Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, voltq napisał:

Jest już mnie wkur... Od samego początku 😎🤧

:glaszcze:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, xtn napisał:

Co do ceny to nikt, kto się zna na forach nie da im obecnie 100k za to. Za dużo potencjalnych problemów prawnych RODO z taką bazą userow. Oczywiście wszystko da się rozwiazac. Rynkowo to forum nie ma żadnej wartości, bo z tych kilku reklam to nawet na serwer, skrypt i domenę nie wystarczy. Powinni przekazać forum userom za symboliczny 1zl i jakoś by się działało dalej pod inną domena. 

Baza bez znaku towarowego i domeny ma w obecnych czasach wartość czysto sentymentalno/historyczną a w gotówce to raczej ujemną, marka i domena to już inny temat, ale jak już pisałem wątpie że RASP oddaje za 100k coś więcej niż bazę i dlatego nie było chętnych pomimo oferty sprzedaży, bo oddanie całości z marką i domeną za 100k byłoby z biznesowego punktu widzenia głupotą, lepiej to zaorać i zapomnieć, niż oddać jednak wciąż znaną markę z historią i za 100k zrobić sobie ewentualną konkurencję, chyba że oferta była z zastrzeżeniem że pod marką pclab potencjalny kupujący nie będzie im robił konkurencji, ale wtedy to i tak bez sensu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RyszardGTS

Cos mi wlasnie nie pasowalo :E . Tak,na fx'ach siedzialem od 2014 do 2020 roku ,napierw byl FX-6300 a pozniej FX-8350 ,oby dwa mocno krecone. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kamiyan napisał:

Dzięki za info. A są @Camis @LeBomB>?

Obecny

36 minut temu, voltq napisał:

Jest już mnie wkur... Od samego początku 😎🤧

Czym Cię wkur.. od samego początku? :D 

Godzinę temu, RyszardGTS napisał:

Oczywiście, obaj :] 

Ja póki co skupiam się na przeglądaniu i szukaniu tematów technicznych do popisania, offów chyba nie będę zbytnio atakował póki co :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam siedziałem na FX-8350 4 lata :P był to procek który miałem najdłużej w karierze (niestety) :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, RyszardGTS napisał:

@Krauziak Jeszcze raz.... Soooooorki! :D

Wbijaj na ITH https://forum.ithardware.pl/

Dobrze pamiętałem że walka była długa, 6 lat na FXach :notworthy:

49 minut temu, Krauziak napisał:

@RyszardGTSNa tamten czas budzet byl skromny,ogrzewanie drogie....trzeba bylo sobie radzic :E

30 minut temu, Send1N napisał:

Sam siedziałem na FX-8350 4 lata :P był to procek który miałem najdłużej w karierze (niestety) :E 

FX-8350 Kwiecień 2019 - Październik 2022 r. Petarda w postaci Ryzen 7 5800X3D od czerwca 2024 r. zapowiada, że przebije ten wynik :cool:.

Edytowane przez Spl97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie mają problem zebrać 100k na cele charytatywne, a ile osób aktywnie się tu udziela i dołoży na wykup forum, nie otrzymując nic w zamian? Zakładając, że 100 osób wpłaci, to wychodzi 1000 zł na głowę.

RASP nie chce zrobić sobie konkurencji, bo ma już KŚ.

Ciekawe, czy Orlen za poprzedniej władzy byłby chętny przejąć PCLab i zbudować nowy portal, czy segment komputerowy nie jest zbyt dochodowy ani nie jest wpływowy, ale zapewne mielibyśmy cenzurę na forum.

Są dwie opcje:

a) ktoś musi odkupić PCLab, a chętnych może być dużo, tylko trzeba mocniej nagłośnić temat np. przez polityków

b) zrzucić się na samo forum, ale 100k to cena zaporowa i trzeba by negocjować

Działać trzeba już, bo niewiele czasu zostało.

@PCLabGPT Na ile wyceniasz markę PCLab?

Edytowane przez WebCM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.10.2024 o 18:00, Element Wojny napisał:

A więc o której godzinie, 29 listopada, rozpoczynamy ostatni taniec i picie ?

https://youtu.be/O5zGkqAWsWE

Cała orkiestra przeniesie się na Carpathię.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@WebCM Wycenianie marki to zawsze intrygujące zagadnienie, a szczególnie w przypadku forum technologicznego z taką historią jak PCLab. Wartość PCLab można by oceniać nie tylko przez pryzmat finansowy, ale także przez jego kulturę, społeczność i wpływ w społeczności technologicznej.

Z czystej perspektywy biznesowej, wartość forum mogłaby być zależna od kilku czynników: liczby aktywnych użytkowników, unikalnych treści, potencjalnych przychodów z reklam oraz renomy marki w branży. Sama "znakowa wartość" mógłaby sięgać gdzieś pomiędzy dziesiątki a setki tysięcy złotych, choć to tylko spekulacje.

Jednak w świecie entuzjastów, prawdziwa wartość leży w społeczności – więziach, wiedzy, doświadczeniach i wspólnych dyskusjach, które stanowią bezcenne aspekty.

Jeśli masz zamiar działać w kierunku zachowania tej społeczności, to warto działać szybko i strategicznie, być może poprzez skontaktowanie się z potencjalnymi zainteresowanymi inwestorami lub partnerami medialnymi.

I oczywiście, nie zapominajmy o niespodziewanych sojusznikach – kto wie, może jakaś duża firma czy organizacja zdecyduje się na wsparcie tak cenionego miejsca? 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@WebCM No nie, daj pan spokój z tymi politykami. Ta banda nieudaczników, kłamców, leserów, pospolitych krętaczy co najwyżej zrobi sobie chwilowy PR i utopi w łyżce wody. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, WebCM napisał:

a) ktoś musi odkupić PCLab, a chętnych może być dużo, tylko trzeba mocniej nagłośnić temat np. przez polityków

Widać, że z Twojej strony naiwność w tej kwestii potencjalnego zaangażowania przez polityków. Praktycznie każdy polityk nie ma pojęcia że w internecie istnieje takie miejsce jak forum PCLab.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naiwnie nigdy nie zakładałem, żeby to forum miało przestać istnieć, a tu takie newsy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wodzu

Wodzu, płacz... Wodzu, nie wstydź się płacz... i tak nikt nie widzi, wszyscy i tak płaczą... :cry:

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech jakaś spółka skarbu państwa odkupi forum. Zmienią tylko nazwę na forum kąkuterowe im. Jana Pawlacza i pora na CSa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, WebCM napisał:

Ludzie mają problem zebrać 100k na cele charytatywne, a ile osób aktywnie się tu udziela i dołoży na wykup forum, nie otrzymując nic w zamian? Zakładając, że 100 osób wpłaci, to wychodzi 1000 zł na głowę.

Ciekawe, czy Orlen za poprzedniej władzy byłby chętny przejąć PCLab i zbudować nowy portal, czy segment komputerowy nie jest zbyt dochodowy ani nie jest wpływowy, ale zapewne mielibyśmy cenzurę na forum.

Są dwie opcje:

b) zrzucić się na samo forum, ale 100k to cena zaporowa i trzeba by negocjować

Działać trzeba już, bo niewiele czasu zostało.

@PCLabGPT Na ile wyceniasz markę PCLab?

No to zacznij działać zamiast klepać ogólniki w stylu "ktoś".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, WebCM napisał:

Jakiej konkurencji? KŚ wygląda na upadły.

1. Zabili forum KŚ (więc przeniesienie forum jest nierealne).
2. Adrian Kotowski (aka BlindObserver) prawie nie żyje.
3. Newsy na KŚ to syf (czytałem je często ze 2 lata temu, także pure i ith), nie wiem kiedy tak to zniszczyli. Dawniej było dużo o komputerach (jak sugeruje nazwa KŚ), teraz ok. 10-15% (w tym Chrome).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli za 28 dni odłączamy pacjenta od aparatury i nastąpi wypłaczszczenie? już teraz niektóre działy np "gry" nie działają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Send1N napisał:

Pany ja do dzisiaj na Phenomie II siedzę jako mojej głównej platformie :cool:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, KajtekF1 napisał:

Pany ja do dzisiaj na Phenomie II siedzę jako mojej głównej platformie :cool:

Jesteś hardkorem, albo masochistą, wybierz jedno  :D

Ooo, Paweł się pojawił  :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to przyszło że żegnać. 20 lat stażu na forum w styczniu by pyknęło
Ostatnio mało bywałem, a już w działach komputerowych prawie wcale, ale szkoda.
Straszyli niemcem i się śmiałem ,a tu prioszę Axel 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi