Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Gość sir.walazz

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już swoją przygodę z Ryzenem 3000 zakończyłem. Jak dla mnie platforma jest nadal trochę niedopracowana, ale same procesory są bardzo dobre.

REKLAMA

Jak by ktoś był zainteresowany używanym R5 3600 to się pewnie dogadamy ;)

REKLAMA

Szkoda. Mi rysiek coraz bardziej się podoba. Mój 9900k i płyta czeka na klienta :-) Gdybym zaczynał przygodę ponownie nie zrobił bym tego z msi i ich x470. Nie wiem czy to sprawa firmy czy chipsetu ale aorus nie sprawia takich problemów jak msi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę zrobić , bez oc ramu czy z oc i soc 1.1v będzie oki ?

High power czy maximum ?

OC ramu i soc jak masz u siebie na co dzień.

Small FFTs. I musisz mieć zaznaczone użycie avx2.

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie można zaznaczyć jedynie "disabled avx2" ale miałem to odznaczone , więc powinno być oki. temp max jaką zobaczyłem w ryzen masterze to 81* przez chwilę . Wentylator 120mm jest ustawiony na 0.9v sztywno , drugi pwm nic nie poprawiałem przy nim , w pokoju aktualnie 23-24*. Dobrze , że mnie namówiłeś do tego testu, patrz jakie TRFC mi płyta ustawia , mimo że mam 520 wybrane ręcznie. Może przez to mam trzaski w słuchawkach .

db059adb7ff9b6d7.jpg

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja był taki microkod który blokował oc zwłaszcza że na chama wpychany przez windows update.

Jak ci się sprawuje ten i7-6950X oraz sprawdzałeś jego potencjał?

Jak działało z tym mikrokodem Windowsa to ograniczenia dało się obejść ustawiając wyższy mnożnik BCLK. Z BCLK 125MHz udało się ustawić 4,5GHz z napięciem trochę ponad 1,4V, ale nie testowałem zbyt dokładnie stabilności i wydajności. Przy BCLK 100MHz przy 4,5GHz były już BSOD-y. Obecnie mam 4,2GHz 1,275V (3,5GHz 1,25V Uncore) i mi wystarcza. Ogólnie jestem zadowolony, zwłaszcza że zawsze chciałem mieć tę platformę :)

@fryy

Tego typu kwestie najlepiej sprawdzić na stronie producenta płyty głównej albo w instrukcji. W przypadku Twojej płyty są dwa sloty M.2 - jeden podpięty bezpośrednio pod procesor (który ma 20 linii PCIE: 16 na grafikę i 4 na SSD), a drugi do chipsetu. Oba dyski M.2 podłączone jednocześnie działałyby więc z pełną prędkością i nic nie ograniczały. Zdaje się, że mógłbyś nawet dołożyć trzeci dysk do drugiego slotu PCIE (elektrycznie 4x) przy pomocy pasywnego adaptera PCIE -> M.2. A co do konkretów to w sumie musisz sam zdecydować, bo najlepiej wiesz jakie masz wymagania. Jeśli robisz operację na jakichś wielkich RAW-ach to może faktycznie będziesz w stanie sensownie wykorzystać szybki dysk M.2 1TB.

Edytowane przez Assassin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ novi

Dzięki :thumbup:

To masz 3 stopnie gorszy wynik niż ja na custom LC.

To właśnie robi 7nm AMD :kwasny:

Dlatego dla samego Ryzen, nigdy bym lc nie zakładał, ani żadnego aio.

Z resztą, to lc to spadek po 8700K.

Dużo łatwiej schłodzić RX 5700 XT.

btw. SoC na 1.1v miałeś, a ramy na jakim napięciu? Bo moje 1.45v latają.

Edytowane przez MarcoSimone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden problem ;).

Ciekawe jakby u mnie ta temp wyglądała na fortisie, czy by w ogóle się jakoś różniła , pasta aktualnie to mx4 , więc żadna topka, może na gryzlim bym miał trochę niższą temp :).

Ram aktualnie mam na 1.37v bo siedzę na cl16 , do testu zszedłem do 3400mhz , żeby nie było wstydu , że jakiś error może wyskoczy .

Jak widać, temp trochę spadła za oknem i już mam normalne temp na tym ryzenie, jeszcze parę dni temu , temp szła jak oszalała do 90*+ w prime95 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ novi

To właśnie robi 7nm AMD :kwasny:

Dlatego dla samego Ryzen, nigdy bym lc nie zakładał, ani żadnego aio.

U mnie jak Vega rozgrzała wodę w LC to temperaturę miałem tylko nieznacznie lepszą niż na chłodzeniu BOX :E (dokładniej na Wraith Spire, czyli trochę lepszym od tego paździerza dodawanego do R5)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden problem ;).

Ciekawe jakby u mnie ta temp wyglądała na fortisie, czy by w ogóle się jakoś różniła , pasta aktualnie to mx4 , więc żadna topka, może na gryzlim bym miał trochę niższą temp :).

Ram aktualnie mam na 1.37v bo siedzę na cl16 , do testu zszedłem do 3400mhz , żeby nie było wstydu , że jakiś error może wyskoczy .

Jak widać, temp trochę spadła za oknem i już mam normalne temp na tym ryzenie, jeszcze parę dni temu , temp szła jak oszalała do 90*+ w prime95 .

Ja mam świeżo położoną MasteGel Maker Nano.

U mnie jak Vega rozgrzała wodę w LC to temperaturę miałem tylko nieznacznie lepszą niż na chłodzeniu BOX :E (dokładniej na Wraith Spire, czyli trochę lepszym od tego paździerza dodawanego do R5)

W Prime95 karta nie ma nic do roboty a proc przy cieczy w układzie 28C, łapie 93C przy 4.1/1.42v a wentyle na full.

Minimalna poprawa względem mniejszego bloku EK Velocity w duecie z MX-2.

7nm nie radzi sobie z wysokim napięciem, w ogóle z oddawaniem ciepła.

Beą jaja jak karty zrobią w takim wymiarze...albo jak Intele się ukażą ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje do dobrych chłodzeń zakup rysiów z 2x ccd :E. Tam chyba te dobre chłodzenia, o wiele lepiej sobie radzą.

U mnie wpadnie ryzen jakiś 39xx , ale to nie dziś i jutro, nie wykorzystuje potencjału zen2 6/12 a co dopiero będzie przy 12/24 . Jak ceny zejdą trochę to będę myślał nad zmianą ryzena , płytę kupie w międzyczasie , raczej asusa x570 , patrzę na dobre audio , sekcje , wyposażenie , Na razie posiedzę na gigabyte b450m ds3h , może we wtorek już będzie u mnie, to będę miał 2pc na stole operacyjnym :D , moje stare graty idą do kolegi pc, więc będzie zabawy :D

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem nad 3900X, ale uznałem że to będą te same problemy co z 3600, tyle że dwa razy więcej ;) Jakbym miał brać nowego Ryśka to raczej coś z "selektów" czyli 3800X lub 3950X. Ale ten pierwszy jest zupełnie nieopłacalny (cena/wydajność względem 3600 i 3700X), a tego drugiego na razie w ogóle nie ma. No to wziąłem 6950X, którego zawsze chciałem mieć :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ novi

Słaby ten custom stary. :E

2142065.jpg

Edytowane przez Mar_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> Problemy z Ryśkiem

>Kupuje stara X99 bez gwarancji znaną z problemów z pamięcią i padającymi procesorami

>¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

>Brak profitu

scratchhead.gif

Dobrze ze przynajmniej nie kupiles plyty ASUSa.

Edytowane przez czolgista778

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> Problemy z Ryśkiem

>Kupuje stara X99 bez gwarancji znaną z problemów z pamięcią i padającymi procesorami

>¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

>Brak profitu

scratchhead.gif

Dobrze ze przynajmniej nie kupiles plyty ASUSa.

A czemu? Mam płyte X99 od Asusa. Miesiąc temu wydali kolejny nowy bios.

Mam już 5 lat ciągłego wsparcia technicznego dla tej platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w zasadzie nie miałem problemów z Ryśkiem. No bo boost o 25MHz niższy od spodziewanego to raczej nie jest realny problem (zwłaszcza, że oc ręczne było ok na tle innych egzemplarzy z sieci). Od początku brałem go bardziej do przetestowania, zapoznania się z tą platformą. Dopuszczałem możliwość zostawienia go sobie na stałe, ale nie zakładałem tego z góry. Zraził mnie najbardziej tym, jak bardzo jest "zablokowany" (niski potencjał oc, brak opcji offsetu AVX, brak realnych możliwości dostrojenia boosta). Czyli dobry procesor, ale nie dla mnie. A płytę X99 akurat kupiłem nową, ale to w sumie nieistotne.

Gdyby Ryzen 3000 miał opcję ręcznego ustawienia mnożnika dla każdego z rdzeni osobno + offset AVX (to co mam teraz na Broadwellu) to nawet przy obecnej kondycji procesu 7nm dałoby się go fajnie podkręcić względem ustawień fabrycznych.

Edytowane przez Assassin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhem... na dniach wjedzie Ryszard dziewiąty 3900X. Chyba zacznę się żalić w wątku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu? Mam płyte X99 od Asusa. Miesiąc temu wydali kolejny nowy bios.

Mam już 5 lat ciągłego wsparcia technicznego dla tej platformy.

Poczytaj opinie w sklepach i na portalach IT ile płyt i cepów na X99 już padło. Ty masz farta :E

X99A i X99 Deluxe to najgorsze ścierwo na X99, tylko Rampage V był w miarę ale te też padały bez ostrzeżenia kodem 00 zabierając CPU ze sobą.

Edytowane przez czolgista778

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za cynk ;-)

Czy posiadacze Ryzen 3600, mogliby zrobić 11 min. test w Prime95 przy nastawach 4.0/1.3v i podać wynik temperaturowy?

Będę zobowiązany.

Mogę ci podać wyniki dla ryzena 3600 dla nastawów 4.1/1.3 ale z occt duży test z avx wersja 4.5.1 grzeje podobnie jak nie bardziej. I wygląda to tak, że przy wentylach na 1700 rpm na chłodnicy tylko z pushem max temperatura to 70 stopni. Takty mam na sztywno. W spoczynku 36 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę ci podać wyniki dla ryzena 3600 dla nastawów 4.1/1.3 ale z occt duży test z avx wersja 4.5.1 grzeje podobnie jak nie bardziej. I wygląda to tak, że przy wentylach na 1700 rpm na chłodnicy tylko z pushem max temperatura to 70 stopni. Takty mam na sztywno. W spoczynku 36 stopni.

Prime95 używa avx2.

Nierealnie niskie te tempy masz :hmm:

Albo to taka sztuka procka...a mój to paździerz :(

Słaby ten custom stary. :E

2142065.jpg

Czym chłodzone?

To ja już nie wiem co się dzieje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zraził mnie najbardziej tym, jak bardzo jest "zablokowany" (niski potencjał oc, brak opcji offsetu AVX, brak realnych możliwości dostrojenia boosta). Czyli dobry procesor, ale nie dla mnie. A płytę X99 akurat kupiłem nową, ale to w sumie nieistotne.

Gdyby Ryzen 3000 miał opcję ręcznego ustawienia mnożnika dla każdego z rdzeni osobno + offset AVX (to co mam teraz na Broadwellu) to nawet przy obecnej kondycji procesu 7nm dałoby się go fajnie podkręcić względem ustawień fabrycznych.

Offset AVX nie jest niezbędny do życia. Bardzo dobrze a nawet lepiej zastępuje go limit mocy. Można tak ustawić, żeby przy syntetykach na AVX zegar spadał, ale jednocześnie w grach zostawał wysoki bez cięcia tylko dla tego, że gdzieś pojawiają się rozkazy AVX, które nie smażą CPU jak syntetyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostał ktoś może chłodzenie wodne z promocji od MSI ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze ani widu ani słychu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym chłodzone?

To ja już nie wiem co się dzieje...

Arctic Liquid 240, cieszę się że nie zamieniłem go na jakiegoś Krakersa X72 bo wydałbym taczkę szmalu a zysku tyle co nic. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MarcoSimone OCCT 4.5.1 nie ma wyboru avx i raczej używa najwyższego bo taki pokazuje na info o cpu. Ja kręcę na najniższym llc bo mi płyta wtedy nie dorzuca od siebie w gratisie dodatkowych mv ponad to co ma być.

Ps. Może też sprawdź najniższe LLC. Bo na taichi ewidentnie pomimo wyższych napięć magicznie temperatury są niższe a stabilność jest lepsza. Ja oglądałem buildzioda i tam ogarnął, że srogo przevoltowuje. Na llc1 coś 100mv i tak ustawia sobie człowiek tak aby miał pod obciążeniem 1.3v a na cpu leci sobie po cichutku 1.4v :E. Ustawiasz LLC5 1.3-1.32v pod obciążeniem jest -1.28-1.3v niby to samo a 10-12 topni mniej i to przy kilkuset rpm mniej na wentylach. Ot magia.

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arctic Liquid 240, cieszę się że nie zamieniłem go na jakiegoś Krakersa X72 bo wydałbym taczkę szmalu a zysku tyle co nic. :E

Zdecydowanie dobrze zrobiłeś :thumbup:

Ryzeny są beznadziejne do schłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi