Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Spl97

Zen 3(AMD Ryzen 5xxx) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

4% wolniejszy po tylu latach, nieźle :szczerbaty:

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrecz to jest szokujace jak dobrze starzeje sie AM4 i jak dobra byla to platforma.

Edytowane przez sultan_kosmitow
  • Like 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie na 5800X3D można poczekać na 10800X3D i pominąć średnio udane 9000.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce ktoś? Podasz dane do faktury, paczkomat, ja to wklepie i podasz kod blik. 

Resize_20241009_090508_8307.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, sultan_kosmitow napisał:

Wrecz to jest szokujace jak dobrze starzeje sie AM4 i jak dobra byla to platforma.

Oj tak, ja kupiłem B450 za jakieś 350 zł, Tomahawk który ma moim zdaniem wręcz pancerną sekcję zasilania, wsadziłem tam początkowo 2600X -> 3600X -> 5600X - > 5800X3D. RAMy co prawda kiepsko się kręcą, no ale na 3D nie ma to takiego znaczenia.

5800X3D kupowałem za 2300 zł, ale i tak mega budżetowa platforma i nieodstająca mocno od Zen 5. To się prędko nie powtórzy ;) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, cichy45 napisał:

Spokojnie na 5800X3D można poczekać na 10800X3D i pominąć średnio udane 9000.

No pewnie. Przecież nawet moj 5600x w większości testów ma grubo ponad 60 fps w 1080p

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.10.2024 o 09:25, galakty napisał:

Coś mi najnowsza Agesa nie pasuje. Jakby nie zawsze zaczytuje CO albo inny problem, robiłem test w CB23 i temperatury do 81 stopni, po kilku dniach robię to samo i 74-76 stopni. Napięcia też różne. 

Czyli jednak wrzuciłeś tą betę? Ja się nadal biję z myślami, miesiąc minął i nie ma normalnej wersji i niestety coś czuję, że zostaniemy z tą betą w limbo, a msi kładzie już lachę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, nie wiem czy nie będę cofał bo dostałem z tyłka WHEA i restart kompa, coś tu nie gra i musiałem z RAMem zjechać... A jak robię testy to wszystko jest OK, tak jakby ta Agesa co jakiś restart świrowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skąd to zdziwienie wyżej po teście HU jak od początku premiery ZEN4 było widać że 5800x3d to ten sam poziom co procki nowszej gen bez 3dcache a to było 2 lata temu :] a że seria 9000 okazała się kotletem no to jest jak jest :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla właścicieli AM4 z CPU X3D informacja👍👍👍

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, galakty napisał:

Oj tak, ja kupiłem B450 za jakieś 350 zł, Tomahawk który ma moim zdaniem wręcz pancerną sekcję zasilania, wsadziłem tam początkowo 2600X -> 3600X -> 5600X - > 5800X3D. RAMy co prawda kiepsko się kręcą, no ale na 3D nie ma to takiego znaczenia.

5800X3D kupowałem za 2300 zł, ale i tak mega budżetowa platforma i nieodstająca mocno od Zen 5. To się prędko nie powtórzy ;) 

Za 5800X3D zapłaciłeś więcej, niż za 7800X3D + B650 + 32GB DDR5?

Edytowane przez Doamdor
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Send1N napisał:

Nie wiem skąd to zdziwienie wyżej po teście HU jak od początku premiery ZEN4 było widać że 5800x3d to ten sam poziom co procki nowszej gen bez 3dcache a to było 2 lata temu :] a że seria 9000 okazała się kotletem no to jest jak jest :E 

Bo każdy myślał że seria 9000 powtórzy sukces 7000, a że wyszła kupa... No to i dłużej 5800X3D będzie wydajny względem nowości ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Doamdor napisał:

Za 5800X3D zapłaciłeś więcej, niż za 7800X3D + B650 + 32GB DDR5?

A to był już 7800X3D w momencie premiery 5800X3D? :E 2300 to z pewnością cena premierowa, ja też podobnie dałem. 5800X3D wiadomo że jest w okolicy 1100-1400 od momentu premiery 7800X3D. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz jaki deal był, teraz już nie ma. :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem jakiś czas temu od pana chińczyka R7 5700x3d. Zamontowany już z miesiąc temu i działa ale z braku innego chłodzenia trzymam go na boxie. Mam starego fortisa którego używałem kiedyś z i7 2600k na lga 1155. Orientujecie się może czy można gdzieś jeszcze wyrwać upgrade kit na am4? Silentium PC kiedyś oferowało coś takiego po okazaniu dowodu zakupu ale przespałem temat. Albo może idzie dopasować od czegoś innego? Ogólnie to nie najgorzej sobie radzi to boxowe chłodzenie, albo mam jakąś chińską "wersję" tego procka . W CB23 dopiero w 3 minucie testu pojawia się delikatny throttling i temp około 80*C wynik ok 13500pkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.10.2024 o 13:41, sultan_kosmitow napisał:

Jaka dobra to jest platforma, mój 5600 też cały czas daję radę. Mam mobo za 300zł, wszystko chodzi jak trzeba, najnowszą AGESę, najnowsze stery od AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, tom36816 napisał:

Witam!

Zakupiłem jakiś czas temu od pana chińczyka R7 5700x3d. Zamontowany już z miesiąc temu i działa ale z braku innego chłodzenia trzymam go na boxie. Mam starego fortisa którego używałem kiedyś z i7 2600k na lga 1155. Orientujecie się może czy można gdzieś jeszcze wyrwać upgrade kit na am4? Silentium PC kiedyś oferowało coś takiego po okazaniu dowodu zakupu ale przespałem temat. Albo może idzie dopasować od czegoś innego? Ogólnie to nie najgorzej sobie radzi to boxowe chłodzenie, albo mam jakąś chińską "wersję" tego procka . W CB23 dopiero w 3 minucie testu pojawia się delikatny throttling i temp około 80*C wynik ok 13500pkt.

Nie masz żadnej "chińskiej wersji" ja schładzałem miesiąc czasu 5800x3d który się bardziej grzeje od 5700x3d boxem od ryzena 2600 i w grach dawało radę dopiero w benchmarkach czy jakimś renderingu klękał w 5 sekund :E tylko że ja mowie o 90 stopniach a 80 pod pełnym obciążeniem to jest normalna temperatura i nie masz throttlingu wtedy a zwyczajnie zegar spada im wyższa temperatura tym będzie niższy ale to nie to samo co throttling. Patrząc na to że masz tylko 80 przy full load to w twoim przypadku można nawet tego boxa zostawić :E A co do elementów to pisz do supportu SPC/endorfy jest szansa że doślą (przynajmniej kiedyś dosyłali bez problemu różne brakujące elementy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Send1N napisał:

A co do elementów to pisz do supportu SPC/endorfy jest szansa że doślą (przynajmniej kiedyś dosyłali bez problemu różne brakujące elementy)

nie ma szans, zestaw trwale niedostępny, przerobiony temat również tu na forum, nie tak dawno, nie mają i mieć nie będą.   swego czasu był temat jak człowiek przerabiał scythe ninja starego pod am4.   można samemu próbować docinać, kombinować jeśli się ma zdolności, czuje na siłach.

dawniej się u nich zamawiało, albo kupowało w sklepie za 15-20zł . SPC172

https://www.silentiumpc.com/pl/parts/am4/

pr_2019_5_2_8_37_33_903_00.webp

arctic freezer 36 na amazonie 80zł

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, tom36816 napisał:

Witam!

Ja pisałem do SilentiumPC. Już nie mają tych zestawów, ale wysłali mi link do sklepu i stąd nabyłem taki zestaw pod AM5 https://www.cooling.pl/zestaw-montazowy-do-silentiumpc-fera-3-fortis-3,produkt,555515.html?from_category=0_295_298

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za info. Chyba jednak będzie trzeba jakieś chłodzenie ogarnąć. Zapomniałem dodać że kombo strike wbite od razu na 3, nie testowałem nawet domyślnych ustawień, pewnie nie było by już tak kolorowo. Procka kupiłem raczej okazyjnie i dla zabawy ale chyba wjedzie do głównego kompa razem z płytą i można AM5 sobie odpuścić, chociaż kusi :E 

@matfcbpl jest tam gdzieś napisane że ten zestaw montażowy jest pod am5 bo nie widzę? można by zakupić żeby korzystniej sprzedać fortisa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem na maila do SilentiumPC (wcześniej te zgłoszenie by za darmo ten zestaw montażowy od nich otrzymać). Wyraźnie w mailu mi napisali, że ten zestaw z cooling.pl pasuje pod AM5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy że pasować będzie pod am4 to i wtedy pod am5 bo bodajże była wersja fortisa 3 która nie miała zestawu montażowego pod "am4"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Send1N napisał:

Wystarczy że pasować będzie pod am4 to i wtedy pod am5

Zaraz, czyli ten zestaw pasuje na am4 i am5? Bo juz się pogubiłem. To by rozwiązywało mój problem braku chłodzenia ale coś tu się nie zgadza. Kolega wyżej pisał że w mailu od SPC dostał link do zestawu ale mowa była tylko o am5 bo am4 już nie mają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli pasuje pod am5 to na 99,9% też pod starsze AM4

porównując zdjęcia z e sklepu cooling i tego starszego kita które ja wkleilem zdjęcie to są te same elementy montażowe.

inną sprawą pozostaje cena, wychodzi ponad 40zł za ten kit, jeśli ktoś ma wydajnego fortisa to spoko, jeśli to ferra to bym dołożył drugi 40zł do nowego artic freezer 36 który styknie nawet pod 7800x3D, dwuwentylatorowe, mega ciche z łatwym zapięciem wentylatory itd itp

to i tak że teraz coś mają, jeszcze maju/czerwcu tu na forum była dyskusja i nie mieli tych starych, wypinali się jednym słowem, zobaczyli że tracą klientów, to zrobili nowy zestaw, te same graty.. było SPC172, jest  prawie to samo od cooling.pl ?   na stronie spc/endorfy tego chyba nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi