Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

caleb59

Undervolting karty graficznej dla początkujących

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli podsumowujac ten suwak akurat w tej karcie nic nie daje?

Wczoraj jeszcze jak gralem w fc 6 zwrocilem uwage ze najwieksze scinki sa jak sie zmienia szybko obraz czyli np jadac szybko autem. Jak walczy sie np w 1 lokacji to nie ma raczej tych scinek.

Tak sie zastanawiam czy te scinki to nie wina procka? Moze tam taz ustawic jakies minimalne taktowanie? 

Edytowane przez dam9an
Bledy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic drugi bios jest zapasowy w razie np nieudanego flashowania pierwszego itp, 5600 to dobry procesor,  tam nie ustawiasz żadnego minimalnego taktowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obecnej chwili w 3d marku mam 20496 pkt za układ graficzny czyli daje to spadek ok 3.5% wydajności ale niestety w msi kombustor juz jest spadek 6 fps (z 60 do 54) więc 10%... jednak UV trochę zuboża te układy wydajnościowo :P

Co do pamięci to jak zmienię na "szybkie synchronizowanie" to praktycznie nie da się ich podkręcić bo zaraz 3d mark się sypie, za to na domyślnym mam obecnie 2380Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadome że będziesz miał spadek w benchmarkach ale 250w a 375w to jest różnica :E lepszy chip po uv i tak będzie miał lepszą wydajność perf/wat niż wyżyłowany na maxa słabszy :] po co chcesz kręcić pamięć jak i tak masz konkretnie szybka? oc pamięci nic nie daje, ciesz się że ci szybka synchronizacja działa bo w niektórych przypadkach nawet na stock zegarze po włączeniu szybkiej jest niestabilność. Jak celujesz w OC które było w modzie 10 lat temu to kup 4070 i podnoś zegar ile wlezie bez wzrostu poboru mocy z tym że ta karta i tak będzie słabsza niż 6950xt na 2300mhz :E :]

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Send1N napisał:

wiadome że będziesz miał spadek w benchmarkach ale 250w a 375w to jest różnica :E lepszy chip po uv i tak będzie miał lepszą wydajność perf/wat niż wyżyłowany na maxa słabszy :] po co chcesz kręcić pamięć jak i tak masz konkretnie szybka? oc pamięci nic nie daje, ciesz się że ci szybka synchronizacja działa bo w niektórych przypadkach nawet na stock zegarze po włączeniu szybkiej jest niestabilność. Jak celujesz w OC które było w modzie 10 lat temu to kup 4070 i podnoś zegar ile wlezie bez wzrostu poboru mocy z tym że ta karta i tak będzie słabsza niż 6950xt na 2300mhz :E :]

nie no w OC się nie bawię - chociaż po automatycznym przetaktowaniu rdzenia zyskałem 3fps w msi kombustor a więc kilka % wydajności (ok 5%). Teoretycznie max zużycie prądu na stockwoych ustawieniach to 303w- tyle pokazuje msi afterburner. Aczkolwiek mam wątpliwości czy te pokazane wyniki są prawdziwe xd

Obnizyłem zegar to kręcę pamięci, żeby jakoś to wyrównać :P  nie wiem czy lepsze o niższym taktowaniu na szybkiej synchronizacji czy domyslna synchronizacja a podniesione zegary? Co lepsze do gier>?

Odnośnie uv niektórzy pisali, że mozna obniżyć temp i podnieść wydajność odpowiednio dopieszczając taktowanie i pamięć :P

Mi bardziej chodzi o temp bo mam pokój na poddaszu i jest tu dość ciepło. Muszę jeszcze kupić siatke do jednego wnetylatora, bo coś za ciepło mam w obudowie.

Aż tyle nie gram, żeby to zużycie prądu mnie zrujnowało... Grając srednio po ok 1godz dziennie to wyjdzie 170w x365 dni czyli rocznie 65KW (róznicy) czyli 65zł tyle więcej będę musiał dopłacić do rachunków za prąd

Edytowane przez dam9an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuję jakoś obniżyć temperatury mojego 2070 Super. Osiąga 79 w Warhammer 3 wysokie detale i włączone cienie. Jak wyłącze spada do 76 stopni. Próbuje te suwaki przesuwać w MSI afterburner, ale mam wrażenie, że to nic nie daje. Obniżyłem power limit na 70%, obniżyłem core clock 0 300 Mhz oraz memory o 500 Mhz. I temperatury spadły o 10 stopni a straciłęm 1 fps. Z średnio 59.8 na 59. Rozumiem, że zużycie prądu też mniejsze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Silnoreki napisał:

Próbuję jakoś obniżyć temperatury mojego 2070 Super. Osiąga 79 w Warhammer 3 wysokie detale i włączone cienie. Jak wyłącze spada do 76 stopni. Próbuje te suwaki przesuwać w MSI afterburner, ale mam wrażenie, że to nic nie daje. Obniżyłem power limit na 70%, obniżyłem core clock 0 300 Mhz oraz memory o 500 Mhz. I temperatury spadły o 10 stopni a straciłęm 1 fps. Z średnio 59.8 na 59. Rozumiem, że zużycie prądu też mniejsze ?

mniejsze, zawsze im niższe max taktowanie i limit mocy tym karta mniej prądu zużywa. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, dam9an napisał:

nie no w OC się nie bawię - chociaż po automatycznym przetaktowaniu rdzenia zyskałem 3fps w msi kombustor a więc kilka % wydajności (ok 5%). Teoretycznie max zużycie prądu na stockwoych ustawieniach to 303w- tyle pokazuje msi afterburner. Aczkolwiek mam wątpliwości czy te pokazane wyniki są prawdziwe xd

Obnizyłem zegar to kręcę pamięci, żeby jakoś to wyrównać :P

Te pamięci są już wykręcone praktycznie pod korek, szybka synchronizacja da ci więcej niż dodatkowe 200mhz na nich

Co do poboru mocy to realnie jest ze 340na radku przy pokazywaniu tych 303 przez program :] 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Send1N napisał:

Co do poboru mocy to realnie jest ze 340na radku przy pokazywaniu tych 303 przez program :] 

Wielki rozrzut. Zwykle widywałem jakieś małe błędy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dawna wiadomo że te karty biorą znacznie więcej niż pokazuje program gram w hunta właśnie i karta przy locku na 167kl/s według programu pobiera tylko 170w po moich ustawieniach czyli o 60w mniej niż ex 3060ti a na watomierzu jest 380-390w czyli tyle samo co przy 3060Ti gdzie soft pokazuje że karta bierze 170 :E a reszty sprzętu nie zmieniałem.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Send1N napisał:

Od dawna wiadomo że te karty biorą znacznie więcej niż pokazuje program gram w hunta właśnie i karta przy locku na 167kl/s według programu pobiera tylko 170w po moich ustawieniach czyli o 60w mniej niż ex 3060ti a na watomierzu jest 380-390w czyli tyle samo co przy 3060Ti gdzie soft pokazuje że karta bierze 170 :E 

W sumie mam inteligentne gniazdko i na szybko jak robiłem test 3060Ti to przy 3d marku pokazało zużycie 360 lub 380w a na 6950xt 530w... To daje faktycznie 170w więcej z tym ale biorąc pod uwagę powyższe wyliczenia to w roku na opłatach za prąd raczej się tego nie zauważy... co innego jak ktoś codziennie gra w wymagające gry po kilka godzin to rachunek może już być inny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Send1N napisał:

Od dawna wiadomo że te karty biorą znacznie więcej niż pokazuje program gram w hunta właśnie i karta przy locku na 167kl/s według programu pobiera tylko 170w po moich ustawieniach czyli o 60w mniej niż ex 3060ti a na watomierzu jest 380-390w czyli tyle samo co przy 3060Ti gdzie soft pokazuje że karta bierze 170 :E a reszty sprzętu nie zmieniałem.

Ja miałem na myśli pobór samej karty. Taki RTX 4060Ti 16GB ma TDP 165W (i tyle pokaże GPU-Z), a w pomiarach pobiera ... 165W:

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-4060-ti-16-gb/37.html

10 minut temu, dam9an napisał:

W sumie mam inteligentne gniazdko

Czyli pokazuje pobór całej skrzynki, razem z poborem CPU, stratami na VRM CPU, poborem RAM, SSD, a nawet stratami na zasilaczu. To ma się nijak, do pomiaru poboru samego GPU (karty graficznej).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Kyle_PL napisał:

Ja miałem na myśli pobór samej karty. Taki RTX 4060Ti 16GB ma TDP 165W (i tyle pokaże GPU-Z), a w pomiarach pobiera ... 165W:

Czyli pokazuje pobór całej skrzynki, razem z poborem CPU, stratami na VRM CPU, poborem RAM, SSD, a nawet stratami na zasilaczu. To ma się nijak, do pomiaru poboru samego GPU (karty graficznej).

No doskonale wiem o co ci chodzi, przy radku do tego poboru co pokazuje program z samej karty to trzeba troche dołożyć :] to nie NV. Z resztą watomierz jak byk to potwierdza skoro na 3060Ti przy 230-240w miałem 370-390w grając w hunta to dlaczego na 6950xt mam tyle samo skoro program pokazuje 60w mniej niż przy 3060Ti :] proste.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Kyle_PL napisał:

Czyli te same podzespoły z inną kartą biorą więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, dam9an napisał:

Czyli te same podzespoły z inną kartą biorą więcej?

Jak inna karta ma większą wydajność = CPU podczas grania będzie więcej liczył, to tak. Z tego powodu porównanie poboru między GPU robione przez np. Pure PC jest bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje najnowsze nastawy to rdzen 2500Mhz, napiecie 1145mV, pamiec bez krecenia na fast, power limit +20 i mam rekord w 3dmark za sam uklad graficzny 22 tys pkt, bez zwiekszania power limitu wynik jak stocka. Aczkolwiek mierzac powyzsze nastway benchamrkami w grach roznie wychodzi. Fc mam najlepszy wynik, AC odyssey juz jest srednio klatka mniej ale znow spadek klatek min jest troche wyzszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1145mv to całkiem spoko u mnie tak jak mówiłem ostatnie stabilne to 1165 wszystko poniżej się wywala nawet na zawrotnych 1900mhz :E

Jaki miałeś max pobór prądu w gpu-z po 3dmarku na tych ustawieniach? ja dzisiaj zrobiłem przy 1165v max 2600 min 2500 ponad 23tys pkt ale już 366w wzieła (programowo) realnie 400 jak nic. Odpal gpu-z jak możesz na tych ustawieniach i pokaż takiego screena po całym 3dmarku z zaznaczonym max w tych pozycjach jak u mnie jeżeli będziesz miał czas ;) 

76c96c9864ba1.png

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idzie przy tej karcie wysiedzieć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dla każdego takie coś jest, ja kupiłem ją z myślą o ustawieniu poniżej 300w a raczej max jaki sobie przyjąłem to 250 i to jest moj nastaw na codzień:

be89aac32792d.png

Edytowane przez Send1N
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa te Twoje nastawy co mi podsylales wczensiej?

Ja mam rekord 22 tys pkt... Cos slaba ta moja karta albo cos blokuje lepszy wynik w 3d marku... Moze procek albo te scinki?

Edytowane przez dam9an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Send1N napisał:

Nie dla każdego takie coś jest, ja kupiłem ją z myślą o ustawieniu poniżej 300w a raczej max jaki sobie przyjąłem to 250 i to jest moj nastaw na codzień:

Po UV zdecydowanie lepiej to wygląda.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N chyba nici z tego bo ostatnio wszystko ladnie smigalo a dzis 3d mark sie sypie za kazdym testem xd ale do czasu az crashowal mial 359w max i karta 70 st po gpu.

Dzis zamontowalem drugi dysk m2 czy cos sie popieorzylo czy jak juz nie wiem. Albo zasilacz nie daje rady?🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby zasilacz nie dawal to by ci restart kompa wywalało lub po prostu by się wyłączył bo zabezpieczenie by się załączyło i musiałbyś odczekać chwile za nim dało by się uruchomić pc. Spróbuj podbić napięcie bo to 1145 może być za niskie, daj 1160v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, fajny watek, i faktycznie gość na filmiku z pierwszego posta dobrze prawi, stare sposoby to był albo zerowy undervolting albo overvolting, wystarczy umieć czytać wykres :) 
Postanowiłem się pobawić i chyba to nawet działa, zbiłem temp. o jakieś 2-3 st. C :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma żadnego nowego i starego sposobu UV.

Robię tak samo jak zawsze i jest 200Mhz więcej niż bez UV w pkt najniższego napięcia.

Poza tym można robić UV bez ruszania krzywej, ale to już tajemnica :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi