Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Camis

Transformacja energetyczna - OZE / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / Elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, LeBomB napisał:

@Minciu jak .... Kolejne pytanie to co z opłatą abonamentową, czy została założona dla obu taryf taka sama czy inna?

No jak w Enea masz 200zl samego abonamentu, to wychodzi jak wychodzi. 

Pewnie liczyli coś tam uśredniając. Jak będziesz odpalał ładowanie elektryków tylko na weekend w ciągu dnia to wyjdziesz może nawet na plus. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Coś tam uśredniając, ale nie wiadomo co, a na koniec okaże się że policzyli po cenie giełdowej popołudniowej, która jest najwyższa...

Z resztą, jest i źródło

https://globenergia.pl/taryfy-dynamicznie-zupelnie-nieoplacalne-u-ktorego-sprzedawcy-najbardziej/

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, adashi napisał:

Ta niebieska tabelka to jakieś kompletne kocopoły.

Tylko jeśli będziesz nadgorliwym łowcą, polującym na przeceny energii :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Minciu ale na tym właśnie polega idea taryfy dynamicznej, żeby albo mieć magazyn, którego ładowanie będziesz uruchamiał gdy energia jest najtańsza, albo dostosujesz działanie pewnych urządzeń w domu tak by korzystać z najtańszej energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, LeBomB napisał:

a na koniec okaże się że policzyli po cenie giełdowej popołudniowej

Akurat dobrze policzyli po cenie Fixing I ale IMHO i tak się nie opłaca jako ogólna taryfa do domu. Chyba że ktoś ma elektryka albo nawet dwa i może je ładować w dzień. 

INFOGRAFIKI-7-1024x576.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Camis Ok, wzięli dobrą taryfę, ale największe zużycie w jakich godzinach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, LeBomB napisał:

@Minciu ale na tym właśnie polega idea taryfy dynamicznej, żeby albo mieć magazyn, którego ładowanie będziesz uruchamiał gdy energia jest najtańsza, albo dostosujesz działanie pewnych urządzeń w domu tak by korzystać z najtańszej energii.

w życiu nie ogarniesz tego magazynem, jak sam abonament mam za 200zl tyle co rachunku w tej prognozie na zwykłej G11 WSZYSTKO MAM W DUPIE! :) 

Kup magazyn, on ma z 20% strat energii. Płać jak za zboże za abo, za przesyły, dodatkowe prowizje, cena nigdy poniżej zera. No po prostu nie i uj wielki dwa bombelki ;-) Taki był zamysł dostawców

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Camis napisał:

.. Chyba że ktoś ma elektryka albo nawet dwa i może je ładować w dzień. 

jakbym miał w domu auta za 200k pln, to pewnie cena energii byłaby moim ostatnim zmartwieniem, a nerwy i czas poswiecone na polowanie  prędzej przyniosły by straty niż poswiecenie się dorobieni brakujacegho siana :P 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Minciu napisał:

jakbym miał w domu auta za 200k pln, to pewnie cena energii byłaby moim ostatnim zmartwieniem, a nerwy i czas poswiecone na polowanie  prędzej przyniosły by straty niż poswiecenie się dorobieni brakujacegho siana :P 

Dzisiaj kupisz 3 letnią Teslę 3 SR poniżej 100tys zł ;)  Do 150tyś to z salonu Tesli kupisz certyfikowany przez nich samochód używany z gwarancją podstawową i gwarancją rozszerzoną. Kupując do 150tyś na jesieni możesz odzyskać 27tyś z dotacji do używanego EV i wtedy robi się przyjemna cena. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dwa kupię za jakieś 300k. Walka o kilkadziesiąt Zeta oszczędności z taryfa dynamiczna? Żyć na dyktando rynku dnia następnego. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Minciu przecież nikt Ci nie każe korzystać z taryfy dynamicznej... To jest taryfa przeznaczona dla tych, którzy mogą dostosować sobie zużycie pod godziny w których cena giełdowa za MWh będzie niższa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, Minciu napisał:

Czyli dwa kupię za jakieś 300k. Walka o kilkadziesiąt Zeta oszczędności z taryfa dynamiczna? Żyć na dyktando rynku dnia następnego.

Wystarczy jeden. Zapomniałeś, że nie będziesz płacił za paliwo co jest kolejną oszczędnością ;)

Edytowane przez DjXbeat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo kupić Chińczyka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chińczyka? W sensie, że taki Chińczyk za miskę ryżu będzie sprawdzał ceny prądu i uruchamiał sprzęty w domu? Nie trybie...

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest potrzebny chinczyk.  np.  Home Assistant, pobierasz dane (api, jakies repo) i sterujesz automatyka w zaleznosci od zdefiniowanych parametrow (godz, cena energii) - grzalka wody, ladowanie magazynu itd itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, RimciRimci napisał:

Chińczyka? W sensie, że taki Chińczyk za miskę ryżu będzie sprawdzał ceny prądu i uruchamiał sprzęty w domu? Nie trybie...

Ten by się przydał. Będzie zarządcą energetycznym nieruchomości.

22 minuty temu, mALEK napisał:

nie jest potrzebny chinczyk.  np.  Home Assistant, pobierasz dane (api, jakies repo) i sterujesz automatyka w zaleznosci od zdefiniowanych parametrow (godz, cena energii) - grzalka wody, ladowanie magazynu itd itp

Znaczy się pisze sobie program do swojego sterownika zarządzający energia? 

To już szybciej będzie tego chińczyka porwać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do ladowania EV. nie wiem czy by mi sie chcialo 🤔jak auto podlaczam, to w celu naladowania w mozliwe szybkim czasie, a np.11kW to nie jest mozliwie szybki czas ogolnie, tym bardziej jak bede musial 'wstrzelic' sie w okienko cenowe. magazyn energii to zupelnie inny temat. tam mozna sie "bawic"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja generalnie nie widzę sensu dla dynamicznej tAryfy jak ktoś ma PV. Bo tanio ma jak ma prąd darmowy. Jak się prąd kończy z PV to taryfa robi się drogą. 

Prędzej jak nie masz możliwości instalacji PV w mieszkaniu to taka taryfa może dać uzysk. Ale wówczas masz problem z tym ładowaniem elektryków. 

Ja po prostu nie widzę sensu dla tej taryfy dynamicznej. Mamy chwilowo zawyżona cenę energii i jednocześnie sztucznie ja blokujemy ustawami. Taka trochę kuriozalna sytuacja aby zachęcić chyba na te dynamiczne. Ale przy abonamencie 200zl? To jak splucie w twarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sobotę zgłosiłem wniosek do Tauronu i nadal nie jestem przełączony, więc efektywnie zapewne najwcześniej od 1 września. Chciałbym natomiast zwrócić uwagę, że jak najbardziej brane będą pod uwagę ujemne ceny, przynajmniej ja tak rozumiem zasady opublikowane prz z Tauron. To dopiero gdyby średnio miesięcznie wyszła ze zużyć ujemna cena efektywną zamienia się to na zero plus podatek akcyzowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.08.2024 o 08:43, RimciRimci napisał:

SCT to poroniona sprawa. Powinny być ostrzejsze kontrole na SKP - jeśli samochód nie spełnia norm spalin, do których był zaprojektowany i zalegalizowany to cyk, zabranie dowodu aż do usunięcia usterki

Powiedz to właścicielom WV z wspaniałymi dieslami. Przecież te silniki nie spełniają warunków norm i co teraz?

W chwili obecnej normy są tak wyśrubowane że nowe samochody 2-3 mają wynik negatywny przy kontroli zgodności. 

W zasadzie zgadzam się z kontrolami kontrolami pojazdów i wszelkie modyfikacje = brak badania technicznego.

Co do STC - na tym zarobią firmy budujące i utrzymujące system kontroli ( czytanie tablic, łączność z cepik itd.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, mALEK napisał:

co do ladowania EV. nie wiem czy by mi sie chcialo 🤔jak auto podlaczam, to w celu naladowania w mozliwe szybkim czasie, a np.11kW to nie jest mozliwie szybki czas ogolnie

Mi się będzie chciało. Z rozliczenia PV wyszło mi, że 12tyś kWh wyprodukowanych za cały rok w autokonsumpcje weszło zaledwie 3000 a 9000 poszło w p.... do sieci za grosze. 

Pod koniec przyszłego tygodnia lub na początku następnego odbieram EV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DjXbeat w przypadku autokonsumpcji, to tak, ladowac, ale to autokonsumpcja, czyli dla PV okreslona pora roku, nie da sie ladowac kazdego dnia +50kWh...chyba. ze ktos kazdej nocy wyjezdzi te 200-400km ;) ladowanie BEV pod korek, bo jest darmowa energia, a potem ma on stac przez pare dni w temp +30st, to tez zdecydowanie nie jest dobre dla baterii :/  imo jak uda Ci sie "urwac" z tych 9k, te 2k (ok 10-15.000 km BEV), to bedzie ok...

jezeli  chodzi o ceny godzinowe, na tym przykladzie imo sens maja godziny , gdzie energia kosztuje 0-500pln/MWh, czyli powiedzmy15-19, i 21-22, no i teraz kombinuj. raz, ze BEV musi byc wtedy wpiety, caly czas, aby byc najblizej "0", ktore kazdego dnia przeciez moze byc w innych godz, a dwa, stajemy sie niewolnikami "systemu". to nie dla mnie. ale wiadomo, za darmo to najlepsza mozliwa cena :)

image.thumb.png.d9aa91f4e42778b7b6aa1db8e05cdbba.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, RimciRimci napisał:

Co odbierasz @DjXbeat ?

Używaną, certyfikowaną Teslę 3 LR AWD z 2022r

23 minuty temu, mALEK napisał:

@DjXbeat w przypadku autokonsumpcji, to tak, ladowac, ale to autokonsumpcja, czyli dla PV okreslona pora roku, nie da sie ladowac kazdego dnia +50kWh...chyba. ze ktos kazdej nocy wyjezdzi te 200-400km ;) ladowanie BEV pod korek, bo jest darmowa energia, a potem ma on stac przez pare dni w temp +30st, to tez zdecydowanie nie jest dobre dla baterii :/  imo jak uda Ci sie "urwac" z tych 9k, te 2k (ok 10-15.000 km BEV), to bedzie ok...

Celuję w urwanie 2000kwh na autokonsumpcję w okresie luty-październik. Nie będę ładował do pełna ale codziennie robię te kilkadziesiąt km więc co 2-3 dzień będę ładował. Taryfy dynamiczne w ogóle mnie nie interesują. Jestem na średniej, miesięcznej jako prosument z taryfą G12W ;) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi