Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

637 użytkowników zagłosowało

1. 1. czy w tym roku zawita jeszcze do Polski zima?

• tak
      436
    • nie
      201
  2. 2. czy globalne ocieplenie jest faktem?

• tak
      249
    • nie
      321
    • szykuje sie globalne ochłodzenie
      67
  3. 3. czy przyszłe zimy beda cieple?

• tak
      190
    • nie
      176
    • trudno powiedziec
      271
  4. 4. czy ludzkosc stoi u progu zagłady spowodowanej zmianami klimatu?

• tak
      132
    • nie
      505
  5. 5. odpowada wam taka zimowa "aura" z jaka mamy teraz do czynienia?

• tak
      250
    • nie
      285
    • obojetne
      102

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przez dwa tygodnie zapowiadają, że średnia będzie wyższa o 4-5 stopni i styczeń będzie ciepły a jakieś 3-4 dni temu mówili, że wiosna przyjdzie już w lutym to się nie dziwie, że później jest zdziwienie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio wierzysz w długoterminowe prognozy pogody? :lol2: to tak jak w obietnice wyborcze...

Im się ewentualnie pogoda dwa dni do przodu sprawdza przy dobrych wiatrach, a kaj tam dwa tygodnie...

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie normalnie, poniżej 1cm śniegu, dziś -3*C jutro spadnie temperatura bardziej, ale to co się u kumpeli w Norwegii dzieje masakra, -30*C i 1m śniegu. :E  ale i tak daleko im do Europy i Enceladusa, tam średnie temperatury wynoszą -198*C, a pokrywa lodowa ma od 8 do 100km. :E  Nie mówiąc nic już o Plutonie, średnia temperatura oscyluje w granicach -220*C :E  Czekam na odkrycie exoplanety lodowej, średnia temperatura -70*C, huragany lodowe i inne atrakcje. :E 

Edytowane przez Stjepan666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Stjepan666 napisał:

Czekam na odkrycie exoplanety lodowej, średnia temperatura -70*C, huragany lodowe i inne atrakcje. :E 

Jest już przecież, a nazywa się Hoth, a do innych atrakcji można jeszcze dołożyć Wampy w środowisku naturalnym  :D 

Edytowane przez AndrzejTrg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minut temu, AndrzejTrg napisał:

Serio wierzysz w długoterminowe prognozy pogody? :lol2: to tak jak w obietnice wyborcze...

Im się ewentualnie pogoda dwa dni do przodu sprawdza przy dobrych wiatrach, a kaj tam dwa tygodnie...

Dwa tygodnie w przód to prognoza długoterminowa? Polemizowałbym z tym stwierdzeniem bo na ogół jest to 30 dni i więcej. Ponadto ja te dwa tygodnie to tak w zaokrągleniu podałem i nie powiedziałem nigdzie, że w to wierzę podałem tylko to co się w internecie pojawiło. Można to traktować czysto humorystycznie bo chyba każdy widzi co się dzieje za oknem. 

Edytowane przez lokiju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, AndrzejTrg napisał:

Jest już przecież, a nazywa się Hoth, a do innych atrakcji można jeszcze dołożyć Wampy w środowisku naturalnym  :D 

To jest fantastyczna planeta z uniwersum SW. :E Europa, Enceladus i Pluton są prawdziwe, ot mała różnica. :D :E  Przeżywają -25*C, zobaczyli mi -220*C :E  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Stjepan666 napisał:

Czekam na odkrycie exoplanety lodowej, średnia temperatura -70*C, huragany lodowe i inne atrakcje. :E 

OGLE-2005-BLG-390Lb

OGLE-2013-BLG-0341LB b

pierwsza -220*C

druga -200*C

Edit: tu masz fajny katalog odkrytych planet, gwiazd itp.

https://exoplanets.nasa.gov/discovery/exoplanet-catalog/

Klikasz na daną nazwę i uruchamiasz mapkę kosmosu z lokalizacją i danymi ciała niebieskiego które kliknąłeś.

Edytowane przez LeBomB
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tyyyle śniegu nawaliło :E Szkoda że w Trzech Króli, a nie te główne święta.

11 godzin temu, Stjepan666 napisał:

U mnie normalnie, poniżej 1cm śniegu, dziś -3*C jutro spadnie temperatura bardziej, ale to co się u kumpeli w Norwegii dzieje masakra, -30*C i 1m śniegu. :E  ale i tak daleko im do Europy i Enceladusa, tam średnie temperatury wynoszą -198*C, a pokrywa lodowa ma od 8 do 100km. :E  Nie mówiąc nic już o Plutonie, średnia temperatura oscyluje w granicach -220*C :E  Czekam na odkrycie exoplanety lodowej, średnia temperatura -70*C, huragany lodowe i inne atrakcje. :E 

Są takie, tylko jeszcze nie ma narzędzi, by je zbadać. Może nawet w obłoku Oorta, gdzie mogą krążyć tysiące planet karłowatych.

Edytowane przez Áltair

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, lokiju napisał:

Jeszcze jakoś tydzień temu czytałem, że w styczniu temperatura będzie 4-5 stopni wyższa od średniej. A tutaj śnieg i temperatura na minusie. 

Wiesz co to średnia i co to pomiary jednostkowe?
Wiesz jaka jest ta średnia temperatura stycznia do której odnosi się te 4-5° więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, lokiju napisał:

Jeszcze jakoś tydzień temu czytałem, że w styczniu temperatura będzie 4-5 stopni wyższa od średniej. A tutaj śnieg i temperatura na minusie. 

Na szczęście tylko kilka dni z mrozem, choć dobre ~15 cm w mojej norze napadało przez dwa dni :E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba kupować lodówki!.

GDJOPLDbsAAePpT?format=jpg&name=medium

• Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na Podlasiu? Bo u mnie nie ma śniegu, a mieszkam w Polsce xD Teraz pada deszcz i mam ok 0-1C, na razie jeszcze nie ma mrozu.

W okolicach Oslo rekord -31.1C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Reddzik napisał:

To na Podlasiu?

Wydało się, ruska onuca ze mnie!. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Białorusi pewnie zakupy robione bo taniej no i u nas to nawet kaszy nie ma :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem, że coś tu jest nie tak, że jest coś ta rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czwartku na środę padał deszcz i trochę śniegu sypnęło, wszystko przymarzło. W czwartek od wczesnego rana do popołudnia gołoledź totalna, już nie będę wspominać, że sypać solą i piaskiem zaczęli dopiero po 13 (😆) na chodniki (było słonecznie, więc drogi były, w miarę, wyjeżdżone w moich okolicach, tylko błoto pośniegowe zalegało). Ogólnie całe pomorskie się ślizgało. Tak czy tak, autem lepiej się było poruszać niż pieszo, przynajmniej mnie.

Z czwartku na piątek (i w sam piątek) dosypało kilka cm śniegu, przykryło ten lód i zrobiło zasadzki. Drogi zasypało i już wyjeździć się nie dało tej ilości śniegu. Kilka nocy z mrozem też będzie. Zima jakaś jest, będzie ileś tam dni biało.

39 minut temu, Reddzik napisał:

U siostry w Strømmen (ok. 20 km za wschód od Oslo) tyle było.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Reddzik napisał:

To na Podlasiu? Bo u mnie nie ma śniegu, a mieszkam w Polsce xD Teraz pada deszcz i mam ok 0-1C, na razie jeszcze nie ma mrozu.

Nie tylko na Podlasiu jest śnieg. Trójmiasto też zasypało ale nie aż tak. Idzie funkcjonować chociaż ja śniegu nie lubię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak, cała góra, u mnie w opolskim nie ma- tzn nie było jeszcze chwilę temu, dziś pada deszcz ze śniegiem, to dopiero od nie dawna pojawiło się biało na samochodach i na trawniku.

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na razie -3*C, ale będzie -9*C w dzień i -14*C w nocy w niedziele i poniedziałek, śniegu malutko poniżej 1cm, wczoraj coś tam lekko prószyło, ale nic się nie zmieniło dzisiaj rano, jak w piątek rano posypałem schody do wieżowców, chodniki solą z piaskiem, dzisiaj mam czarne, nikt się nie wywali. Kuajwsko-Pomorskie, 60km od Torunia w kierunku Gdańska mieszka, do tego miasto jest otoczone niskimi górkami, 100-200m maks, leży w takiej dolinie, u mnie nawet burze latem są słabsze, od tych które szaleją na południu polski, w zimę efektu morza też nie ma, bo za daleko, 120km mam do Gdańska. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Camis napisał:

Nie trzeba kupować lodówki!.

GDJOPLDbsAAePpT?format=jpg&name=medium

Ktoś wepchnął w okno styropian i się chwali że mu pełno śniegu nasypało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

90km od morza ledwo popruszyło, jutro jadę do drugiego domu nad morzem i aż się boje jak mi dziewczyna przesłała foty a tam 15cm śniegu. Ja wolę jak śniegu nie ma, przynajmniej wjadę wszędzie.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Bono[UG] napisał:

Wiesz co to średnia i co to pomiary jednostkowe?
Wiesz jaka jest ta średnia temperatura stycznia do której odnosi się te 4-5° więcej?

Dokładnej średniej nie znam ale to stwierdzenie o 4-5 stopniach powyżej średniej było okraszone drugim stwierdzeniem, że styczeń będzie "ciepły". Domyślam się, że każdy może interpretować to słowo jak chcę ale nie wydaję mi się by temperatura rzędu -12 stopni na Podlasiu to było to co zapowiadali. Dlatego też nie zagłębiam się aż tak mocno w liczby a zresztą styczeń jeszcze się nie skończył więc wszystko jest możliwe. 

Nie bierzcie tego aż tak na poważnie bo ja do tej prognozy odnoszę się z dużą dozą ironii bo jak ktoś wyżej zauważył prognozy jedno a życie drugie.

Edytowane przez lokiju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, sabaru napisał:

Ktoś wepchnął w okno styropian i się chwali że mu pełno śniegu nasypało.

Styropian? Tak na bogato? To wata jest :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie na zachodzie DE dzisiaj max 0-1 stopień w dzień i już mam dość :E
W nocy do nawet -6 czy -7.  Takie jeszcze dwa dni mają być. Później stopniowa poprawa i od soboty już noc i dzień na plusie.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi