jednak 111 a nie 114  ;) 

No niestety ALF II 360 mm, jak dowaliłem na początku mocowanie to w ogóle nie chciał ruszyć, poszedł dopiero po poluzowaniu, teraz zastanawiam się czy jest sens znowu dziada rozkładać i zakładać tą śmieszną ramkę, bo niestety z włączonym MCE i UV na poziomie 0.085V wbija mi nadal sporo powyżej 90*

To zakładaj ramkę. Daj ładnie pastę i trzymaj kciuki.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pudło i tak nie działa, to możesz śmiało rozebrać. 

Ten ALF2 to jaki rocznik? Sprawdzałeś czy nie jest z wadliwej serii? Tej zapychającej się farfoclami? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz wadliwego :E.  Też mam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam AF II z listopada 2020,sprawdzałem ma stronie i teoretycznie nie mam tego problemu,jednakże i tak leci na sell bo trzymanie tego na froncie nie ma sensu a i przyszła grafika będzie praktycznie dotykać wentyli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5900x miał mniej ciepła do odpowadzenia, więc może mu paprochy nie przeszkadzały. 

Zgłoś się po kit, przecież gratis go wysyłają. W czym problem ? :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Czarny_PLone napisał:

mogę powtarzać cały czas pętle i będzie to samo mocy nie brakuje i żadnego termicznego dławienia czy przekroczenia tdp.

Czyli twierdzisz, że na domyślnych ustawieniach tego i7 13700KF (bez UV) uzyskałeś ponad 30 700 punktów w Cinebench R23, a pobierana moc nie przekraczała 125W? (TDP tego CPU to 125W) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sync all cores 5.1 / 4.1 i tego się trzymam.

LLC standardowo: 4. 

M2Ja0BJ.jpg

Edytowane przez ketrab666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, ketrab666 napisał:

182W jak na 13700K to wygląda całkiem spoko. To po UV? Temperatury stosunkowo niskie, więc jak sądzę woda?

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Kyle_PL napisał:

182W jak na 13700K to wygląda całkiem spoko. To po UV? Temperatury niskie, więc jak sądzę woda?

Zrobiłem Adaptive.

Mam Celsius S36 + 6x T30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, MGS_74 napisał:

Bez UV oczywiście zaraz dobija do limitu termicznego.

Masz go na wodzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, MGS_74 napisał:

Chociaż szczerze mówiąc aż takiej siły socket do zapięcia nie wymagał, ale może to tylko moje wrażenie.  ;) 

Jednym palcem by zamknął bez większych problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Czyli twierdzisz, że na domyślnych ustawieniach tego i7 13700KF (bez UV) uzyskałeś ponad 30 700 punktów w Cinebench R23, a pobierana moc nie przekraczała 125W? (TDP tego CPU to 125W) ?

Tego nie powiedziałem że nie przekraczała ? 30700 to z programami w tle , jutro zapodam testa i z całymi pomiarami bo zainteresowałeś mnie samego co do maksymalnego TDP podczas obciążenia :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.02.2023 o 08:07, ketrab666 napisał:

LLC standardowo: 4.

Takie same ustawienia P51x, E41x,R-Auto. Asusowe LLC=1, pompa ustawiona na 20%, wentylatory jak na screenie.

Na tym V przechodzi CB23.

dTX9Pcy.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi