Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wiem?

Aż tak kiepskiego luta byś miał?

A tak w ogóle czemu masz aż 1.3V na 4.0Ghz?

Edytowane przez Mar_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Promocja na płytę MSI X570-A PRO - 565 zł w eurortvagd:

https://www.euro.com...er-okazje.bhtml

tak tanio chyba jeszcze żadnej płyty X570 nie było?

EDYCJA: ups, to był outlet i już zniknął...

Edytowane przez _rdk_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostał ktoś może chłodzenie wodne z promocji od MSI ?

Ja dostałem nawet Fajne. Tylko nie wiem czemu przestało mi działać podświetlenie wentylatorów i pompy. Coś jest nie tak z kontrollerem nie wiem zabardzo jak to teraz reklamować bo nie dostałem żadnych papierów i nie wiem jak z ewentualną gwarancją? Ktoś coś wie na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem?

Aż tak kiepskiego luta byś miał?

A tak w ogóle czemu masz aż 1.3V na 4.0Ghz?

Bo tyle jest stabilne w Prim95.

Nie wiem co jest grane z chłodzeniem.

Może źle rozprowadziłem MasterGel Maker, bo jest straszna do nakładania...a może te procki nie ogarniają lepszego chłodzenia niż AC/AIO bo mają problem z oddawaniem ciepła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Promocja na płytę MSI X570-A PRO - 565 zł w eurortvagd:

https://www.euro.com...er-okazje.bhtml

tak tanio chyba jeszcze żadnej płyty X570 nie było?

EDYCJA: ups, to był outlet i już zniknął...

Outlet z kablem sata i instrukcja, roczna gwarancją, pisałem o nią już i się nie oplaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może źle rozprowadziłem MasterGel Maker, bo jest straszna do nakładania...a może te procki nie ogarniają lepszego chłodzenia niż AC/AIO bo mają problem z oddawaniem ciepła?

U mnie stabilne jest jak ustawię 1.2625 w Rudym Mistrzu, tyle że ten Asrock ma takiego dropa że realnie w Prime mam 1.12V :E

2142068.jpg

Jest to opcja, powierzchnia na tyle mała że zapewne ma ograniczone możliwości w tym względzie, dlatego powyżej pewnego poziomu nie przeskoczy, dodaj do tego ciut gorszy krzem i masz przepis na grzałkę. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz to dziś sprawdzę na prime95 z avx2 to ci podam jak to wygląda. Bo prime95 ostatni raz używałem na r5 2600 i łykał go jak pelikan, a na occt large crashował i przestałem prime używać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę zobowiązany ;-)

U mnie stabilne jest jak ustawię 1.2625 w Rudym Mistrzu, tyle że ten Asrock ma takiego dropa że realnie w Prime mam 1.12V :E

2142068.jpg

Jest to opcja, powierzchnia na tyle mała że zapewne ma ograniczone możliwości w tym względzie, dlatego powyżej pewnego poziomu nie przeskoczy, dodaj do tego ciut gorszy krzem i masz przepis na grzałkę. ;)

Widać, mam badziewną sztukę skoro Twój ogarnia Prime na taki vcore :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś z Was ma może MSI B350M Mortar z Ryzenem 3xxx? Na stronie MSI widzę tylko beta bios i się zastanawiam czy brać nowego Ryzena czy też np 2700+16/32GB ram. Będę wdzięczny za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz to dziś sprawdzę na prime95 z avx2 to ci podam jak to wygląda. Bo prime95 ostatni raz używałem na r5 2600 i łykał go jak pelikan, a na occt large crashował i przestałem prime używać.

w prime masz różne testy do wyboru. Testowanie RAMu, Testowanie stabilności CPU i Ramu, Testowanie CPU, Smażenie CPU. Jakoś tak to leciało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę zobowiązany ;-)

Nie ma problemu sam chętnie zobaczę, bo jak będę miał podobne tempy jak ty na LC. To znaczy, że plan na AIO360 można spuścić w kiblu i na chłodnice zapakować 2x silent wingsy i stwierdzić gotowe dobra robota :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Offset AVX nie jest niezbędny do życia. Bardzo dobrze a nawet lepiej zastępuje go limit mocy. Można tak ustawić, żeby przy syntetykach na AVX zegar spadał, ale jednocześnie w grach zostawał wysoki bez cięcia tylko dla tego, że gdzieś pojawiają się rozkazy AVX, które nie smażą CPU jak syntetyki.

Uważałem dokładnie tak samo i nawet wkurzał mnie automatycznie włączony offset na Haswellu, ale jednak doświadczenia z Ryzenem 3600 zmieniły moje podejście. No bo jak bez AVX osiągam w pełni stabilne 4200 MHz a może nawet 4300 MHZ, a w Prime95 z AVX już przy bodajże 4100 MHz wywala w ciągu ułamka sekundy to coś jest nie tak. Można powiedzieć że to tylko wygrzewacz, ale jak Prime wywala po sekundzie to H265 może wywalić po godzinie.

Oczywiście łatwo sobie wyobrazić lepsze rozwiązania problemu od offsetu AVX, ale offset jest prosty i skuteczny, nie wymaga monitorowania obciążenia i poboru prądu w trybie manualnego oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę zobowiązany ;-)

Dobra rzeźbię 4.0 GHz 1.3v 1800 rpm na chłodnicy. Max 78.4 jakieś kilka sekund tak 77-77,5 średnia 76,3 głownie wisiał na 77 z tendencją spadkową im dłużej tym schodził coraz bliżej 76 stopni. Jakbym dał wentyle na 2100 to pewnie by utrzymał 75 stopni. FCLK masz na 1900 i ram 3800 więc zbliżone warunki do twoich. Temp w pokoju z 26 stopni. Konkretnie to dojeżdża platformę aż płyta zaczęła kopać na pamięć 1.46v :E Swoją drogą 4.1 z avx2 niestabilne ale pobawiłem się chwile i mózg zlasowany im dam niższe napięcie tym dłużej chodzi :lol2: 1.3v to 2-3 minuty 1.2875v 5 minut, a 1.325v może ze 30 sekund. IMO coś tam nie do końca gra jeszcze ale do testowania maxów jeśli chodzi o temperatury to wyborne.

eFI1JWDl.png

Ps. Mar_S nie masz takiego dropa to ASROCK coś skopał i na czujkach z CPU są zamienione napięcia SOC z Vcore :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. Mar_S nie masz takiego dropa to ASROCK coś skopał i na czujkach z CPU są zamienione napięcia SOC z Vcore :P

Może u Ciebie bo u mnie jest dobrze, zerknij na mój screen, mój SoC jest w okolicach 1.1V czyli tak jak być powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lel obczajałem własny screenshot :lol2::E

Dobra znalazłem też jego wynik na custom lc i mam identyczny. Pytanie czy puszczaj wentyle@100% i obadać czy będzie mniej? Bo jak się okaże, że wynik będzie podobny to jestem szczęśliwym człowiekiem 240mm 4 life tylko cichsze wentyle założe i z głowy chłodniej nie będzie.

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wentyle chyba w okolicach maksa, ale na ALF 240 jest to raptem około 1400 rpm, czyli nie za wiele.

Dodatkowo wentyle są naprawdę ciche, a trzeba pamiętać że to jest push-pull czyli jednak aż 4 sztuki. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wentyle chyba w okolicach maksa, ale na ALF 240 jest to raptem około 1400 rpm, czyli nie za wiele.

Dodatkowo wentyle są naprawdę ciche, a trzeba pamiętać że to jest push-pull czyli jednak aż 4 sztuki. ;)

Ja też miałem push/pull bo Focus tam w SPC robi dobrą robotę i mi przysłali dodatkowe śruby ale mi się wentyle zdupcyły i są odpięte i kręcą się od przeciągu ale przynajmniej nie terkoczą :P

Teraz tak ciekawe zjawisko dodatkowe 250-300 rpm nie daje żadnego efektu temperatury na identycznym poziomie. Czyli Marco dobrze przypuszczał przy takim pocisku jakie daje avx2 to jest problem z transferem ciepła do chłodzenia, czyli 240MM4Life :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostał ktoś może chłodzenie wodne z promocji od MSI ?

Płytę kupiłem równo miesiąc temu i nie mam chłodzenia. Wysłałem zgłoszenie w miarę szybko... Max po paru dniach.

Jakie chłodzenie kupić do 3900x?

Noctua nh d15

DR4Pro

Jakieś AiO 360mm?

Edytowane przez fryy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Art385

Serdeczne dzięki :thumbup:

Jest jak przypuszczałem.

Cooler nie ma znaczenia. Od pewnej granicy, nie ma sensu ulepszać układu chłodzenia bo Ryzen na tym nie skorzysta, przez problem z odbiorem ciepła z 7nm układu.

Inna kwestia jest fakt, że ponoć Rysiek z 2 chipletami, 3900X, lepiej oddaje ciepło niż te nasz R3600.

Gdybym nie lubił LC i nie wodował karty, to zapewne siedziałbym na Fortis 3 i z czaszki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inna kwestia jest fakt, że ponoć Rysiek z 2 chipletami, 3900X, lepiej oddaje ciepło niż te nasz R3600.

Ale jakim cudem? To w końcu dwa 3600 pod jedną czapką. :)

Ja bym raczej zakładał że krzem jest lepszy i na auto płyta daje niższe napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Art385

Serdeczne dzięki :thumbup:

Jest jak przypuszczałem.

Cooler nie ma znaczenia. Od pewnej granicy, nie ma sensu ulepszać układu chłodzenia bo Ryzen na tym nie skorzysta, przez problem z odbiorem ciepła z 7nm układu.

Gdybym nie lubił LC i nie wodował karty, to zapewne siedziałbym na Fortis 3 i z czaszki.

Nie potwierdzam tego ;)

Mam tę grzałkę i o ile na stockowych nastawach po uv z offsetem = -0.108v jest w miarę chłodno (maks 90 stopni w wygrzewaczach, w grach max 75) i bardzo cicho. Natomiast po OC sytuacja się diametralnie zmienia. Grandis nie ogarnia tego proca jeśli pobór mocy jest ponad 160W (odczyt z HwInfo) a temperatury dobijają bez problemu pod 100 stopni.

Edytowane przez kamil093c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakim cudem? To w końcu dwa 3600 pod jedną czapką. :)

Ja bym raczej zakładał że krzem jest lepszy i na auto płyta daje niższe napięcia.

Raczej jakość samego chipu i lutu a nie napięć na auto...skoro i tak daję na sztywno ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jest jakaś różnica między grzaniem się 3600, 3600X?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potwierdzam tego ;)

Mam tę grzałkę i o ile na stockowych nastawach po uv z offsetem = -0.108v jest w miarę chłodno (maks 90 stopni w wygrzewaczach, w grach max 75) i bardzo cicho. Natomiast po OC sytuacja się diametralnie zmienia. Grandis nie ogarnia tego proca jeśli pobór mocy jest ponad 160W (odczyt z HwInfo) a temperatury dobijają bez problemu pod 100 stopni.

Czyli bez względu na typ procesora, 1 czy 2 chiplety, Ryśki słabo oddają ciepło :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakaś różnica między grzaniem się 3600, 3600X?

Tak, 3600x osiąga te same zegary co 3600 na niższym napięciu, a co za tym idzie temperatury powinny być mniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi