Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

caleb59

Undervolting karty graficznej dla początkujących

Rekomendowane odpowiedzi

Cinebench R23 przechodzi 10 minut bez problemów. Problemem jest chyba RAM. miałem timingi 15-15-15-30-300,a dziś na próbę dałem 15-16-16-32-320 i nie wywaliło. Ustawiłem 15-15-15-30-320, wywaliło :D 

Podejrzewam problem z jednym z tych timingów, tRCD, tRP albo tRAS. Ale to muszę dłużej potestować. Może być tak, że w TM5 i HCI jest stabilność, ale nie ma jej w grze. Oczywiście nie biorę sobie tego za pewnik, bo to że nie wywaliło na takim ustawieniu, nie znaczy że innym razem nie wywali, może to być losowe zdarzenie, ale jest duże prawdopodobieństwo że z tym jest problem.

Edytowane przez MarioDee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor masz na auto z offsetem tak? wiec pewnie przy 100% load ma niższe zegary niż w grach, jak zaliczyć overboosta że tak powiem to jak najbardziej często się to zdaża że testy są mylące a w grach wywala przez wyższe zegary :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam że kiedyś z Far Cry 5, ale to miałem inny RAM jak teraz, wywalało mnie podobnie, tylko że wtedy miałem ustawiony procek na auto z offsetem na -0.070. Ustawiłem na -0.060 i było ok, a teraz dla pewności jeszcze mniej ustawiony, na -0.050, więc to chyba nie to.

Edit: Ustawiłem tRAS na 32 zamiast 30 i nic nie wywaliło póki co :) Pozostałe mam wszystko ustawione jak wcześniej.

Edytowane przez MarioDee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.02.2023 o 12:44, MarioDee napisał:

No jednak nie ma stabilności, w Far Cry 4 przy 0.9V mi się gra zawiesiła :P  Podbicie na 0.906V pomogło. Natomiast ciekawi mnie boost na kracie graficznej. Mimo że mam ustawione w MSI Afterburner na 1920MHz, to nieraz przy uruchamianiu gry mam 1935MH a nawet i zdarzyło się 1950MHz. Natomiast już jak się gra uruchomiła to spada sobie do 1920MHz, 1905MHz, albo nawet do 1890MHz. Od czego to zależy? Tak samo na pulpicie jak jestem, to gdy sprawdzam krzywą to jest ustawiona na 1935MHz, albo 1950MHz.

krzywa F/V jest dobierana w zależności od temperatury i obciążenia a kolejna sprawa to dobijanie do power limitu

poniżej 1 z 5 części dotycząca undervoltingu (na przykładzie EVGA X1 precision).

Analogicznie można wykonać w MSI Afterburner gdzie zresztą wygodniej edytuje się krzywe i zaimportować gotowe krzywe do X1 Precision.

Kolejna sprawa to edycja najlepszej krzywej F/V do tego polecam po włączeniu schłodzonego kompa włączyć ręczną kontrole wentylatorów i ustawić na stałe obroty by utrzymać stałą temperaturę przy najlepszej krzywej.

Edytowane przez Spasiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, pytanie od kompletnego laika w kwestiach UV/OC - właśnie złożyłem kompa RX 6800 XT Red dragon, R5 5600, Gigabyte Aorus Elite V2, Zasilacz Endorfy FM5 850 W, Kości 2x8 3600 CL 16 (w razie, gdyby były to potrzebne info :P). Po zmontowaniu, odpaleniu Metro Exodus Enhanced Edition i CS GO - wszystko wydaje się ok, karta nie wydaje żadnych (na moje ucho) zbyt głośnych dźwięków. W Metro (wszystko na Ultra włącznie z RT) temperatura GPU była stała 70 stopni, temperatura na złączu ~86 stopni. 

Czy jest sens bawić się w jakieś UV/OC i grzebać w ustawieniach karty w AMD Adrenaline? Zawsze się bałem tych tematów, że zrobię więcej złego niż dobrego i skrócę żywotność karty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest dobry poradnik na yt od techmaniacHD

To co do tej pory robilismy korzystajac z poradnikow bylo zle. U mnie na 3080 12GB asus tuf uzyskalem 1950 mhz i 0.900mV. To jest  maks co sie udalo zrobic. 0.875mV jest niestabilne a nie bede obnizal zegara bo nie o to chodzi. Na biosie Q mam maks 69 stopni w budzie define R6

Edytowane przez Eltik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Eltik napisał:

To co do tej pory robilismy korzystajac z poradnikow bylo zle. U mnie na 3080 12GB asus tuf uzyskalem 1950 mhz i 0.900mV. To jest  maks co sie udalo zrobic. 0.875mV jest niestabilne a nie bede obnizal zegara bo nie o to chodzi. Na biosie Q mam maks 69 stopni w budzie define R6

Odnośnie tego poradnika jest ok i nie ma błędu z obniżaniem krzywej.

Na swoim RTX 3070 EVGA XC3 mam ustawione obecnie 2 profile:

1890MHz, 900mV, PL 94%, pamieci - 14,4GHz

1860MHz, 875mV, PL 88%, pamięci -14,4GHz

Oba dosyć bezpiecznie, pora dopracować trzeci - 1920-1935MHz  925mV, 100% PL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Eltik napisał:

Bzdury opowiadasz ;) Nie ma żadnego wpływu jak ustalasz krzywą i czy nawet robisz UV nie przez krzywą tylko wymuszasz dany pkt takt - napięcie. Wszystko jest zaleźne od wersja sterownika. Wahania występuje w liczbie od 2-4(wliczając spadki taktowania na niższych temperaturach) w zależności od wersji sterownika. Nic z tym nie zrobisz, ponieważ NV skupia się na korygowaniu taktowania do góry wraz ze wzrostem taktowania dlatego przy Ampere karty niewiele schodzą z taktem aż do bardzo wysokiej temperatury. Dlatego działanie zostało odwrócone względem poprzednich generacji w pewnych przedziałach temperatury.

Chcesz mieć stabilnie taktowania to trzymasz stabilną niższą temperaturę i po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powody obniżenia zegarów (maksymalnego taktowania ) są 3 - pierwszy to korekcja krzywej w zależności od temperatury i obciążenia przez samo GPU - masz w tej pierwszej części poradnika z X1 precision - gość naliczył 18 krzywych a pewnie będzie jeszcze więcej,  drugi powód to dobicie do power limitu gdzie karta zrzuca zegary na danej krzywej i tu uwaga odnośnie krzywej którą sobie ustalacie pod UV - nawet wtedy GPU potrafi dobić do power limitu i będzie zrzucać zegary po takiej krzywej, trzeci limit temperatury - ale nie wiem jaki piekarnik wtedy trzeba mieć by karta drastycznie zrzuciła zegary przy niewyrabiającym chłodzeniu. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Próbuje zrobić uv w XFX 6950XT, niestety ani w sterownikach AMD ani w MSI AB nie mam krzywej napięcia i taktowania z punktami. W MSI MB jest tylko widoczna lina (bez punktów) i jeżeli obniżę napięcie maksymalne to cała linia schodzi w dół.

Póki co zrobiłem "na pałę" taktowanie rdzenia na 2400 (z 2639Mhz) i napięcie 1150 (z 1200) oraz power limit -5% a pamięci na 2350, niby w 3d mark dziala, w grach wstepnie też, temp karty są niższe ale chciałbym to zrobić lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zszedłeś z napięcia do 1150v i jest stabilnie to i tak dobrze :E mi się udało max 1165v resztę robisz tnąc zegar rdzenia, z tego co zaobserwowałem to każde -100mhz = -25W z poboru mocy :E UV na tych kartach jest całkowicie inne niż na NV, daj 2300mhz to zobaczysz że znowu zauważalnie spadnie pobór, ustawiaj też minimalny zegar o te 100mhz niższy niż maksymalny to ci pozwoli uniknąc stutteringu w mniej wymagających grach gdzie zegar może lecieć grubo poniżej 2000mhz i nagle przykładowo przy obróceniu kamery wskakiwać wyżej.

To moje ustawienia na co dzień 

56eb42098233c.png

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Send1N napisał:

jak zszedłeś z napięcia do 1150v i jest stabilnie to i tak dobrze :E mi się udało max 1165v resztę robisz tnąc zegar rdzenia, z tego co zaobserwowałem to każde -100mhz = -25W z poboru mocy :E UV na tych kartach jest całkowicie inne niż na NV, daj 2300mhz to zobaczysz że znowu zauważalnie spadnie pobór, ustawiaj też minimalny zegar o te 100mhz niższy niż maksymalny to ci pozwoli uniknąc stutteringu w mniej wymagających grach gdzie zegar może lecieć grubo poniżej 2000mhz i nagle przykładowo przy obróceniu kamery wskakiwać wyżej.

To moje ustawienia na co dzień 

56eb42098233c.png

Sam tak zjechałeś z napieciem czy to automatyczne dostrajanie tak pokazało> ? Mi automat pokazał 1175mV

Druga sprawa jak ustawić najkorzystniej opcje w sterownikach np Super Resolution, synchronizacje pionowa amd itp.

Edytowane przez dam9an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam u mnie nic nie jest na auto i nie było :E na 1160 już nie jest stabilnie wszędzie, na początku to dałem 1.050v :E i łudziłem się że będzie ok bo heaven benchmark czy superposition przechodził nawet na 2500mhz, pierwsza lepsza gra mnie wywaliła a 3dmark timespy przy naciśnięciu start zaliczał crasha :] Tutaj zdejmowanie zegara najwięcej daje, pamięci sobie zostaw albo symbolicznie daj do równych 2300 i zaznacz szybką synchronizację a taktowanie rdzenia daj w okolicy tego co ja to będziesz zadowolony, karta nie wychodzi wtedy poza 250W na ustawieniach wyżej. Synchronizację wyłącz, odpal tylko freesync (samo się odpali jak wykryje monitor z tą funkcją) i ogranicz klatki o 3 mniej od odświeżania monitora tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Send1N napisał:

Sam u mnie nic nie jest na auto i nie było :E na 1160 już nie jest stabilnie wszędzie, na początku to dałem 1.050v :E i łudziłem się że będzie ok bo heaven benchmark czy superposition przechodził nawet na 2500mhz, pierwsza lepsza gra mnie wywaliła a 3dmark timespy przy naciśnięciu start zaliczał crasha :] Tutaj zdejmowanie zegara najwięcej daje, pamięci sobie zostaw albo symbolicznie daj do równych 2300 i zaznacz szybką synchronizację a taktowanie rdzenia daj w okolicy tego co ja to będziesz zadowolony, karta nie wychodzi wtedy poza 250W na ustawieniach wyżej. Synchronizację wyłącz, odpal tylko freesync (samo się odpali jak wykryje monitor z tą funkcją) i ogranicz klatki o 3 mniej od odświeżania monitora tyle.

ile na takich ustawieniach masz pkt w time spy (sam układ graficzny)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Send1N napisał:

21k

U mnie na Twoich ustawieniach (poza pamiecia bo tu jak jest na szybko to wywala) jest 20400...

No ale bez pojawienia sie zadnego błędu wartosci sie zmieniaja np ustawiam napiecie 1175 a za chwile patrze jest 1170 albo limit prafu na -10 a za jakis czas jest -5 wiec nie wiem czy te sterowniki same sobie jakos nie dopasowują. A ostatnio po ponownym uruchomieniu kompa wczytalo moje wczensiejsze ustawienia. Juz tego nie czaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie patrz na te punkty w smarkach tylko sciągaj taktowanie do momentu aż pobór prądu, temperatury i kultura pracy cię zadowoli u mnie 100mhz odejmowało 2fps i 25W z poboru mocy jak kalibrowałem kartę po zakupie tydzień to trochę posprawdzałem i potestowałem ;) 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Send1N napisał:

Nie patrz na te punkty w smarkach tylko sciągaj taktowanie do momentu aż pobór prądu, temperatury i kultura pracy cię zadowoli u mnie 100mhz odejmowało 2fps i 25W z poboru mocy jak kalibrowałem kartę po zakupie tydzień to trochę posprawdzałem i potestowałem ;) 

Moze i tak. Generalnie jakos duzo nie gram wiec pobor pradu sam w sobie az tak sie nie liczy bardziej temp karty sa bardzo wysokie przynajmniej teraz kiedy mam w pokoju bardzo cieplo. No i druga sprawa to te mikto ścinki.  Faktycznie jak poprawilem minimalne taktowanie to sa mnieksze ale jeszcze wystepuja i np w takim FC 6 mam spadki do 75 fps chwilami i to mnoe irytuje. Gra jest zainstalowana na dysku ssd m2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To normalne, że w jednym widoku w grze GPU potrafi wyrenderować więcej fps, a w innym widoku mniej fps. Jednak to nie są "mikro ścinki" - także czy masz jeszcze jakieś dziwne przycinania? (obraz skacze bardziej, niż wynikałoby to z fps)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Kyle_PL napisał:

To normalne, że w jednym widoku w grze GPU potrafi wyrenderować więcej fps, a w innym widoku mniej fps. Jednak to nie są "mikro ścinki" - także czy masz jeszcze jakieś dziwne przycinania? (obraz skacze bardziej, niż wynikałoby to z fps)

Tak ale mam takie ścinki chwilowe gdzie mocno leci fps. Kiedys bym pomyślał, że to dysk doczytuje ale mam ssd m2 co prawda tylko netac ale jednak i tak jest sporo szybszy niz HDD. Reszta sprzetu to 5600x, DDR 4 2x8GB Patriot Viper 3200Mhz na profilu XMP, zasilacz be quiet 750w 80 Gold Plus,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na radeonie po każdym przeinstalowaniu sterów mam przez pierwsze kilka minut przycinki bo się schadery do pamięci wczytują później jest ok, masz wyłączone mpo? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam i tobie radzę też dać nie tylko dla efektów wizualnych ale też zapobiegawczo, to jest niezły kloc tak jak mówisz od naprężeń mogą pojawić się różne usterki. Ja mam  lian li gb-001, możesz dać byle co innego typu np swojącą na piwnicy i podpierającą kartę tylko nie dawaj takich mocowanych do śledzia pod kartą po z biegiem czasu opadnie :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Send1N napisał:

Mam i tobie radzę też dać nie tylko dla efektów wizualnych ale też zapobiegawczo, to jest niezły kloc tak jak mówisz od naprężeń mogą pojawić się różne usterki. Ja mam  lian li gb-001, możesz dać byle co innego typu np swojącą na piwnicy i podpierającą kartę tylko nie dawaj takich mocowanych do śledzia pod kartą po z biegiem czasu opadnie :] 

Myślałem o jakiejś podporce zwyklej ala "klocek"... Xd 

Dodalem ten plik do rejestru ale dalej to samo mam te scinki :( przprzynajmniej w fc 6...

Zauwazylem ze na karcie jest tez fizyczny suwak. Na stronie xfx jest tylko info ze wybor jest miedzy cisza a wydajnoscia... Czy on cos zmienia w karcie czy tylko w wiatrakach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej karcie to nawet obrotów wentylatorów nie zmienia bo masz 2 takie same biosy, nie ma biosu typu "silent / performance"

jak masz klocki lego to zrób sam na wymiar :E ewentualnie 3 opcja:

xw7twq1abh6zlmk3i.jpg

Edytowane przez Send1N
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi