Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Kris194 napisał:

Wy to macie założenia... Według was jak podatek będzie o 8 punktów procentowych niższy to kupię 2x droższy towar :E

W ogólnym rozrachunku kupując masę rzeczy zawsze kupisz drożej i więcej , droższy produkt z niższym vatem , niestety tak jak pisałem może 2% ludzi w Polsce to rozumie albo jeszcze mniej , dlatego podwyższa VAT , akcyzę itd bo ludzie i tak nie potrafią zrozumieć podstawowych mechanizmów ,  i tak będą zmuszeni kupić jak ktoś tutaj słusznie zauważył, najwyżej podejmą drugi etat albo trzeci i będą pracować non stop a ilość dóbr które będą mogli nabyć będzie malała i w ogólnym rozrachunku nic z tego nie będą mieć  , będą oczywiście narzekać i wyzywać jaki to Kaczyński zły jest a potem rządzić będzie Tusk to będą wyzywać jaki to zły jest Tusk , potem znów Kaczyński zły potem znów Tusk zły i tak aż do osiągnięcia miski ryżu zapowiedzianej przez morawieckiego

Lepiej już było kto mądry to albo będzie należał do sitwy albo wyjedzie z kraju reszta będzie robić za miskę ryżu 

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, blabla123 napisał:

Do okulisty dostałem termin pół roku :lol2:

Ja na weekend byłem w maku. Później na przeciwko wbiłem do okulisty/optometrysty ( nie pytałem o oficjalną nazwę z papierka). 

Ile za wizytę od ręki? Zero. Wbijasz, szukasz, przymierzasz, badasz, dobierasz, zamawiasz i za kilka dni odbierasz. Jak optyk Ci przygotuje.

Jakby ludzie nie zawracali dupy niepotrzebnie okuliście, to raczej kolejek by nie było. To akurat specjalista u którego notorycznie dochodzi do marnowania czasu. 

Jaki masz problem z oczami jeśli można spytać? 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, voltq napisał:

W ogólnym rozrachunku kupując masę rzeczy zawsze kupisz drożej i więcej , droższy produkt z niższym vatem ,

Już Ci kolega wyżej napisał, że mogę mieć całą wypłatę do wydania i albo 15 albo 23% z niej pójdzie do budżetu. Która kwota jest większa?

Załóżmy, że kupuję towar za 1000zł netto i jest "promocja" w której VAT jest obniżony o o 8 punktów procentowych przez co zapłacę 1150 zł zamiast 1230 zł. Co według Ciebie sprawia, że wydam kilkaset złotych więcej żeby ten wpływ się w pierwszej kolejności w ogóle wyrównał? Wasze pojmowanie ekonomìi mnie dosłownie przeraża.

Edytowane przez Kris194
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Kris194 napisał:

Wy to macie założenia... Według was jak podatek będzie o 8 punktów procentowych niższy to kupię 2x droższy towar :E

Tak jak piszesz.

Prosty przykład.
TV za 10k pln + 23% VAT. Klient płaci 12300pln, do budżetu trafia 2300pln.

Teraz przy stawce 15% VAT, aby do budżetu trafiło te 2300pln, to klient musiałby kupić TV za ~15200 + 15% VAT czyli razem zapłacić ~17500 pln :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, voltq napisał:

Nigdzie nie trzeba ciąć, krzyczeli że podwyższenie płacy minimalnej doprowadzi do bezrobocia , jest dokładnie na odwrót brakuje pracowników, krzyczeli że podwyższenie kwoty wolnej od podatku pit doprowadzi do załamania budżetu państwa , jest dokładnie odwrotnie, kłamie cała klasa polityczna 

Tu przecież masz raj płacowy dla większości firm. U Niemca 7k minimalnej. U nas nie dość, że za pół ceny to śmiem twierdzić, że robimy 200-300% niemieckiej normy na przykładzie dwóch firm, gdzie produkcja z Hansa przeniesiona została do Kowalskiego. 

Skąd 300? Polska zmiana robi 2x więcej w okrojonym składzie i za pół ceny. 

Może taniej, bo nie wiem ile płaciła fabryka w Berlinie. 

Jak czytam nieraz o niskiej produktywności naszych obozów pracy to śmiecham. 

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, voltq napisał:

Masz rację ale nie do końca bo to zależy od stanu 

Wiadome, ale oprócz tych typowo rolniczych małych stanów,  to każdy większy wygląda tak samo, wystarczy oddalić się trochę od downtownu i lądujemy w lokacji która wygląda jak z jakiegoś filmu o zagładzie ludzkości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Minciu napisał:

Jak czytam nieraz o niskiej produktywności naszych obozów pracy to śmiecham. 

Nie bez powodu bedac za granica nalezy unikac miejsc gdzie pracuje duzo polakow no chyba, ze ktos lubi zapier....:szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, lukadd napisał:

Tak jak piszesz.

Prosty przykład.

Teraz przy stawce 15% VAT, aby do budżetu trafiło te 2300pln, to klient musiałby kupić TV za ~15200 + 15% VAT czyli razem zapłacić ~17500 pln :E

Gdyby nie fakt, żeby zarobić NETTO na TV za 12.300pln z tym VATem, to  defakto musisz mieć BRUTTO 17.550zl. Co daje dalej całkowity koszt dla pracodawcy 21.150zł 

Czyli na TV za 10k musisz wytyrać ponad drugie tyle na haracze państwowe.

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Kris194 napisał:

Już Ci kolega wyżej napisał, że mogę mieć całą wypłatę do wydania i albo 15 albo 23% z niej pójdzie do budżetu. Która kwota jest większa?

Załóżmy, że kupuję towar za 1000zł netto i jest "promocja" w której VAT jest obniżony o o 8 punktów procentowych przez co zapłacę 1150 zł zamiast 1230 zł. Co według Ciebie sprawia, że wydam kilkaset złotych więcej żeby ten wpływ się w pierwszej kolejności w ogóle wyrównał? Wasze pojmowanie ekonomìi mnie dosłownie przeraża.

A rozumiesz pojęcie ujednolicenia które doprowadzi do mniejszej dziury VAT poprzez trudniejsze kreowanie karuzel vatoskich , więcej już nie będę tobie odpisywał bo nadajemy na różnych poziomach i się nie dogadamy ty bronisz zlodzieji albo nieświadomie albo masz w tym jakiś interes

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, lukadd napisał:

Tak jak piszesz.

Prosty przykład.

Dlatego po co obniżać skoro i tak rozumie może 1-2 na 100 jak to prawidłowo działa, proponuje podnieść do 99% wtedy wpływy do budżetu wzrosną i będziemy mogli zrobić 1500+ , pisowcy przewracają się ze śmiechu czytając takie fora xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, voltq napisał:

Nigdzie nie trzeba ciąć, krzyczeli że podwyższenie płacy minimalnej doprowadzi do bezrobocia , jest dokładnie na odwrót brakuje pracowników, krzyczeli że podwyższenie kwoty wolnej od podatku pit doprowadzi do załamania budżetu państwa , jest dokładnie odwrotnie, kłamie cała klasa polityczna 

A wiesz chociaż z czego są finansowane samorządy? Widać nie bo to właśnie dla nich wysoka kwota wolna od podatku to spory problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Minciu napisał:

Ja na weekend byłem w maku. Później na przeciwko wbiłem do okulisty/optometrysty ( nie pytałem o oficjalną nazwę z papierka). 

Ile za wizytę od ręki? Zero. Wbijasz, szukasz, przymierzasz, badasz, dobierasz, zamawiasz i za kilka dni odbierasz. Jak optyk Ci przygotuje.

Jakby ludzie nie zawracali dupy niepotrzebnie okuliście, to raczej kolejek by nie było. To akurat specjalista u którego notorycznie dochodzi do marnowania czasu. 

Jaki masz problem z oczami jeśli można spytać? 

Coś ci się pomyliło.
On ma termin do lekarza ty byłeś u sprzedawcy okularów.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Minciu napisał:

Gdyby nie fakt, żeby zarobić NETTO na TV za 12.300pln z tym VATem, to  defakto musisz mieć BRUTTO 17.550zl. Co daje dalej całkowity koszt dla pracodawcy 21.150zł 

Ta jesteśmy krojeni z każdej strony :E Koszta pracodawcy to zusy, srusy, ubezpieczenia etc.  Machina wcina wszystko. Tyle, że jeśli chodzi o państwo to jego budżet najwięcej właśnie zarabia na VAT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Michaelred napisał:

Wyczuwam próbę usprawiedliwiania wlasnych porazek.

A ja wyczuwam młodego wilczka co ma te dwacieścia parę lat, który mając doświadczenie z 8 róznych firm myśli że ma dzięki temu olbrzymie doświadczenie i 8 różnych zawodów, znając 3 rózne języki i zarabiając według niego sporo kasy (bo więcej moze od jakichś znajomych przed którymi trzeba się pokazać), ale pracując przy tym jak niewolnik, myśli że jest królem świata i własnego życia. 

Przejście z takiego wariactwa i pracy nawet po nocach przy projektach i dokumentach na normalny tryb 8 godzin plus czasem coś ponadto, ale wtedy gdy już na prawdę jest taka potrzeba, nie uważam za swoją porażkę, a za odzyskanie życia osobistego. Polecam każdemu. 

Dalej się rozwijam, awansuję i doskonalę, ale od dłuższego czasu już w konkretnym kierunku, bo przepisy, prawo i normy ciągle się zmieniają, ciągle trzeba coś doskonalić, wprowadzać nowe rozwiązania i technologie. Wszystko co jest ponad traktuję jako dodatkowe zainteresowania, które chcę rozwijać, ale nie muszę tego robić przez wzgląd na pracę i zarobki, a po prostu przez własne chęci albo kaprys.

Najbardziej śmieszy mnie jedno. Konfa tacy wolnościowcy, że nikt im nie będzie narzucał co mają robić i jak myśleć, a jednocześnie to ludzie, którzy uważają, że to co proponują jest najlepsze dla wsystkich i chcą wszystkich na siłę uszczęśliwiać swoim światopoglądem.

Dlatego im bardziej skrajnie przeciwne poglądy w narodzie tym bardziej potrzebna partia centralna, która to wszystko wypośrodkuje, a do takich nie należy ani lewica, ani pis, ani konfederacja, KO w zasadzie też niekoniecznie.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, voltq napisał:

Dlatego po co obniżać skoro i tak rozumie może 1-2 na 100 jak to prawidłowo działa, proponuje podnieść do 99% wtedy wpływy do budżetu wzrosną i będziemy mogli zrobić 1500+ , pisowcy przewracają się ze śmiechu czytając takie fora xD

Ja nie jestem osobiście za tak wysokim VAT. Po prostu podaję przykład jak to wygląda od strony budżetu, gdzie VAT to większość wpływów. Dla tego Pisuarów boli jego obniżenie nawet o 1% :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, JDX napisał:

Zostawcie chłopaka, był zajęty zbieraniem kwitów na opozycję :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kalderon napisał:

Ile chcesz odkładać podczas 25-30 lat pracy żeby potem przez 15 lat mieć 2/3 pensji?

Z pensji stosunkowo mało zarabiam. Mogę sobie pozwolić na odkładanie kilkuset złotych miesięcznie na fundusze akcji. Kapitałem obracam też na foreksie, co daje jakieś 20-40% rocznie minus podatek 19%. od dochodu. Trudno powiedzieć, czego się tym sposobem dorobię do osiągnięcia wieku emerytalnego, wiem natomiast, że kwalifikuję się na minimalną emeryturę i sama emerytura od państwa nie wystarczy na życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, lukadd napisał:

Ta jesteśmy krojeni z każdej strony :E Koszta pracodawcy to zusy, srusy, ubezpieczenia etc.  Machina wcina wszystko. Tyle, że jeśli chodzi o państwo to jego budżet najwięcej właśnie zarabia na VAT.

Wplywy do Zusu to porównywalna kwota co z VATu ~ 520 mld zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ZUS to oddzielny twór ta zebrana kasa musi pójść na wypłaty emerytur etc.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, voltq napisał:

Bo to jest kłamstwo i głupota wszystkich partii, oni mówią o likwidacji czy nie płaceniu podatków i ludzie rozumują że zlikwidowane zostaną wszystkie podatki , a tu chodzi o jeden podatek dochodowy pit od pracy itd z 10 tysięcy różnych podatków , wystarczy tłumaczyć że po obniżce VAT do 15% wpływy tak urosną że można zlikwidować podatek dochodowy a i tak wyjdziemy na tym na plus

Ale nie nie nie, czekaj, czytałeś w ogóle program konfederacji? Mają go z 2022 roku, nowszego póki co nie ma

https://konfederacja.pl/app/uploads/2022/07/Po-Stronie-Polski.pdf

Poczytaj, dowiesz się że w zasadzie chcą wypowiedzieć wszystko co UE chce wprowadzić, wywalić KPO i nie tylko obniżyć przy tym podatki, ale część zlikwidować, jak np. VAT na prąd, drewno opałowe. Ogólnie w tym programie i na ich stronie trochę fikołków jest. Zatem nie chodzi o jeden podatek. 

2 godziny temu, voltq napisał:

Wygrywasz wybory nie ruszasz socjalu ale wprowadzasz ustawy zgodne z prawem unijnym

Przy tym co tam proponują nie ma opcji by wprowadzili coś zgodnego z prawem unnijnym.

Więc niech się określą, bo póki co to w ich przekazie jest mnóstwo sprzeczności i to wcale nie wina aspergera, a tego że nie mają jednego nurtu póki co. Wszystko sprzed 2-3 lat porozrzucane po sieci i na ich stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Kris194 napisał:

Zostawcie chłopaka, był zajęty zbieraniem kwitów na opozycję :lol2:

E tam, sprawdzał ceny drzwi do wanny. Takich z kluczem, coby mu komornik nie wlazł.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, wamak napisał:

Z pensji stosunkowo mało zarabiam. Mogę sobie pozwolić na odkładanie kilkuset złotych miesięcznie na fundusze akcji. Kapitałem obracam też na foreksie, co daje jakieś 20-40% rocznie minus podatek 19%. od dochodu. Trudno powiedzieć, czego się tym sposobem dorobię do osiągnięcia wieku emerytalnego, wiem natomiast, że kwalifikuję się na minimalną emeryturę i sama emerytura od państwa nie wystarczy na życie.

Jakie 2/3 ? Ja mu mam wyliczone 25% a idę na emeryturę (jak dożyje) za ponad 20 lat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że Ukraińcy z bólu nie będą mogli spać w nocy :E . To już podchodzi pod kabaret. Typ zrobił sobie zdjęcie z jakimś ruskiem i wielkie halo się zrobiło.

Ukraińcy mają wybierać mu z kim może się spotykać lub fotografować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi