Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

skasowalem_konto

Upadek neonet, strona dalej online? Legalne?

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.money.pl/gospodarka/neonet-oglasza-upadlosc-nie-pomogly-nowe-sklepy-6968968130845184a.html

Jak to sie teraz ma do gwarancji i dalszej sprzedazy ludziom nieswiadomym swoich produktow kiedy wiedza ze sklep w upadlosci??? Jak wygladaja przepisy w PL na ten temat?

Edytowane przez Carmamir
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za gwarancje odpowiada producent, a nie sklep ;)
Nie zamartwiałbym się tak jeszcze, to nie była siec Heńka spod mostu.

NEONET upadłość

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sklep nie jest w upadłości, złożył wniosek o postępowanie sanacyjne

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość ludzi nie odróżnia upadłości od postępowania sanacyjnego ;) Firma próbuje się ochronić przed agresywnymi działaniami wierzycieli i utrzymać się na rynku - to nie to samo co upadłość i postępowanie upadłościowe. 

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś dzisiaj czytałem, że Neonet ma w planach zrobić restrukturyzację, co w efekcie może uchronić od upadłości. Wcześniej restrukturyzację zrobił Komputronik i tym się uratował od plajty.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sferis też miał restrukturyzacje. Teraz dobrze sobie radzi.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie jak zwykle coś usłyszeli nie wiedzą co i reagują emocjonalnie , gdyby dziś podali w telewizji że za 24h walnie meteoryt i zniszczy ziemię to większość by chyba popełniła samobójstwa odrazu xD

Pewnie się utrzyma tylko będą musieli zrobić pewne zmiany

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak przedmówcy,a nawet jak ogłosi upadłość to nie oznacza że to definitywny koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, RimciRimci napisał:

Sferis też miał restrukturyzacje. Teraz dobrze sobie radzi.

Jasne, dlatego sprzedaje m.in. kocią karmę na Allegro 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, AndrzejTrg napisał:

Dokładnie jak przedmówcy,a nawet jak ogłosi upadłość to nie oznacza że to definitywny koniec.

Z drugiej strony jak już wiesz, że dany sklep ma poważne problemy finansowe. To pytanko czy będziesz w nim robił jakiś poważniejsze grubsze zakupy?
Ja nie, będę go omijał, szczególnie, że konkurencja jest i to na prawdę spora na rynku AGD/RTV/Audio/Gaming itd.

Ale jeśli chodzi o ten rynek to nawet po wielkim Xkomie widać, że marże poleciały na pysk, konkurencja coraz większa i coraz mniejsze zyski netto.
Jak tak dalej pójdzie z tą inflacją, od nowego roku minimalna znowu zauważalnie w górę, koszta w górę, to może być niezła czystka w tej branży. Zostaną na rynku tylko najmocniejsi i Janusze na allegro :E

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wsumie odniosłem się do sytuacji w firmie której pracowałem, bodajże w 2010 roku ogłosili upadłość, trochę ludzi pozwalniali, a później to jakoś się ułożyło :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy się ułoży. To już nie te czasy.  2010 to było 14 lat temu.
Duża konkurencja i utrzymanie sklepów wielkopowierzchniowych to na pewno problem.
Samo ogrzewanie jakie to koszta do tego pracownicy, towar na ekspozycji, utrzymanie czystości.
A klient i tak kupi telewizor czy inną wartościową rzecz z internetu bo ma 14 dni na zwrot i może znaleźć taniej. W sklepie to się ogląda co chce kupić :D

Teraz prawie każdy potrafi obsługiwać smartfon i internet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, lukadd napisał:

Z drugiej strony jak już wiesz, że dany sklep ma poważne problemy finansowe. To pytanko czy będziesz w nim robił jakiś poważniejsze grubsze zakupy?
Ja nie, będę go omijał, szczególnie, że konkurencja jest i to na prawdę spora na rynku AGD/RTV/Audio/Gaming itd.

Uruchomienie procedury sanacyjnej / restrukturyzacyjnej dobrze świadczy o firmie, a celem jest właśnie utrzymanie jej istnienia blisko dotychczasowej postaci. Korzyści z tego mają wszyscy. To też nie do końca oznacza problemy finansowe tylko zmniejszenie wpływów zagrażające ciągłości działania firmy, a to się da wyprowadzić na prostą jak właśnie reaguje się takim wnioskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście o firmie świadczy dobrze, w pewnym sensie dobrze :E chce dalej działać,  istnieć pomimo problemów i chwyta się wszystkiego czego może, aby wyjść na prostą, ale czy jej się to uda? No, tutaj znaczna niewiadoma.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.12.2023 o 16:49, speed3r napisał:

Jasne, dlatego sprzedaje m.in. kocią karmę na Allegro 😂

I co w tym złego? Kupowałem od nich sprzęt komputerowy, kupowałem i karmę dla pieseła - mieli na nią bardzo dobrą cenę a w przeciwieństwie do allegrowych handlarzyków, wszystko przychodziło ze Sferis porządnie zapakowane ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czystki w Neonet idą dalej, 26 sklepów zamykają do końca lutego.

Cytat

Lista sklepów Neonet, które zostaną zamknięte

Firma Neonet poinformowała również, że klienci, którzy zrobili wcześniej zakupy w zlikwidowanych sklepach, będą mieli możliwość dokonania zwrotu lub reklamacji w innych placówkach Neonet: telefonicznie, mailowo lub poprzez formularz na stronie NeoNet.pl. 
Neonet opublikował listę sklepów, które przestały lub przestaną działać do końca lutego 2024 roku: 

• Kolista 23, 43-300 Bielsko Biała 
  • Kościuszki 12, 48-340 Głuchołazy 
  • Jana Pawła II 2, 16-400 Suwałki 
  • Rzemieślnicza 8a, 56-400 Oleśnica 
  • Partyzantów 2, 24-100 Puławy 
  • Żeromskiego 2, 34-300 Żywiec 
  • Łąkowa 5, 16-100 Sokółka 
  • Wojska Polskiego 80J, 58-150 Strzegom 
  • Legionów 8, 22-400 Zamość 
  • Warszawska 122, 05-092 Łomianki 
  • Kopernika 4, 84-100 Puck 
  • Warszawska 2H, 82-100 Nowy Dwór Gdański 
  • Rzemieślnicza 22, 05-825 Grodzisk Mazowiecki 
  • Raciborska 144, 44-280 Rydułtowy 
  • Plac Szarych Szeregów 1, 59-800 Lubań 
  • Czekoladowa 7-9, 55-040 Kobierzyce - Bielany Wrocławskie 
  • Bielska 24A, 43-200 Pszczyna 
  • Zwycięstwa 12, 19-400 Olecko
  • Dworcowa 3, 22-500 Hrubieszów 
  • Żeromskiego 19, 14-500 Braniewo 
  • Kopalniana 4A, 59-320 Polkowice 
  • Ziemiańska 1, 16-300 Augustów 
  • Andersa 4, 42-160 Krzepice 
  • Czarnieckiego 8, 28-230 Połaniec 
  • Elektrowniana 1, 37-500 Jarosław 
  • Gałczyńskiego 40, 95-100 Zgierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spora część tych sklepów co zamykają to jakieś pipidówki dolne :E

Ogólnie nie dziwie się, że to nie miało prawa wypalić. Obecnie ludzie nawet w małych miasteczkach czy wioskach często zamawiają online, nawet rzeczy typu lodówka czy pralka. Bo po prostu zwykle taniej można znaleźć na necie i nie trzeba wychodzić z domu, wielokrotnie większy wybór, promocje itd. A raty online dzisiaj też już nie są problemem.

Te małe oddziały swojego czasu może i miały rację bytu bo przyciągały ludzi z okolicznych wiosek i miasteczka co szukali lodówki czy pralki i raty na miejscu :E Nawet jak było drożej jakiś klient był. Dzisiaj jest znacznie większa konkurencja i dużo więcej ludzi ogarnęło zakupy online.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pipidówki pipidówkami, ale akurat najbliższy u mnie Neonet jest na tej liście, choć w sumie tam kupowałem tylko z 2-3 razy i to w zasadzie pierdoły. Oprócz Neonetu jest jeszcze w mojej okolicy punkt Media Expert oraz RTV Euro AGD, więc to, że Neonet się tam zwinie to nie jest jakieś większe zmartwienie.

Edytowane przez Spl97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lukadd napisał:

Spora część tych sklepów co zamykają to jakieś pipidówki dolne :E

Ogólnie nie dziwie się, że to nie miało prawa wypalić. Obecnie ludzie nawet w małych miasteczkach czy wioskach często zamawiają online, nawet rzeczy typu lodówka czy pralka. Bo po prostu zwykle taniej można znaleźć na necie i nie trzeba wychodzić z domu, wielokrotnie większy wybór, promocje itd. A raty online dzisiaj też już nie są problemem.

Online pozamiatał zwłaszcza w czasach covid i do teraz ten zagarnięty kawałek tortu trzyma. Liczba wejść, odwiedzin sklepów w elektroniką poleciała na łeb od 2020 i ten trend się tylko i wyłącznie umacnia. 

Jeżeli chodzi o pipidówki to jeszcze byś się zdziwił. Lwia część najlepszych sklepów potrafi być osadzona w mniejszych miejscowościach. Sieradz, Tomaszów Mazowiecki, Puławy, Ostrołęka itp. Bardzo często sklepy w takich miejscowościach robią cyklicznie utargi x2 niż w znacznie większych aglomeracjach. Może pokutuje mała ilość takich sklepów i też wynikająca z tego mała konkurencja. Oczywiście to nie jest reguła, ale dość często potwierdzająca się zasada. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w mieście powiatowym jeszcze się trzymają, nawet mam wrażenie, że jak te 2-3 lata temu było mało klientów to teraz co jadę obok to jakieś 10-15 osób więc odbiło na pewno. Mało? Dużo? Bywały momenty w 2021 gdzie jak pojechałem odebrać jakiegoś pendraka czy filtr do odkurzacza zamówiony online to leciało do mnie 2-3 sprzedawców na wejściu. Teraz jak zamawiałem piekarnik to nawet każdy miał swój dział i u gościa w AGD musiałem poczekać dobre 20min zanim skończył obsługę dwóch klientów przede mną, a dwóch chłopków w TV i jakiejś drobnicy stało i grzebało w telefonie. Więc chyba nie jest tak źle. Przynajmniej u żółtych.

A Neonet u mnie był w tak słabej miejscówce, że ostatni raz brałem tam suszarkę co znalazłem promo na pepperze jakieś 7 lat temu. Nawet nie wiem czy istnieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.01.2024 o 00:17, zdunzdun napisał:

Online pozamiatał zwłaszcza w czasach covid i do teraz ten zagarnięty kawałek tortu trzyma. Liczba wejść, odwiedzin sklepów w elektroniką poleciała na łeb od 2020 i ten trend się tylko i wyłącznie umacnia.

Nie znam statystyk, ale niedaleko mnie jest Euro AGD, jedyny nie w galerii handlowej w Warszawie (do niedawna jeden z dwóch). I jak pozamykali galerie na początku lockdownu i poszedłem tam kupić jakąś pierdółkę to kolejka była od kasy do drzwi wejściowych

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moich rejonach sklepy neonet jak funkcjonowały tak funkcjonują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi