Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Pioy

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, sideband napisał:

Za jakiś czas pewnie przestanie go zauważać ;)

No właśnie tak troche jest. W codziennym użytkowaniu go nie widze ;) 
Co nie zmienia faktu, że nie jest to pozytywna sytuacja- i sam ten fakt przekonał mnie do zaprzestania zabawy z tym monitorem jak z dzieckiem. Jak się wypali to pójdzie RMA i tyle. Pasek start wrócił na swoje miejsce ;)

A sam defekt pojawił się po 2 miesiącach użytkowania (z czego 2 tyg. przed zauważaniem monitor nie był używany). W sumie nie robiłem opcji Panel Refresh.. może się skuszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, KrzysztofPL napisał:

Dziekuje Ci , czekalem na taka odpowiedz. Dlaczego 21:9 nie jest dla Ciebie? Co Ci w nim przeszkadzalo? Zagiety ekran i efekt rybiego oka z tym zwiazany ( kolo na stodku staje sie elipsa po bokach, kwadrat staje sie  kopnietym prostokatem ) , czy pasy w filmach you tube przy filmach 4K ? Na czym teraz pracujesz lub co zamierzasz kupic? Ja obecnie mam monitor 4K 32' z plamka 0,18mm i obawiam sie ze tekst bedzie duzo gorszy na oledzie ( dosc ze plamka wieksza  to jeszcze fakt ze tekst wyglada gorzej na trojkatnych pikselkach). No i tresci internetowe na 21:9 , mniej tresci miesci sie na jedna strone w porownaniu do 32' 4K 16:9. 

Odpaliłem Youtube i całe boki czarne i niewykorzystany ekran monitora. Zakrzywienie nie przeszkadzało. Ja mam mało miejsca i nie gram na konsoli. Siedzę dość blisko od ekranu około 80cm. Kupiłem Acer 27 cali  Oled X27U na matrycy LG. Ja tam nie miałem problemów z czcionką ani w Philipsie 34 ani

teraz z Acer 27. Wydaje mi się, że nowe 32 cale będą drogie a na cenę poniżej 3000 zł nie liczyłby bym, że oledy 34 potanieją. Philips ma piękny wygląd kolor biały i jest praktyczniejszy. Na białym nie widać kurzu jak na czarnym. Zrób jak uważasz. Ja nie chciałem czekać. To moja pierwsza przygoda z Oledami i chcę zobaczyć jak to wygląda w praktyce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG 27" dostał oficjalne wsparcie G-Sync w najnowszych sterownikach Nvidii. ASUS pewnie też dostanie niedługo. Ciekawe czy to coś zmieni w kwestii migotania obrazu przy skokach Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Monaro a jak porównanie z tym lcd co masz?

@CajraX jest wpis na liście. 48-240Hz. Także dobre wartości.

Reszta monitorów na tej matrycy tez powinna niedługo dostać gsynca.

philipsy telewizory na matrycach od lg 42,48,55,65 dostały.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Kris Dee napisał:

Miałem zrobić to samo, ale to chyba nie działa z Chrome?

W ogóle się zastanawiam, czy nie przejść w końcu na Firefoxa. Na Chrome od kilku miesięcy mam jakieś dziwne artefakty, coś jak szachownica. Zmiana na OpenGL albo DX9 niby to eliminuje, ale i tak od czasu do czasu pojawiają się jakieś dziwne mrugnięcia.

https://www.reddit.com/r/chrome/s/btMvupfg5A

Chyba działa, jak się tam zmieni tryb renderowania tekstu. Również się zabieram za ucieczkę z chrome bo google i tak mnie zmusi jak już wprowadza bana dla blockerow reklam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, CajraX napisał:

LG 27" dostał oficjalne wsparcie G-Sync w najnowszych sterownikach Nvidii. ASUS pewnie też dostanie niedługo. Ciekawe czy to coś zmieni w kwestii migotania obrazu przy skokach Hz.

Raczej nic, albo niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@joloxx9 

Właśnie czytam tego tutka i w Chrome od wersji 51 nie da się przełączyć w tryb GDI.

Na Firefox wystarczy:

1. Navigate to about:config
  2. Search for cleartype
  3. Change gfx.font_rendering.cleartype_params.rendering_mode to 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Keken napisał:

@Monaro a jak porównanie z tym lcd co masz?

Mój lcd to  Gigabyte  

Gigabyte AORUS AD27QD Review - RTINGS.com

Jak wypada porównanie z Oledem Acer 27....... Ogólnie to Oled ma lepszą czerń a poza tym różnicy nie widzę. Serio :)   Gram w Forze Motorsport i multi COD i to pewnie nie są gry, które pokażą różnicę między IPS a Oledem.

Oba są szybkie. IPS ma również dobre kąty widzenia. Kolorów nie porównam, bo nie mam miejsca żeby podłączyć i ustawić dwa obok siebie. Gigabyte dzielnie służył i nie ma bad pixela. Oleda kupiłem bardziej  z ciekawości, niż konieczności. 

Teraz muszę znaleźć kupca na Gigabyta :)   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 14 dni na odstąpienie od umowy i 14 dni na zwrot oleda jezeli są tam jakieś bady.
Chyba, że kupiłeś po jakiejś okazyjnej cenie.

Jak będą wchodzić po nowym roku nowe monitory oled to na stare powinny być promocje.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem ciekawe rozszerzenie dla osób które dużo oglądają YouTube w 16:9 na OLEDach ultrawide i obawiają się od tego wypaleń.

Ambient light for YouTube

costa.jpg

costa-2.jpg

Edytowane przez Kris Dee
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Kris Dee napisał:

Ambient light for YouTube

Fajna rzecz, dzięki. Suwak spread można dać na 100% pod zakładką ambient light w opcjach rozszerzenia i świecidełka wtedy przykrywają całe paski które były wcześniej czarne na 21:9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fakeman 

Według mnie domyślnie wygląda optymalnie, jak Philipsowy ambiligh😁. Jak ustawisz żeby wypełniało całe pasy to wygląda to już trochę tandetnie. Jeżeli chodzi o ochronę przed wypaleniami, to najważniejsze żeby nie było nagłego przeskoku z czarnego na jasne kolory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie na dellach gwarancje na wypalenia i się przejmujecie? Katowałbym bez taryfy ulgowej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, michaelius33 napisał:

Hmm nie pamiętam kiedy dokładnie przeszedłem z CRT na LCD ale przez te dwadzieścia lat nigdy nie widziałem by martwy piksel powstał na ekranie , który go nie miał walniętego od nowości.

Wczoraj pojawił mi się w  pracy biały hotpixel na monitorze LCD ThinkVision. Monitor ma 5 lat. Więc jak widać mogą się pojawić po jakimś czasie. Do tego wczoraj w drugiej połowie dnia zniknął i dzisiaj się znowu pojawił.

Na szczęście mam takie dwa tylko muszę przestawić miejscami aby monitor na wprost nie miał bad pixela ;-) 

PIXEL.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Art385 

Mnie się zwyczajnie podoba ten efekt Ambient light, również gdy video leci w małym okienku. YouTube w przeglądarce w trybie ciemnym ma taki efekt delikatnego promieniowania, ale jest na nim okropny banding i szczególnie to widać na Oledzie. Można się tego pozbyć przełączając na tryb jasny w ustawieniach YouTube a następnie w Dark Reader włączyć tryb ciemny, albo właśnie poprawić tym rozszerzeniem.

Edytowane przez Kris Dee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że efekt fajny to wiem, bo mam philips hue play za tv + 4 żarówki nad głową synchronizowane za pomocą apki na PC i wrzucone strefy oddzielnie pasek lub wszystko razem ;) Natomiast banding to już kwestia danego sprzętu. Ja jadę na youtube enhanced i nie ma bandingu ale na C2 w trybie PC nie ma sieczki z bandingiem i bogu dziękować, bo płynnej gradacji w tym trybie nie włączysz.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może YouTube enhanced to poprawia. Na C2 ta poświata wokół okienka z filmem wyglądała jeszcze gorzej. Według mnie jest to bug, lub efekt jest w bardzo niskiej jakości.

edit

Ale wtopa!🤦‍♂️

IMG-20231205-103843.jpg

Jak mogłem tego wcześniej nie zauważyć. Chyba, że dodali ten suwak niedawno? Wydaje mi się, że kilka miesięcy temu tego nie było i efekt był wymuszony w trybie ciemnym.

Edytowane przez Kris Dee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA tego u siebie nie kojarzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam czegoś takiego. A masz wykupione premium może to jakiś feature dla płacących, albo tylko niektóre materiały to wpsierają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz jakiś addon.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://support.google.com/youtube/answer/12827017?hl=pl&co=GENIE.Platform%3DAndroid

edit

Alienware AW3423DW Monitor Firmware Update

Fixes & Enhancements

1. Fix occasionally happen screen flicker.
2. Improve input latency.

WTF!? How?
Edytowane przez Kris Dee
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak komuś przeszkadza, że detale giną w czerniach w c2 i c3 to można podwyższyć poziom czerni np. o 5 tylko wtedy w ciemnym pomieszczeniu czarny nie będzie wyglądał jak wyłączony telewizor tylko będzie widać, że coś tam działa.

zakładka jasność, poziom czerni z 50 na 55.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do DW można wgrać samodzielnie, kumpel właśnie wgrał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. 

Stąd moje zdziwienie. Przez 20 miesięcy się nie dalo i nagle taka niespodzianka. Niektórzy decydowali się na DWF tylko ze względu na możliwość aktualizacji firmware.

"Dell has found a way to update the FW on the original model they thought would not be possible. It's just a button click and it's done. No issues to report here.
Benefits are reduced latency, reduced flickering and fix for popups to clean panel."

Edytowane przez Kris Dee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi